ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 5 Σεπτέμβρη 2018
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Αυτό που επεκτείνουν κυβέρνηση και εργοδότες είναι η εξαπάτηση των εργαζομένων

Ανακοίνωση με αφορμή τις κυβερνητικές εξαγγελίες για επικείμενη «επέκταση» της κλαδικής ΣΣΕ στον Τουρισμό

«Αντί για τις Συλλογικές Συμβάσεις κυβέρνηση και εργοδότες επεκτείνουν την εξαπάτηση των εργαζομένων», σχολιάζει η Πανελλαδική Γραμματεία Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων του ΠΑΜΕ, με αφορμή τις κυβερνητικές εξαγγελίες για «επέκταση» κλαδικών ΣΣΕ.

Ανάμεσα στις κλαδικές Συμβάσεις που βρίσκονται σε ισχύ περιλαμβάνεται και η ΣΣΕ των ξενοδοχοϋπαλλήλων. Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, η εν λόγω Σύμβαση θα βρεθεί στο «δεύτερο γύρο» των αποφάσεων για «επέκταση».

«Κανείς και καμιά να μην εξαπατηθεί από μια κυβέρνηση που για τρία χρόνια παίζει με το εισόδημα των οικογενειών μας», τονίζει η Πανελλαδική Γραμματεία. Οπως εξηγεί, η εν λόγω Σύμβαση μέχρι σήμερα δεν εφαρμόζεται ούτε στο 10% του κλάδου, ενώ οι εξαγγελίες της κυβέρνησης δεν μπορούν ούτε έχουν στόχο να αλλάξουν αυτήν την πραγματικότητα.

Πλούσια η πείρα των εργαζομένων για το «κουρέλιασμα» των ΣΣΕ

«Πρώτα απ' όλα η υποχρεωτικότητα ή επεκτασιμότητα των ΣΣΕ, με τις διαδικασίες που έχει καθορίσει η κυβέρνηση, είναι μια απάτη, αφού μόνο αν θέλουν οι ξενοδόχοι θα μπορεί να συμβεί», επισημαίνει η Πανελλαδική Γραμματεία, καθώς είναι στο χέρι των εργοδοτικών ενώσεων να αρνηθούν να προσκομίσουν τα μητρώα μελών τους στο μηχανισμό ελέγχου της «αντιπροσωπευτικότητας» της Σύμβασης, «παγώνοντας» τη σχετική διαδικασία.

Ακόμη όμως κι αν η επέκταση προχωρήσει στην πράξη, «χιλιάδες εργαζόμενοι με "ευέλικτες" και "ελαστικές" σχέσεις εργασίας ή από συνεργεία θα εξακολουθούν να αμείβονται με 586 ευρώ, αφού σε αυτούς δεν εφαρμόζεται καμιά ΣΣΕ», συμπληρώνει η Γραμματεία.

Τέλος, υπογραμμίζει πως «η εφαρμογή των ΣΣΕ απαιτεί πολιτική βούληση, που τέτοια δεν υπήρξε ούτε πριν την κρίση και την επιβολή των μνημονίων, από καμιά κυβέρνηση. Οι μηχανισμοί ελέγχου του υπουργείου Εργασίας όχι μόνο δεν επαρκούσαν, αλλά οι αρμοδιότητές τους ψαλιδίστηκαν και ο προσανατολισμός τους είναι να επιβάλλονται η αντεργατική νομοθεσία και όλοι οι νόμοι που τσακίζουν τα εργασιακά μας δικαιώματα».

Η εμπειρία των εργαζομένων του κλάδου αποδεικνύει πως οι ξενοδόχοι, ακόμα και στις περιπτώσεις που συνυπέγραφαν Συμβάσεις με όρους που στήριζαν την κερδοφορία τους, στην πράξη «ή τις εφάρμοζαν σε ένα μικρό βαθμό ή και καθόλου».

Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα η Πανελλαδική Γραμματεία φέρνει τα λεγόμενα «πακέτα» για τους εποχικούς, που αποτελούν μεγάλο ποσοστό των εργαζομένων του κλάδου, που προβλέπουν «κλειστό μισθό», ο οποίος «δήθεν περιλαμβάνει εργασία σε ρεπό ή υπερωρίες» και τελικά πάντα υπολείπεται από αυτόν που θα πρόκυπτε στην περίπτωση που εφαρμοζόταν η ΣΣΕ.

«Οι δικές μας ανάγκες είναι η σταθερή δουλειά με δικαιώματα, με σταθερό ημερήσιο χρόνο, με μείωση του εργάσιμου χρόνου, με 35ωρο - 5ήμερο», τονίζει η Γραμματεία Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων του ΠΑΜΕ και επισημαίνει στους εργαζόμενους πως «η λύση βρίσκεται στην οργάνωση της δικής μας πάλης, για την ικανοποίηση των δικών μας αναγκών απέναντι στην κυβέρνηση, στην ΕΕ και στην εργοδοσία».

Ενα ακόμα «όπλο» για τα παζάρια της εργοδοσίας

Στο μεταξύ, η διαδικασία που έχει διαμορφώσει η κυβέρνηση για την επέκταση μιας κλαδικής Σύμβασης, δίνει ένα επιπλέον «όπλο» στις εργοδοτικές ενώσεις, ώστε να παζαρεύουν την απαιτούμενη κοινοποίηση των μητρώων τους (για τον έλεγχο της «αντιπροσωπευτικότητας» της ΣΣΕ), με αντάλλαγμα την ικανοποίηση επιπλέον αξιώσεών τους.

Στην περίπτωση του Τουρισμού, είναι για παράδειγμα γνωστές οι αξιώσεις της μεγαλοεργοδοσίας για διαμόρφωση Ειδικού Χωροταξικού Σχεδίου, για μείωση του ΦΠΑ καθώς και του λεγόμενου «μη μισθολογικού κόστους», όπως αποκαλούν οι εργοδοτικοί φορείς τις ασφαλιστικές εισφορές. Μένει να φανεί κατά πόσο οι διαβουλεύσεις για την επέκταση της Σύμβασης - που κατά τ' άλλα... έχει ήδη υπογράψει υποτίθεται η μεγαλοεργοδοσία - θα οδηγήσουν στην υλοποίησή των νέων αξιώσεων του κεφαλαίου.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΙΣ ΠΡΟΒΛΗΤΕΣ ΙΙ ΚΑΙ ΙΙΙ ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ
Απεργούν στις 7 Σεπτέμβρη για την υπογραφή ΣΣΕ

Σε μαζική συμμετοχή στην οργάνωση και περιφρούρηση της απεργίας την Παρασκευή 7 Σεπτέμβρη καλεί τους εργάτες στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ το σωματείο τους, η Ενωση Εργαζομένων στη Διακίνηση Εμπορευματοκιβωτίων στο λιμάνι του Πειραιά (ΕΝΕΔΕΠ), διεκδικώντας την υπογραφή επιχειρησιακής ΣΣΕ με όρους που απαντούν στις πραγματικές τους ανάγκες.

Σε ανακοίνωσή της η ΕΝΕΔΕΠ σημειώνει ότι «δεν μπορεί το κινεζικό μονοπώλιο της COSCO να κρύβεται πίσω από το δάχτυλό της, χωρίς να διασφαλίζει κρίσιμα ζητήματα όπως η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και η ασφάλεια της ζωής των εργαζομένων». Καταγγέλλει τις εργοδοτικές μεθοδεύσεις που στόχο έχουν να πλήξουν τον αγώνα των εργαζομένων, όπως η δημιουργία εργοδοτικού «σωματείου» και η τραμπούκικη επίθεση σε βάρος του προέδρου της ΕΝΕΔΕΠ, την οποία η εργοδοσία αρνείται ακόμα και να καταδικάσει.

Απευθυνόμενο στους εργάτες, το Σωματείο τονίζει: «Είναι σε όλους ξεκάθαρο πως η εργοδοσία δεν θέλει να υπογράψει Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και χρησιμοποιεί όλα τα μέσα για να το αποφύγει. Εχει χρησιμοποιήσει όλο το μηχανισμό που έχει στα χέρια της, με την ανοχή και στήριξη της κυβέρνησης, για να μας χτυπήσει. (...) Εχουμε πλέον τη δική μας πείρα από τους αγώνες μας, που δείχνουν το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουμε και δεν είναι άλλος από αυτόν του αγώνα. (...) Ολοι στον αγώνα για την επιτυχία της απεργίας. Ολοι στην απεργία της Παρασκευής. Κανένας εργάτης μόνος του. Ολοι στην ΕΝΕΔΕΠ. Διεκδικούμε: Υπογραφή ΣΣΕ με αυξήσεις. 6μελή πόστα λιμενεργατών. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους. Σύσταση Επιτροπών για την Υγεία και Ασφάλεια. Πρόληψη των εργατικών ατυχημάτων και των επαγγελματικών ασθενειών».

ΑΡΧΑΙΡΕΣΙΕΣ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ «ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗ»
Κάλεσμα ενίσχυσης του ψηφοδελτίου της ΔΑΣ

Κάλεσμα στους εργαζόμενους στον «Σκλαβενίτη» να ενισχύσουν το ψηφοδέλτιό της στις επικείμενες εκλογές του Σωματείου Εργατοϋπαλλήλων Επιχείρησης «Σκλαβενίτη» απευθύνει η ΔΑΣ.

Παράλληλα, καλεί την πλειοψηφία του απερχόμενου Διοικητικού Συμβουλίου να ανακοινώσει δημόσια το χρόνο και τον τόπο σύγκλησης της εκλογοαπολογιστικής Γενικής Συνέλευσης που θα αποφασίσει τη διεξαγωγή εκλογών χωρίς αποκλεισμούς.

Στην ανακοίνωσή της η ΔΑΣ σημειώνει μεταξύ άλλων:

«Εμείς που υπογράφουμε αυτό το κείμενο, εργαζόμενοι στην εταιρεία που συσπειρωνόμαστε στο ΠΑΜΕ, δηλώνουμε την πρόθεσή μας να συμμετέχουμε με το ψηφοδέλτιο της "Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας" (ΔΑΣ) στις επικείμενες εκλογές του Σωματείου Εργατοϋπαλλήλων Επιχείρησης "Σκλαβενίτη".

Συμμετέχουμε στις εκλογές γιατί: Θέλουμε το σωματείο να είναι στα χέρια των εργαζομένων και όχι της εργοδοσίας, να παλεύει για την ικανοποίηση των πραγματικών μας αναγκών και όχι για τα κέρδη της εταιρείας. (...) Να λειτουργεί δημοκρατικά και όχι πίσω από τις κλειστές πόρτες των κεντρικών γραφείων. Να ενημερώνει όλους τους εργαζομένους ώστε μέσα από συλλογικές διαδικασίες να αποφασίζουμε οι ίδιοι για όλα τα ζητήματα που μας αφορούν. Να οργανώνει τον αγώνα των εργαζομένων για την υπογραφή ΣΣΕ που να βελτιώνει πραγματικά τους όρους εργασίας και όχι να υπογράφει στα κρυφά τους επαίσχυντους όρους που επιβάλλει η εργοδοσία. (...) Να ενώνει τους εργαζόμενους στην επιχείρηση και σε όλα τα σούπερ μάρκετ στη βάση των κοινών συμφερόντων, κόντρα στους κάλπικους διαχωρισμούς που καλλιεργούν τον ανταγωνισμό και την ατομική λύση. Να οργανώνει τη διεκδίκηση για όλα όσα μας αφορούν, κόντρα στην αντιλαϊκή πολιτική της εκάστοτε κυβέρνησης, με ή χωρίς μνημόνια, που τσακίζει τις ζωές μας.

(...) Καλούμε τους εργαζόμενους στην επιχείρηση να ενισχύσουν το ψηφοδέλτιο της ΔΑΣ. Τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ στην επιχείρηση! Γιατί εμείς δεν έχουμε τίποτα κοινό με τα διευθυντικά στελέχη ώστε να μας εκπροσωπούν. Δεν εναποθέτουμε τις ελπίδες μας στην "καλοσύνη" και τη φιλανθρωπία. Αλλάζουμε την κατάσταση, τους συσχετισμούς μέσα στο σωματείο, στον κλάδο, στο εργατικό κίνημα».

ΠΑΜΕ
Βίντεο - απάντηση στα κυβερνητικά ψέματα

Την απάντησή του στα ψέματα και τις απάτες της κυβέρνησης γύρω από την «επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων» και τις «αυξήσεις στους κλαδικούς μισθούς» δίνει με χιουμοριστικό τόνο το ΠΑΜΕ, μέσα από το βίντεο που ετοίμασε, απευθύνοντας παράλληλα κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στο συλλαλητήριο που οργανώνει το Σάββατο 8/9 στη Θεσσαλονίκη, με αφορμή τα εγκαίνια της ΔΕΘ.

Μπορείτε να δείτε το βίντεο στην ιστοσελίδα του ΠΑΜΕ και στο πόρταλ «902.gr», στην διεύθυνση www.902.gr/node/167453.

«Η κυβέρνηση τάζει φύκια και μεταξωτές κορδέλες», τονίζει μεταξύ άλλων το ΠΑΜΕ στη σχετική ανακοίνωσή του, «η πραγματικότητα βρίσκεται στην κατάσταση που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι εργαζόμενοι στους κλάδους και στους χώρους δουλειάς, με την πανσπερμία εργασιακών σχέσεων, με τους χιλιάδες ενοικιαζόμενους εργάτες, τους χιλιάδες εργαζόμενους που πληρώνονται με τους άθλιους μισθούς των προγραμμάτων απασχόλησης, με τα στοιχεία που αναφέρουν πως ο μισθός για 3 στους 10 εργαζόμενους βρίσκεται κάτω από 400 ευρώ μεικτά».

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΠΡΩΗΝ «ATHENS LEDRA»
Συνεχίζουν να διεκδικούν το δικαίωμα στη δουλειά

Παρέμβαση στους νέους ιδιοκτήτες του πρώην ξενοδοχείου «Athens Ledra», που πλέον λειτουργεί υπό την επωνυμία «Grand Hyatt» και τη διοίκηση του ομίλου Δασκαλαντωνάκη, έκανε την Τρίτη το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής, με βασικό αίτημα να διασφαλιστεί το δικαίωμα στη δουλειά για όλους τους εργαζόμενους που πετάχτηκαν στην ανεργία όταν η τότε εργοδοσία (όμιλος Παρασκευαΐδη) έβαλε λουκέτο στο ξενοδοχείο.

Οι εκπρόσωποι της εργοδοσίας ισχυρίστηκαν πως βρίσκονται στη διαδικασία των προσλήψεων, μέσα στις οποίες θα συμπεριληφθούν και εργαζόμενοι με τους οποίους δούλευε το ξενοδοχείο. Το Συνδικάτο δεν εφησυχάζει με τις υποσχέσεις της εργοδοσίας αλλά προχώρησε σε παρέμβαση και στο υπουργείο Εργασίας για το ίδιο ζήτημα, για το οποίο αναμένεται το επόμενο διάστημα να οριστεί τριμερής συνάντηση.

«Η υπόθεση της διασφάλισης του δικαιώματος στη δουλειά είναι υπόθεση όλων», τονίζουν επιχειρησιακά και κλαδικά σωματεία του Τουρισμού από όλη τη χώρα. Σε κοινή τους ανακοίνωση διαβεβαιώνουν πως οι εργαζόμενοι του πρώην «Athens Ledra» θα τους έχουν δίπλα τους σε όποια αγωνιστική πρωτοβουλία προγραμματίσουν.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ