ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 5 Σεπτέμβρη 2018
Σελ. /24
Γολγοθάς η αναζήτηση φοιτητικής στέγης

Στην πορεία προς την έναρξη της ακαδημαϊκής χρονιάς και μετά την ικανοποίηση για την εισαγωγή σε κάποιο τμήμα ή σχολή εκτός της πόλης διαμονής στα σπίτια των νεοεισαχθέντων, ακολουθεί το κυνήγι φοιτητικής στέγης. Τα λεηλατημένα εισοδήματα της λαϊκής οικογένειας, η εργασιακή ανασφάλεια, η ήδη τεράστια οικονομική αφαίμαξη που έχουν υποστεί με την προετοιμασία για τις πανελλαδικές εξετάσεις, αλλά και το νέο τοπίο που διαμορφώνεται στη μίσθωση στέγης, κάνουν δυσβάσταχτο το κόστος της διαμονής σε άλλη πόλη. Το πρόβλημα γίνεται ακόμα πιο έντονο σε τουριστικές περιοχές, όπου οι νέοι φοιτητές και οι οικογένειές τους αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα τσουχτερά ενοίκια ή αδυνατούν να βρουν σπίτι.

Η Λαμπρινή, που μένει μόνιμα στην Αρτα, πέτυχε την εισαγωγή της στο Τμήμα Μετάφρασης του Ιονίου Πανεπιστημίου στην Κέρκυρα. Εκεί, όπως μας λέει, ήρθε αντιμέτωπη με δυσκολίες από την πρώτη στιγμή, αφού ενημερώθηκε πως η ζήτηση είναι μεγάλη, ο αριθμός των σπιτιών που διατίθενται για μακροπρόθεσμη ενοικίαση μικρός, ενώ εκτός από τους φοιτητές, στέγη αναζητούν επίσης μια σειρά εργαζόμενοι, όπως δημόσιοι υπάλληλοι που υπηρετούν μακριά από τα σπίτια τους. Τελικά, όμως, βρήκε μία γκαρσονιέρα γύρω στα 45 τετραγωνικά, με ενοίκιο 370 ευρώ. Τα πάγια έξοδα μόνο για διαμονή, συμπεριλαμβανομένων των λογαριασμών, αναμένεται να ξεπεράσουν τα 500 ευρώ.

Επιπλέον, για έναν φοιτητή που προσπαθεί να αντεπεξέλθει, το σπίτι που θα επιλέξει πρέπει να πληροί προϋποθέσεις όπως π.χ. το να είναι μέσα στην πόλη και αν είναι δυνατόν και κοντά στη σχολή, ώστε να περιοριστεί το κόστος μετακίνησης, αλλά και να είναι σε καλή κατάσταση.

Ο «Ριζοσπάστης» συνομίλησε και με μία άλλη φοιτήτρια, που τέλειωσε το σχολείο στον Βόλο και πέρασε φέτος στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης στο Ρέθυμνο, μία τουριστική περιοχή, όπου τα σπίτια προς ενοικίαση είναι ακριβά και δυσεύρετα. Η αναζήτηση ξεκίνησε τηλεφωνικά και μέσω διαδικτύου, αφού δεν είναι αμελητέο και το κόστος της μετάβασης και διαμονής των οικογενειών στην πόλη εισαγωγής ώσπου να βρεθεί σπίτι. Στην αναζήτηση αυτή, απέρριψε σπίτια τα οποία ήταν ιδιαίτερα ακριβά, ξεπερνώντας - όπως μας λέει - τα 400 ευρώ για λίγα τετραγωνικά.

Η εξασφάλιση στέγης για τους φοιτητές που σπουδάζουν μακριά από τα σπίτια τους ποτέ δεν εξασφαλίστηκε πλήρως. Μία διαχρονική πολιτική που δεν έχει προτεραιότητα την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, όπως αυτή, έχει ως αποτέλεσμα λιγότερο από το 10% των φοιτητών που σπουδάζουν μακριά από τον τόπο διαμονής ή μόνιμης κατοικίας τους να καλύπτονται από τις υπάρχουσες εστίες, οι οποίες επιπλέον αντιμετωπίζουν και μια σειρά προβλήματα.

Διεκδίκηση και έμπρακτη αλληλεγγύη

Οπως σημειώνει σχετικά ο Κ. Θεοδωρόπουλος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών, «αυτό το διάστημα είναι χιλιάδες οι οικογένειες νεοεισαχθέντων φοιτητών που έρχονται αντιμέτωπες με την έλλειψη εστιών. Στην αναζήτησή τους συναντούν τσουχτερά νοίκια, που τους αναγκάζουν να βάλουν και πάλι το χέρι στην τσέπη, με το πρόβλημα να είναι ιδιαίτερα έντονο στις τουριστικές περιοχές, και το αποτέλεσμα είναι να σκέφτονται κάποιοι το αν τελικά θα σπουδάσουν».

Τονίζει επίσης: «Εκ μέρους του ΜΑΣ, απευθυνόμαστε σε όλους τους φοιτητές και σπουδαστές που αντιμετωπίζουν αυτήν την κατάσταση. Τους λέμε ότι δεν είναι κεραυνός εν αιθρία, υπάρχουν υπαίτιοι. Είναι καταρχάς η πολιτική της κυβέρνησης, που δεν κατασκευάζει νέες, επαρκείς εστίες, υποβαθμίζει αυτές που υπάρχουν, κόβει το στεγαστικό επίδομα, αφήνει τους νέους στην τύχη τους, κάνει ατομική ευθύνη την στέγαση. Είναι και η Τοπική Διοίκηση, οι Περιφέρειες, ένα μεγάλο κομμάτι των δημοτικών αρχών, που τους αντιμετωπίζει σαν πελάτες, και τέλος η επιχειρηματική λειτουργία στα ιδρύματα, η υποχρηματοδότηση, που γίνεται μοχλός για να επιβάλλονται ενοίκια στις εστίες, να ξεσπιτώνονται οι φοιτητές κάθε καλοκαίρι.

Ολα αυτά είναι αποτέλεσμα μιας πολιτικής που μπροστά στο κέρδος δεν υπολογίζει τις ανάγκες των φοιτητών και των οικογενειών τους. Εμείς απευθυνόμαστε σε όλους αυτούς τους φοιτητές και σπουδαστές, τους λέμε μπροστά σε αυτήν την κατάσταση να μην τα παρατάνε. Μέσα από τους συλλόγους να οργανωθεί η διεκδίκηση με κινητοποιήσεις σε δήμους, διοικήσεις των Ιδρυμάτων, για μέτρα ανακούφισης, για να μπει τέλος στην επίθεση που στρέφεται τελικά ενάντια στο δικαίωμά τους στη μόρφωση. Καλούμε παράλληλα τους φοιτητικούς και σπουδαστικούς συλλόγους να πάρουν μέτρα έμπρακτης στήριξης, όπως φιλοξενία φοιτητών που έχουν ανάγκη», τονίζει.

Αμεσα μέτρα ανακούφισης

Το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών προβάλλει ένα πλαίσιο διεκδίκησης άμεσων μέτρων ανακούφισης των φοιτητών και των οικογενειών τους:

  • Αμεση χορήγηση έκτακτου στεγαστικού επιδόματος σε όλους τους φοιτητές που σπουδάζουν μακριά από την οικία τους, συμπεριλαμβανομένων και των πρωτοετών. Αμεση καταβολή του στεγαστικού επιδόματος στους δικαιούχους για την περσινή ακαδημαϊκή χρονιά.
  • Αμεση ένταξη των φοιτητών στο κοινωνικό τιμολόγιο και κατάργηση των δημοτικών τελών στη φοιτητική στέγη.
  • Αμεση ολοκλήρωση της διαδικασίας εισδοχής στις εστίες. Υπενοικίαση ξενοδοχείων για όσους φοιτητές έκαναν αίτηση και δεν πήραν δωμάτιο σε εστία.
  • Δήμευση εκκλησιαστικής περιουσίας, εγκαταλελειμμένων ξενοδοχείων και αξιοποίηση της περιουσίας των πανεπιστημίων προκειμένου να ανεγερθούν νέες εστίες, που να καλύπτουν τις ανάγκες, με ευθύνη του κράτους, χωρίς ιδιώτες και νοίκια.


Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ