ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 5 Σεπτέμβρη 2015
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Ολοι σήμερα στις 6 μ.μ. στην πλατεία Αριστοτέλους

Στις 11 το πρωί, στο Εργατικό Κέντρο, η πλατιά συνδικαλιστική σύσκεψη του ΠΑΜΕ

Με την πλατιά σύσκεψη συνδικάτων και συνδικαλιστών που θα γίνει σήμερα, στις 11 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, ολοκληρώνονται οι δραστηριότητες του ταξικού κινήματος, με αφορμή το μεγάλο συλλαλητήριο που διοργανώνει το απόγευμα το ΠΑΜΕ, στις 6 μ.μ., στην πλατεία Αριστοτέλους, για τα εγκαίνια της ΔΕΘ.

Αντικείμενο της σημερινής συζήτησης θα αποτελέσει το πώς θα οργανωθεί καλύτερα η πάλη στους χώρους δουλειάς ενάντια στα νέα δυσβάσταχτα μέτρα του 3ου μνημονίου, που έρχονται να προστεθούν στα προηγούμενα. Θα συζητηθεί, επίσης, η κατάσταση στο εργατικό - συνδικαλιστικό κίνημα και η προοπτική που βάζει στόχο το ταξικό κίνημα.

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας του συλλαλητηρίου, χτες βράδυ, οι Λαϊκές Επιτροπές της κεντρικής και ανατολικής Θεσσαλονίκης οργάνωσαν πικετοφορίες. Σήμερα το πρωί ολοκληρώνονται και οι περιοδείες στελεχών του ταξικού κινήματος σε χώρους δουλειάς.

Με προορισμό την πλατεία Αριστοτέλους, λεωφορεία θα αναχωρήσουν σήμερα Σάββατο από Ξάνθη (2 μ.μ., πλατεία Ελευθερίας), Καβάλα (3 μ.μ., Δημοτικός Κήπος), Δράμα (3 μ.μ., κεντρική πλατεία), Κοζάνη (3 μ.μ., Δημαρχείο), Πτολεμαΐδα (3 μ.μ., λαϊκή αγορά), Γρεβενά (3 μ.μ., πλατεία λαχαναγοράς), Φλώρινα (2.30 μ.μ., ΚΤΕΛ), Καστοριά (2.30 μ.μ., «Μασούτης»), Κατερίνη (4 μ.μ., πλατεία), Νάουσα (4 μ.μ., Εργατικό Κέντρο), Βέροια (4 μ.μ., πλατεία Ωρολογίου), Σέρρες (4 μ.μ., πρώην Νομαρχία), Λάρισα (2.30 μ.μ., πλατεία Εργατικού Κέντρου).

Στο μεταξύ, δείγμα του φόβου που τρέφει η εργοδοσία για το ταξικό κίνημα και την οργάνωση των εργαζομένων, αλλά και απόδειξη της σαπίλας του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού, είναι η χτεσινή προσπάθεια στελεχών του Εργατικού Κέντρου Χαλκιδικής, μαζί με στελέχη της επιχείρησης, να βάλουν εμπόδια στην επαφή του ΠΑΜΕ με τους εργαζόμενους του ξενοδοχειακού συγκροτήματος «Sani Resort» στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής (ιδιοκτησίας Ανδρεάδη), απαγορεύοντας σε κλιμάκιο συνδικαλιστών να μπει στο χώρο.

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Πλατιά συσπείρωση για να αποκρούσουμε παλιά και νέα μέτρα

Συνέντευξη Τύπου έδωσε, χτες, στη Θεσσαλονίκη η Εκτελεστική Γραμματεία με εκπροσώπους των άλλων φορέων της Κοινωνικής Συμμαχίας

Στιγμιότυπο από τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου

MotionTeam

Στιγμιότυπο από τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου
Το πλαίσιο πάλης του ταξικού κινήματος (θα παρουσιαστεί ολόκληρο σε επόμενο φύλλο του «Ριζοσπάστη»), το πρόγραμμα δράσης για το επόμενο διάστημα, καθώς και το κάλεσμα που απευθύνει προς την εργατική τάξη και τα συνδικάτα της για συμπόρευση ενάντια στα μνημόνια διαρκείας και τους εφαρμοστικούς τους νόμους, παρουσίασε χτες η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ σε συνέντευξη Τύπου, στη Θεσσαλονίκη.

Η συνέντευξη δόθηκε στο Εργατικό Κέντρο, στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων που αναπτύσσει το ΠΑΜΕ ενόψει της σημερινής μεγάλης διαδήλωσης, στις 6 μ.μ. στην πλατεία Αριστοτέλους, με αφορμή τα εγκαίνια της ΔΕΘ.

Εκ μέρους της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, την εισηγητική τοποθέτηση έκανε ο Γιώργος Πέρρος. Συμμετείχαν ακόμα και πήραν το λόγο ο Ρίζος Μαρούδας, εκ μέρους της ΠΑΣΥ, η Ράνια Καπετανγιώργη, εκ μέρους της ΠΑΣΕΒΕ, η Ηλέκτρα Ραΐζη, εκ μέρους της ΟΓΕ, και ο Γιώργος Χατζηγεωργίου, εκ μέρους του ΜΑΣ. Σύντομη τοποθέτηση έκανε και ο Γιάννης Φραγγίδης, αντιπρόεδρος της ΠΟΕΕΠ.

Οπως ειπώθηκε εισηγητικά, «στη σημερινή συνέντευξη παρουσιάζουμε το δικό μας πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, που δεν έχει σχέση με τα ψίχουλα που έταζε η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, που ακόμα και αυτά ποτέ δεν ήρθαν στη ζωή.

Παρουσιάζουμε το διεκδικητικό πλαίσιο του ΠΑΜΕ για το 2015, βασισμένο στις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες, ένα επικαιροποιημένο πλαίσιο πάλης και συσπείρωσης που καλούμε όλα τα σωματεία να το ενισχύσουν, να συζητήσουν πάνω σε αυτό.

Στόχος είναι να απαντήσει άμεσα στην ολομέτωπη επίθεση κεφαλαίου, ΕΕ, νέας κυβέρνησης, να βοηθήσει στην ενοποίηση της πάλης, στην ενότητα της εργατικής τάξης, στη συμμαχία με τα άλλα λαϊκά στρώματα που πλήττονται, να ενισχύσει την αλληλεγγύη, να αντιμετωπίζονται αποφασιστικά διασπαστικές, συντεχνιακές και αποπροσανατολιστικές παρεμβάσεις».

Εστίες αντίστασης παντού

Στην εισηγητική τοποθέτηση σημειώνονταν ακόμα τα εξής, ανάμεσα σε άλλα: «Οι εκλογές που ακολουθούν σε λίγες μέρες είναι το μέσο και η διέξοδος του συστήματος για να προχωρήσει με ακόμα μεγαλύτερη πολιτική συναίνεση ο νέος γύρος αντιλαϊκών μέτρων που θα είναι σε ένταση και βάθος πολύ πιο οξυμένος από τους προηγούμενους.

Οι εργαζόμενοι έχουν την ευκαιρία να τιμωρήσουν όσους τους κορόιδεψαν, τους εξαπάτησαν και συνεχίζουν να τους λένε ψέματα. Το 3ο μνημόνιο κυβέρνησης - ΕΕ - ΔΝΤ που ψήφισαν μαζί τα κόμματα ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, Ποτάμι, ΠΑΣΟΚ, ΑΝΕΛ περιλαμβάνει δέσμη μέτρων που, όπως και τα προηγούμενα δύο μνημόνια, στηρίζεται στη βασική ανάγκη του κεφαλαίου να φτάσει την τιμή της εργατικής δύναμης στο κατώτατο σημείο ως όρο για την ανάκαμψη από την καπιταλιστική κρίση.

Στόχος πρέπει να είναι να γεννηθούν εστίες αντίστασης παντού, όλη αυτή την περίοδο πριν και μετά τις εκλογές. Να μη μείνει καμιά επίθεση αναπάντητη. Να πυκνώσουν οι γραμμές των σωματείων με νέους εργάτες, με εργάτες που βρίσκονται μπροστά σε αγώνες, κινητοποιήσεις.

Εκτιμάμε πως δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Ανεξαρτήτως της κυβέρνησης που θα σχηματιστεί, ό,τι χρώμα, πρόσημο κι αν έχει, η εργατική τάξη της χώρας θα πρέπει απρόσκοπτα να προετοιμάσει άμεσα την απάντησή της, χωρίς να περιμένει ποιος θα είναι ο εκτελεστής της.

Με βάση αυτή την εκτίμηση το ΠΑΜΕ καλεί την εργατική τάξη της χώρας να δοκιμάσει τη μεγάλη της δύναμη, που ως τώρα την έβαλε σε δεύτερη μοίρα, εναποθέτοντας ελπίδες σε μια κυβερνητική εναλλαγή, χωρίς σύγκρουση με τα συμφέροντα των μεγαλοεπιχειρηματιών και την ένωσή τους, την ΕΕ.

Κάλεσμα σε ανυποχώρητο αγώνα

Το ΠΑΜΕ καλεί την εργατική τάξη της χώρας και τα συνδικάτα της σε διαρκή, ανυποχώρητο αγώνα για να προστατεύσουμε τη ζωή μας από τα μνημόνια διαρκείας, να αντισταθούμε και να οργανώσουμε την απάντησή μας απέναντι στο νέο βάρβαρο γύρο επίθεσης που ακολουθεί, στην ανέχεια και την εξαθλίωση που μας περικυκλώνουν για να σωθεί η κερδοφορία του κεφαλαίου.

Το ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους, τους ανέργους, τις γυναίκες, τους συνταξιούχους να δοκιμάσουν την πιο αποτελεσματική επιλογή που έως σήμερα έχουν παροπλισμένη και αναξιοποίητη. Να επιλέξουν, δηλαδή, μαζικά το δρόμο του αγώνα, της οργάνωσης στα σωματεία, στους τόπους δουλειάς, στους κλάδους και τις γειτονιές, το δρόμο της καθολικής σύγκρουσης με τη μεγαλοεργοδοσία κάθε κλάδου, με τις εργοδοτικές οργανώσεις και το πολιτικό προσωπικό τους.

Σήμερα, φανερώνονται πιο καθαρά δύο επιλογές. Η πρώτη είναι πολυφορεμένη και με πολλά διαφορετικά κουστούμια, που φέρνουν το ίδιο πικρό αποτέλεσμα για τη ζωή μας. Υποσχέσεις για βελτίωση της ζωής μας μέσα στη λυκοσυμμαχία της ΕΕ, με βαριές λαϊκές θυσίες που μοναδικό κερδισμένο έχουν μια χούφτα επιχειρηματικούς ομίλους που τις καρπώνονται.

Λύσεις χωρίς σύγκρουση και ρήξη με την ΕΕ και την κυριαρχία των μονοπωλίων δεν μπορεί να υπάρχει. Θεωρούμε πως ήρθε η ώρα να πετάξουμε στο καλάθι των αχρήστων προτάσεις που τάζουν λύσεις χωρίς συγκρούσεις, που βάζουν τους εργαζόμενους και το λαό στο περιθώριο, να επιλέγουν ψευτομεσσίες που υπόσχονται βελτίωση της ζωής μας, μέσα στα πλαίσια του σάπιου και εκμεταλλευτικού συστήματος.

Η άλλη επιλογή είναι ο δρόμος της αποφασιστικής σύγκρουσης με τους μονοπωλιακούς ομίλους και τα συμφέροντά τους για να μη ζήσουμε σαν σύγχρονοι σκλάβοι!

Να ανοίξει πλατιά συζήτηση παντού

Είναι ανάγκη να ριχτούμε από τώρα στη μάχη με στόχο την ανατροπή των μνημονιακών μέτρων, παλιών και νέων, γνωρίζοντας και τις δυσκολίες και τη σκληρότητα του αγώνα. Ταυτόχρονα όμως γνωρίζουμε ότι είναι μονόδρομος για την εργατική τάξη η επιλογή της άμεσης ταξικής απάντησης, διότι οι επιχειρηματικοί όμιλοι μαζί με το πολιτικό προσωπικό που διαθέτουν, ετοιμάζονται να ρημάξουν ακόμα περισσότερο τη ζωή μας.

Για όλα τα παραπάνω, η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ απευθύνει κάλεσμα συμπόρευσης, κοινής δράσης και κοινού αγώνα σε όλους τους εργαζόμενους, σε κάθε τόπο δουλειάς, σε κάθε γειτονιά.

Το ΠΑΜΕ καλεί ανοιχτά όλους και όλες, ανεξαρτήτως τι ψήφιζε ο καθένας, σε όποιο θεό και να πιστεύουμε, ό,τι χρώμα και εθνικότητα και αν έχουμε, να οργανώσουμε και να δυναμώσουμε τις αντιστάσεις μας σε κάθε τόπο δουλειάς, σε κάθε κλάδο και γειτονιά.

Επιδιώκουμε να ανοίξει πλατιά συζήτηση παντού, σε κάθε εργοστάσιο, εργασιακό χώρο, στις γειτονιές. Να απευθυνθούμε σε συνδικάτα και συνδικαλιστές. Στόχος μας είναι με νέες δυνάμεις, με συνδικαλιστές που νιώθουν το τέλμα στο συνδικαλιστικό κίνημα, να συμπορευθούμε στο δρόμο του αγώνα και της ανατροπής.

Απευθυνόμαστε σε κάθε τίμιο συνδικαλιστή, σε κάθε εργάτη που βρίσκεται μπροστά στους αγώνες, που κατανοεί ότι η σημερινή κατάσταση στο συνδικαλιστικό κίνημα είναι αρνητική, άρα χρειάζεται να απαλλαγούμε από τα βαρίδια της διαχείρισης, της αναξιοπιστίας και του εκφυλισμού, από τη σύμπλευσή του στο άρμα των συμφερόντων του κεφαλαίου και της εκάστοτε κυβέρνησης, να αλλάξουμε αποφασιστικά την κατάσταση στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα.

Η μοναδική ελπίδα και προοπτική, το άμεσο καθήκον που υπάρχει σήμερα, είναι η ανατροπή των συσχετισμών στο εργατικό - λαϊκό κίνημα, η οργάνωση της λαϊκής πάλης, η προώθηση της λαϊκής συμμαχίας ανάμεσα στην εργατική τάξη, στους υπαλλήλους, στους ανέργους, στους αυτοαπασχολούμενους της πόλης, στους φτωχούς αγρότες, στους νέους, στις γυναίκες.

Το ΠΑΜΕ φάρος αντίστασης και αγώνα

Μπορεί αρκετοί εργαζόμενοι να έχουν ορισμένες επιφυλάξεις για το ΠΑΜΕ. Ενα πράγμα όμως δεν μπορεί να αμφισβητηθεί. Οτι το ΠΑΜΕ δεν έχει καμία σχέση με αυτές τις ηγεσίες των ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ. Είναι απέναντι, μαζί με την εργατική τάξη, στήριγμα, οργανωτής, φάρος αντίστασης και αγώνα.

Ολο αυτό το διάστημα, ανεξάρτητα από παραλείψεις και αδυναμίες, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων με τη σωστή, έγκαιρη ενημέρωση των εργαζομένων, με πρωτοβουλίες οργάνωσης της δράσης και της αντίστασής τους, με μαζικά συλλαλητήρια, με αγώνες στους χώρους δουλειάς. Μπορούμε και θα κάνουμε περισσότερα. Απλώνουμε το χέρι σε όποιον σηκώνεται.

Το ΠΑΜΕ σάς καλεί να συμφωνήσουμε και να παλέψουμε με ένα στόχο, για συνδικάτα μαζικά, δημοκρατικά, αγωνιστικά, στα χέρια των εργαζομένων και όχι των εργοδοτών και του κράτους.

Να βάλουμε μπρος για το χτίσιμο της κοινωνικής συμμαχίας που θα αντεπιτεθεί για την απόκρουση των αντιλαϊκών μνημονίων, για την οργάνωση της αλληλεγγύης, την υπεράσπιση του λαού, για την αγωνιστική ενότητα του λαού, με στόχο την απαλλαγή από τα μονοπώλια, τους καπιταλιστές που καταδυναστεύουν τις ζωές μας».

Μαζική κινητοποίηση των εργαζομένων στα «πεντάμηνα»

Παρά τις απειλές, συμμετείχαν στη χτεσινή στάση εργασίας στην Αττική και στη διαμαρτυρία στο υπουργείο Εργασίας

Από τη χτεσινή συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας
Από τη χτεσινή συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας
Εργαζόμενοι στα «πεντάμηνα» σε μια σειρά δήμους της Αττικής συγκεντρώθηκαν χτες το μεσημέρι έξω από το υπουργείο Εργασίας, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής και των Επιτροπών Εργαζομένων στα «πεντάμηνα» της «κοινωφελούς εργασίας», για κινητοποίηση με αιχμή το αίτημα για άμεση καταβολή των δεδουλευμένων τους.

Το Συνδικάτο είχε προκηρύξει στάση εργασίας για όλους τους εργαζόμενους, ανεξάρτητα από σχέση εργασίας. Με τα πανό και τις πικέτες τους συμμετείχαν στην κινητοποίηση οι Επιτροπές Αγώνα των «πεντάμηνων» από δήμους όπως το Περιστέρι, ο Κορυδαλλός, η Ηλιούπολη, η Πετρούπολη, η Αργυρούπολη - Ελληνικό, οι Αγιοι Ανάργυροι.

«Δεν είμαστε ωφελούμενοι. Είμαστε εργαζόμενοι. Τα λεφτά μας τώρα» ήταν το σύνθημα στο πανό του Συνδικάτου ΟΤΑ, ενώ κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης δε σταμάτησαν τα συνθήματα: «Δουλειά με αλυσίδες και μίζερη ζωή, οι άνεργοι δεν είναι ζώα για σφαγή», «Προγράμματα της φτώχειας, δουλειά χωρίς μισθό, απάντηση μ' αγώνα και μίσος ταξικό» και «Εδώ, εδώ, μ' αγώνα ταξικό, γιατί εμείς δε ζούμε με 400 ευρώ».

Η κινητοποίηση πέτυχε, παρά την προσπάθεια υπηρεσιακών παραγόντων ορισμένων δήμων αλλά και εργοδοτικών συνδικαλιστών να βάλουν εμπόδια, χαρακτηρίζοντας «παράνομη» τη στάση εργασίας και τη συμμετοχή των εργαζομένων σε αυτή.

Κοροϊδία ξανά από την κυβέρνηση

Για πληρωμή ενός μόνο μισθού στις 10 Σεπτέμβρη, τη στιγμή που πολλοί «πενταμηνίτες» μετρούν ήδη δύο μήνες απλήρωτοι, έκανε λόγο ο υπουργός Εργασίας, Δ. Μουστάκας, στη συνάντηση που είχε με αντιπροσωπεία του Συνδικάτου και των Επιτροπών Αγώνα. Οσο για τα υπόλοιπα αιτήματα των εργαζομένων, τα οποία η αντιπροσωπεία κατέθεσε σε υπόμνημα, απέφυγε να πάρει θέση.

Οι εργαζόμενοι συνεχίζουν τον αγώνα τους, ενημερώνοντας τους συναδέλφους τους για την κινητοποίηση, συζητώντας μαζί τους για τα αιτήματα που διεκδικούν και δημιουργώντας Επιτροπές Αγώνα εκεί που δεν υπάρχουν.

Στη συγκέντρωση στην είσοδο του υπουργείου, το λόγο πήραν εργαζόμενοι από τις Επιτροπές Αγώνα που έχουν δημιουργηθεί στα «πεντάμηνα» σε δήμους. «Τι ωφέλεια είδαμε εμείς και οι οικογένειές μας από τον απλήρωτο ιδρώτα μας;», σημείωσε ο Βαγγέλης Τάτσιος από την Καισαριανή.

«Με ασάφειες και υπεκφυγές για το πότε θα πληρωθούμε για την εργασία μας, για άλλη μια φορά επιβεβαιώνουν ότι κανείς εκτός από τους ίδιους μας τους εαυτούς δε θα σκεφτεί την επιβίωση των οικογενειών μας, των παιδιών μας», ανέφερε ο Γιώργος Σαλβάνος από το Περιστέρι και κάλεσε εργαζόμενους και ανέργους να υψώσουν το ανάστημά τους.

Την κεντρική ομιλία έκανε ο πρόεδρος του Συνδικάτου ΟΤΑ, Σπύρος Κωνσταντάς.«Για εμάς, συνάδελφοι, δεν είστε "ωφελούμενοι", αλλά εργαζόμενοι. Θα πρέπει να έχετε ίσα δικαιώματα με τους υπόλοιπους συναδέλφους σας. Είναι απαράδεκτο ότι σήμερα οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι, παρότι δουλεύουν για μεγάλο διάστημα στους δήμους», τόνισε μεταξύ άλλων.

Στο πλευρό τους το ΚΚΕ

Τη στήριξη του ΚΚΕ στα αιτήματα των εργαζομένων μετέφερε ο Νίκος Καραθανασόπουλος, μέλος της ΚΕ και βουλευτής. Υπενθύμισε πως το ΚΚΕ παλεύει για το δικαίωμα όλων σε μόνιμη και σταθερή εργασία, κόντρα στην πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων, που επιδιώκουν να ανακυκλώνουν την ανεργία με τις διάφορες ελαστικές μορφές απασχόλησης. Κατήγγειλε το υπουργείο και τη διοίκηση του ΟΑΕΔ, που καθυστερούν να πληρώσουν ακόμα κι αυτούς τους πενιχρούς μισθούς στους «πενταμηνίτες».

Το «παρών» έδωσαν, επίσης, οι δήμαρχοι Καισαριανής και Χαϊδαρίου, Ηλίας Σταμέλος και Μιχάλης Σελέκος.

Προετοιμασία για απεργία και πανελλαδικό συλλαλητήριο

Για το αμέσως επόμενο διάστημα, στην εισηγητική τοποθέτηση σημειώνονταν τα εξής: «Αμέσως μετά τις εκλογές και χωρίς καθυστέρηση, επιδιώκουμε το κάλεσμα του ΠΑΜΕ προς την εργατική τάξη της χώρας και τις συνδικαλιστικές οργανώσεις μαζί με το πλαίσιο πάλης, να αποτελέσουν θέμα για συζήτηση στα σωματεία και τους μαζικούς φορείς, με στόχο τη μαζική πανεργατική πανελλαδική απεργιακή απάντηση απ' όλους τους κλάδους, την περίοδο που η κυβέρνηση θα θελήσει να προχωρήσει στην υλοποίηση του μνημονίου, φέρνοντας τα προαπαιτούμενα.

Σ' αυτήν την κατεύθυνση οργανώνουμε την πάλη, κλιμακώνουμε, αξιοποιώντας όλες τις μορφές, συλλαλητήρια, πορείες, ως και πανελλαδική συγκέντρωση. Ετοιμαζόμαστε και καλούμε την εργατική τάξη, τους άνεργους και μισοάνεργους, τους ανασφάλιστους και αδήλωτους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τους νέους και τις νέες, τις γυναίκες των εργατικών - λαϊκών στρωμάτων που υποφέρουν, σε σύγκρουση με τις απαιτήσεις του κεφαλαίου.

Κάνουμε γνωστό σε όλους την απόφασή μας, το κάλεσμά μας από τώρα: Ορθώνουμε εργατικό - λαϊκό αγωνιστικό τείχος, για να εμποδίσουμε και να ακυρώσουμε τους νέους σχεδιασμούς. Να δυναμώσει η ταξική απάντηση, να μπλοκάρουμε τα νέα μέτρα με νέους, πιο δυναμικούς και μαζικούς αγώνες, με σχεδιασμό και κλιμάκωση. Με σύγκρουση με τα μονοπώλια και το πολιτικό τους προσωπικό, την ΕΕ και το ΔΝΤ.

Εχουμε δύναμη, είμαστε πιο έμπειροι, αντλούμε διδάγματα από τους πρόσφατους αγώνες μας. Εχουμε την πείρα από τη δουλειά που προηγήθηκε, μπροστά στα μεγάλα συλλαλητήρια που έγιναν με πρωτοβουλία του ΠΑΜΕ αυτά τα 2 χρόνια. Η αγωνιστική πρωτοβουλία και το διεκδικητικό πλαίσιο αγκαλιάστηκε από πάνω από 1.000 σωματεία και μαζικούς φορείς.

Εκατοντάδες σωματεία και συνδικαλιστές που δε συμφωνούν σε όλα με το ΠΑΜΕ, συμπορευτήκαμε κόντρα στην αδράνεια, την υπονόμευση του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού, την επίθεση των κυβερνήσεων. Είναι μια μεγάλη παρακαταθήκη, που φανερώνει ότι μπορούμε ν' αλλάξουμε τα πράγματα.

Μπορούμε το επόμενο διάστημα, με μεγαλύτερο πείσμα και αποφασιστικότητα, να προχωρήσουμε σε πανελλαδικό συλλαλητήριο - απάντηση, με ακόμα μεγαλύτερη συμμετοχή.

Υπάρχει η δυνατότητα να δημιουργηθεί το έδαφος μαζικής αντίστασης στα νέα μέτρα, συντονισμός πρωτοβάθμιων και δευτεροβάθμιων σωματείων. Είμαστε βέβαιοι ότι θα βρεθούν δυνάμεις που θα ανταποκριθούν σε αυτό το κάλεσμα, θα γεννηθούν νέες. Οι εργαζόμενοι που σηκώνουν κεφάλι, έχουν αστείρευτες δυνάμεις και εφεδρείες».

Σήμερα η σύσκεψη των ΑμεΑ

Σύσκεψη οργανώνουν, σήμερα, στις 10.30 π.μ., η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων και ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων - Κηδεμόνων ΑμεΑ Αττικής, στα γραφεία της ΣΕΑΑΝ (Χαλκοκονδύλη 37). Καλούν σε οργάνωση του αγώνα τους μπροστά στο νέο οδοστρωτήρα που έρχεται με το 3ο μνημόνιο.

Να δυναμώσει η αλληλεγγύη στους πρόσφυγες

Να δυναμώσουν την αλληλεγγύη στους πρόσφυγες και τους μετανάστες κάλεσε την εργατική τάξη και το λαό ο Γιώργος Πέρρος, με αφορμή τις νέες σοκαριστικές εικόνες των θαλασσοπνιγμένων προσφύγων.

Οπως είπε, «θέλουμε να εκφράσουμε την οργή μας γι' αυτό που συντελείται στις θάλασσες όπου άνθρωποι, οικογένειες ολόκληρες, παιδιά πνίγονται, δολοφονούνται. Εμείς θέλουμε να καταγγείλουμε την αδιαφορία. Η κυβέρνηση, παράγοντες κυβερνητικοί, περιφερειακοί και δημοτικοί άρχοντες, λένε λόγια συμπάθειας, χύνουν κροκοδείλια δάκρυα, αλλά δεν κάνουν απολύτως τίποτα».

Κάλεσε την εργατική τάξη, τον ελληνικό λαό συνολικότερα, να καταλάβει ποιες είναι οι αιτίες που χιλιάδες άνθρωποι γίνονται πρόσφυγες και αυτές, όπως είπε, «δεν είναι άλλες από τους πολέμους που δημιουργούν οι ΗΠΑ, η ΕΕ, το ΝΑΤΟ και βεβαίως η φτώχεια, που είναι πάρα πολύ μεγάλη και αναγκάζει έναν κόσμο να φεύγει».

Σημείωσε επίσης: «Κατανοούμε τη δικαιολογημένη ανησυχία των κατοίκων των περιοχών που βρίσκονται οι πρόσφυγες, γιατί βλέπουν χιλιάδες ανθρώπινες ψυχές να μην έχουν να φάνε, να περπατάνε στους δρόμους, γιατί καταλαβαίνουν ότι δε φτάνουν οι δομές της δημόσιας Υγείας να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες καλά - καλά των Ελλήνων, πόσο μάλλον των προσφύγων.

Εμείς θέλουμε να δυναμώσει η πραγματική αλληλεγγύη απέναντι στους πρόσφυγες, σε όλους αυτούς τους λαούς που διώχνονται από τις πατρίδες τους εξαιτίας των πολέμων, της φτώχειας και όλων των δεινών που δημιουργούν αυτές οι δυνάμεις». Τέλος, κατήγγειλε τις εγκληματικές ευθύνες όλων των κυβερνήσεων και των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, αλλά και όλων εκείνων των κομμάτων, όπως το Ποτάμι, που στηρίζουν την πολιτική της ΕΕ, των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ.

Φωνή της εργοδοσίας η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ

Τον προδοτικό ρόλο των συνδικαλιστικών ηγεσιών της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ για τα συμφέροντα της εργατικής τάξης κατήγγειλε για άλλη μια φορά ο Γιώργος Πέρρος, με αφορμή τα όσα ειπώθηκαν στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου της ΓΣΕΕ στη Θεσσαλονίκη, όπου παρουσιάστηκε η ετήσια έκθεση του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ και εμφανίστηκαν να υπερασπίζονται και να προβάλουν τις αξιώσεις των εργοδοτών. «Η συνδικαλιστική πλειοψηφία της ΓΣΕΕ εμφανίστηκε ως η φωνή της εργοδοσίας, ήταν η φωνή των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων», είπε ο Γιώργος Πέρρος. Και πρόσθεσε: «Είπαν "να γίνονται οι απολύσεις, αλλά να παίρνονται μέτρα για τους απολυμένους". Αν είναι δυνατόν, σήμερα εδώ που ζούμε, να λένε εκπρόσωποι εργαζομένων τέτοια πράγματα. Είπαν, ότι "βεβαίως πρέπει να υπάρχει ανταγωνιστικότητα, άρα πρέπει να μειωθεί το κόστος ενέργειας για τους βιομήχανους και τους επιχειρηματίες". Ελεος! Και τρίτον, ενδιαφέρθηκαν να μπορούν να παίρνουν χαμηλότοκα δάνεια οι επιχειρηματίες».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ