ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 5 Σεπτέμβρη 2013
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Διαδήλωσαν για την Υγεία του λαού

Συγκεντρώθηκαν έξω από το υπουργείο Υγείας μαζί με ασθενείς

Στιγμιότυπο από τη χτεσινή πορεία
Στιγμιότυπο από τη χτεσινή πορεία
Για δωρεάν υπηρεσίες Υγείας για όλους και ενάντια στην κατάργηση νοσοκομείων διαδήλωσαν χτες το μεσημέρι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία, ασθενείς, φοιτητές Σχολών Υγείας στα πλαίσια της στάσης εργασίας που είχε προκηρύξει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων.

Στη συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Υγείας και την πορεία που ακολούθησε συμμετείχαν εργαζόμενοι από μια σειρά νοσοκομεία όπως το «Αγία Βαρβάρα», η «Πολυκλινική», το «Αμαλία Φλέμιγκ», το «Σισμανόγλειο», το «Θριάσιο», το «Αγία Ολγα», το Νοσοκομείο «Πατησίων», το «Αγιος Σάββας», το Νοσοκομείο Κορίνθου, το «Γ. Γεννηματάς». Ιδιαίτερα δυναμική ήταν η παρουσία χρόνιων πασχόντων, ατόμων με αναπηρία και των συγγενών τους που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων και του Ενιαίου Συλλόγου Γονέων - Κηδεμόνων ΑμεΑ Αττικής.

Κάλεσμα στη χτεσινή κινητοποίηση, αλλά και για κλιμάκωση του αγώνα με Γενικές Συνελεύσεις, με συμμαχία με ασθενείς, συνταξιούχους, ασφαλισμένους και άλλους εργαζόμενους κι ανέργους απεύθυνε το ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας: Κανένα νοσοκομείο να μην κλείσει - να μη συγχωνευτεί. Για μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, για πλήρη κρατική χρηματοδότηση της Υγείας - Πρόνοιας. Για ένα αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας που θα απαντάει πραγματικά σε όλες τις λαϊκές ανάγκες Υγείας. Για κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης σε Υγεία - Πρόνοια - Παιδεία. Τη στήριξη του ΚΚΕ εξέφρασε με την παρουσία του ο βουλευτής του Κόμματος Χρήστος Κατσώτης.

Οι συγκεντρωμένοι έκαναν πορεία φωνάζοντας συνθήματα όπως: «Δώστε κρατικές επιχορηγήσεις, τα νοσοκομεία δεν είναι επιχειρήσεις», «Δώστε λεφτά για Πρόνοια - Υγεία, την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία» και «Κλείνουνε σχολεία και νοσοκομεία, εμπρός λαέ για άλλη κοινωνία». Εξω από το υπουργείο Εσωτερικών οι διαδηλωτές σταμάτησαν και «χαιρέτισαν» τους σχολικούς φύλακες που βγαίνουν σε διαθεσιμότητα και είχαν κάνει συμβολική κατάληψη. Η πορεία συνεχίστηκε μέχρι τη Βουλή.

Οι εργαζόμενοι στο «Θριάσιο» Νοσοκομείο έχουν αποφασίσει σήμερα στάση εργασίας (11 π.μ. - 2 μ.μ.) και συγκέντρωση στην πύλη του νοσοκομείου και νέα γενική συνέλευση την Παρασκευή. Οι εργαζόμενοι του «Πατησίων» θα κάνουν την Παρασκευή γενική συνέλευση και αμέσως μετά πορεία στη Νέα Ιωνία.

Στη Θεσσαλονίκη

Στη Θεσσαλονίκη η συγκέντρωση των δυνάμεων του ΠΑΜΕ στην Υγεία πραγματοποιήθηκε στο νοσοκομείο «Αγιος Παύλος» όπου από νωρίς το πρωί είχαν παραταχθεί αστυνομικές δυνάμεις προκειμένου να εμποδίσουν την είσοδο των εργαζομένων στο νοσοκομείο. Εκεί έφτασαν με πορεία οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου «Παναγία» μαζί με τη Λαϊκή Επιτροπή Καλαμαριάς.

Μετά από απαίτηση των συγκεντρωμένων, αντιπροσωπεία τους συναντήθηκε με το διοικητή του νοσοκομείου ο οποίος επανέλαβε την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει γρήγορα στο κλείσιμο του «Παναγία» και στη διαθεσιμότητα των εργαζομένων. Θυμίζουμε ότι ορισμένες κλινικές και οι ασθενείς, καθώς και οι εργαζόμενοι του «Παναγία» που δεν έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα, μεταφέρονται στο νοσοκομείο «Αγιος Παύλος». Οι υπόλοιποι 170 εργαζόμενοι (61 γιατροί) τέθηκαν σε διαθεσιμότητα, ενώ στον αέρα βρίσκονται και οι 60 εργαζόμενοι της Euromedica, που απασχολούνταν στο νοσοκομείο, οι οποίοι είναι απλήρωτοι πάνω από πέντε μήνες και δεν γνωρίζουν αν και που θα συνεχίσουν να εργάζονται.

Νωρίτερα, το πρωί, κλιμάκιο της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ με επικεφαλής τη βουλευτή Ελένη Γερασιμίδου επισκέφθηκε το νοσοκομείο «Παναγία» και μίλησε στους εργαζόμενους. Δήλωσε τη συμπαράσταση του ΚΚΕ στον αγώνα τους και τους κάλεσε σε κοινή δράση με τους εργαζόμενους άλλων κλάδων και σε συμμαχία με τα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα, να δυναμώσουν τον αγώνα που θα στοχεύει στην ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής και της μήτρας που τη γεννά.

  • Σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΙΚΑ Ελλάδας καταγγέλλει «τη συρρίκνωση των μονάδων Υγείας του ΕΟΠΥΥ, την έλλειψη γιατρών, διαγνωστικών κέντρων, εργαστηρίων, όπως και το ενδεχόμενο που μελετά η κυβέρνηση για κατάργηση κάθε παροχής και τη μετατροπή του ΕΟΠΥΥ σε αγοραστή υπηρεσιών Υγείας από τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε βάρος των εισφορών μας». Απαιτεί δημόσιο - δωρεάν σύστημα Υγείας με δωρεάν φάρμακα απαλλαγμένο από κάθε ίχνος εμπορευματοποίησης και καλεί συνταξιούχους κι ασφαλισμένους να αγωνιστούν για μια τέτοια προοπτική.
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ
Στην τελική ευθεία για νέα μέτρα

«Θετικές» χαρακτήρισε το τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας τις εξελίξεις στην Υγεία όσον αφορά τα τελευταία μέτρα του υπουργείου Υγείας - καταργήσεις νοσοκομείων, κρεβατιών, τμημάτων, διαθεσιμότητα εργαζομένων - καθώς και αυτά που έρχονται στο προσεχές μέλλον. Σε χτεσινή σύσκεψη με τον υπουργό και παράγοντες του υπουργείου Υγείας παρουσιάστηκε το σχέδιο για ευρύτερη χρήση γενόσημων φαρμάκων - να φτάσει στο 60% - με στόχο νέα μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης του ΕΟΠΥΥ και άρα της κρατικής χρηματοδότησης το 2014 στα 1,9 δισ. ευρώ από 2,35 δισ. που αναμένεται να φτάσει το 2013. Η ουσία του μέτρου για τα γενόσημα είναι ο ΕΟΠΥΥ να αποζημιώνει τους ασφαλισμένους μόνο με την τιμή του πιο φθηνού φαρμάκου και σε περίπτωση αγοράς άλλου σκευάσματος τη διαφορά της τιμής να την πληρώνει ο ασφαλισμένος από την τσέπη του. Μέχρι τώρα, πλήρωνε το 50% της διαφοράς της τιμής. Δηλαδή οι πιο φτωχοί ασθενείς θα αναγκάζονται να επιλέξουν το πιο φθηνό φάρμακο άσχετα αν αυτό είναι το πιο κατάλληλο για τον οργανισμό τους και για τις παθήσεις τους. Το σχέδιο αναμένεται να ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες, όπως και σχέδιο του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκου για νέα αλλαγή στην τιμολόγηση φαρμάκων.

Επιπλέον, συζητήθηκαν οι δράσεις αναμόρφωσης του ΕΟΠΥΥ, δηλαδή αν οι Μονάδες Υγείας του Οργανισμού θα διατηρηθούν ή θα συγχωνευτούν με άλλες δομές του ΕΣΥ και αν ο ΕΟΠΥΥ θα γίνει αποκλειστικά αγοραστής υπηρεσιών Υγείας από τον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα. Η υποβάθμιση των δομών είναι δεδομένη, αφού η κυβέρνηση και η τρόικα αποκλείουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού που θα στελεχώσουν τις όποιες δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ενώ ταυτόχρονα ενισχύεται η αγοραπωλησία υπηρεσιών με θύματα τους ασθενείς και τους ασφαλισμένους.

Επομένως, η ικανοποίηση των τεχνικών κλιμακίων της τρόικας έχει να κάνει με τη δραματική μείωση της κρατικής χρηματοδότησης για Υγεία - Πρόνοια - Φάρμακο, που αποτελεί κίνητρο για επενδύσεις, αφού αφήνει περισσότερο κρατικό χρήμα διαθέσιμο για τους επιχειρηματικούς ομίλους και περισσότερο ζωτικό επιχειρηματικό χώρο στον τομέα της Υγείας.

ΚΟ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Καταγγέλλει την είσοδο της αστυνομίας στο νοσοκομείο «Παναγία»

Σε μια προσπάθεια τρομοκράτησης των εργαζομένων, χτες το απόγευμα και μετά την ολοκλήρωση της γενικής συνέλευσης των εργαζομένων, δυνάμεις της αστυνομίας μπήκαν στο κτίριο του νοσοκομείου «Παναγία» με πρόσχημα τη δήθεν μεταφορά εξοπλισμού από το νοσοκομείο. Εκπρόσωποι του σωματείου των εργαζομένων, απαίτησαν την απομάκρυνση της αστυνομίας η οποία αποχώρησε χωρίς τελικά να κάνει τίποτε. Οι εργαζόμενοι κόντρα στην επιχείρηση τρομοκράτησης, που όπως φαίνεται στήνει η κυβέρνηση, συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους. Σήμερα στις 9 το πρωί οργανώνουν νέα συγκέντρωση μπροστά στο νοσοκομείο και στις 8 το βράδυ μαζί με τη Λαϊκή Επιτροπή Καλαμαριάς προγραμματίζουν μεγάλη συναυλία αλληλεγγύης στο πάρκο μπροστά από το νοσοκομείο.

Την είσοδο των αστυνομικών δυνάμεων στο νοσοκομείο «Παναγία» καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Κομματική Οργάνωση Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ. Αναφέρει σε ανακοίνωσή της: «Η κυβέρνηση συνεχίζει τον αυταρχικό της κατήφορο, αξιοποιώντας όλα τα μέσα για να περάσει την αντιλαϊκή πολιτική των απολύσεων, των ιδιωτικοποιήσεων, της κατάργησης της δημόσιας δωρεάν Υγείας και Παιδείας, των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων, της αύξησης των κερδών του μεγάλου κεφαλαίου. Συνεχίζει την προσπάθεια καταστολής, τρομοκράτησης και κατασυκοφάντησης όλων όσοι αγωνίζονται ενάντια στα αντιλαϊκά μέτρα. Η εργατική τάξη, τα φτωχά λαϊκά στρώματα πρέπει να ορθώσουν το ανάστημά τους. Να καταδικάσουν την προσπάθεια τρομοκράτησης του λαού. Να παλέψουν για να ανατραπεί αυτή η πολιτική. Για έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης, που κριτήριο θα έχει την κάλυψη των λαϊκών αναγκών και όχι τα κέρδη των κεφαλαιοκρατών. Να βάλουν πλώρη για τη δική τους εξουσία. Ολοι στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ το Σάββατο 7/9, στις 18.00, στην πλατεία Αριστοτέλους».

Το ΠΑΜΕ

Την επιχείρηση τρομοκράτησης των εργαζομένων καταγγέλλει και η Γραμματεία Υγείας - Πρόνοιας Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ σημειώνοντας ότι δημιουργούνται ερωτηματικά για τη στιγμή που επιλέχθηκε αυτή η ενέργεια, παραμονή μεγάλων κινητοποιήσεων, και πώς μπορούν να αξιοποιηθούν από διάφορες πλευρές στην προσπάθεια κατασυκοφάντησης και χειραγώγησης του αγώνα που δίνουν οι εργαζόμενοι.

Συνεχίζονται οι έλεγχοι στα πλοία

Για δεύτερη μέρα χτες τα ναυτεργατικά σωματεία συνέχισαν τις συνδικαλιστικές παρεμβάσεις στα επιβατηγά πλοία της γραμμής Πάτρα - Ιταλία με στόχο την αγωνιστική οργάνωση των ναυτεργατών για να αποτρέψουν τη δραστική μείωση των οργανικών συνθέσεων 6 πλοίων της γραμμής, που είναι υπουργική απόφαση από τις 5 Ιούλη, με βάση σχετική αξίωση των εφοπλιστών. Η κινητοποίηση θα συνεχιστεί και σήμερα Πέμπτη.

Χτες έγιναν περιοδείες και έλεγχοι για τις συνθήκες δουλειάς, όπως αν τηρείται η Διεθνής Σύμβαση για τις ώρες εργασίας/ανάπαυσης των πληρωμάτων και αν καταβάλλονται τα δεδουλευμένα στα πλοία «ΣΟΥΠΕΡ ΦΑΣΤ Ι» και «12» και στο «ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΟΛΩΜΟΣ». Στο τελευταίο, το οποίο ανήκει στην εταιρεία ΖΑΝΤΕ ΦΕΡΙΣ, εντοπίστηκε ότι οι ναυτεργάτες είναι απλήρωτοι πάνω από δύο μήνες, ενώ με ευθύνη της εταιρείας δεν μπόρεσαν οι συνδικαλιστές να ελέγξουν το βιβλίο υπερωριών.

ΣΥΣΚΕΨΗ των διοικήσεων των σωματείων της δύναμής του με θέμα «Η κατάσταση των εργαζομένων και ανέργων και προγραμματισμός δράσης για το επόμενο διάστημα», οργανώνει, σήμερα Πέμπτη, στις 7 μ.μ., στην ισόγεια αίθουσά του, η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Λάρισας.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ