ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 5 Αυγούστου 1999
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
54Η ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ ΣΤΗ ΧΙΡΟΣΙΜΑ ΚΑΙ ΤΟ ΝΑΓΚΑΣΑΚΙ
Συνεχίζουμε τον αγώνα - χτίζουμε το αντιιμπεριαλιστικό μέτωπο
  • Φιλειρηνικό ραντεβού σήμερα στο Βράχο της Ακρόπολης, στις 7.30 μ.μ., στη συγκέντρωση μνήμης και καταδίκης των σύγχρονων εγκλημάτων του ιμπεριαλισμού, διοργανώνουν η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη και η "Νεανική Δράση για την Ειρήνη"
  • Τη Δευτέρα η συγκέντρωση - πικετοφορία στο αμερικάνικο προξενείο στη Θεσσαλονίκη

Οι μνήμες της πιο μαύρης σελίδας της ιστορίας, στα 54 χρόνια από το ατομικό ολοκαύτωμα των Αμερικάνων ιμπεριαλιστών στην Ιαπωνία, τον Αύγουστο του 1945, που ισοπεδώθηκαν οι δύο μαρτυρικές πόλεις, Χιροσίμα και Ναγκασάκι, θα αναβιώσουν σήμερα κάτω από τον Βράχο της Ακρόπολης με τη συγκέντρωση τιμής και αγώνα που διοργανώνουν στις 7.30 μ.μ. η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) και η "Νεανική Δράση για την Ειρήνη" (ΝΔΕ).

Η φετινή επέτειος επισκιάζεται από το πρόσφατο έγκλημα των σημερινών ιμπεριαλιστικών μηχανισμών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στη γειτονική μας Γιουγκοσλαβία, με τον βρώμικο πόλεμο που συνεχίζεται. Γι αυτό και το μαχόμενο κίνημα ειρήνης, η ΕΕΔΥΕ και η ΝΔΕ, αποτίοντας φόρο τιμής στα θύματα του ιμπεριαλισμού, με τη συγκέντρωση αυτή, δηλώνουν "παρών" στον καθημερινό αντιιμπεριαλιστικό αντιπολεμικό αγώνα.

Οπως επισημαίνει η ΕΕΔΥΕ στην ανακοίνωση - κάλεσμά της προς τον αθηναϊκό και πειραϊκό λαό:

"Οι ιμπεριαλιστές συγκροτούν το δικό τους μέτωπο. Εμείς ο λαός, οι λαοί των Βαλκανίων, της Ευρώπης, του κόσμου ας συγκροτήσουμε το δικό μας. Το αντιπολεμικό --αντιιμπεριαλιστικό μέτωπο. Αυτό θα βάλει φρένο σήμερα. Αυτό θα τσακίσει αύριο τη "νέα ιμπεριαλιστική τάξη"".

Γι' αυτό - καταλήγει η ανακοίνωση - "πρέπει σήμερα να καταδικάσουμε τα φοβερά εγκλήματα των ιμπεριαλιστών κατά της ανθρωπότητας και να απαιτήσουμε:

- Να φύγει το ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια.

- Να αποκρουστούν τα ΝΑΤΟικά σχέδια διχοτόμησης της Κύπρου και του Αιγαίου.

- Να αποσυρθούν τώρα οι ελληνικές δυνάμεις από Αλβανία, Βοσνία, Σερβία.

- Να κλείσουν οι ΝΑΤΟικές βάσεις στην Ελλάδα.

- Να φύγουν τα πυρηνικά όπλα από τον Αραξο.

  • Σχετική ανακοίνωση για τη μαύρη επέτειο έδωσε στη δημοσιότητα και το Εργατικό Κέντρο Λάρισας.
Χρονικό φρίκης

Η σελίδα της πυρηνικής τρομοκρατίας άρχισε με τη ρίψη των δύο ατομικών βομβών στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι στις 6 και 9 Αυγούστου του 1945. Ο απολογισμός τραγικός. 120.000 νεκροί, 50.000 βαριά τραυματισμένοι και ακρωτηριασμένοι, δύο πόλεις στα ερείπια. Ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός με αυτή τη θηριωδία εγκαινίασε την εποχή της απειλής του πυρηνικού ολέθρου για όλη την ανθρωπότητα. Με τη διάπραξη των δύο φοβερών εγκλημάτων, όχι για να επιταχυνθεί η λήξη του πολέμου με την Ιαπωνία, όπως είναι η επίσημη αιτιολογία - αφού αυτή ήταν έτοιμη να συνθηκολογήσει - αλλά ως σαφή προειδοποίηση προς τη Σοβιετική Ενωση, ξεκίνησε η προβολή της δήθεν υπεροχής και υπεροπλίας των ΗΠΑ και έγινε η επίσημη έναρξη του λεγόμενου ψυχρού πολέμου.

Από τις 6 Αυγούστου 1945 αρχίζει ο ολέθριος πυρηνικός ανταγωνισμός. Εγκαινιάζεται μια νέα οικογένεια όπλων μαζικής καταστροφής. Μέχρι τότε η ισχυρότερη συμβατική βόμβα είχε δύναμη 20 τόνων ΤΝΤ, της πιο εκρηκτικής μέχρι τότε ύλης, ενώ η "βόμβα της Χιροσίμα" είχε χιλιαπλάσια δύναμη, δηλαδή 2.000 τόνους ΤΝΤ και τα "θερμοπυρηνικά όπλα" που κατασκευάστηκαν αργότερα χίλιες φορές ισχυρότερα από τη βόμβα της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι.

Πικετοφορία στο αμερικάνικο προξενείο στη Θεσσαλονίκη τη Δευτέρα

Συγκέντρωση στο Λευκό Πύργο και πικετοφορία διαμαρτυρίας προς το αμερικάνικο προξενείο οργανώνει η ΕΔΥΕΘ τη Δευτέρα 9 Αυγούστου στις 7.30 μ. μ. με την ευκαιρία της επετείου των 54 χρόνων από τον ατομικό βομβαρδισμό της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι από τους Αμερικανούς ιμπεριαλιστές.Στη σχετική της ανακοίνωση η ΕΔΥΕΘ τονίζει τα παρακάτω: "Να θυμόμαστε και να τιμούμε τα αθώα θύματα. Να ξεσκεπάζουμε και να αντιπαλεύουμε τους δολοφόνους ιμπεριαλιστές. Να επαγρυπνούμε και να προετοιμάζουμε την αντεπίθεσή μας γιατί η "νέα τάξη" δεν είναι εντελώς νέα, αφού πάνω από 50 χρόνια ως τις μέρες μας έχει διαπράξει ατέλειωτη αλυσίδα εγκλημάτων σε βάρος των λαών, χωρών, κινημάτων και έχει βάλει ποδάρι για τα καλά στα Βαλκάνια, που τα εγκλήματα σε βάρος της Γιουγκοσλαβίας είναι μόνο η αρχή.

Να απαιτήσουμε ασταμάτητα την απομάκρυνση του ΝΑΤΟ απ' τα Βαλκάνια, τη διάλυσή του και την καταστροφή των πυρηνικών όπλων που είναι αποθηκευμένα στον Αραξο.

Να σταματήσει η επίσημη ηγεσία να χρησιμοποιείται και να επικροτεί το δολοφονικό έργο και τα διχαστικά σχέδια των ιμπεριαλιστών, που στρέφονται εκτός των άλλων σε βάρος των εθνικών συμφερόντων άμεσα και μακροπρόθεσμα και υπονομεύουν το πιο πολύτιμο αγαθό την Ειρήνη".

Α. ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ
Στην υπηρεσία της ΝΑΤΟικής στρατηγικής

Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Α. Τσοχατζόπουλος προσπαθεί εναγωνίως να πείσει τις αλβανικές αρχές για την αναγκαιότητα παράτασης της παραμονής στην Αλβανία της Ελληνικής Δύναμης Αλβανίας. Ετσι δίνει συνέχεια, μετά την πρόσφατη επίσκεψή του στα Τίρανα, με συνέντευξή του στην αλβανική εφημερίδα"Koha Jone", καθώς επίκειται η ψήφιση από την αλβανική Βουλή της παράτασης της σχετικής συμφωνίας.

Στα πλαίσια αυτής της προσπάθειάς του ο υπουργός Αμυνας μοιράζει υποσχέσεις, στους μεν Αλβανούς επισήμους για υποστήριξη της ενσωμάτωσης της Αλβανίας στο ΝΑΤΟ, στο δε αλβανικό λαό για νομιμοποίηση των οικονομικών μεταναστών στην Ελλάδα. Ως τοπικός αντιπρόσωπος του ΝΑΤΟ διαφημίζει τα... πλεονεκτήματα που προσφέρει αυτός ο οργανισμός. "Είναι, είπε, η πρώτη φορά που το ΝΑΤΟ προσφέρει στις Βαλκανικές χώρες αυτά που ονομάζονται Σύμφωνα ή Συμφωνίες Ασφάλειας για την καθεμιά από τις χώρες αυτές". Επίσης έκανε γνωστό ότι στις 2 Σεπτέμβρη θα γίνουν στην Αθήνα τα εγκαίνια της διοίκησης της πολυεθνικής βαλκανικής ταξιαρχίας.

Αναφερόμενος στη συνέντευξή του ο Α. Τσοχατζόπουλος στην Ελληνική Δύναμη Αλβανίας, συνέδεσε την παρουσία της και το έργο της με τις ΝΑΤΟικές κατευθύνσεις για "την περιφερειακή συλλογική ασφάλεια" και ειδικότερα με το"Σύμφωνο Σταθερότητας". Η δύναμη αυτή λειτουργεί, όπως είπε, ως βάση διοικητικής υποστήριξης του αλβανικού στρατού. Ενώ ανέφερε ακόμα ότι "τα δύο κράτη μας συνεργάζονται για την ίδρυση και λειτουργία μονάδας άμεσης επέμβασης".

Απαντώντας σε ερώτηση για το θέμα της μετανάστευσης στην Ελλάδα μίλησε για πολιτική νομιμοποίησης των Αλβανών στην Ελλάδα, συμπληρώνοντας: "Και των 400.000 που βρίσκονται σήμερα στην Ελλάδα, αλλά και όσων επιθυμούν να μεταβούν στο μέλλον".

ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΚΡΑΝΙΔΙΩΤΗ ΣΤΟ ΙΣΡΑΗΛ
Κοινή "διείσδυση" στα Βαλκάνια

Η συνεργασία για κοινή οικονομική διείσδυση στα Βαλκάνια και τη Μαύρη Θάλασσα, αλλά και η συνεργασία σε στρατιωτικό επίπεδο ήταν στο επίκεντρο των συνομιλιών που είχε στην Ιερουσαλήμ ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γ. Κρανιδιώτης με τον Ισραηλινό υπουργό Εξωτερικών Νταβίντ Λέβι και άλλους εκπροσώπους της νέας ισραηλινής κυβέρνησης. Χτες το απόγευμα αναμενόταν να έχει συναντήσεις με τον πρώην πρωθυπουργό Σιμόν Πέρες και τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Γιάσερ Αραφάτ.

Κατά τις συναντήσεις του, ο Γ. Κρανιδιώτης διέκρινε ένα "σαφώς αναβαθμισμένο" πνεύμα συνεργασίας από τη νέα κυβέρνηση του Ισραήλ, σε σχέση με εκείνο του προηγούμενου κυβερνητικού σχήματος. Στο πλαίσιο αυτό, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών πρότεινε τη σύσταση μεικτής επιτροπής από τις δύο κυβερνήσεις, η οποία θα διερευνήσει τις δυνατότητες εμπορικής συνεργασίας και δημιουργίας κοινοπραξιών, για οικονομική διείσδυση στα Βαλκάνια και τη Μαύρη Θάλασσα, ενώ πρότεινε και στενότερη συνεργασία στο στρατιωτικό επίπεδο. Στο πλαίσιο εντάσσεται και η επίσκεψη του αρχηγού του Πολεμικού Ναυτικού του Ισραήλ, στα μέσα Αυγούστου στην Αθήνα, καθώς και εκείνη του υπουργού Εθνικής Αμυνας Α. Τσοχατζόπουλου στο Ισραήλ στα μέσα τουΣεπτέμβρη.

Επίσης, ο Γ. Κρανιδιώτης εξασφάλισε την παρουσία των συνομιλητών στον ισραηλινοπαλαιστινιακό "διάλογο των Αθηνών", που θα λάβει χώρα στις αρχές Σεπτέμβρη στην Αθήνα, ενώ έλαβε τη διαβεβαίωση για την επίσκεψη στην Ελλάδα, στο άμεσο μέλλον, του προέδρου και του πρωθυπουργού της χώρας κ. κ. Βάισμαν και Μπάρακ, αντίστοιχα.

ΛΟΥΤΡΑΚΙ
Εκδήλωση για την ειρήνη

Εκδήλωση για την ειρήνη διοργανώνει η Επιτροπή Ειρήνης Λουτρακίου - Περαχώρας,αύριο Παρασκευή 6/8 στις 9.00 μμ στο πάρκο Ειρήνης στο Λουτράκι. Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη,Ευάγγελος Μαχαίρας,ενώ θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ
Εκθεση για την "εναλλακτική θητεία"

Αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο, που αφορά το θεσμό της εναλλακτικής πολιτικής - κοινωνικής θητείας και την έκδοση διευκρινιστικών εγκυκλίων, σχετικά με την εφαρμογή του θεσμού, προτείνει στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας, με σχετική έκθεση που συνέταξε ο Συνήγορος του Πολίτη. Ο καθηγητήςΝ. Διαμαντούρος,που έχει οριστεί Συνήγορος του Πολίτη, επισκέφθηκε τον υπουργό Αμυνας Α. Τσοχατζόπουλο και του παρέδωσε την εν λόγω έκθεση. Η έκθεση αυτή, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Συνηγόρου του Πολίτη, συντάχθηκε από το επιστημονικό προσωπικό του "Κύκλου Δικαιωμάτων του ανθρώπου" του Συνηγόρου του Πολίτη, μετά από έντεκα αναφορές υποχρέων εναλλακτικής υπηρεσίας. Κατά την προετοιμασία της έκθεσης, σημειώνεται, υπήρξε διαρκής επαφή με το Επιτελείο του Υπουργού Εθνικής Αμυνας, με φορείς στους οποίους απασχολούνται οι υπηρετούντες αντιρρησίες συνείδησης, καθώς και με ενώσεις και εκπροσώπους των αντιρρησιών.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ