ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 5 Αυγούστου 1999
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Οι "λαβωματιές" του κάμπου

Πάνω από 25.000 στρέμματα, με όλες τις δυναμικές καλλιέργειες, καταστράφηκαν, από το χαλάζι, τη δυνατή βροχή και τους ισχυρούς ανέμους, στον κάμπο της Λάρισας. Αγωνία στους παραγωγούς, που έχασαν για μια στιγμή τους κόπους μιας χρονιάς και ζητούν άμεση και ουσιαστική εκτίμηση των ζημιών, γρήγορη και δίκαιη απόδοση των αποζημιώσεων. Συγκέντρωση σήμερα στην πλατεία Αμπελώνα

"Τι ήταν αυτό που μας βρήκε, πάλι;". Ο αγρότης από το χωριό του Αμπελώνα μονολογεί κι αναρωτιέται, κοιτάζοντας τον ουρανό. Από κει ήρθε το κακό. Το χαλάζι, που έπεσε δυο φορές στις τελευταίες μέρες, μαζί με την καταρρακτώδη βροχή και τους ισχυρούς ανέμους, έφεραν την καταστροφή.

"Ασκέπαστο μαγαζί" το χωράφι, έρμαιο των καιρικών φαινομένων. Και ο αγρότης μόνος και απροστάτευτος, όμηρος της μοίρας του και θύμα της αδιαφορίας της πολιτείας. Γιατί "εχθρός" δεν είναι μόνο ο καιρός, αλλά και οι κυβερνήσεις, που δεν παίρνουν μέτρα πρόληψης - όπως, π.χ., αντιχαλαζικής προστασίας - και δεν εγγυώνται τη δίκαιη αποζημίωση για τις καταστροφές από τις θεομηνίες, παρά το γεγονός ότι ο αγρότης πληρώνει πολλά στον ΕΛΓΑ για την ασφάλιση της παραγωγής του.

Δεν είναι μόνο ο αγρότης του Αμπελώνα, που θρηνεί για το κακό που τον βρήκε. Σ' όλο, σχεδόν, τον κάμπο της Λάρισας, που έχει "λαβωθεί" ανεπανόρθωτα από τη θεομηνία, οι αγρότες θρηνούν. Η δήλωση του βοηθού νομάρχη, Ν. Κακούσιου,που περιόδευσε στις πληγείσες επαρχίες του νομού, χαρακτηριστική για το μέγεθος της καταστροφής: "Τόσα χρόνια γεωπόνος δεν ξανάδα τέτοιο κακό".

Σύμφωνα με τους πρώτους πρόχειρους υπολογισμούς, πάνω από 25.000 στρέμματα με δυναμικές καλλιέργειες όλων των ειδών έχουν υποστεί τεράστιες ζημιές σε περιοχές των επαρχιών Ελασσόνας, Τυρνάβου, Αμπελώνα, Πλατυκάμπου και Φαρσάλων. Ζημιές, που φτάνουν μέχρι και το 100% της παραγωγής.

Στο 100% φτάνει και ο πόνος των αγροτών, που βλέπουν τις καλλιέργειές τους κατεστραμμένες και η αγωνία τους για το αύριο μεγαλώνει, αφού δε χρειάστηκαν, παρά μόνο λίγα λεπτά της ώρας για να χαθούν οι κόποι και τα έξοδα μιας ολόκληρης χρονιάς. Τώρα, στο μόνο που προσδοκούν είναι στη γρήγορη εκτίμηση των ζημιών και στη δίκαιη αποζημίωσή τους, ώστε να "βγάλουν", έστω και "κούτσα - κούτσα" τη χρονιά.

Στην Ελασσόνα

Η εικόνα που αντίκρισαν οι αντιπροσωπείες της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας και της Αχτιδικής Επιτροπής Ελασσόνας του ΚΚΕ,περιοδεύοντας στα χωριά της επαρχίας που επλήγησαν από τη θεομηνία, είναι τραγική. Χιλιάδες στρέμματα με καπνά, αμπέλια, τριφύλλια, αμυγδαλιές, καρυδιές, μηλιές, λαχανικά, στα χωριά Λυκούδι, Γαλανόβρυση, Στεφανόβουνο, Γεράνεια, Κοκκινόγη, Λόφοι, Τσαριτσάνη κ.ά., παντελώς κατεστραμμένα. Ζημιές, επίσης, σε αποθήκες με αγροτικά προϊόντα, σε ποιμνιοστάσια, άλλες αγροτικές εγκαταστάσεις, ενώ ζώα παρασύρθηκαν από τα νερά της βροχής και πνίγηκαν.

Η θεομηνία έπληξε και την πόλη της Ελασσόνας. Τμήματά της μετατράπηκαν σε λίμνες, πλημμύρισαν πάνω από 50 υπόγεια σπιτιών, καταστήματα και γραφεία. Η άσφαλτος δρόμων "ξηλώθηκε", τάφοι του νεκροταφείου "ξεριζώθηκαν". Πρωτοφανές το μέγεθος της βροχόπτωσης - οι κάτοικοι μιλούν για φαινόμενο, που είχαν να δουν εδώ και 40 χρόνια - αλλά στο μέγεθος της καταστροφής συντέλεσαν τα μέγιστα και οι μεγάλες ελλείψεις σε αποχετευτικό δίκτυο ομβρίων υδάτων και λυμάτων, που αντιμετωπίζει η πόλη - και είναι καιρός να λυθεί, επιτέλους, αυτό το πρόβλημα - καθώς και τα "μπαζωμένα" ρέματα.

Τύρναβος - Αμπελώνας

Οργή και θλίψη προκαλεί η εικόνα, που αντικρίζει κάποιος στη διαδρομή Φαλάνης - Αμπελώνα - Τυρνάβου - Δασοχωρίου. Τα αμπέλια, με τα κλαδιά "κλαρισμένα" από τα φύλλα και τα σταφύλια καταγής. Οι ροδακινιές, οι νεκταρινιές, οι αχλαδιές "γυμνές" από καρπό, με τα ώριμα φρούτα πεσμένα στη γη. Τα καρπούζια και τα πεπόνια τρυπημένα. Η βιομηχανική ντομάτα να "σαπίζει". Το βαμβάκι χτυπημένο στα "καρύδια" να μαραζώνει. Το καλαμπόκι χωρίς τις "ρόκες". Παντού η καταστροφή. Και οι παραγωγοί "να κλαίνε τη μοίρα τους", να καταριούνται τον καιρό και να ψάχνουν βοήθεια στους αρμοδίους.

Ο Αγροτικός Σύλλογος Αμπελώνα,σε ανακοίνωσή του, επισημαίνει ότι η ζημιά είναι μη αναστρέψιμη και δεν περιορίζεται μόνο στην ετήσια παραγωγή. Και ζητάει:

1) Αμεση και ουσιαστική αποτίμηση της ζημιάς από τον ΕΛΓΑ, αφού ληφθεί υπόψη ότι αυτή θα έχει συνεχείς και επαναλαμβανόμενες επιπτώσεις στην παραγωγή (π.χ. σαπίλα), καθώς και γρήγορες και δίκαιες αποζημιώσεις.

2) Αποζημιώσεις, από τον κρατικό προϋπολογισμό, για τις μόνιμες ζημιές που προκλήθηκαν σε εγκαταστάσεις (περιβόλια, θερμοκήπια, ποιμνιοστάσια κ.ά.).

3) Να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για τη δημιουργία δικτύου αντιχαλαζικής προστασίας στην περιοχή.

Ταυτόχρονα, οι αγρότες ετοιμάζονται να αγωνιστούν για την ικανοποίηση αυτών των αιτημάτων τους.

Σήμερα στις 8.30 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στην πλατεία Αμπελώνα, την οποία οργανώνουν ο Αγροτικός Σύλλογος Αμπελώνα και η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας - θα παρευρεθεί ο πρόεδρος της ΟΑΣΛ Γ. Πατάκης - όπου θα συζητηθούν τα προβλήματα που προκάλεσε η θεομηνία, αλλά και αυτά που δημιουργεί γενικότερα η αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ και θα ληφθούν αποφάσεις για την οργάνωση του αγώνα των πληγέντων και του αγροτικού κόσμου της περιοχής.

Ομορφοχώρι - Φάρσαλα

Χιλιάδες στρέμματα βαμβακοκαλλιέργειας στην περιοχή Ομορφοχωρίου του Δήμου Πλατυκάμπου, υπέστησαν σοβαρές ζημιές από τη χαλαζόπτωση και τη δυνατή βροχή. Η χρονική στιγμή της θεομηνίας συντέλεσε στο μέγεθος της καταστροφής, καθώς η βαμβακοκαλλιέργεια και ιδιαίτερα η πρώιμη βρίσκεται στο τελικό στάδιο της παραγωγής, λίγες βδομάδες πριν την περίοδο της συγκομιδής. Οι παραγωγοί εκτιμούν ότι φέτος, λόγω αυτής της θεομηνίας, η στρεμματική παραγωγή του βαμβακιού θα κυμανθεί σχεδόν στο μισό σε σχέση με πέρσι.

Ανάλογη είναι η καταστροφή σε βαμβακοκαλλιέργειες της επαρχίας Φαρσάλων και ιδιαίτερα στα χωριά Νεράιδα, Παλαιόμυλο, Πολυδάμειο και Ζωοδόχο Πηγή.

Στη Μαγνησία

Σε πάνω από 6.000 στρέμματα του Βελεστίνου και του Αλμυρού στη Μαγνησία, με βαμβάκι, ντομάτες και καλαμπόκι, προκάλεσε σοβαρές ζημιές η χαλαζόπτωση της περασμένης Δευτέρας. Χτες κλιμάκια του ΕΛΓΑ επισκέφτηκαν τις πληγείσες περιοχές για τις πρώτες εκτιμήσεις των ζημιών.

Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ

ΚΚΕ: Να παρθούν άμεσα μέτρα!

Εκτεταμένες είναι οι ζημιές που προκλήθηκαν από τις βροχοπτώσεις και το χαλάζι στις περιοχές Ελασσόνας,Τυρνάβου,Αμπελώνα,Φαλάννης,Ομορφοχωρίου και σε χωριά των Φαρσάλων του Νομού Λάρισας,όπως επισημαίνουν, σε Ερώτησή τους προς τους υπουργούς Γεωργίας και ΠΕΧΩΔΕ, οι βουλευτές του ΚΚΕ Βαγγέλης Μπούτας και Αχιλλέας Κανταρτζής.

Οπως τονίζουν, οι ζημιές σε 25.000 στρέμματα με καπνά, οπωροκηπευτικά, αμπέλια, βαμβάκι, τεύτλα, καλαμπόκι κ.ά. φτάνουν μέχρι και 100%, ενώ σοβαρές ζημιές υπέστησαν και αγροτικές εγκαταστάσεις, αλλά και δεκάδες σπίτια και καταστήματα που πλημμύρισαν.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τους υπουργούς Γεωργίας και ΠΕΧΩΔΕ:

  • Τι μέτρα θα πάρουν, ώστε να γίνει άμεση και αντικειμενική εκτίμηση των ζημιών από τον ΕΛΓΑ και τις άλλες αρμόδιες υπηρεσίες.
  • Εάν θα υπάρξει έγκαιρη αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ και όχι μετά από ένα έτος, όπως γίνεται συνήθως.
  • Εάν θα αποζημιωθούν από τα ΠΣΕΑ ή άλλα Ταμεία οι ζημιές που δεν καλύπτονται από τον ΕΛΓΑ.

Στο μεταξύ, προχτές οι βουλευτές του ΚΚΕ κατέθεσαν και άλλη Ερώτηση, σχετικά με την κατάσταση που βιώνουν και οι αγρότες του Νομού Τρικάλων, μετά τις τεράστιες καταστροφές που προκάλεσε στις καλλιέργειές τους η χαλαζόπτωση στις 27 Ιούλη.Οπως υπογραμμίζουν, οι αγρότες του νομού βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς στις περιοχές Βασιλικής, Θεόπετρας, Αγίων Θεοδώρων, Περιστέρας κ.α., οι ζημιές στις καλλιέργειες φτάνουν μέχρι και το 100%.

Οι δύο βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τον υπουργό Γεωργίας ποια είναι τα μέτρα που θα πάρει η κυβέρνηση και πότε, ώστε ν' αποζημιωθούν άμεσα οι πληγέντες, αλλά και ν' αναμορφωθεί ο Κανονισμός των ΕΛΓΑ, ώστε να αποζημιώνεται το 100% των ζημιών.

ΗΛΕΙΑ
Ζητούν μέτρα προστασίας για τη σταφίδα

Με δυναμικό συλλαλητήριο διαμαρτυρήθηκαν χτες οι σταφιδοπαραγωγοί της Ηλείας, ενάντια στον αντισταφιδικό κανονισμό, που ψήφισε η ΕΕ, με τη σύμφωνη γνώμη της ελληνικής κυβέρνησης.

Εκατοντάδες αγρότες με τρακτέρ και οχήματα ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα τηςΟμοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας (ΟΑΣΗ) και ξεκίνησαν από τα σταφιδοχώρια του νομού, οδεύοντας προς τη Νομαρχία Ηλείας. Εκεί, αντιπροσωπεία της ΟΑΣΗ και των παραγωγών συναντήθηκε με το νομάρχη, ο οποίος άκουσε τα αιτήματά τους και υποσχέθηκε να μεσολαβήσει για να επισκεφθεί αντιπροσωπεία των αγροτών το υπουργείο Γεωργίας. Στη συνέχεια, πραγματοποίησαν πορεία στους δρόμους του Πύργου.

Στο ψήφισμά τους, οι παραγωγοί διαμαρτύρονται για τα μέτρα της ΕΕ, που πλήττουν άμεσα τους αγρότες, θεωρώντας πως αυτά κινούνται στη λογική ξεκληρίσματος των Ελλήνων αγροτών που εκπονεί η ΕΕ και ωφελούν μόνο τους μεταποιητές. Παράλληλα, κατηγορούν την κυβέρνηση, επειδή δεν παίρνει μέτρα προστασίας του προϊόντος, "που δίνει δουλιά σε χιλιάδες αγροτικά νοικοκυριά", αλλά το καταδικάζει σε αφανισμό, εξυπηρετώντας το στόχο αφανισμού της ελληνικής σταφίδας και αντικατάστασής της με τουρκική.

Οι παραγωγοί απαιτούν να μην εφαρμοστεί ο κανονισμός για τη σταφίδα, να μετατραπούν ο ΑΣΟ και η ΝΣΟΣ σε τριτοβάθμιες συνεταιριστικές οργανώσεις, οι οποίες, αφού στηριχτούν οικονομικά, να αναλάβουν τη μεταποίηση και εμπορία σταφίδας προς όφελος των παραγωγών, να διασφαλιστεί η στρεμματική ενίσχυση, να σταματήσει η συρρίκνωση της καλλιέργειας και να δοθούν κίνητρα, που θα καθιστούν συμφέρουσα την επαναφύτευση και την καλλιέργεια. Τέλος, οι παραγωγοί τονίζουν πως θα συνεχίσουν τον αγώνα τους μαζί με τους υπόλοιπους αγρότες, ώστε να δοθούν λύσεις στα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

ΧΙΟΣ
Εξαφανίζονται οι αλιείς

Την έντονη διαμαρτυρία στη συνεχιζόμενη προσπάθεια της κυβέρνησης να εξαφανίσει τον παραγωγικό τομέα των παράκτιων αλιέων, τονίζει σε ανακοίνωση - διαμαρτυρία το Σωματείο Επαγγελματιών Αλιέων Χίου "ΟΙ ΔΩΔΕΚΑ ΑΠΟΣΤΟΛΟΙ". Στην ανακοίνωση το Σωματείο επισημαίνει ότι γίνεται προσπάθεια να επιβληθούν τέλη ελλιμενισμού, παραβολής και πρυμνοδέτησης στα αλιευτικά σκάφη, όταν ο κλάδος αντιμετωπίζει σωρεία προβλημάτων. Ακόμα αναφέρεται ότι η παραπάνω προσπάθεια έρχεται "μετά τις προσπάθειες να αντιμετωπιστεί ο κλάδος ως φοροφυγάς της οικονομίας τη στιγμή που επιβλήθηκε η απόδοση του ΦΠΑ κατ' αποκοπή (ανεξάρτητα του χρόνου εργασίας), που έχει σαν αποτέλεσμα την επιβάρυνση του εισοδήματος".

Το Σωματείο ζητά από τους φορείς του νησιού (Νομαρχιακή και Τοπική Αυτοδιοίκηση) να πάρουν συγκεκριμένα μέτρα όπως την απαλλαγή των παράκτιων αλιέων από τα τέλη λιμένος. Να χαρακτηριστούν ως όροι τα φυσικά καταφύγια του νομού. Να παρθούν συγκεκριμένα μέτρα συντήρησης και επέκτασης των αλιευτικών καταφυγίων. Να δημιουργηθούν έργα υποδομής στα αλιευτικά καταφύγια όπως ψυγεία, δεξαμενές υδροδότησης και πετρελαίου, εγκαταστάσεις παγομηχανών στα Ψαρά, Αιγνούσα, Βολισό και Λιθί.

Η ανακοίνωση καταλήγει επισημαίνοντας ότι "οι παράκτιοι αλιείς προσπαθούν κάτω από δύσκολες εργασιακές συνθήκες να βγάλουν ένα δύσκολο μεροκάματο, να στηρίξουν τις οικογένειές τους, να υπερασπίσουν τα χωρικά ύδατα της πατρίδας και να παραμείνουν στον τόπο τους".

Στιγμιότυπο από την περιοδεία αντιπροσωπειών της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας και της Αχτιδικής Επιτροπής Ελασσόνας του ΚΚΕ, στα χωριά της επαρχίας, που επλήγησαν από τη θεομηνία

"Αποτελειώνουν" και το πάρκο της Ριζαρείου

Την απόφαση της κυβέρνησης να παραχωρήσει το χώρο στη Ν. Γουλανδρή, για το μουσείο της, καταγγέλλει η "Συμπαράταξη για την Αθήνα"

Την απόφαση της κυβέρνησης να παραχωρήσει στην Ν. Γουλανδρή το Πάρκο της Ριζαρείου, για να κατασκευάσει εκεί το μουσείο της, καταγγέλλει, με ανακοίνωσή της, η "Συμπαράταξη για την Αθήνα", δηλώνοντας ταυτόχρονα πως θα αντισταθεί σ' αυτή την προοπτική, με όσα μέσα διαθέτει.

Η συγκεκριμένη απόφαση, επισημαίνει η Συμπαράταξη, εντάσσεται στην επιλογή της κυβέρνησης να παραχωρεί όλους τους ελεύθερους χώρους στους πολιτικά και οικονομικά ισχυρούς, χωρίς να λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες των κατοίκων της πόλης για πράσινο και αναψυχή. "Ειδικά στην περιοχή από το γήπεδο του Παναθηναϊκού ως την πλατεία Ρηγίλλης, οι περισσότεροι ελεύθεροι χώροι παραχωρήθηκαν ή ετοιμάζεται η παραχώρησή τους", τονίζει η Συμπαράταξη στην ανακοίνωσή της.

Και διευκρινίζει: "Το γήπεδο του Παναθηναϊκού προορίζεται για την ανέγερση Μητρόπολης. Ο χώρος πίσω από την Αμερικανική Πρεσβεία για στρατώνες της φρουράς της πρεσβείας και άλλες σχετικές χρήσεις. Το Πάρκο Ελευθερίας δόθηκε ήδη στον κ. Λαμπράκη. Το ένα τμήμα του Πάρκου της Ριζαρείου έγινε σταθμός του Μετρό και τώρα το υπόλοιπο παραχωρείται στην κ. Γουλανδρή, η οποία απαίτησε και πέτυχε από την υποταγμένη κυβέρνηση να πάρει για το πολλαπλά αμφισβητούμενο μουσείο της ακριβώς το πάρκο της Ριζαρείου και όχι οποιοδήποτε άλλο χώρο (έστω και παρακείμενο, όπως το σκάμμα όπου βρισκόταν άλλοτε η πολυκατοικία των αξιωματικών".

Καταλήγοντας, στην ανακοίνωσή της, η Συμπαράταξη επισημαίνει ότι ο Δήμος Αθηναίων, "όχι μόνο δεν αντιδρά, αλλά συχνά πλειοδοτεί, όπως έκανε για παράδειγμα με την οδό Ευζώνων που την παραχώρησε σιωπηρά στην Αμερικανική Πρεσβεία για σταθμό αυτοκινήτων".



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ