ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 5 Αυγούστου 1999
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΔ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
Ολοένα και "μακραίνει" η μαύρη λίστα φονικών στο Κόσσοβο...

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-

Καθημερινά αυξάνει ο μαύρος κατάλογος των θυμάτων της βίας στο Κοσσυφοπέδιο. Χτες, ανακοινώθηκε πως σφαγιάστηκαν τρεις ακόμη Σέρβοι και πως συνελήφθησαν τουλάχιστον οχτώ Κοσσοβάροι Αλβανοί, την ώρα που επιχειρούσαν να εκδιώξουν από τα διαμερίσματά τους Σέρβους... Νέα επεισόδια, που δεν κάνουν άλλο, από το να αποδεικνύουν συνεχώς τη χαοτική κατάσταση και την έξαρση του εγκλήματος, που μαστίζει την επαρχία, με ευθύνη των πολυεθνικών στρατευμάτων της "KFOR".

Σύμφωνα με το πρακτορείο ΜΠΕΤΑ, ένας 39χρονος Σέρβος βρέθηκε δολοφονημένος στη Βίτινα (60 χλμ. νοτιοανατολικά της Πρίστινας). Η ίδια πηγή, επικαλούμενη μαρτυρίες ιερέων της σερβικής ορθόδοξης εκκλησίας, μετέδωσε πως το θύμα σφαγιάστηκε στο κρεβάτι του από τρεις ένοπλους Αλβανούς, οι οποίοι στη συνέχεια κακοποίησαν τη μητέρα του θύματος.

Ενοπλοι Αλβανοί έριξαν πυρ κατά αυτοκινητοπομπής Σέρβων προσφύγων κοντά στο Γκνιλιάνε (50 χλμ. νοτιοανατολικά της Πρίστινας). Οι ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες κάνουν λόγο για άγνωστο αριθμό νεκρών, αλλά και τραυματιών.

Το ίδιο 24ωρο, ο ταγματάρχης Ρόλαντα Λαβουά, εκπρόσωπος της "KFOR", ανακοίνωσε πως αργά το βράδυ της Τρίτης βρέθηκαν σε διαφορετικές τοποθεσίες, στην Πρίστινα, τα πτώματα ενός άνδρα και μίας γυναίκας (Σέρβοι και οι δύο) γύρω στα πενήντα. Οπως διαπιστώθηκε από την κατάθεση της συζύγου του θύματος, ο άνδρας είχε απαχθεί από τέσσερις Αλβανούς προτού αυτοί τον εκτελέσουν εν ψυχρώ. Οσον αφορά τη δεύτερη δολοφονία, o εκπρόσωπος της "KFOR" δεν ήταν σε θέση να δώσει την παραμικρή πληροφορία...

Επιπλέον, αξιοσημείωτο είναι τηλεγράφημα του γιουγκοσλαβικού ειδησεογραφικού πρακτορείου ΤΑΝΓΙΟΥΝΓΚ, σύμφωνα με το οποίο σε ένα μόνο 24ωρο (Δευτέρα έως περασμένη Τρίτη) σημειώθηκαν 12 φόνοι Σέρβων, εκ των οποίων οι πέντε στην Πρίστινα και οι άλλοι εφτά σε άλλες περιοχές του Κοσσυφοπεδίου.Ο ανώτερος εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών στην περιοχή, Κουσνέρ, αν και χτες ήταν λαλίστατος όσον αναφορά στο "αγαπημένο" του θέμα (δηλαδή, τους μαζικούς τάφους στο Κόσσοβο...), αρκέστηκε να δηλώσει αναφορικά με τα φονικά κατά Σέρβων πως "απόλυτο καθήκον είναι η προστασία των Σέρβων... αλλά πρέπει γι' αυτό να καταβληθούν περισσότερες προσπάθειες"!

Την ώρα, που μέρα με τη μέρα αυξάνονται δραματικά οι περιπτώσεις φόνων με θύματα Σέρβους ή και Τσιγγάνους του Κοσσυφοπεδίου, οι πολυεθνικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ περιορίζονται στο "έργο" μερικών συλλήψεων πιο πολύ για την αποτροπή εντυπώσεων - εκούσιας; - απραξίας ή αδυναμίας... Ετσι, οχτώ Αλβανοί συνελήφθησαν, όχι γιατί οι έρευνες της "KFOR" τούς έφεραν ύποπτους για φόνους, αλλά γιατί πιάστηκαν την ώρα που επιχειρούσαν να εκδιώξουν κακήν κακώς και παρανόμως από τα σπίτια τους Σέρβους, που κατοικούσαν στο Μπογκόσεβατς του Δυτικού Κοσσυφοπεδίου. Οι δράστες τελικά οδηγήθηκαν σε φυλακές του Πρίζρεν, όπου και κρατούνται.

Σποραδικές, αλλά όχι μαζικές οι διαδηλώσεις στη Σερβία...

Μόνο στο Βρσατς της Βορειοανατολικής Σερβίας πραγματοποιήθηκε χτες η μεγαλύτερη - και όχι μόνον... - αντικυβερνητική διαδήλωση με τη συμμετοχή 3.000 ατόμων. Μόνον, που αυτή η διαδήλωση δεν είχε διοργανωτή τη λεγόμενη "Συμμαχία για την Αλλαγή", αλλά τη "Συμμαχία Δημοκρατικών Κομμάτων", ενός συνασπισμού έξι πολιτικών σχηματισμών, που ζητούν... μεγαλύτερη αυτονομία στη Βοϊβοντίνα! Στις άλλες σερβικές πόλεις, όπως το Λέσκοβατς, το Κραγκούγεβατς, το Βάλιεβο, που θεωρούνται πως έχουν "ισχυρό αντικυβερνητικό ρεύμα", η συμμετοχή των διαδηλωτών δεν ξεπέρασε τις μερικές εκατοντάδες. Επί παραδείγματι, στο Λέσκοβατς, μια πόλη του νότου με 170.000 κατοίκους, διαδήλωσαν 200 άτομα για 30ή συνεχόμενη μέρα, ζητώντας την απελευθέρωση του Ιβάν Νόβκοβιτς, ενός τεχνικού της τοπικής τηλεόρασης, ο οποίος καταδικάστηκε σε φυλάκιση 30 ημερών, γιατί λέγεται πως κάλεσε μέσω του καναλιού τους πολίτες σε συλλαλητήριο εναντίον του Μιλόσεβιτς. Αλλοι 200 πολίτες, κάτοικοι του Βάλιεβο, διαδήλωσαν για 23η μέρα εναντίον του καθεστώτος, ενώ στο Κραγκούγεβατς πολλοί διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν για 14η συνεχόμενη μέρα μετά από κάλεσμα της αντιπολιτευόμενης "Συμμαχίας για την Αλλαγή".

ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ
Ομοσπονδιακή έκθεση... αναγνωρίζει τα εγκλήματα κατά των Αβορίγινων

ΚΑΜΠΕΡΑ.-

Τις συνέπειες από τη συστηματική και πολύχρονη εξολόθρευση των ιθαγενών της Αυστραλίας διαπίστωσε μόλις χτες έκθεση του ομοσπονδιακού υπουργείου Υγείας της Αυστραλίας, παρομοιάζοντας μάλιστα τα τραύματα των ιθαγενών Αβορίγινων ως τέτοια "που εντοπίζονται μόνο μεταξύ ανθρώπων που συστηματικά βασανίστηκαν, υφίσταντο γενοκτονία ή στάλθηκαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης"!

Η έκθεση επισημαίνει πως σχεδόν τα δύο τρίτα των ασθενών που ζητούν περίθαλψη, στα ειδικά για τους Αβορίγινες, ιατρικά κέντρα της χώρας, υποφέρουν από ποικίλες και ενίοτε σοβαρές ψυχικές διαταραχές ή βεβαρημένα προβλήματα συμπεριφοράς ή στρες. "Η σοβαρότητα των προβλημάτων μεταξύ των Αβορίγινων μπορεί να συγκριθεί μόνον με άτομα που έχουν βιώσει στα πιο ακραία περιβάλλοντα βίας. Τέτοια προβλήματα ξεκινούν από την εποχή των πρώτων Ευρωπαίων αποίκων, αλλά και οφείλονται στη διαδικασία αποικιοκρατίας", σημειώνεται στην έκθεση. Τονίζεται, επιπλέον, πως μερικοί από τους παράγοντες, που συνδυασμένοι επιδεινώνουν τη ζωή των Αβορίγινων, περιλαμβάνουν "υψηλά ποσοστά καταδίκης σε πολυετή κάθειρξη, υψηλά ποσοστά διαζευγμένων οικογενειών, ιδιαίτερα σ' εκείνες τις περιπτώσεις που περιλαμβάνουν το βίαιο χωρισμό των παιδιών από τους γονείς, όταν αυτοί οδηγούνται για διάφορους λόγους στις φυλακές ή πεθαίνουν ενώ εκτίουν τις ποινές τους"...

Η παραπάνω έκθεση, είναι μόνον η πρώτη από τις τρεις συνολικά που προετοιμάζονται αυτόν τον καιρό με τελικούς αποδέκτες τους ομοσπονδιακούς και πολιτειακούς υπουργούς Εσωτερικών και Εδάφους, καθώς και Υγείας - Πρόνοιας. Οι εκθέσεις αναμένεται να εντοπίσουν διάφορα προβλήματα που αντιμετωπίζουν όχι μόνον οι κοινότητες των εναπομεινάντων 350.000 Αβορίγινων, αλλά και το μεγαλύτερο μέρος του συνολικού πληθυσμού των 18.800.000 κατοίκων της Αυστραλίας.

Ας σημειωθεί πάντως, πως η αναφορά του ομοσπονδιακού υπουργείου Υγείας έρχεται στο φως μόλις λίγους μήνες αφότου η Επιτροπή για την Εξάλειψη Ρατσιστικών Διακρίσεων των Ηνωμένων Εθνών επέκρινε δριμύτατα την κυβέρνηση του συντηρητικού πρωθυπουργού της Αυστραλίας, Τζον Χάουαρντ, επειδή προώθησε και ψήφισε ρατσιστικά νομοσχέδια που στην ουσία συρρίκνωναν ακόμη περισσότερο τα λιγοστά δικαιώματα ιδιοκτησίας γης των Αβορίγινων...

ΗΠΑ
Χημικός γίγαντας γεννάται...

ΣΙΚΑΓΟ.-

Την πεπατημένη της συγχώνευσης ακολούθησαν χτες και οι αμερικανικοί όμιλοι χημικών εταιριών "Dow Chemical" και "Union Carbide", όταν ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να συγχωνευτούν. Μία "πρόθεση" που θα δημιουργήσει το δεύτερο μεγαλύτερο όμιλο χημικών εταιριών στον πλανήτη που θα έχει κύκλο εργασιών πάνω από 24 δισεκατομμύρια δολάρια και σύνολο εργαζομένων πάνω από 49.000, προσδοκώντας να ξεπεράσει και τη μεγαλύτερη εταιρία του είδους, που είναι η "DuPont" με ετήσιο τζίρο 25,7 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η "Dow", με έδρα την πόλη Μίντλαντ του Μίτσιγκαν, πληρώνει 11,6 δισεκατομμύρια δολάρια για την "Union Carbide", με έδρα την πόλη Ντάνμπουρι στο Κονέκτικατ και σύμφωνα με την ανακοίνωση στο ποσό περιλαμβάνονται και χρέη της "Union Carbide" 2,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Με τη συγχώνευσή τους το λειτουργικό τους κόστος αναμένεται να μειωθεί κατά 500 εκατομμύρια δολάρια.

ΒΟΣΝΙΑ - ΕΡΖΕΓΟΒΙΝΗ
Ομόφωνη απόφαση για το διορισμό του νέου "επάρχου"

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.-

Εγκρίθηκε χτες από τα Ηνωμένα Εθνη ο διορισμός του νέου "επάρχου" της διεθνούς κοινότητας στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη. Πρόκειται για τον Αυστριακό Γούλφανγκ Πέτριτς, του οποίου ο διορισμός στο πόστο του ύπατου εκπροσώπου των Ηνωμένων Εθνών στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη εγκρίθηκε χτες ομόφωνα και από τα 15 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Ο Πέτριτς αντικαθιστά τον Ισπανό Κάρλος Βέστεντορπ και θα συνεχίσει το έργο του προκατόχου του αναφορικά με την εφαρμογή της Συνθήκης του Ντέιτον, διαθέτοντας τις γνωστές υπερεξουσίες έναντι των εκλεγμένων βοσνιακών ομοσπονδιακών και κοινοτικών θεσμών της χώρας...

Κατεστραμμένα σπίτια από τις πλημμύρες στις Φιλιππίνες. Οι καταρρακτώδεις βροχές των τελευταίων ημερών έχουν προκαλέσει τεράστιες ζημιές στην Κεντρική και Νοτιοανατολική Ασία. Στις Φιλιππίνες οι νεκροί είναι 40 (επισήμως), ενώ εκατοντάδες σπίτια έχουν καταστραφεί, στην Κορέα οι νεκροί είναι 60 και οι εκτοπισμένοι χιλιάδες, ανάλογη δε κατάσταση επικρατεί στο Βιετνάμ και την Ταϊλάνδη. Οι περισσότεροι νεκροί έχουν καταγραφεί στην Κίνα (300), όπου 1,8 εκατ. ανθρώπων έμειναν άστεγοι.

ΙΡΑΚ
Ο "συνήθης" αμερικανικός βομβαρδισμός...

ΒΟΝΝΗ - ΒΑΓΔΑΤΗ.-

Αμερικανικά μαχητικά αεροπλάνα F-15 και F-16 βομβάρδισαν χτες ιρακινές στρατιωτικές θέσεις κοντά στη Μοσούλη, αφού "δέχτηκαν ιρακινά αντιαεροπορικά πυρά", σύμφωνα με την ευρωπαϊκή διοίκηση της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας στη Βόννη.

Οι επιθέσεις, εναντίον τεσσάρων περιοχών γύρω από τη Μοσούλη, σημειώθηκαν το μεσημέρι (τοπική ώρα). Ολα τα αεροπλάνα, που εκτελούσαν περιπολίες στη "ζώνη απαγόρευσης πτήσεων" στο Βόρειο Ιράκ, "επέστρεψαν με ασφάλεια στις βάσεις τους", κατά την ίδια πηγή.

Δεν έχει εκτιμηθεί το μέγεθος των ζημιών που προκάλεσαν οι βομβαρδισμοί. Τον περασμένο Δεκέμβρη η κυβέρνηση της Βαγδάτης είχε ανακοινώσει ότι δεν αναγνωρίζει τις ζώνες απαγόρευσης πτήσεων στο Βόρειο και Νότιο Ιράκ που δημιούργησαν οι συμμαχικές δυνάμεις μετά τον πόλεμο του Κόλπου το 1991.

ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Το επόμενο θύμα των ΗΠΑ;

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-

Η καθημερινή εφημερίδα του Βερολίνου "Ντερ Τάγκες - Σπίγκελ", σε δημοσίευμά της, την Τρίτη, μεταφέρει πληροφορίες από την πρωτεύουσα της Αργεντινής, που αναφέρουν ότι "βραζιλιάνικες και αργεντινές πηγές επιβεβαιώνουν πως η Ουάσιγκτον βολιδοσκόπησε τις τελευταίες βδομάδες αρκετές κυβερνήσεις χωρών της Λατινικής Αμερικής και στρατιωτικούς για τη δυνατότητα μιας ξένης επέμβασης στην Κολομβία. Μια τέτοια επέμβαση θα γίνει πιθανά με τη μορφή μιας περιφερειακής "στρατιωτικής ειρηνικής δύναμης" με λατινοαμερικανική συμμετοχή".

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, στο αμερικανικό αυτό σχέδιο κυρίως αντιτίθεται η γειτονική Βραζιλία. "Οι Βραζιλιάνοι απορρίπτουν κάθε μορφή στρατιωτικής ανάμειξης", μεταδίδει ο ανταποκριτής της εφημερίδας στο Μπουένος Αϊρες, ο οποίος προσθέτει: "Το "πρόβλημα Κολομβία" το έφεραν υπό συζήτηση απεσταλμένοι από τις ΗΠΑ, αλλά η κυβέρνηση της Αργεντινής δε θέλει να πάρει απόφαση σ' αυτό το λεπτό ζήτημα, πριν συμβουλευτεί τις γειτονικές της χώρες και ιδιαίτερα τη Βραζιλία και την Κολομβία".

Θ. Β.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ