Απανωτά χτυπήματα σε Μόσχα και Κριμαία, επιθέσεις σε πλοία και λιμάνια στη Μαύρη Θάλασσα, ένταση στα σύνορα Πολωνίας - Λευκορωσίας
Με τα απανωτά ουκρανικά χτυπήματα στο κέντρο της Μόσχας την τελευταία βδομάδα η ουκρανική κυβέρνηση διαμηνύει ότι ο πόλεμος «έχει επιστρέψει στο έδαφος της Ρωσίας». Παράλληλα, η στρατηγικής σημασίας Μαύρη Θάλασσα έχει μετατραπεί σε ένα νέο, καυτό μέτωπο της σύγκρουσης, μετά την αποχώρηση της Μόσχας από τη συμφωνία για την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών. Μάλιστα, η Μαύρη Θάλασσα αποκτάει ακόμη μεγαλύτερη βαρύτητα μετά την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ και την επικείμενη ένταξη της Σουηδίας, που μετατρέπει τη Βαλτική Θάλασσα σε «ΝΑΤΟική λίμνη».
Την ίδια στιγμή ανεβαίνει διαρκώς και η ένταση στα σύνορα της Λευκορωσίας με την Πολωνία και τη Λιθουανία, που είναι κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ.
Μόνο την περασμένη βδομάδα η Μόσχα έγινε τουλάχιστον τρεις φορές στόχος ουκρανικών drones, με τη ρωσική ηγεσία να κάνει λόγο για «τρομοκρατικές επιθέσεις» και μάλιστα με τη συνδρομή των ΗΠΑ και άλλων «συμμάχων» στο ΝΑΤΟ.
Δύο φορές χτυπήθηκε πολυώροφο κτίριο όπου στεγάζονται γραφεία υπουργείων και επιχειρήσεων στο «οικονομικό κέντρο» της ρωσικής πρωτεύουσας, τη συνοικία «Moscow City». Τις μέρες εκείνες οι αντιαεροπορικές δυνάμεις κατέρριψαν 25 ουκρανικά drones που επιχειρούσαν να επιτεθούν σε στόχους στη Χερσόνησο της Κριμαίας.
Copyright 2023 The Associated |
Στο μεταξύ, με φόντο τις επιθέσεις στο Μπέλγκοροντ, όπου είχαν εισβάλει και φιλοουκρανικές δυνάμεις, οι κυβερνήτες των ρωσικών επαρχιών Κουρσκ και Μπέλγκοροντ ανακοίνωσαν ότι θα δοθούν όπλα σε «ομάδες εθελοντών».
Οι «λαϊκές πολιτοφυλακές αυτοάμυνας», όπως ονομάζονται, είναι μονάδες που συστάθηκαν πρόσφατα, θα εξοπλιστούν για να αντιμετωπίσουν, όπως δηλώνεται, «τον κίνδυνο διείσδυσης ενόπλων από τη γειτονική Ουκρανία».
Μετά την αποχώρηση από τη συμφωνία για τα σιτηρά στα μέση Ιούλη, η Ρωσία πραγματοποιεί σχεδόν καθημερινά χτυπήματα σε λιμάνια της Οδησσού, του Μικολάιφ, αλλά και του Δούναβη, καταστρέφοντας αποθήκες σιτηρών και άλλες υποδομές.
Παράλληλα, σημειώνονται εκατέρωθεν χτυπήματα σε ρωσικά και ουκρανικά πλοία.
Η Ρωσία ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι δύο ουκρανικά μη επανδρωμένα σκάφη επιφανείας προσπάθησαν στη διάρκεια της νύχτας να πραγματοποιήσουν επίθεση στη ρωσική ναυτική βάση του Νοβοροσίσκ στη Μαύρη Θάλασσα. Σύμφωνα με πηγές του «Ρόιτερς» προκλήθηκαν σοβαρές ζημιές σε ρωσικό πολεμικό πλοίο.
Εξαιτίας της επίθεσης, το μη στρατιωτικό λιμάνι, το οποίο διαχειρίζεται το 2% των παγκόσμιων πετρελαϊκών προμηθειών και από το οποίο εξάγονται επίσης σιτηρά, υποχρεώθηκε να σταματήσει προσωρινά τις κινήσεις των πλοίων, όπως ανακοινώθηκε από την Κοινοπραξία του Αγωγού της Κασπίας, η οποία διαχειρίζεται τον τερματικό σταθμό πετρελαίου που υπάρχει εκεί.
Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανέφερε σε σύντομη δήλωσή του ότι η ουκρανική επίθεση απωθήθηκε στα ύδατα έξω από τη βάση και ότι τα δύο θαλάσσια drones καταστράφηκαν.
Ωστόσο πηγή στις ουκρανικές υπηρεσίες πληροφοριών ανέφερε ότι το αποβατικό σκάφος του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού «Ολενεγκόρσκι Γκόρνιακ» υπέστη μεγάλο ρήγμα στο κύτος του και δεν μπορεί να πραγματοποιήσει αποστολές μάχης, μετά από την κοινή επιχείρηση του ουκρανικού Πολεμικού Ναυτικού και της υπηρεσίας πληροφοριών SBU.
Στο μεταξύ, υπήρξαν αναφορές ότι πολλά drones στόχευσαν την εγκατάσταση αποθήκευσης πετρελαίου στη Feodosia στη νότια ακτή της Κριμαίας. Οπως είπε η εκπρόσωπος του ουκρανικού στρατού στον νότο, «όλοι γνωρίζουν ότι υπάρχει μια τεράστια εγκατάσταση αποθήκευσης πετρελαίου, όπου μπορούν να αποθηκευτούν πολύ μεγάλα αποθέματα για τον στόλο της Μαύρης Θάλασσας. Και η προμήθεια καυσίμων και λιπαντικών είναι ένα πολύ σημαντικό στοιχείο ετοιμότητας μάχης».
Ενας εξέχων Ρώσος στρατιωτικός μπλόγκερ, ο Ράιμπαρ, είπε ότι ομάδες UAV είχαν ακολουθήσει διαφορετικές διαδρομές πάνω από την Κριμαία στην ολονύκτια επίθεση την Πέμπτη το βράδυ.
Μέσα στη βδομάδα οι ρωσικές Ενοπλες Δυνάμεις είχαν απωθήσει επιθέσεις ουκρανικών θαλάσσιων drones (USV) εναντίον πλοίων περιπολίας τους στη Μαύρη Θάλασσα, και συγκεκριμένα των περιπολικών «Σεργκέι Κοτόφ» και «Βασίλι Μπίκοφ».
Στο μεταξύ, το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ισχυρίστηκε ότι κατέστρεψαν άλλα τρία ουκρανικά θαλάσσια drones που είχαν στόχο ρωσικά εμπορικά πλοία τα οποία κατευθύνονταν προς τα Στενά του Βοσπόρου στο νοτιοδυτικό τμήμα της Μαύρης Θάλασσας. Ωστόσο το Κίεβο διέψευσε λέγοντας πως δεν σκοπεύει να επιτεθεί σε εμπορικά σκάφη.
Από την πλευρά τους, Ουκρανοί αξιωματούχοι αναφέρουν ότι η Μόσχα έπληξε δεκάδες λιμενικές εγκαταστάσεις, 5 πολιτικά πλοία και πάνω από 200.000 τόνους σιτηρών, από τότε που εγκατέλειψε τη συμφωνία.
Πάντως, Μόσχα και Κίεβο έχουν προειδοποιήσει ότι τα πλοία που πλέουν στη Μαύρη Θάλασσα θα θεωρούνται νόμιμοι στόχοι ως πιθανοί μεταφορείς στρατιωτικού υλικού. Η επέκταση της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης κρέμεται από μια κλωστή.
Είναι ενδεικτικό πως σιλό σιτηρών στο ουκρανικό λιμάνι Ιζμαΐλ στον Δούναβη, στην περιοχή της Οδησσού, υπέστη ζημιές από ρωσικό χτύπημα.
Υπενθυμίζεται ότι στο λιμάνι Ιζμαΐλ - σύμφωνα με αναφορές σε ΜΜΕ - αγκυροβόλησαν την Κυριακή τρία φορτηγά πλοία, ένα ελληνικών συμφερόντων, ένα ισραηλινό και ένα τουρκο-γεωργιανό, και σπάζοντας το ρωσικό μπλόκο στη Μαύρη Θάλασσα, φόρτωσαν ουκρανικά σιτηρά. Τα συνόδευαν δε ΝΑΤΟικά αεροσκάφη, ενώ λίγο μετά έγινε το χτύπημα στο φορτίο που είχαν μεταφέρει τα παραπάνω πλοία.
Το λιμάνι Ιζμαΐλ απέχει μερικές εκατοντάδες μέτρα από τα ρουμανικά σύνορα, που είναι «ΝΑΤΟικό έδαφος», ενώ συνολικά τα λιμάνια του Δούναβη λειτουργούν ως κύρια εναλλακτική οδός εξόδου των σιτηρών.
Ανεβαίνει επικίνδυνα η ένταση στα σύνορα της Λευκορωσίας με την Πολωνία και τη Λιθουανία.
Υπό κράτηση έθεσε η Πολωνία έναν Λευκορώσο, ύποπτο μέλος ρωσικού δικτύου κατασκόπων, ανεβάζοντας σε 16 τον συνολικό αριθμό των συλληφθέντων στο πλαίσιο της σχετικής έρευνας, όπως ανακοινώθηκε την Παρασκευή.
Πρόκειται για ένα ακόμη επεισόδιο στην κλιμάκωση της έντασης μεταξύ Βαρσοβίας και Μινσκ, με αιχμή την παρουσία μισθοφόρων της ρωσικής οργάνωσης «Wagner» στη Λευκορωσία, όπου εκπαιδεύονται με τον στρατό, αλλά και τα ρωσικά πυρηνικά όπλα που αναπτύχθηκαν στη Λευκορωσία.
Τις προηγούμενες μέρες, η Βαρσοβία κατήγγειλε ότι ελικόπτερα του Μινσκ παραβίασαν τον εναέριο χώρο της και ανακοίνωσε αύξηση των στρατευμάτων στα σύνορα κατά 1.000 μέλη και ανάπτυξη μαχητικών ελικοπτέρων.
Στο μεταξύ, κατηγορίες κατά της Ρωσίας ότι επιχειρεί να παρασύρει τη Λευκορωσία στον πόλεμο εκτόξευσε η Ουκρανία. Σύμφωνα με τις ουκρανικές υπηρεσίες ασφαλείας, η Ρωσία σχεδιάζει επιχείρηση σε διυλιστήριο πετρελαίου της Λευκορωσίας στην πόλη Mozyr, για να επιρρίψει την ευθύνη σε Ουκρανούς σαμποτέρ, ως μέρος μιας προσπάθειας να σύρει τη Λευκορωσία στον πόλεμο.
Σε ανακοίνωσή της η Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας αναφέρει ότι έχει συγκεντρώσει σχετικές πληροφορίες για την επιχείρηση αυτή από διαφορετικές πηγές, συμπεριλαμβανομένου ενός Ρώσου στρατιώτη που αιχμαλωτίστηκε.
Στους κινδύνους και τις προκλήσεις «που πολλαπλασιάζονται» στα κοινά σύνορα με τη Λευκορωσία αναφέρθηκαν ο Πολωνός πρωθυπουργός, Μ. Μοραβιέτσκι, και ο Λιθουανός Πρόεδρος, Γκ. Ναουσέντα, λέγοντας πως οι μισθοφόροι της οργάνωσης «Wagner» ενδέχεται να προσπαθήσουν να αποσταθεροποιήσουν την ανατολική πλευρά του ΝΑΤΟ.
Οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν την περασμένη βδομάδα στον διάδρομο του Σουβάλκι, μια στρατηγικά σημαντική περιοχή του πολωνικού εδάφους μεταξύ της Λευκορωσίας και του ρωσικού θύλακα Καλίνινγκραντ που ενώνει τις χώρες της Βαλτικής με άλλα κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ.
Ο Πολωνός πρωθυπουργός είχε προειδοποιήσει νωρίτερα ότι περισσότεροι από 100 μισθοφόροι της «Wagner» έχουν κινηθεί προς αυτό το στρατηγικό τμήμα της πολωνικής επικράτειας.
Σύμφωνα με τον Ναουσέντα, «κάποιοι μαχητές της "Wagner" βρίσκονται κοντά στα σύνορά μας, έχοντας λάβει θέσεις στην περιοχή Grodno, θέση πολύ βολική για προκλήσεις τόσο στα σύνορα Πολωνίας - Λευκορωσίας όσο και Λιθουανίας - Λευκορωσίας».
«Διάσκεψη για την ειρήνη» στην Ουκρανία φιλοξενεί αυτό το Σαββατοκύριακο η Σαουδική Αραβία στην Τζέντα.
Πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, ευρωπαϊκών κρατών, κρατών του G7 και του G20, όπως η Βραζιλία, η Κίνα, η Ινδία και φυσικά η Ουκρανία, έχουν προσκληθεί, αν και δεν είναι σαφές ποιος θα παρευρεθεί. Η Ρωσία δεν έχει προσκληθεί.
Η «The Wall Street Journal», που ανέφερε πρώτη τη διάσκεψη στην Τζέντα, υποστήριξε ότι παρόμοιες μυστικές συνομιλίες διεξήχθησαν στην Κοπεγχάγη τον Ιούνη.
Σύμφωνα με τον Ουκρανό Πρόεδρο, Β. Ζελένσκι, σχεδόν 40 χώρες θα εκπροσωπηθούν στη συνάντηση στη Σαουδική Αραβία, που αποτελεί βήμα προς μια παγκόσμια «Ειρηνευτική Σύνοδο Κορυφής» για να προωθήσει η Ουκρανία το «ειρηνευτικό» της σχέδιο, πιθανόν το φθινόπωρο.