ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 5 Αυγούστου 2017
Σελ. /20
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Το σχέδιο διχοτόμησης προωθείται συστηματικά

Στις τελευταίες αποχαιρετιστήριες συναντήσεις στην Κύπρο ο ειδικός σύμβουλος του γγ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Εσπαν Μπαρθ Αϊντε (που αναμένεται να αντικατασταθεί για να συμμετάσχει στις βουλευτικές εκλογές στη χώρα του, Νορβηγία, στις 11 Σεπτέμβρη), επιβεβαίωσε ότι το παζάρι για το διχοτομικό σχέδιο στη βάση του κοινού ανακοινωθέντος Αναστασιάδη - Ερογλου του Φλεβάρη του 2014, που προβλέπει «δύο συνιστώντα κράτη», όχι μόνο παραμένει στο τραπέζι, αλλά και μετά από τον τελευταίο γύρο συνομιλιών στην Ελβετία, προωθείται συστηματικά.

Στη δεξίωση που έδωσε το βράδυ της Πέμπτης ο Αϊντε, στο ξενοδοχείο «Λήδρα Παλάς», είχαν μια σύντομη συνάντηση ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, και ο ηγέτης του ψευδοκράτους, Μουσταφά Ακιντζί, για την οποία δεν δόθηκαν στοιχεία στη δημοσιότητα. Ο Νορβηγός διπλωμάτης επανέλαβε πάντως ότι ο γγ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, παραμένει στη διάθεση των μερών για να βοηθήσει στην εξεύρεση λύσης του Κυπριακού, μιας λύσης ευρωπαϊκής και βιώσιμης. Η «λύση» βεβαίως αυτή θα είναι η διευθέτηση στα μέτρα των ισχυρών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων που εμπλέκονται στους ανταγωνισμούς στην ευρύτερη περιοχή, όπου το πλεονέκτημα να έχει ορυκτό πλούτο, μετατρέπεται σε «κατάρα» για τους λαούς. Οι εν εξελίξει έρευνες για πετρέλαιο και φυσικό αέριο, ο συνωστισμός ενεργειακών κολοσσών, και των πολεμικών πλοίων που τους προστατεύουν, οι ενεργειακοί δρόμοι που θα χαραχτούν προς τις ευρωπαϊκές αγορές, όσο και αν παρουσιάζονται από τις αστικές τάξεις ως «ευκαιρίες ανάπτυξης», στην πραγματικότητα είναι τα στοιχεία που εντείνουν τη διαπάλη. Ετσι, η εισβολή και κατοχή της Κύπρου από την Τουρκία, οι Βρετανοί «προστάτες» που διατηρούν τις βάσεις τους στο «αβύθιστο αεροπλανοφόρο», θεωρούνται λεπτομέρειες που πρέπει να ξεπεραστούν για να ανοίξει ο δρόμος για τις μπίζνες των καπιταλιστών, από τις οποίες βέβαια οι λαοί δεν έχουν να περιμένουν τίποτε το ουσιαστικό.

Πάντως, ο Αϊντε ανέφερε ότι «φεύγει απογοητευμένος γιατί δεν έγινε κατορθωτό να επιτευχθεί λύση» (εννοεί στο Κρανς Μοντάνα) αλλά σημείωσε ότι «έχει κάνει στο νησί δύο φίλους, τον Νίκο Αναστασιάδη και τον Μουσταφά Ακιντζί, που τον βοήθησαν να καταλάβει ακόμη περισσότερο το Κυπριακό». Επίσης, ο εκπρόσωπος του γγ του ΟΗΕ, Στέφαν Ντουγιαρίτς, σε ενημέρωση των διεθνών ΜΜΕ, απαντώντας σχετικά με την αποχώρηση του Αϊντε, σημείωσε ότι αυτός θα συνεχίσει την ετοιμασία της έκθεσης προς τον ΟΗΕ από το Οσλο, ενώ τόνισε ότι και οι δύο πλευρές στην Κύπρο, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, «διανύουν μια περίοδο περισυλλογής». Πρόσθεσε δε ότι ο γγ του Οργανισμού στο ενδεχόμενο επανέναρξης των διαπραγματεύσεων είναι στη διάθεση των δύο ηγετών. Ενα σημαντικό στοιχείο πάντως είναι ότι όλο και περισσότερο, και από τον ΟΗΕ, αναγνωρίζεται το ψευδοκράτος ως δυνάμει κρατική οντότητα.

Το κάλεσμα του ψευδοκράτους προς τους Μαρωνίτες να επιστρέψουν στα χωριά τους αναγνωρίζοντας την τουρκοκυπριακή διοίκηση και τα σενάρια για άνοιγμα της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου για επενδύσεις δείχνουν ότι προετοιμάζονται τα επόμενα βήματα διχοτόμησης.

ΚΙΝΑ - ΙΝΔΙΑ
Ενταση με το «βλέμμα» σε μελλοντικές συγκρούσεις

Από χτεσινές ασκήσεις του κινεζικού στρατού στο Θιβέτ, όπως μεταδόθηκαν από την τηλεόραση

CCTV

Από χτεσινές ασκήσεις του κινεζικού στρατού στο Θιβέτ, όπως μεταδόθηκαν από την τηλεόραση
ΠΕΚΙΝΟ.- ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.--

Ανεβαίνει το «θερμόμετρο» της έντασης που έχει ξεκινήσει από τις αρχές του καλοκαιριού στη μεθόριο Κίνας - Ινδίας - Μπουτάν και δη στην περιοχή Ντόκλαμ, που η Κίνα θεωρεί τμήμα του Θιβέτ και η Ινδία σημαντικό διάδρομο, που συνδέει εφτά ινδικές βορειοανατολικές πολιτείες με το υπόλοιπο τμήμα της χώρας.

Αφορμή για την αύξηση της έντασης έδωσε τον Ιούνη η έναρξη κινεζικών εργασιών κατασκευής στρατηγικού οδικού άξονα στην κινεζικη μεριά της περιοχής Ντόκλαμ, μέρος της οποίας διεκδικούν το Μπουτάν και η Ινδία.

Η Ινδία θεώρησε την κίνηση επικίνδυνη εξέλιξη και απάντησε στέλνοντας από τις 18 Ιούνη μερικές δεκάδες Ινδούς στρατιώτες και μεθοριακούς φρουρούς, θεωρώντας ότι σε περίπτωση πιθανής στρατιωτικής σύγκρουσης στο μέλλον με την Κίνα θα της έκλεινε την πρόσβαση στον διάδρομο Σιλιγκούρι, που συνδέει τις βορειοανατολικές ινδικές πολιτείες με την υπόλοιπη χώρα, δημιουργώντας στρατηγικό πλεονέκτημα για το Πεκίνο.

Η Κίνα, που επανειλημμένα έκτοτε απαίτησε την άμεση αποχώρηση των ινδικών στρατευμάτων από την κινεζική πλευρά της περιοχής Ντόκλαμ, προχώρησε χτες σε ασκήσεις με αληθινά πυρά πυροβολικού σε παρακείμενη περιοχή του Θιβέτ, στέλνοντας ισχυρό μήνυμα πως δεν πρόκειται να παραιτηθεί από τα σχέδιά της για τη δημιουργία οδικού άξονα στην περιοχή. Παράλληλα, χτες, ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Αμυνας, Λεν Γκούοτσιανγκ, κάλεσε την Ινδία να αποσύρει τις δυνάμεις από τη διαφιλονικούμενη περιοχή και να αποκαταστήσει «την ειρήνη και την ηρεμία στην περιοχή των συνόρων». Απαίτησε μάλιστα από την Ινδία «να παρατήσει την ψευδαίσθηση της τακτικής των καθυστερήσεων». προσθέτοντας (όπως νωρίτερα ο Πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ) ότι «καμία χώρα δεν πρέπει να υποτιμήσει την αυτοπεποίθηση του κινεζικού στρατού και την ικανότητά του να εξασφαλίσει την ειρήνη και την υπεράσπιση της εθνικής κυριαρχίας, της ασφάλειας και των αναπτυξιακών συμφερόντων»!

Παράλληλα, το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων «Σινχουά», σε σχετικό άρθρο παρατήρησε πως «θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο πως η Κίνα δεν αφήνει χώρο για διαπραγμάτευση» στο συγκεκριμένο θέμα και πως «η μόνη λύση είναι η δίχως όρους, άμεση αποχώρηση των ινδικών στρατευμάτων από την περιοχή». Και ο αρθρογράφος του πρακτορείου καταλήγει: «Αν η Κίνα υποχωρήσει τώρα, η Ινδία θα ενθαρρυνθεί και θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα στο μέλλον».

Στο Νέο Δελχί, πάντως, αργά προχτές βράδυ η υπουργός Εξωτερικών Υποθέσεων Σούσμα Σουάρατζ εξέφρασε μιλώντας στη βουλή «ανησυχία» για τις κινεζικές ενέργειες στα τριμερή σύνορα και πως παρ' όλα αυτά η Ινδία «είναι αφοσιωμένη στην εξεύρεση λύσης μέσω διαλόγου», τονίζοντας: «Ο πόλεμος δεν είναι λύση σε τίποτε. Η υπομονή, η αυτοσυγκράτηση και η διπλωματία μπορούν να λύσουν προβλήματα».

Μεθοριακές διαφορές δεν υπάρχουν μόνο μεταξύ Ινδίας και Κίνας, αλλά και μεταξύ Κίνας και Μπουτάν, ενώ από τη δεκαετία του 1980 έχουν γίνει κατά διαστήματα διάφοροι γύροι συνομιλιών. Η πρόσφατη έναρξη εργασιών για την κατασκευή οδικού άξονα από τις κινεζικές αρχές προκάλεσε ανησυχία και στο Μπουτάν, που θεωρεί πως η εξέλιξη θα μπορούσε να επηρεάσει δυσμενώς τα συμφέροντά του σε μελλοντική διαπραγμάτευση, για την επίλυση μεθοριακών ζητημάτων με την Κίνα.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Βασανισμός και εξευτελισμός Σύρων προσφύγων

Το γύρο του κόσμου κάνουν τα πλάνα από την επαρχία Χατάι στη νότια Τουρκία, κοντά στα συροτουρκικά σύνορα, που εμφανίζουν τον ξυλοδαρμό και τον εξευτελισμό τεσσάρων Σύρων προσφύγων από τρεις Τούρκους στρατιώτες. Οι άτυχοι πρόσφυγες, που προσπάθησαν να ξεφύγουν από τις συγκρούσεις στη Συρία, δέρνονται βάναυσα και αναγκάζονται να φορέσουν γυναικεία εσώρουχα και να ποζάρουν μπροστά σε στρατιωτικά οχήματα. Οι σκηνές φαίνεται να προέρχονται από φωτογραφίες και βίντεο που τράβηξαν οι ίδιοι οι στρατιώτες για να καταγράψουν τα «κατορθώματά τους». Το περιστατικό φέρεται να συνέβη την περασμένη βδομάδα.

Τουρκικό δικαστήριο όταν το βίντεο βγήκε στο διαδίκτυο διέταξε τη διενέργεια έρευνας και τελικά εντοπίστηκαν οι βασανιστές στρατιώτες, οι οποίοι και κρατούνται.

Το όλο περιστατικό θυμίζει πολύ αντίστοιχες εικόνες από τους βασανιστές του αμερικανικού στρατού στο Ιράκ στο διαβόητο κολαστήριο του Αμπου Γκράιμπ, όταν και τότε «περήφανοι» στρατιώτες επιδείκνυαν τα τρόπαιά τους.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, στην Αγκυρα, όπου συνεχίζεται η δίκη για την απόπειρα πραξικοπήματος το περασμένο καλοκαίρι, αποφασίστηκε όλοι οι ύποπτοι για συμμετοχή στη λεγόμενη τρομοκρατική οργάνωση του Φετουλάχ Γκιουλέν (FETO) να εμφανίζονται στη δίκη με κοινή ενδυμασία, μια καφέ φόρμα. Η τουρκική κυβέρνηση θεωρεί τον Γκιουλέν, ιμάμη και επιχειρηματία που μένει στις ΗΠΑ, ως τον οργανωτή της απόπειρας πραξικοπήματος και έχει προχωρήσει σε εκτεταμένες εκκαθαρίσεις στα σώματα ασφαλείας, στην κρατική διοίκηση και τη Δικαιοσύνη, εναντίον των φερόμενων οπαδών του Γκιουλέν. Αλλωστε, όπως εξηγούν οι φιλοκυβερνητικές εφημερίδες στην Τουρκία, και οι πρόσφατες κρίσεις και καρατομήσεις σε όλα τα σώματα στρατού σχετίζονται ακριβώς με αυτό, με την απομάκρυνση στελεχών που ενδέχεται να είχαν σχέσεις με τους λεγόμενους γκιουλενιστές.

ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ASEAN
Στο επίκεντρο πυραυλικές δοκιμές και τζιχαντιστές

ΜΑΝΙΛΑ.--

Με βαριά «ατζέντα» ξεκινά σήμερα στην πρωτεύουσα των Φιλιππίνων, Μανίλα, η υπουργική σύνοδος των χωρών - μελών του ASEAN (Συνδέσμου Χωρών Νοτιοανατολικής Ασίας) και του Περιφερειακού Φόρουμ ΑSEAN, στο οποίο συμμετέχουν μεταξύ άλλων Κίνα, ΛΔ Κορέας, ΗΠΑ, Ρωσία και στο περιθώριο του οποίου θα έχουν αργότερα σήμερα συνάντηση οι υπουργοί Εξωτερικών ΗΠΑ, Ρεξ Τίλερσον, και Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ.

Στη σύνοδο αναμένεται να τεθεί επί τάπητος πλειάδα θεμάτων, με σημαντικότερα τις πρόσφατες βορειοκορεατικές πυραυλικές δοκιμές, την όξυνση της έντασης στην Θάλασσα της Νότιας Κίνας, τα περιθώρια για τη σύνταξη ενός κώδικα συμπεριφοράς στην συγκεκριμένη περιοχή για την αποφυγή «θερμών» επεισοδίων, ακόμη και ενός «συμφώνου μη επίθεσης» με την Κίνα.

Ιδιαίτερη βαρύτητα στη συνάντηση θα δοθεί στις πρόσφατες βορειοκορεατικές δοκιμές διηπειρωτικών πυραύλων ΙCBM, οι οποίοι πλέον, σύμφωνα με ορισμένους Αμερικανούς στρατιωτικούς εμπειρογνώμονες, θα μπορούσαν να πλήξουν περιοχές των ΗΠΑ. Στο πλαίσιο του Περιφερειακού Φόρουμ του ASEAN (στο οποίο συμμετέχουν 27 χώρες), η Αμερικανίδα διπλωμάτης που εκτελεί χρέη υφυπουργού Εξωτερικών για τις σχέσεις με την Ασία και τον Ειρηνικό, Σούζαν Θόρντον, σχεδιάζει να ασκήσει πιέσεις για την αποπομπή της ΛΔ Κορέας από το Περιφερειακό Φόρουμ.

Αλλο ζήτημα που αναμένεται να απασχολήσει την υπουργική σύνοδο του ASEAN είναι η ανακατάληψη εδαφών από τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» στη νότια περιοχή των Φιλιππίνων, Μαράουι. Σε συγκρούσεις μέσα στους δύο τελευταίους μήνες εκτιμάται πως έχουν σκοτωθεί πάνω από 700 ένοπλοι, εκ των οποίων οι 520 είναι τζιχαντιστές και οι άλλοι στρατιώτες και πολίτες. Η κρίση στο Μαράουι προκαλεί έντονο προβληματισμό σε όλες τις χώρες της περιοχής, που εκτιμούν ότι αν δεν κατασταλεί άμεσα η επίθεση των τζιχαντιστών θα δουν σύντομα παρόμοιες επιθέσεις και σε άλλες περιοχές της ευρύτερης Νοτιοανατολικής Ασίας, με πιθανότερο επόμενο στόχο την Ινδονησία, όπου είναι σε έξαρση διάφορες οργανώσεις φανατικών ισλαμιστών.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ