ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 5 Αυγούστου 2017
Σελ. /20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«ΕΝΩΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ»
Παρέμβαση με αφορμή τις συνθήκες δουλειάς των πυροσβεστών

Με αφορμή το νέο περιστατικό με τον τραυματισμό τριών πυροσβεστών στην πυρκαγιά στο Λαγονήσι προχτές, Πέμπτη, έρχεται ξανά στην επικαιρότητα το θέμα των συνθηκών κάτω από τις οποίες δουλεύουν αυτοί οι άνθρωποι. Και αποκτά επικαιρότητα μία πρόσφατη παρέμβαση της «Ενωτικής Αγωνιστικής Κίνησης Πυροσβεστών» που έγινε με αφορμή τη συνεδρίαση του ΔΣ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος (ΠΟΕΥΠΣ) πριν από περίπου δύο βδομάδες. Θυμίζουμε ότι η τότε συνεδρίαση του ΔΣ της ΠΟΕΥΠΣ είχε γίνει λίγες ώρες μετά το θάνατο του δόκιμου ανθυποπυραγού ο οποίος είχε τραυματιστεί στη δασική πυρκαγιά στο Ζευγολατιό Κορινθίας.

Η «Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών» στις τοποθετήσεις της είχε τονίσει:

«Και το νέο αυτό θλιβερό συμβάν καταδεικνύει τις μεγάλες ευθύνες όλων των αντιλαϊκών κυβερνήσεων, που με την υποχρηματοδότηση και τις συνεχείς μειώσεις στους προϋπολογισμούς του Πυροσβεστικού Σώματος (ΠΣ) οδήγησαν στις μεγάλες ελλείψεις ακόμα και σε βασικά μέτρα προστασίας των πυροσβεστών κατά τη διάρκεια των συμβάντων. Οι θάνατοι και οι τραυματισμοί πυροσβεστών που αυξάνονται δραματικά δεν είναι συμπτωματικά γεγονότα, αλλά αποτέλεσμα των πολιτικών που εφαρμόζονται. Η ΕΑΚΠ στο ΔΣ ανέλυσε όλα τα προβλήματα για τα οποία μόνη της έδωσε τη μάχη όλο το προηγούμενο διάστημα για να επιλυθούν ουσιαστικά, με συνεχείς παρεμβάσεις προς κάθε κατεύθυνση. Προβλήματα τα οποία εντάθηκαν με τις πρόσφατες μεγάλες πυρκαγιές σε Πελοπόννησο, Ζάκυνθο και άλλες περιοχές και με τις καταστροφές που προκάλεσαν στο λαό και στον δασικό πλούτο.

Eurokinissi

Προβλήματα που ξεκινούν από την απουσία πρόληψης στο σύστημα της πυροπροστασίας και καταλήγουν στις τεράστιες ελλείψεις του ΠΣ σε μόνιμο προσωπικό, μέσα, υποδομές και μέτρα προστασίας της ασφάλειας των υπαλλήλων του.

(...) Και σε αυτήν την αντιπυρική περίοδο εκδηλώνεται η δικαιολογημένη αγανάκτηση των πυροσβεστών, μέσα από δεκάδες καταγγελίες που έχουμε σε καθημερινή βάση, για τις συνεχείς επιφυλακές, τα εξαντλητικά ωράρια, την αυταρχική συμπεριφορά ορισμένων αξιωματικών, την αλόγιστη διαχείριση του προσωπικού, την έλλειψη διοικητικής μέριμνας από την υπηρεσία που μας επιβαρύνει ακόμα περισσότερο οικονομικά».

Για όλα αυτά τα σοβαρά ζητήματα η ΕΑΚΠ τόνισε τις ευθύνες, αλλά και την υποκρισία του προεδρείου της Ομοσπονδίας (ΔΑΚΥΠΣ - «Συμμαχία Πυροσβεστών»), που είναι ανύπαρκτοι σε ό,τι αφορά την αγωνιστική δράση και δεν έχουν καμιά διάθεση να οργανώσουν τον αγώνα για τα προβλήματα των πυροσβεστών, του ΠΣ και της πυροπροστασίας της χώρας, που αυξάνονται και εντείνονται από την πολιτική και της σημερινής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Ζητά άμεσα κινητοποιήσεις

Στην ανακοίνωση της ΕΑΚΠ αναφέρεται:

«Ζητήσαμε για ακόμα μια φορά από το προεδρείο της Ομοσπονδίας να παρθεί απόφαση για:

  • Αμεσα κινητοποιήσεις και διαμαρτυρίες στη Βουλή, στο υπουργείο και όπου αλλού χρειαστεί. Να δοθεί αγωνιστική απάντηση στην πολιτική και την απαξιωτική στάση της κυβέρνησης, απέναντι στα προβλήματά μας και στην πυρασφάλεια για το λαό.
  • Οργάνωση των κινητοποιήσεων και περιοδείες σε όλες τις περιφέρειες της χώρας.
  • Να πραγματοποιηθούν παραστάσεις διαμαρτυρίας και σε όλες τις έδρες των πρωτοβάθμιων ενώσεων, όπως έγινε στην Ηπειρο με απόφαση των συναδέλφων στη Γενική Συνέλευση του σωματείου.

Αυτός θα πρέπει να είναι ο προσανατολισμός των συνδικαλιστικών οργάνων.

Ζητήσαμε επίσης να:

  • Σταματήσουν το προεδρείο και η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας, με τη στάση και την αδράνειά τους, να καλύπτουν και αυτή την κυβέρνηση και την πολιτική της. Είναι συνυπεύθυνοι γι' αυτή την κατάσταση και για όλα τα εργασιακά και υπηρεσιακά προβλήματα που μας απασχολούν.
  • Καταγγελθούν από το προεδρείο της Ομοσπονδίας οι θέσεις του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ και πρώην υπουργού Προστασίας του Πολίτη με την κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, που εκφράστηκαν δημόσια σε τηλεοπτικό σταθμό και αναφερόταν σε μαζική κατάργηση - συγχώνευση πυροσβεστικών υπηρεσιών και κλιμακίων, προς "εξοικονόμηση πόρων".

Το προεδρείο της ΠΟΕΥΠΣ αρνήθηκε να συζητήσει και να τοποθετηθεί επί των προτάσεων και των θέσεων της ΕΑΚΠ και, έτσι απλά, προσπέρασε και το συγκεκριμένο θέμα.

Καμία πρόταση δεν κατατέθηκε όμως παρά τις διαπιστώσεις για την ύπαρξη των προβλημάτων, ούτε από τις υπόλοιπες παρατάξεις, "ΑΕΠ Πυροσβεστών" - "Ολοι Μαζί" - "Προοδευτική Αδέσμευτη Κίνηση Πυροσβεστών" - "Ανεξάρτητοι Πυροσβέστες", για οργάνωση και αγώνα για τις διεκδικήσεις μας, μέσα στην καλοκαιρινή περίοδο. Φέρουν ακέραιη την ευθύνη για την αδράνεια της Ομοσπονδίας και τη μη λήψη απόφασης για αγώνες. Οι διαπιστώσεις δεν λύνουν τα οξυμένα προβλήματα, απλά τα διαιωνίζουν».

Η ΕΑΚΠ, τέλος, απευθύνει κάλεσμα σε όλα τα πρωτοβάθμια σωματεία και όλους τους πυροσβέστες, μόνιμους, πενταετείς και συμβασιούχους, να έρθουν σε επαφή και να συντονιστούν με τα μέλη της ΕΑΚΠ σε όλη τη χώρα, για να παρθούν πρωτοβουλίες και να δημιουργηθούν προϋποθέσεις για δυναμική αντίσταση και αγώνα.

Σύμφωνα με την ΕΑΚΠ, «είναι επιτακτική αναγκαιότητα πλέον να: Πραγματοποιήσουμε άμεσα κινητοποιήσεις και διαμαρτυρίες σε κεντρικό και περιφερειακό επίπεδο. Δώσουμε την αγωνιστική μας απάντηση στην πολιτική των αντιλαϊκών κυβερνήσεων και στις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές πλειοψηφίες του χώρου μας».

Ανοδος της θερμοκρασίας

MotionTeam

Σταδιακή άνοδο της θερμοκρασίας, που θα φτάσει τους 40 βαθμούς Κελσίου, προβλέπει η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία για τις επόμενες μέρες. Οι υψηλές θερμοκρασίες θα διατηρηθούν ώς τα μέσα της επόμενης βδομάδας. Για το Σαββατοκύριακο η θερμοκρασία θα σκαρφαλώσει στους 40 και τοπικά στους 41 βαθμούς στα δυτικά ηπειρωτικά. Στα υπόλοιπα ηπειρωτικά θα φτάσει τους 38 με 40 βαθμούς. Στα νησιά του Ιονίου η θερμοκρασία θα είναι τρεις με τέσσερις βαθμούς χαμηλότερη. Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, αναφέρει η ΕΜΥ, οι καιρικές συνθήκες θα διατηρηθούν ίδιες τουλάχιστον μέχρι τα μέσα της επόμενης βδομάδας.

Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται για τα άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Συνίσταται η αποφυγή έκθεσης στο ηλιακό φως, αναζήτηση σκιερών και δροσερών σημείων, προτίμηση στα ανοιχτόχρωμα και ελαφρά ρούχα με ανοιχτό λαιμό, κάλυψη κεφαλής (χρησιμοποίηση καπέλου, ομπρέλας κ.λπ.). Επίσης, την αποφυγή βαριάς σωματικής εργασίας, ιδιαίτερα σε μέρη όπου συνυπάρχουν υψηλή θερμοκρασία με υγρασία, καθώς και κάτω από τον ήλιο. Ιδιαίτερη προσοχή στη διατροφή, όπως πρόσληψη άφθονων υγρών, κατά προτίμηση νερού και φυσικών χυμών, αποφυγή των οινοπνευματωδών ποτών, ολιγοθερμιδική δίαιτα, που θα περιλαμβάνει κυρίως λαχανικά και φρούτα, με περιορισμό των λιπαρών, συχνά ντους.

Καθίζηση σε καινούργια πλατεία στη Βάρη!

Μεγάλη καθίζηση του εδάφους σημειώθηκε πριν από μερικές μέρες σε πλατεία που κατασκευάστηκε πρόσφατα, στο Δίλοφο της Βάρης! Από θαύμα δεν συνέβη κάποιο πολύ σοβαρό ατύχημα, αφού, ευτυχώς, δεν υπήρχαν άτομα στο συγκεκριμένο σημείο. Σύμφωνα με ανακοίνωση του δήμου, «εξαιτίας ύπαρξης αγνώστου πηγαδιού στην περιοχή έγινε καθίζηση τμήματος της νέας πλατείας στο Δίλοφο Βάρης». Συνεργεία του δήμου έσπευσαν, μετά από λίγη ώρα, να περιφράξουν το σημείο και να ασφαλίσουν την περιοχή.

Πάντως, προξενεί μεγάλη εντύπωση το γεγονός ότι τα συνεργεία που είχαν αναλάβει την κατασκευή της πλατείας και τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου με γκαζόν δεν είχαν παρατηρήσει ότι στο συγκεκριμένο σημείο το έδαφος δεν ήταν στέρεο. Αναμένονται απαντήσεις από τη δημοτική αρχή αν είχε γίνει γεωλογική μελέτη, αφού είναι γνωστό ότι στην περιοχή υπάρχουν πολλά πηγάδια.

Νεκρός από κατάρρευση στεγάστρου

Τραγικό τέλος βρήκε άτομο που είχε βρει καταφύγιο κάτω από το στέγαστρο του παλιού λιμανιού της Πάτρας. Το στέγαστρο κατέρρευσε και το άτομο που έχασε τη ζωή του πιθανολογείται ότι είναι μετανάστης. Ανδρες της Πυροσβεστικής, με τη βοήθεια εκπαιδευμένων σκύλων, ερευνούσαν τα συντρίμμια για τυχόν εγκλωβισμένους ή τραυματίες. Στο σημείο βρίσκονταν δυνάμεις τόσο του Λιμενικού όσο και της Αστυνομίας.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ