ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 5 Αυγούστου 2017
Σελ. /20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΠΛΗΡΩΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ
Υπερψηφίστηκε στην Ολομέλεια της Βουλής το πρώτο μέρος της πρότασης

Το θέμα διεύρυνσης των κυρώσεων και στα μέλη του ΔΣ των επιχειρήσεων που δεν πληρώνουν είναι ουσιαστικό. Στην περίπτωση του «Athens Ledra» οι εργαζόμενοι διεκδικούν εδώ και ενάμιση χρόνο δεδουλευμένα και αποζημιώσεις. Βασικός μέτοχος και ΔΣ την έχουν γλιτώσει
Το θέμα διεύρυνσης των κυρώσεων και στα μέλη του ΔΣ των επιχειρήσεων που δεν πληρώνουν είναι ουσιαστικό. Στην περίπτωση του «Athens Ledra» οι εργαζόμενοι διεκδικούν εδώ και ενάμιση χρόνο δεδουλευμένα και αποζημιώσεις. Βασικός μέτοχος και ΔΣ την έχουν γλιτώσει
Ψηφίστηκε χτες στην Ολομέλεια της Βουλής το πρώτο μέρος της τροπολογίας που κατέθεσε το ΚΚΕ και προβλέπει ότι «θεωρείται μονομερής βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας η αξιόλογη καθυστέρηση καταβολής των δεδουλευμένων αποδοχών του εργαζόμενου από τον εργοδότη, ανεξαρτήτως της αιτίας της καθυστέρησης».

Το δεύτερο μέρος της τροπολογίας του ΚΚΕ προέβλεπε τη διεύρυνση της επιβολής των κυρώσεων που προβλέπονται από τον ΑΝ 690/1945 και στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, όπως και τον κύριο μέτοχο των εταιρειών. Η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου, κατά την τοποθέτησή της στην Ολομέλεια, ανέφερε: «Σε ό,τι αφορά το δεύτερο μέρος της τροπολογίας, θα ήθελα να ενημερώσω ότι η μη καταβολή δεδουλευμένων αποδοχών συνιστά ποινικό αδίκημα ήδη από αναγκαστικό νόμο του 1945. Είναι πλημμέλημα και υπάρχει και αυτόφωρη διαδικασία. Η ποινική ευθύνη υπάρχει ήδη. Εσείς προσθέτετε έναν ακόμη υπεύθυνο σ' αυτήν την περίπτωση, που λέτε ότι θα πρέπει να είναι ο βασικός μέτοχος και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ανώνυμης εταιρείας». Πρόσθεσε ότι «στα τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου θα φέρουμε ένα νομοσχέδιο που θα αφορά ένα σύνολο παρεμβάσεων σε σχέση με την απλήρωτη και την αδήλωτη εργασία». Τη θέση της κυβέρνησης υποστήριξε και ο βουλευτής της ΝΔ Γ. Βούτσης, ο οποίος ανέφερε ότι ήδη «υπάρχει ένα πολύ αυστηρό θεσμικό πλαίσιο για την προστασία των εργαζομένων».

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης απάντησε: «Βεβαίως, το πρώτο μέρος που έγινε αποδεκτό είναι πολύ σημαντικό, γιατί θα θεωρείται βλαπτική μεταβολή η καθυστέρηση των οφειλομένων κι όταν μιλάμε για αξιόλογο χρόνο - το καταθέτουμε για μια ακόμα φορά - εννοούμε από τη μέρα παρέλευσης της δήλης μέρας έως και έναν μήνα». Πρόσθεσε ότι το θέμα, να διευρυνθούν οι κυρώσεις, είναι ουσιαστικό κι όχι νομοτεχνικό. Αυτό γιατί με τον τρόπο αυτό μπορεί να εξασφαλιστεί αποτελεσματικότερα η πίεση στη μεγάλη εργοδοσία που έχει συνήθως μορφή ΑΕ, για την καταβολή των οφειλόμενων αποδοχών. Η εμπειρία από δικαστικές αποφάσεις έχει δείξει ότι η ευθύνη, με το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο, αποδίδεται σε έναν επιτετραμμένο υπάλληλο, ενώ τα μέλη του ΔΣ ή ο βασικός μέτοχος, που έχουν την πραγματική ευθύνη, μένουν στο απυρόβλητο.

Εφερε ως παράδειγμα τους εργαζόμενους του ξενοδοχείου «Athens Ledra», οι οποίοι εδώ και ενάμιση χρόνο περιμένουν να πάρουν τα δεδουλευμένα τους και τις αποζημιώσεις τους. «Εκεί, λοιπόν, ο βασικός μέτοχος και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου την έχουν γλιτώσει. Οι εργαζόμενοι πληρώνουν το "μάρμαρο"», ανέφερε χαρακτηριστικά. Ακόμα, πριν από δυο μέρες, «το υπουργείο Εργασίας έκανε Τριμερή με τον Ζούρα και συμφώνησαν τον Αύγουστο οι εργαζόμενοι να πληρωθούν το Γενάρη. Μα, είναι δυνατόν οι εργαζόμενοι να αντέξουν τόσους μήνες απλήρωτοι και από την άλλη να πρέπει να είναι συνεπείς στη ΔΕΗ, στον ΕΝΦΙΑ, στην εφορία και στην επιβίωση που θα πρέπει να έχουν σαν οικογένειες; Γι' αυτό λέμε ότι το πλαίσιο δεν αρκεί και πρέπει να διευρυνθεί με αυτήν την πρόταση που έχουμε κάνει».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος σημείωσε ότι με την τροπολογία που κατέθεσε το ΚΚΕ «δεν έχουμε αυταπάτες ότι θα αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της καθυστέρησης καταβολής των δεδουλευμένων, αλλά τουλάχιστον να υπάρξει έστω μία μεγαλύτερη προστασία στους εργαζόμενους». Για τη δεύτερη παράγραφο, που απορρίφθηκε, ρώτησε τη κυβέρνηση και τη ΝΔ: «Υπήρχε αυτό το νομικό πλαίσιο, αλλά πότε εφαρμόστηκε; Ας μας πείτε συγκεκριμένα παραδείγματα. Δεν μιλάω μόνο για τα δώρα Πάσχα - Χριστουγέννων, είναι κι άλλα, για τα οποία υπήρξε παρέμβαση των εποπτικών οργάνων της πολιτείας για να πάνε κάποιοι από αυτούς τους μεγάλους που χρωστάνε πολλούς μήνες δεδουλευμένα στο αυτόφωρο και να πληρώσουν πρόστιμα;».

Την τροπολογία υπερψήφισαν, πέρα από το ΚΚΕ, η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και οι ΑΝΕΛ. Η Ενωση Κεντρώων και το Ποτάμι ψήφισαν «παρών». Το μοναδικό κόμμα που καταψήφισε την τροπολογία, δηλαδή αυτό το ελάχιστο μέτρο υπέρ των εργαζομένων, ήταν η ναζιστική Χρυσή Αυγή, θέλοντας προφανώς να επιβεβαιώσει το ρόλο της ως μαντρόσκυλου της εργοδοσίας.

ALPHA BANK
Συνιστά βάθεμα της αντιλαϊκής πολιτικής για να μπει η καπιταλιστική κερδοφορία «σε αναπτυξιακή τροχιά»

Προσήλωση στην εφαρμοζόμενη πολιτική και κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης υποδεικνύει με την εβδομαδιαία ανάλυσή της η Alpha Bank, στην οποία σημειώνει ότι με την ολοκλήρωση του τρίτου μνημονίου «θα ήταν χρήσιμο να εξεταστούν οι άμεσες βασικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία, μιας και η επιτυχής αντιμετώπισή τους αποτελεί προϋπόθεση για να εισέλθει η οικονομία σε αναπτυξιακή τροχιά και να διασφαλιστεί η πλήρης πρόσβαση στις διεθνείς αγορές, με την παράλληλη ενδεχομένως στήριξη αυτής της προσπάθειας από την ΕΕ, μέσω του σχεδιασμού μιας προληπτικής πιστωτικής γραμμής».

Στην παραπάνω κατεύθυνση υποδεικνύει την:

«1. Προώθηση μεταρρυθμίσεων με διασταλτικά αποτελέσματα επί των εξαγωγικών επιδόσεων και της προσέλκυσης άμεσων ξένων επενδύσεων».

Εκτιμά ότι η ολοκλήρωση της δεύτερης «αξιολόγησης» έχει επιδράσει θετικά στην οικονομία και επικροτεί την επίδραση των «σημαντικών μεταρρυθμίσεων» που υλοποιήθηκαν, «όπως για παράδειγμα (...) την εφαρμογή μεγάλου μέρους των μεταρρυθμίσεων των εργαλειοθηκών του ΟΟΣΑ (...) σημαντικές ρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και τη διευκόλυνση των επενδύσεων». Διαπιστώνει ωστόσο ότι «υπάρχουν σημαντικά περιθώρια βελτίωσης του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, μέσα από μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση, την περαιτέρω απλοποίηση της διαδικασίας αδειοδότησης νέων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, τον περιορισμό του προστατευτισμού και των υπερβολικών ρυθμίσεων, την απλοποίηση της νομοθεσίας με περιορισμό της πολυνομίας, την επιτάχυνση της επίλυσης διαφορών και εκτέλεσης των συμβάσεων και την απελευθέρωση της αγοράς προϊόντων, που θα μειώσει τις τιμές», κάνοντας λόγο για παρεμβάσεις που «ενισχύουν το επιχειρηματικό περιβάλλον».

«2. Ταχεία ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, ώστε να ενισχυθεί περαιτέρω το θετικό μομέντουμ από το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης και την αναμενόμενη καλή τουριστική χρονιά».

Αφού καταγράφει «σημαντική βελτίωση του δείκτη οικονομικού κλίματος στη χώρα μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης», προειδοποιεί ότι «η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης θα μπορούσε να εξασθενήσει αυτό το θετικό κλίμα στην οικονομία και να καθυστερήσει την πορεία ανάκαμψης».

«3. Ταχεία εφαρμογή του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων και των μεταρρυθμίσεων που συμφωνήθηκαν στη δεύτερη αξιολόγηση».

Για να μη συμβεί αυτό, υποδεικνύει την «αποφυγή καθυστερήσεων», τόσο στις διαρθρωτικές «μεταρρυθμίσεις» που έχουν ήδη συμφωνηθεί, όσο και των προγραμματισμένων ιδιωτικοποιήσεων. Οπως υποστηρίζει, τα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις, «σε συνδυασμό με την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και την έναρξη των προγραμμάτων συγχρηματοδοτήσεων από ευρωπαϊκούς πόρους, θα συμβάλουν στην αύξηση των επενδύσεων και την οικονομική ανάπτυξη».

«4. Συνδυασμός των μεσοπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους με δημιουργία δημοσιονομικού χώρου».

Ολα τα παραπάνω, κατά την τράπεζα, είναι αναγκαίες προϋποθέσεις που θα διευκολύνουν τη θέση της χώρας στις συζητήσεις για τον προσδιορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους. Η σημασία για το εγχώριο κεφάλαιο αποτυπώνεται στην εκτίμηση ότι «από το ύψος και τη φύση της ελάφρυνσης αυτής θα εξαρτηθεί κατά πόσο η χώρα θα είναι εις θέση να προσαρμόσει σε χαμηλότερα και πιο εφικτά επίπεδα το μέγεθος των στόχων που έχουν τεθεί για τα πρωτογενή πλεονάσματα τα επόμενα χρόνια», κάτι που κρίνει απαραίτητο, καθώς, όπως αναφέρει, η ανεργία και η γήρανση του πληθυσμού «αποδυναμώνουν τη δυνατότητά της να δημιουργεί υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα δίχως να βλάπτει ουσιαστικά την οικονομική μεγέθυνση»!

«5. Απελευθέρωση χρηματοδοτικών πόρων και βελτίωση επιχειρηματικού κλίματος, μέσω της αντιμετώπισης του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων».

Για το τέλος άφησε την πάγια αξίωση για «σταδιακή επίλυση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων», η οποία όπως υποστηρίζει «αναμένεται, πρώτον, να διευκολύνει τη διοχέτευση αποταμιευτικών πόρων για τη χρηματοδότηση των δυναμικών επενδυτικών πρωτοβουλιών που χρειάζεται η ελληνική οικονομία, και δεύτερον, να οδηγήσει στην αναδιάρθρωση και εξυγίανση του παραγωγικού μοντέλου της χώρας», ξεκαθαρίζοντας δηλαδή το τοπίο και συγκεντρώνοντας την επιχειρηματική «πίτα» ενόψει του νέου γύρου κερδοφορίας.

Πούλμαν για τα εγκαίνια του Μουσείου - Μνημείου του ΔΣΕ

Η ΚΟ Κ. Μακεδονίας του ΚΚΕ, διοργανώνοντας τη μετάβαση στα εγκαίνια του Μουσείου - Μνημείου για τον ΔΣΕ στο Γράμμο, το Σάββατο 19 Αυγούστου, δρομολογεί πούλμαν από τη Θεσσαλονίκη. Η αναχώρηση θα γίνει το πρωί του Σαββάτου, στις 7.30 π.μ., από το Αγαλμα Βενιζέλου. Για συμμετοχές απευθύνεστε στις Οργανώσεις της ΚΟ Κ. Μακεδονίας του ΚΚΕ και στο τηλέφωνο 2310.286.546.

Μετάβαση διοργανώνει και η ΚΟ Θεσσαλίας του ΚΚΕ. Η αναχώρηση θα γίνει το πρωί του Σαββάτου 19 Αυγούστου με πούλμαν από Λάρισα, Βόλο, Τρίκαλα, Καρδίτσα. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει συμμετοχή στην εκδήλωση της ΚΕ του ΚΚΕ για τα εγκαίνια του Μουσείου το Σάββατο 19 Αυγούστου, περιήγηση στην περιοχή και αναχώρηση το απόγευμα του Σαββάτου. Για συμμετοχές οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στις Οργανώσεις της ΚΟ Θεσσαλίας του ΚΚΕ και στο τηλέφωνο 2410.254.174 από Δευτέρα μέχρι Παρασκευή, 9 π.μ. - 1 μ.μ. Από τη Λάρισα το πούλμαν θα αναχωρήσει στις 6 π.μ., από την πλατεία Λαού (Ωδείο).

Λεωφορεία από τα Γιάννενα δρομολογεί και η ΤΕ Ιωαννίνων - Θεσπρωτίας του ΚΚΕ. Οσοι επιθυμούν να δηλώσουν συμμετοχή μπορούν να απευθύνονται στις Οργανώσεις και στα τηλέφωνα 2651.033.501 και 2651.034.994.

  • Θυμίζουμε πως η Επιτροπή Περιοχής της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ έχει ενημερώσει ότι έκλεισε ο κατάλογος για τη συμμετοχή στα εγκαίνια του Μουσείου - Μνημείου του ΔΣΕ. Τα πούλμαν της ΚΟ Αττικής θα αναχωρήσουν από την Αθήνα, την Παρασκευή 18 Αυγούστου και ώρα 9.30 π.μ., από την πλατεία Καραϊσκάκη.
ΚΕΦΑΛΑΙΑΚΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ
«Χαλάρωση» από Σεπτέμβρη

Περαιτέρω «χαλάρωση» των κεφαλαιακών ελέγχων από την 1η Σεπτέμβρη προβλέπει η απόφαση του υπουργού Οικονομικών, Ευκ. Τσακαλώτου, σύμφωνα με την οποία αυξάνεται το όριο ανάληψης στα 1.800 ευρώ το μήνα, ποσό που μπορεί να πάρει από τον λογαριασμό του κάποιος ακόμη και εφάπαξ. Θυμίζουμε ότι με τους ισχύοντες περιορισμούς η δυνατότητα ανάληψης μετρητών ανέρχεται στα 420 ευρώ τη βδομάδα ή 840 ευρώ ανά δύο βδομάδες. Στην ίδια απόφαση περιλαμβάνεται επίσης άρση ορισμένων περιορισμών για ιδιώτες και επιχειρήσεις σε σχέση με το άνοιγμα νέου τραπεζικού λογαριασμού, αποστολή εμβασμάτων στο εξωτερικό κ.ά.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org