ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 5 Αυγούστου 2016
Σελ. /20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ «ΛΕΒΕΝΤΕΡΗΣ»
Κάλεσμα για έμπρακτη αλληλεγγύη

Αγωνιστικό πρόγραμμα δράσης αποφάσισαν οι εργαζόμενοι του εργοστασίου «Λεβεντέρης» στο Βόλο, στη χτεσινή γενική συνέλευσή τους, στο χώρο του εργοστασίου, αντιδρώντας στην απόφαση της εταιρείας να κλείσει οριστικά το εργοστάσιο και να απολύσει 18 άτομα. Εχοντας στο πλευρό τους το Συνδικάτο Μετάλλου Μαγνησίας «Μήτσος Παπαρήγας» θα πραγματοποιήσουν ενημερωτική συνέλευση στο χώρο του εργοστασίου στις 11 το πρωί, τη Δευτέρα 8 Αυγούστου. Αμέσως μετά θα προχωρήσουν σε εξορμήσεις στα εργοστάσια του κλάδου στο Βόλο, με μοίρασμα κοινής ανακοίνωσης του επιχειρησιακού σωματείου και του κλαδικού Συνδικάτου Μετάλλου για τις εξελίξεις στο εργοστάσιο, καθώς και την ανάγκη έκφρασης έμπρακτης λαϊκής αλληλεγγύης στον αγώνα τους.

Παράλληλα, τις επόμενες μέρες θα γίνει εξόρμηση στην αγορά του Βόλου για ενημέρωση του κόσμου και άμεσα θα πραγματοποιηθεί αγωνιστική κινητοποίηση στην οποία καλούν όλα τα σωματεία της περιοχής να στηρίξουν τους εργαζόμενους στον αγώνα που δίνουν. Ακόμα, προγραμματίζεται παρέμβαση στο Δημοτικό Συμβούλιο του δήμου Βόλου, προκειμένου να ληφθεί απόφαση παγώματος των δημοτικών λογαριασμών, ενώ θα γίνουν παρεμβάσεις και για το πάγωμα των λογαριασμών που αφορούν ΔΕΚΟ (π.χ. ΔΕΗ), αλλά και οφειλομένων σε Εφορίες για την ανακούφιση των εργαζομένων. Τέλος, μετά από πρωτοβουλία του Συνδικάτου Μετάλλου Μαγνησίας «Μήτσος Παπαρήγας» θα πραγματοποιηθεί τριμερής συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας σήμερα στις 11 το πρωί.

Απολύσεις «παλιών» εργαζομένων στη «Wind»

Από τη χτεσινή παρέμβαση
Από τη χτεσινή παρέμβαση
Την τακτική της εργοδοσίας στη «Wind», που προχωρά σε απολύσεις «παλιών» εργαζομένων, που μετρούν αρκετά χρόνια προϋπηρεσίας στην εταιρεία, καταγγέλλει το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής (ΣΕΤΗΠ). Τελευταίο κρούσμα στάθηκε η απόλυση εργαζόμενου από τη διεύθυνση δικτύου της εταιρείας, μετά από δώδεκα χρόνια δουλειάς, που έγινε την περασμένη Τρίτη. Το Συνδικάτο επισημαίνει πως οι στοχευμένες απολύσεις έρχονται μετά την απαράδεκτη πρόταση της εργοδοσίας για την υπογραφή επιχειρησιακής σύμβασης με μειώσεις μισθών, μέσα από την κατάργηση επιδομάτων, αλλά και διαχωρισμό μεταξύ νεοπροσλαμβανόμενων και «παλιών» εργαζόμενων, πρόταση που απέρριψαν οι εργαζόμενοι.

Το ΣΕΤΗΠ προχώρησε χτες σε μαζική εξόρμηση για την ενημέρωση των εργαζομένων στις εγκαταστάσεις της εταιρείας στη Λεωφόρο Αθηνών, ενώ αντίστοιχη παρέμβαση θα ακολουθήσει στα γραφεία στο Μαρούσι. Την απόλυση έχει καταγγείλει, επίσης, το επιχειρησιακό σωματείο.

Στην ανακοίνωσή του, που μοίρασε χτες στους εργαζόμενους, το ΣΕΤΗΠ αναφέρει: «Στην "Wind" τρομοκρατούν και θέλουν να δεχόμαστε αγόγγυστα και μάλιστα "με χαμόγελο" όλες τις θυσίες στο όνομα του να πάει καλά η εταιρεία. Αυτό είναι το δικό τους σχέδιο: Η στερέωση της θέσης της "Wind" στον ανταγωνισμό, η ακόμα μεγαλύτερη κερδοφορία της, που για να επιτευχθεί όμως προϋποθέτει: Απολύσεις, μειώσεις μισθών και δικαιωμάτων. Οχι μόνο δεν θα σταματήσουν αλλά όσο δεν αντιστεκόμαστε αποθρασύνονται κιόλας. Ας αναλογιστούμε: Με πόσους λιγότερους μπορεί να βγει μια βάρδια στην εξυπηρέτηση; Πόσα περισσότερα αιτήματα μπορούμε να διεκπεραιώνουμε στο 8ωρο; Ενας μηχανικός πόσες παραπάνω ώρες και μέρες μπορεί να κάνει Stand by το μήνα ή για πόσα περισσότερα συστήματα και έργα να έχει ευθύνη;».

Καλεί τους εργαζόμενους να απαντήσουν στα σχέδια της εργοδοσίας με τη δική τους οργάνωση και το δικό τους πλαίσιο αιτημάτων. Να παλέψουν ενάντια σε απολύσεις, μειώσεις μισθών και κατάργηση επιδομάτων. Να διεκδικήσουν την ενσωμάτωση των χαμένων - παγωμένων ωριμάνσεων στο βασικό μισθό και την επέκταση του επιδόματος Αγγλικών σε όλα τα τμήματα.

Παρέμβαση για επαναπρόσληψη καθαρίστριας

Παρέμβαση στον διοικητή του Νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία» έκαναν χτες οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ και το κλαδικό Συνδικάτο Καθαριστριών Ν. Αττικής για την επαναπρόσληψη απολυμένης καθαρίστριας. Οπως αναφέρουν, «η εταιρεία ISS ενημέρωσε την συναδέλφισσα που δούλευε με 5ωρη απασχόληση τη μέρα που έληγε η σύμβασή της ότι δεν θα την ανανεώσει. Η αιτιολογία ήταν ότι θα αντικατασταθεί από εργαζόμενη από άλλο νοσοκομείο, την οποία δεν μπορεί να απολύσει, γιατί η αποζημίωση είναι μεγαλύτερη. Με αυτόν τον τρόπο η εταιρεία προσπαθεί να μπαλώνει τρύπες μεταφέροντας εργαζόμενους από τον ένα εργασιακό χώρο στον άλλο και ταυτόχρονα επιδιώκει να στρέψει τη μία εργαζόμενη ενάντια στην άλλη, τη στιγμή που οι ανάγκες σε εργαζόμενους στην καθαριότητα τόσο στο Νοσοκομείο "Αγία Σοφία", όσο και στα υπόλοιπα νοσοκομεία είναι τεράστια».

Η απολυμένη είναι μητέρα δύο παιδιών, το ένα εκ των οποίων με αναπηρία 67%, μονογονεϊκή οικογένεια και δούλεψε στο νοσοκομείο πέντε μήνες με τρεις διαδοχικές συμβάσεις. Ο διοικητής δεσμεύτηκε ότι θα κάνει παρέμβαση στην εταιρεία, για να παραμείνει στο νοσοκομείο. Το Συνδικάτο Καθαριστριών έκανε τηλεφωνική παρέμβαση σε εκπρόσωπο του εργολάβου, ο οποίος επιμένει στην αρχική του θέση. Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ και το συνδικάτο δηλώνουν πως θα συνεχίσουν τις παρεμβάσεις τους μέχρι να γίνει η επαναπρόσληψη.

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΡΤΑΣ
Πρωτοβουλία για το δικαίωμα στις διακοπές

Στιγμές χαλάρωσης στην κατασκήνωση
Στιγμές χαλάρωσης στην κατασκήνωση
Τη δυνατότητα να περάσουν λίγες μέρες διακοπών και ξεκούρασης έδωσε το Εργατικό Κέντρο Αρτας σε δεκάδες εργαζόμενους και τις οικογένειές τους, με το κάμπινγκ που οργανώνει αυτές τις μέρες στη Λευκάδα. Από την περασμένη Δευτέρα εργαζόμενοι και άνεργοι, αγρότες και αυτοαπασχολούμενοι έχουν τη δυνατότητα να κάνουν διακοπές, για μία περίπου βδομάδα, στις εγκαταστάσεις που υπάρχουν στην περιοχή Επίσκοπος στο νησί της Λευκάδας, με πολύ μικρό κόστος.

«Η αναψυχή, οι διακοπές είναι ανάγκη και όχι πολυτέλεια». Αυτό το πνεύμα διαπερνά την πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου. Ετσι, τα σωματεία της δύναμής του, προετοιμάζοντας τη συμμετοχή στην κατασκήνωση, απευθύνθηκαν σε όλους αυτούς που σήμερα στερούνται το δικαίωμά τους στις διακοπές. Η ανταπόκριση που συνάντησαν ήταν μεγάλη. Οσο για τις εντυπώσεις από τους δεκάδες εργαζόμενους που συμμετέχουν στην κατασκήνωση, είναι ιδιαίτερα θετικές. Μάλιστα, ο αντίκτυπος της πρωτοβουλίας δεν περιορίστηκε σε αυτούς που αποφάσισαν τελικά να πάρουν μέρος, αλλά αποδείχθηκε πολύ ευρύτερος. Οπως σημειώνει ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, Γιάννης Γάλλιος, μέσα από την προσπάθεια αυτή υπήρχαν εργαζόμενοι που ήρθαν για πρώτη φορά σε επαφή με τα σωματεία και τη δράση τους, προβληματίστηκαν γύρω από την ανάγκη να οργανώνονται τέτοιες πρωτοβουλίες, έδειξαν ενδιαφέρον να ενημερώνονται και να συμμετέχουν σε αυτές.

Στο πλαίσιο της κατασκήνωσης, το Εργατικό Κέντρο είχε σχεδιάσει και φροντίζει να υλοποιεί καθημερινά ένα πρόγραμμα δραστηριοτήτων, με προβολές ταινιών και μουσικές βραδιές, καθώς και μια συζήτηση με θέμα την ανεργία. Οι προγραμματισμένες δραστηριότητες εμπλουτίστηκαν στην πράξη και με άλλες, όπως τα γλέντια που στήθηκαν αυθόρμητα και οι συζητήσεις που ξεκίνησαν γύρω από ποικίλα θέματα με διάφορες αφορμές. Ο Γιάννης Γάλλιος υπογραμμίζει ιδιαίτερα ότι οι μέρες αυτές γίνονται ένα «μάθημα» συλλογικότητας για όλους, καθώς προσπαθούν να οργανώσουν από κοινού την καθημερινότητά τους. Για παράδειγμα, η προετοιμασία του φαγητού, η προμήθεια των υλικών, το μαγείρεμα, το στήσιμο του «τραπεζιού» γίνονται συλλογικά για όλους. Με δεδομένο τον ενθουσιασμό με τον οποίο έγινε δεκτή η διοργάνωση, ήδη το Εργατικό Κέντρο σχεδιάζει να δώσει συνέχεια την επόμενη χρονιά.

Οπως τονίζει το Εργατικό Κέντρο, οι εργαζόμενοι χρειάζεται να «γεμίσουν τις μπαταρίες τους» με το βλέμμα στραμμένο στους αγώνες που έχουν μπροστά τους το επόμενο διάστημα και χρειάζεται να δώσουν το «παρών». Μια γεύση από τους αγώνες αυτούς πήραν ήδη οι συμμετέχοντες στην κατασκήνωση, καθώς διαδήλωσαν την Τετάρτη μαζί με το Εργατικό Κέντρο της Λευκάδας, στην κινητοποίηση που οργάνωσε με αιχμή τη διεκδίκηση Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ