ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 5 Αυγούστου 2015
Σελ. /20
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Νέες διεκδικήσεις για τον πλούτο της Αρκτικής

Φουντώνει ο ανταγωνισμός στην Αρκτική, που είναι πλούσια σε ενεργειακούς πόρους
Φουντώνει ο ανταγωνισμός στην Αρκτική, που είναι πλούσια σε ενεργειακούς πόρους
ΜΟΣΧΑ.--

Η Ρωσία υπέβαλε σήμερα και επισήμως στα Ηνωμένα Εθνη αίτημα για την επέκταση του εξωτερικού ορίου της ηπειρωτικής υφαλοκρηπίδας της στην Αρκτική κατά 1,2 εκατομμύριο τετραγωνικά χιλιόμετρα, υποστηρίζοντας ότι οι επιστημονικές έρευνες που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια αποδεικνύουν τα δικαιώματά της στον τεράστιο φυσικό πλούτο του Αρκτικού Ωκεανού.

Στο αίτημα που υποβλήθηκε στην Επιτροπή του ΟΗΕ για τα Ορια της Ηπειρωτικής Υφαλοκρηπίδας (CLCS) η Ρωσία δηλώνει ότι με βάση τις επιστημονικές έρευνες θα πρέπει να επεκταθούν τα χωρικά ύδατά της. Ηδη από το 2001 είχε ζητήσει να αναγνωριστεί η κυριαρχία της στην περιοχή αυτή της Αρκτικής, όμως το αίτημά της είχε απορριφθεί λόγω έλλειψης στοιχείων και ο ΟΗΕ την είχε καλέσει να παρουσιάσει περισσότερες αποδείξεις για να στηρίξει το αίτημά της.

Στο αναθεωρημένο αίτημα που κατατέθηκε σημειώνεται ότι οι υποθαλάσσιες ράχες Λεμονόσοφ, Μεντελέγεφ-Αλφα και Τσούκτσι «ανήκουν στα υποθαλάσσια υψώματα που αποτελούν φυσική προέκταση του υφαλοπλαισίου». Στο κείμενο αναφέρονται επίσης οι Λεκάνες Ποντβοντνίκοφ και Τσούκτσι που χωρίζουν τις τρεις αυτές ράχες.

Στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982 καθορίζεται ότι οι χώρες με κυριαρχικά δικαιώματα στα χωρικά ύδατά τους δικαιούνται να ορίζουν την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη τους (ΑΟΖ) στα 200 ναυτικά μίλια. Στις περιπτώσεις όπου η ηπειρωτική υφαλοκρηπίδα επεκτείνεται πέραν του προκαθορισμένου ορίου, η ΑΟΖ μπορεί να επεκταθεί μέχρι τα 350 ναυτικά μίλια και η χώρα να έχει τον πλήρη έλεγχο των φυσικών πόρων που περιλαμβάνονται σ' αυτήν. Η περιοχή της Αρκτικής πιστεύεται ότι έχει τεράστια, ανεκμετάλλευτα αποθέματα φυσικού αερίου και πετρελαίου. Η Ρωσία υπολογίζει ότι οι ποσότητες πετρελαίου και φυσικού αερίου μπορεί να φτάνουν τα 5 δισεκατομμύρια τόνους και να αξίζουν σχεδόν 30 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Αλλες τέσσερις χώρες που έχουν σύνορα στον Αρκτικό Κύκλο, οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Νορβηγία και η Δανία, ενδιαφέρονται να αναπτύξουν δράση τα δικά τους μονοπώλια και θέτουν υπό αμφισβήτηση τις ρωσικές διεκδικήσεις. Μάλιστα, η Δανία και η Γροιλανδία υπέβαλαν πέρσι ένα αντίστοιχο αίτημα στον ΟΗΕ, διεκδικώντας την επέκταση των κυριαρχικών δικαιωμάτων τους σε μια έκταση 485 ναυτικών μιλίων στην Αρκτική.

ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Απόφαση για ειδικό δικαστήριο για τον UCK

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

Το κοινοβούλιο του ευρωΝΑΤΟικού προτεκτοράτου του Κοσσυφοπεδίου σε χτεσινή του συνεδρίαση με 82 ψήφους υπέρ, πέντε κατά και μία αποχή (στο σύνολο 120 βουλευτών) αποφάσισε να ξεκινήσει διαδικασίες συνταγματικών αλλαγών που θα επιτρέψουν να συσταθεί ένα ειδικό δικαστήριο για εγκλήματα πολέμου από τον πρώην Απελευθερωτικό Στρατό Κοσσόβου (γνωστό ως UCK). Βέβαια, οι περισσότερες δυνάμεις στην πολιτική σκηνή της συγκεκριμένης πρώην επαρχίας της Σερβίας που αποσχίστηκε με τη στήριξη των ιμπεριαλιστών, προέρχονται από τους Ουτσεκάδες και έτσι η τωρινή απόφαση περισσότερο μοιάζει με ξεκαθάρισμα λογαριασμών μεταξύ τους.

Ταυτόχρονα χτες στη Σερβία έγινε εκδήλωση για την επέτειο των 20 χρόνων από την εκδίωξη των Σέρβων από την Κροατία και τα θύματα της λεγόμενης επιχείρησης «Καταιγίδας» των Κροατών εθνικιστών, όπου 250 χιλιάδες σερβικής καταγωγής άνθρωποι αναγκάστηκαν να ξεριζωθούν από τις εστίες τους. Ηταν ένα από τα πολλά επεισόδια του πολέμου και της πρώτης ιμπεριαλιστικής επέμβασης που οδήγησε στη διάλυση της ενιαίας Γιουγκοσλαβίας, με στήριξη των αποσχιστικών τάσεων σε Κροατία και Σλοβενία και τον πόλεμο έως το 1995 που οδήγησε στο συμβιβασμό του Ντέιτον, ενώ αργότερα το 1999 οι ΝΑΤΟικοί ιμπεριαλιστές εξαπέλυσαν την επιδρομή για να διαλύσουν ό,τι είχε απομείνει από τη Γιουγκοσλαβία.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-- ΕΕ και Βιετνάμ συμφώνησαν επί της αρχής για την υπογραφή συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου μεταξύ τους. Σύμφωνα με την Ευρωπαία επίτροπο Εμπορίου, Σεσίλια Μάλμστρομ, η συμφωνία θα μπορούσε «να παράσχει σημαντικές νέες ευκαιρίες για τις εταιρείες και των δύο πλευρών, αυξάνοντας την πρόσβαση στην αγορά αγαθών και υπηρεσιών». Σύμφωνα με το «Ασοσιέιτεντ Πρες», η ΕΕ αποτελεί το δεύτερο μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο του Βιετνάμ, μετά την Κίνα, ενώ η συμφωνία ήταν αποτέλεσμα διαπραγματεύσεων άνω των 2,5 χρόνων. Με τη συμφωνία αυτή, σημειώνει το πρακτορείο, η ΕΕ θα αποκτά δικαίωμα συμμετοχής σε διαγωνισμούς για την κατασκευή έργων υποδομής, όπως δρόμοι και λιμάνια. Θυμίζουμε ότι η ΕΕ επιδιώκει να ενισχύσει την παρουσία της στη Νοτιοανατολική Ασία, συσφίγγοντας τις σχέσεις της και με διακρατικές ενώσεις, όπως η ASEAN.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Σε 24ωρη απεργία προχωρούν τα κλαδικά συνδικάτα των εργαζομένων στο μετρό του Λονδίνου από το βράδυ της Τετάρτης. Βασικό αίτημα της κινητοποίησης είναι η αύξηση μισθών λόγω της έναρξης νυχτερινών δρομολογίων από τις 12 Σεπτέμβρη, κάθε Παρασκευή και Σάββατο. Η διεύθυνση της εταιρείας ωστόσο έως τώρα δεν συζητάει για μισθολογικές αυξήσεις και θέλει με διευρυμένο ωράριο να διατηρήσει τους μισθούς στα ίδια επίπεδα και βέβαια την κερδοφορία της.

ΡΩΜΗ.-- «Η Ρωσία είναι ένας μεγάλης σημασίας παράγοντας της διεθνούς κοινότητας και θεωρώ ότι χρειαζόμαστε να πορευθούμε από κοινού, όχι χωριστά και ακόμη λιγότερο ο ένας εναντίον του άλλου. Η Ρωσική Ομοσπονδία μπορεί να διαδραματίσει σταθεροποιητικό ρόλο στη Μεσόγειο, με τον ίδιο τρόπο που συνέβαλε στην επίτευξη συμφωνίας με τον Ιράν για το πυρηνικό πρόγραμμα», δήλωσε στην εφημερίδα «Λα Στάμπα» ο «υπουργός Εξωτερικών» του Βατικανού, αρχιεπίσκοπος Ρίτσαρντ Γκάλαχερ. Στην ίδια συνέντευξη ο Γκάλαχερ σημείωσε ότι «η Αγία Εδρα αντιμετωπίζει με θετικό τρόπο αυτήν τη συμφωνία (σ.σ. με το Ιράν) διότι θεωρεί ότι το καλύτερο μέσον για την επίλυση των διαφορών και των προβλημάτων είναι ο διάλογος και η διαπραγμάτευση».

ΤΟΚΙΟ.-- Τους 25 έφτασαν οι νεκροί από τον καύσωνα στην Ιαπωνία, όπου συνεχίζεται η μεγάλη ζέστη. Σύμφωνα με τις αρχές 11.700 άνθρωποι χρειάστηκε να μεταφερθούν σε νοσοκομείο αφού παρουσίασαν συμπτώματα σχετικά με θερμοπληξία. Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο Τούρκος πρέσβης στο Τόκιο, Αχμέτ Μπουλέντ Μερίτς, σχολιάζοντας τα σχέδια της κυβέρνησης Αμπε να καταργήσει περιορισμούς στη στρατιωτική δράση εκτός συνόρων, τόνισε πως η δυναμική διεθνώς αλλάζει και κάθε χώρα θα πρέπει να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες, στη νέα κατάσταση. Υπάρχουν πολύ θεμιτά ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν και «η (ιαπωνική) κυβέρνηση είναι πολύ ικανή να τα απαντήσει», συμπλήρωσε ο ίδιος.

ΤΖΑΚΑΡΤΑ.-- Ο υπουργός Οικονομικού Συντονισμού της Ινδονησίας, Σοφγιάν Ντιατίλ, κάλεσε τους Τούρκους επιχειρηματίες να επενδύσουν στη χώρα του, δίνοντας έμφαση στους τομείς της Ενέργειας και των υποδομών, στο πλαίσιο επιχειρηματικών συναντήσεων που έγιναν στην Τζακάρτα με αφορμή την επίσημη επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου, Ρ. Τ. Ερντογάν. Η Ινδονησία είναι η μεγαλύτερη μουσουλμανική χώρα του κόσμου, με 250 εκατ. κατοίκους, και μία από τις σημαντικότερες αναδυόμενες δυνάμεις.

ΣΙΔΝΕΪ.-- Την επόμενη 20ετία η Αυστραλία θα δαπανήσει 89 δισεκατομμύρια δολάρια Αυστραλίας (γύρω στα 65 δισ. δολάρια ΗΠΑ) για να αγοράσει πλοία και υποβρύχια για το Πολεμικό Ναυτικό της χώρας. «Το βασικό που έχουμε κάνει σήμερα είναι να διασφαλίσουμε πως δεν κατασκευάζουμε απλώς ένα πλοίο στην Αυστραλία, έχουμε ένα στόλο που κατασκευάζεται στην Αυστραλία», ανέφερε ο πρωθυπουργός της χώρας, Τ. Αμποτ, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες ΜΜΕ η γερμανική «ThyssenKrupp» (TKMS), η γαλλική DCNS και η ιαπωνική κοινοπραξία των «Mitsubishi Heavy Industries» και «Kawasaki Heavy Industries» κονταροχτυπιούνται για την κατασκευή των υποβρυχίων.

ΡΕΪΝΙΟΝ.-- Σε δύο ακόμα περιοχές επεκτείνονται οι έρευνες για τυχόν συντρίμμια αεροσκάφους που θα μπορούσαν να συνδέονται με το εξαφανισμένο αεροσκάφος της πτήσης MH370 των «Malaysia Airlines». Πρόκειται για τον Αγιο Μαυρίκιο και τις Σεϊχέλες. Πάντως, το τμήμα φτερού ενός «Boeing 777» καθώς και υπολείμματα μιας βαλίτσας που βρέθηκαν την περασμένη βδομάδα σε παραλία της νήσου Ρεϊνιόν, μεταφέρθηκαν σε εργαστήριο στην Τουλούζη, προκειμένου να αναλυθούν. Στο συγκεκριμένο νησί - υπερπόντια γαλλική κτήση έχουν βρεθεί έως τώρα μόνο αυτά τα δύο αντικείμενα, ενώ πολλοί ερευνητές συγκλίνουν ότι τελικά το τμήμα φτερού ανήκει στο μαλαισιανό αεροσκάφος που εξαφανίστηκε πριν από 17 μήνες με 239 επιβαίνοντες, καθώς δεν έχει αναφερθεί άλλη πτώση τέτοιου τύπου αεροσκάφους.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ