ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 5 Αυγούστου 2015
Σελ. /20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΕ - ΔΝΤ
«Καθαρογράφουν» τις αντιλαϊκές κατευθύνσεις του νέου μνημονίου

«Τρέχει» τα αντιλαϊκά παζάρια η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, με στόχο την ψήφιση του νέου αντιλαϊκού «προγράμματος» από τη Βουλή έως τις 18 Αυγούστου

Αλλεπάλληλες επαφές με τους εκπροσώπους των ιμπεριαλιστικών οργανισμών (ΕΕ - ΕΚΤ - ESM - ΔΝΤ) πραγματοποιούν οι υπουργοί Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτος, και Οικονομίας, Γ. Σταθάκης, στο πλαίσιο της προσπάθειας της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να «τρέξει» τα αντιλαϊκά παζάρια, ώστε να καταληχθεί «εγκαίρως» το νέο μνημόνιο και να εγκριθεί από τη Βουλή έως τις 18 Αυγούστου.

Ετσι, χτες, οι δύο υπουργοί της συγκυβέρνησης συζήτησαν με τους εκπροσώπους του λεγόμενου «κουαρτέτου» τα θέματα των ιδιωτικοποιήσεων και του νέου «ανεξάρτητου ταμείου», καθώς και αυτά της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και της διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων. Ζητήματα, δηλαδή, γύρω από τα οποία εκδηλώνονται έντονες ενδοαστικές και ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις, με την κυβέρνηση να μιλά για «συγκλίσεις» και «αποκλίσεις»...

Σήμερα, εξάλλου, οι Ευ. Τσακαλώτος και Γ. Σταθάκης θα συναντηθούν εκ νέου με τους εκπροσώπους των ΕΕ - ΕΚΤ - ESM - ΔΝΤ, με τον υπουργό Οικονομικών να δηλώνει ότι στην εν λόγω συνάντηση «θα γίνει το πρώτο "κλείσιμο" των συζητήσεων. Εκεί θα διαπιστώσουμε ποια ζητήματα παραμένουν ανοιχτά και ποια είναι τα κωλύματα».

Νέα αντιλαϊκά μέτρα είτε με «έγκαιρη» ολοκλήρωση του μνημονίου είτε με «δάνειο - γέφυρα»

Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά και τη σημερινή συνάντηση θα υπάρχει μια πιο σαφής εικόνα για το κατά πόσο ισχύει το παραπάνω χρονοδιάγραμμα - στόχος της συγκυβέρνησης, για ψήφιση του νέου μνημονίου στη Βουλή έως τις 18/8, προκειμένου η εκταμίευση της πρώτης δόσης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) να γίνει πριν από τις 20 Αυγούστου και την αποπληρωμή 3,2 δισ. ευρώ προς την ΕΚΤ, ή θα αναζητηθούν άλλες «εναλλακτικές», όπως π.χ. ένα νέο δάνειο - «γέφυρα» από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSM), είτε ακόμα και μια σύντομη παράταση της προθεσμίας για την αποπληρωμή των ομολόγων της ΕΚΤ.

Σε ερώτηση που του έγινε για το αν «βγαίνει» το χρονοδιάγραμμα, ο Ευ. Τσακαλώτος απάντησε: «Ναι. Ούτε η δική μας πλευρά έχει θέσει θέμα ότι δεν βγαίνει το χρονοδιάγραμμα, ούτε αυτοί από την πλευρά τους έχουν πει κάτι τέτοιο», ενώ σχετικά με το ενδεχόμενο ενός νέου δανείου - «γέφυρα», ισχυρίστηκε ότι «δεν έχει γίνει καμία αναφορά σε δάνειο - "γέφυρα"».

Να σημειωθεί εδώ ότι σε αυτό το τελευταίο ενδεχόμενο - της «γέφυρας» - αντιδρούν έντονα και μια σειρά εγχώρια αστικά επιτελεία, χαρακτηρίζοντάς το «μπάλωμα», που δε λύνει το ζήτημα της χρηματοδότησης και της «επανεκκίνησης» της εγχώριας καπιταλιστικής οικονομίας.

Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μίνα Αντρέεβα, χαρακτήρισε «φιλόδοξο» αλλά «ρεαλιστικό», στο βαθμό που όλες οι πλευρές τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους, το στόχο να έχει πραγματοποιηθεί η πρώτη εκταμίευση του νέου «προγράμματος» από τον ESM πριν από τις 20 Αυγούστου.

Στο πλαίσιο άλλωστε της κυβερνητικής προσπάθειας να «τρέξει» τα αντιλαϊκά παζάρια για το νέο μνημόνιο, ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, αναμενόταν να έχει τηλεφωνικές επαφές με Ευρωπαίους ομολόγους του και παράγοντες της σοσιαλδημοκρατίας. Αύριο, Πέμπτη, εξάλλου, στο περιθώριο της παρουσίας του στα εγκαίνια της νέας διώρυγας του Σουέζ στην Αίγυπτο, θα συναντηθεί με τον Γάλλο Πρόεδρο, Φρ. Ολάντ, αλλά και με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου, Α. Φ. Αλ Σίσι και τον πρωθυπουργό της Ρωσίας, Ντ. Μεντβέντεφ.

Σε κάθε περίπτωση, βέβαια, σε ό,τι αφορά το λαό, είτε ως πρώτο μέρος του νέου μνημονίου αν αυτό «κλειδώσει» έως τις 18 Αυγούστου, είτε ως «προαπαιτούμενα» ενός νέου δανείου - «γέφυρα», το βέβαιο είναι ότι μέσα στις προσεχείς βδομάδες θα έρθουν προς ψήφιση νέα αντιλαϊκά μέτρα, την ίδια ώρα που θα «καθαρογράφονται» οι κατευθύνσεις της αντιλαϊκής πολιτικής που θα εφαρμοστεί τα επόμενα χρόνια.

Ανταγωνισμοί γύρω από τα «φιλέτα» των ιδιωτικοποιήσεων

«Πρώτο πιάτο» στη χτεσινή συνάντηση των Ευ. Τσακαλώτου και Γ. Σταθάκη με το «κουαρτέτο» ήταν το ζήτημα των ιδιωτικοποιήσεων, τόσο σε ό,τι αφορά την ολοκλήρωση των περιπτώσεων που ήδη «τρέχουν», όσο και σε ό,τι αφορά τη δημιουργία και τη λειτουργία του περιβόητου «ανεξάρτητου» ταμείου, στο οποίο θα περάσουν κρατικά «περιουσιακά στοιχεία μεγάλης αξίας» προς... «αξιοποίηση» από τα μονοπώλια, με τον σχετικό αντιλαϊκό στόχο να φτάνει στο αστρονομικό ύψος των 50 δισ. ευρώ για τα επόμενα 30 χρόνια.

Θυμίζουμε ότι σύμφωνα με την απόφαση της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης στις 12 Ιούλη, το εν λόγω Ταμείο θα λειτουργεί «υπό τη διαχείριση των ελληνικών αρχών και την εποπτεία των οικείων ευρωπαϊκών θεσμών», ενώ από τα προβλεπόμενα έσοδά του, τα 25 δισ. ευρώ θα «χρησιμοποιηθούν για την επιστροφή της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και άλλων περιουσιακών στοιχείων», «το 50% κάθε εναπομείναντος ευρώ» (δηλαδή μέχρι 12,5 δισ. ευρώ) θα δοθεί για την εξυπηρέτηση του κρατικού χρέους, και το υπόλοιπο «50% κάθε εναπομείναντος ευρώ» θα χρησιμοποιηθεί για «επενδύσεις», δηλαδή θα δοθεί με τη μορφή «ζεστού» κρατικού χρήματος σε επιχειρηματικούς ομίλους.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Ευ. Τσακαλώτος, στη χτεσινή συζήτηση «υπήρξαν συγκλίσεις και κάποια σημεία στα οποία υπήρξε απόκλιση απόψεων», με τον ίδιο να προσθέτει: «Δεν μου δημιουργήθηκε, όμως, η εντύπωση ότι υπάρχει ουσιαστικό πρόβλημα και ότι από αυτά τα σημεία θα υπάρξει μεγάλη διαφωνία». Απαντώντας εξάλλου σε σχετική ερώτηση, σημείωσε ότι «υπάρχουν κάποια μικροπροβλήματα» σε ό,τι αφορά τη νομική υπόσταση του Ταμείου, «αλλά κυρίως είναι η σχέση ανάμεσα στο καινούργιο πρόγραμμα - το καινούργιο Ταμείο - με το παλιό πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων».

Πάνω σε αυτό το τελευταίο ζήτημα, η κυβέρνηση φέρεται να προκρίνει όσες ιδιωτικοποιήσεις έχει αναλάβει το ΤΑΙΠΕΔ (ΟΛΠ, ΟΛΘ, περιφερειακά αεροδρόμια, Ελληνικό, ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ROSCO κ.ά.), για την ολοκλήρωση των οποίων έχει δεσμευτεί ρητά η συγκυβέρνηση, να γίνουν από το ίδιο.

Σε κάθε περίπτωση, γύρω από το ζήτημα των ιδιωτικοποιήσεων εκδηλώνονται εντεινόμενες ενδοκαπιταλιστικές αντιθέσεις, καθώς στο περιβόητο νέο Ταμείο θα περιλαμβάνονται κερδοφόρα «φιλέτα» και στρατηγικές υποδομές, πέρα και από αυτά που είχαν περάσει στο ΤΑΙΠΕΔ (λόγος γίνεται, μεταξύ άλλων, και για την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων, για τις συμμετοχές του ΤΧΣ στις τράπεζες κ.ά.), με το λαό βέβαια να πληρώνει πολλαπλά τα «σπασμένα» από τους εν λόγω ανταγωνισμούς και την «αξιοποίηση» για λογαριασμό του κεφαλαίου.

Τράπεζες: Ο λαός θα πληρώσει για τις «προτεραιότητες» του κεφαλαίου

Το άλλο θέμα στη χτεσινή συνάντηση των υπουργών Οικονομικών και Οικονομίας με τους εκπροσώπους των ιμπεριαλιστικών οργανισμών ήταν το ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης των εγχώριων τραπεζών, όπου πληροφορίες κάνουν λόγο για σύγκλιση στην ολοκλήρωσή της μέχρι το τέλος του 2015, δηλαδή πριν από το Γενάρη του 2016, οπότε και ενεργοποιείται η σχετική οδηγία της ΕΕ για την «εξυγίανση» των τραπεζών με «ίδια μέσα» (bail in), δηλαδή, κατά σειρά με επιβάρυνση των μετόχων, των ομολογιούχων και στη συνέχεια με «κούρεμα» καταθέσεων, θεωρητικά άνω των 100.000 ευρώ.

Ως σενάριο με τις περισσότερες πιθανότητες προβάλλεται η ανακεφαλαιοποίηση μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και όχι με απευθείας στήριξη των τραπεζών από τον ESM, καθώς κάτι τέτοιο θα συνοδευόταν και πάλι από «κούρεμα» καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ, ανεξάρτητα από την ευρωενωσιακή οδηγία. Ο λαός βέβαια βγαίνει χαμένος και στις δύο περιπτώσεις, αφού στη μεν πρώτη το σύνολο των κεφαλαίων της ανακεφαλαιοποίησης προστίθεται στο κρατικό χρέος, ενώ στην άλλη περίπτωση το «κούρεμα» - ακόμα και αν μείνει σε καταθέσεις μεγαλύτερες των 100.000 ευρώ - θα εφαρμοστεί και σε καταθέσεις ασφαλιστικών ταμείων, ΟΤΑ, νοσοκομείων, πανεπιστημίων κ.τ.λ.

Σε κάθε περίπτωση, δρομολογούνται άμεσα οι αξιολογήσεις των ποιοτικών στοιχείων του ενεργητικού (AQR) των τραπεζών και συνολικότερα τα νέα «stress test» από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Ζήτημα - «κλειδί» σε αυτούς τους ελέγχους είναι τα «κόκκινα» δάνεια - τα οποία έχουν απογειωθεί στα 110 δισ. ευρώ - αλλά και οι προβλέψεις για το βάθος και τη διάρκεια της ύφεσης.

Σε ό,τι αφορά τα «κόκκινα» δάνεια, ο υπουργός Οικονομίας, Γ. Σταθάκης, ανέφερε ότι στη χτεσινή συνάντηση η πλευρά της συγκυβέρνησης κατέθεσε την πρότασή της, για «συνολική λύση», για δάνεια επιχειρήσεων και νοικοκυριών, «με στόχο την ενίσχυση του τραπεζικού συστήματος, των κοινωνικών ομάδων και των επιχειρήσεων που εμπλέκονται», ωστόσο, όπως είπε, καμία από τις δύο πλευρές δεν ήταν έτοιμη για να τη συζητήσουν. Ανέφερε μάλιστα ότι παρότι η πρόταση της συγκυβέρνησης είναι «στο πνεύμα του αρχικού σχεδίου» (σ.σ. περί δημιουργίας ενός «ενδιάμεσου φορέα» διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων), πλέον «έχουν περάσει 3 μήνες και έχουν αλλάξει πολλά δεδομένα».

Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι κόντρες του κεφαλαίου γύρω και από αυτό το ζήτημα θα ενταθούν: Υπενθυμίζουμε τις σχετικές αναφορές του ΣΕΒ ότι «ο τρόπος ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών θα αποτελέσει αντικείμενο έντονων διαπραγματεύσεων καθώς αποτελεί θέμα υψίστης σημασίας και προτεραιότητας», καθώς και τις «προειδοποιήσεις» του ότι «τυχόν αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος προς απρόβλεπτες κατευθύνσεις είναι ζήτημα ζωτικής σημασίας για την ελληνική οικονομία, τις επιχειρήσεις και τους ιδιώτες πελάτες των τραπεζών»...

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Κυβέρνηση και «κουαρτέτο» βρίσκονται στην ίδια πλευρά του τραπεζιού

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε σχόλιό του για τις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Με πρωταγωνιστή αυτήν τη φορά την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και με προφανή στόχο να καταπιεί ο λαός το τρίτο μνημόνιο, βλέπουμε σε επανάληψη το γνωστό έργο των "κακών" τροϊκανών - κουαρτέτο που πιέζουν και των "καλών" υπουργών που δεν θέλουν, αλλά αναγκάζονται να πάρουν αντιλαϊκά μέτρα.

Η αλήθεια φυσικά είναι τελείως διαφορετική. Κουαρτέτο και κυβέρνηση βρίσκονται από την ίδια πλευρά του τραπεζιού. Υπηρετούν το "μονόδρομο" της ΕΕ και του κεφαλαίου, γι' αυτό και οι δύο διαπραγματεύονται μέτρα που θυσιάζουν το λαό στο βωμό του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ