ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 5 Αυγούστου 2015
Σελ. /20
Θεομπαίχτες

Θεομπαίχτες με ...πτυχίο αναδεικνύονται τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ για να κάνουν το λαό χειροκροτητή του 3ου μνημονίου που ετοιμάζουν με τους «θεσμούς». Χαρακτηριστικά είναι τα όσα είπε χτες ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τριανταφυλλίδης, σε ραδιοφωνικό σταθμό («Παραπολιτικά»): «Εδώ πρέπει να είμαστε σαφείς, πορεία αλλάξαμε, δεν αλλάξαμε προορισμό. Δηλαδή, ο καπετάνιος έλαβε μήνυμα στον ασύρματο ότι προσεγγίζει τυφώνα, ασύντακτη χρεοκοπία και έστριψε το τιμόνι για να αποφύγει τον τυφώνα της ασύντακτης χρεοκοπίας. Ο προορισμός όμως παραμένει ο ίδιος και σε αυτόν τον προορισμό, όπως τον έχουμε περιγράψει και με τις προγραμματικές μας δηλώσεις, κατευθυνόμαστε (...) Εμείς λέμε "όχι" στο μνημόνιο, "ναι" στη συμφωνία. Σε ποια συμφωνία; Σε αυτή τη συμφωνία που μας δίνει αυτά τα περιθώρια που σας προανέφερα». Δεν θα μπούμε στον πειρασμό να σχολιάσουμε τα ψίχουλα που προέβλεπαν για το λαό οι προγραμματικές δηλώσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Αναρωτιόμαστε ωστόσο: Σκοπεύει η κυβέρνηση μετά το «μνημόνιο 3», που μειώνει κι άλλο μισθούς και συντάξεις, να δώσει τη 13η σύνταξη στους χαμηλοσυνταξιούχους; Σκοπεύει, μήπως, η κυβέρνηση να φέρει τον περιβόητο νόμο για τα 751 κατώτερο μισθό; 'Η μήπως σκοπεύει ο ...καπετάνιος να νομοθετήσει το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ, όπως έλεγε προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ; Είπαμε: Από το χωρατό έως τη γελοιότητα ο δρόμος δεν είναι και τόσο μακρύς...

Φταίει ο ... Χατζηπετρής

Συνέντευξη σε τηλεοπτικό σταθμό («Mega») έδωσε χτες ο γγ Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Γιώργος Ρωμανιάς, και μεταξύ άλλων ισχυρίστηκε: «Το διάστημα του εξαμήνου (...) τα πρόσωπα που είχαν εξουσιοδοτηθεί να διαπραγματεύονται για το συνταξιοδοτικό, δεν ήξεραν Κοινωνική Ασφάλιση (...) Τα ίδια πρόσωπα συνεχίζουν να διαπραγματεύονται και τώρα». Σε άλλο σημείο, μάλιστα, είπε ότι ένα στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο κλιμάκιο των «θεσμών» παρέδωσε στην ελληνική κυβέρνηση έναν πίνακα για τη μείωση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, που οδηγεί σε μεγάλες αυξήσεις των ορίων ηλικίας. Ο πίνακας αυτός «έχει προκύψει από έναν αλγόριθμο (...) Στην πράξη δεν βγαίνει βέβαια. Είναι παράλογος (...) Επί αυτού διαπραγματευόμαστε». Τι λέει ο Ρωμανιάς; Οτι για τις νέες ανατροπές που ετοιμάζονται στο Ασφαλιστικό ευθύνονται δύο βασικοί παράγοντες: Η απειρία των Ελλήνων διαπραγματευτών και ο ανορθολογισμός των εκπροσώπων των «θεσμών»! Αρα, αθώα του αίματος η κυβέρνηση και προπάντων το κεφάλαιο για τη νέα «σφαγή» που ετοιμάζεται σε βάρος ασφαλισμένων και συνταξιούχων. Ασε που - σύμφωνα με τον Ρωμανιά - μια πιο αποτελεσματική διαπραγμάτευση θα μπορούσε να μας απαλλάξει, βρε αδερφέ, και από ορισμένα επώδυνα μέτρα... Με τέτοιους «λαγούς» πάει η κυβέρνηση να «κοιμίσει» το λαό και να αποτρέψει γενικευμένες αντιδράσεις στα μέτρα που ετοιμάζεται να φέρει.

Κοροϊδία (και) στην Υγεία

Τα νοσοκομεία στενάζουν από τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό, αλλά η κυβέρνηση συνεχίζει να περιφέρει ανέξοδα τις υποσχέσεις της για προσλήψεις, για να συγκαλύψει ότι τα πράγματα θα γίνουν χειρότερα με το τρίτο μνημόνιο που ετοιμάζει. Για παράδειγμα, ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε τις προάλλες ότι σε σύσκεψη που έγινε στο υπουργείο του «ενημέρωσε ενδελεχώς για την πρόταση» που έκανε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή (17/6) για προσλήψεις 13.000 ανέργων επαγγελματιών Υγείας με 24μηνη απασχόληση, για την οποία ο πρόεδρος της Κομισιόν «είχε δώσει εντολή στους αρμόδιους επιτρόπους να συσταθεί ομάδα εργασίας προκειμένου να εξεταστεί ενδελεχώς». Το «πυροτέχνημα» αυτό του υπουργού πετάχτηκε, βέβαια, για να ροκανίζει χρόνο η κυβέρνηση και να εκτονώνει τη δίκαιη αγανάκτηση υγειονομικών και ασθενών, που είναι καθημερινά αντιμέτωποι με τις τεράστιες ελλείψεις. Αλλωστε, ο εμπνευστής τέτοιων εξαγγελιών είναι ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ο οποίος στις 2/4 είχε ανακοινώσει ότι θα γίνουν 4.500 προσλήψεις μόνιμου προσωπικού μέσα στο 2015 στα δημόσια νοσοκομεία. Τίποτα απολύτως απ' αυτά δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα και το βέβαιο είναι ότι το ξήλωμα του προσωπικού, οι ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις των υγειονομικών, η ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση της Υγείας θα συνεχιστούν και θα βαθύνουν με την εφαρμογή του «μνημονίου Τσίπρα» που «ψήνεται».

«Μπαλάκι» οι πρόσφυγες

Οποιος παρακολούθησε τη συνέντευξη Τύπου της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, έβγαλε χρήσιμα συμπεράσματα για τη μεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης. Συγκεκριμένα, επισημάνθηκε πως στα νησιά (σ.σ. όπου οι αφίξεις από την αρχή του χρόνου έφτασαν τις 109.000) επικρατεί χαώδης κατάσταση, με επονείδιστες συνθήκες διαμονής, ενώ κανένας από τις αρχές δεν θέλει να αναλάβει την ευθύνη για διάφορα προβλήματα, όπως η ηλεκτρική σύνδεση ή η παροχή νερού ή η διευθέτηση του θέματος των σκουπιδιών σε πρόχειρες εγκαταστάσεις όπου ζουν μέχρι να καταγραφούν οι πρόσφυγες. Ακόμα, έγινε αναφορά στους 500 πρόσφυγες που βρίσκονται στο Πεδίον του Αρεως και αναρωτήθηκαν αν κάπου υπάρχει κάποιος θεσμικά υπεύθυνος και γιατί δεν μπορεί να βρεθεί ένα κτίριο από τα τόσα άδεια κτίρια που υπάρχουν στην Αθήνα. Από τα παραπάνω προκύπτει πως υπάρχουν σοβαρές ευθύνες στην κυβέρνηση, στις περιφερειακές και τοπικές διοικήσεις για ένα θέμα που αφορά ανθρώπινες ζωές. Φάνηκε ότι κανείς τους δεν αναλαμβάνει την ευθύνη κάνοντάς τες «μπαλάκι». Ενα «μπαλάκι» που βάζει σε κίνδυνο ακόμα και μικρά παιδιά...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1824 Σε αποφασιστική ναυμαχία στα ανοιχτά της Σάμου, ο ελληνικός επαναστατικός στόλος, υπό τον αντιναύαρχο Γεώργιο Σαχτούρη, τρέπει τον οθωμανικό στόλο του Χοσρέφ Πασά, σε φυγή.

1895 Πεθαίνει ο Φρίντριχ Ενγκελς, κορυφαία μορφή του παγκόσμιου εργατικού, επαναστατικού και κομμουνιστικού κινήματος. Ο θάνατός του, αν και αναμενόμενος μιας και ο Ενγκελς ήταν άρρωστος από καιρό, έπεσε σαν κεραυνός στο διεθνές σοσιαλιστικό κίνημα. Ο Φρ. Ενγκελς από κοινού με τον Κ. Μαρξ συνδιαμόρφωσαν και θεμελίωσαν την επιστημονική κοσμοθεωρία της εργατικής τάξης, αποδεικνύοντας το αναπόφευκτο, νομοτελειακό πέρασμα της κοινωνίας από τον καπιταλισμό στον κομμουνισμό. Και έδωσαν έτσι στην πρωτοπόρα επαναστατική τάξη τα όπλα για να γίνει τάξη για τον εαυτό της, προκειμένου να φέρει σε πέρας την ιστορική της αποστολή, την κοινωνική απελευθέρωση από την ταξική εκμετάλλευση. Ο Ενγκελς ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τη θεμελίωση και την τεκμηρίωση της υλιστικής διαλεκτικής, αντιμετωπίζοντας πλήθος θεωρητικών προβλημάτων και αναλαμβάνοντας να αντικρούσει τις αντιεπιστημονικές απόψεις της ιδεαλιστικής φιλοσοφίας. Ανάμεσα στα πολλά έργα του που ξεχώρισαν, το «Αντι- Ντύρινγκ», «Η Καταγωγή της Οικογένειας, της Ατομικής Ιδιοκτησίας και του Κράτους», «Ουτοπικός και Επιστημονικός Σοσιαλισμός», «Για το Ζήτημα της Κατοικίας» και πλήθος άλλα. Ο Ενγκελς συνδύασε τη συγγραφική του δραστηριότητα με την επαναστατική πάλη και πήρε μέρος σε πολλές επαναστατικές εξεγέρσεις, όπως στη Γερμανία και τη Γαλλία.

1905 Γεννιέται ο Ρωσοαμερικανός οικονομολόγος Βασίλι Λεόντιεφ, βραβευμένος με το Νόμπελ Οικονομίας (1973).

1921 Πεθαίνει ο πολιτικός Δημήτρης Ράλλης, ο οποίος διετέλεσε 5 φορές πρωθυπουργός της Ελλάδας.

1935 Εξι ακόμη απεργοί εργάτες του Ηρακλείου έρχονται να προστεθούν στους 23 συνολικά δολοφονημένους εργάτες της δίχρονης διακυβέρνησης του Λαϊκού Κόμματος.

1937 Κυκλοφορεί το πρώτο φύλλο της παράνομης αντιδικτατορικής εφημερίδας «Παλιγγενεσία».

1944 Οι Γερμανοί αρχίζουν εκκαθαριστικές επιχειρήσεις εναντίον των τμημάτων του ΕΛΑΣ, που δρούσαν στη Στερεά Ελλάδα. Οι επιχειρήσεις αυτές έλαβαν τέλος με αποτυχία στις 24 Αυγούστου.

1947 Τμήματα του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας μπαίνουν στην Αράχοβα.

1949 Επίθεση του κυβερνητικού στρατού στο Γράμμο (Τσάρνο) αποκρούεται με επιτυχία από το Δημοκρατικό Στρατό.

1953 Αρχίζει στο Βερολίνο το 3ο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών.

1958 Συνέρχεται η 9η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ (5-8/8/1958), με απόφαση της οποίας αποκαταστάθηκαν στο ΚΚΕ οι Γιώργης Σιάντος, Κώστας Καραγιώργης και Νίκος Πλουμπίδης. Η Ολομέλεια αποφάσισε επίσης τη σύγκληση του 8ου Συνεδρίου του ΚΚΕ.

1963 Υπογράφεται στη Μόσχα συνθήκη ανάμεσα στις ΕΣΣΔ, ΗΠΑ και Μ. Βρετανία για την απαγόρευση των πυρηνικών δοκιμών στην ατμόσφαιρα, το κοσμικό Διάστημα και κάτω από το νερό.

1965 Καταψηφίζεται στη Βουλή η πρώτη «κυβέρνηση των αποστατών» υπό τον Γεώργιο Αθανασιάδη Νόβα. Η πολιτική κρίση συνεχίζεται («Ιουλιανά»).

1968 Πεθαίνει η ποιήτρια Θεώνη Δρακοπούλου («Μυρτιώτισσα»).



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ