ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 5 Αυγούστου 2012
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΙ ΟΜΙΛΟΙ - ΜΕΓΑΛΟΕΡΓΟΔΟΣΙΑ
Το χτύπημα μισθών - εργασιακών δικαιωμάτων και οι στόχοι πάλης του ΚΚΕ

Εχοντας στα χέρια τους ένα άφθονο οπλοστάσιο αντεργατικών νόμων οι επιχειρηματικοί όμιλοι εντείνουν μέρα με τη μέρα την επίθεσή τους στους εργαζόμενους.

Τα στοιχεία του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ) για το α' εξάμηνο του 2012 φανερώνουν την εργασιακή ζούγκλα που επιβάλλουν κυβέρνηση και εργοδοσία μέσα από ένα πλέγμα αντεργατικών νόμων, οι οποίοι μειώνουν ραγδαία και με διάφορους τρόπους την αξία της εργατικής δύναμης: Συνεχής μείωση της πλήρους και αντίστοιχη αύξηση της μερικής απασχόλησης. Συνεχής αύξηση του αριθμού των εργαζομένων που υπόκεινται σε μειώσεις μισθών. Συνεχής αύξηση της ανασφάλιστης εργασίας.

Αυτή είναι η πραγματικότητα για χιλιάδες εργαζόμενους που δεν ευθύνονται, αλλά καλούνται να πληρώσουν τα σπασμένα της καπιταλιστικής κρίσης.

Μειώνονται οι μισθοί

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΣΕΠΕ, το α' εξάμηνο του 2012 σε 496 επιχειρήσεις που απασχολούν 57.614 εργαζόμενους επιβλήθηκαν μέσω επιχειρησιακών συμβάσεων μεσοσταθμικές μειώσεις μισθών 24,26%. Παράλληλα, σε 26.150 επιχειρήσεις που απασχολούν 109.123 εργαζόμενους επιβλήθηκαν μέσω ατομικών συμβάσεων μεσοσταθμικές μειώσεις μισθών 23,26%.

Από την επεξεργασία των στοιχείων προκύπτει ότι οι μεγάλες επιχειρήσεις επιβάλλουν μειώσεις μισθών μέσω των επιχειρησιακών συμβάσεων. Για παράδειγμα:

Τον Ιούνη μείωσαν τους μισθούς με αυτόν τον τρόπο 96 επιχειρήσεις που απασχολούν κατά μέσο όρο 280 εργαζόμενους!

Ιδιαίτερα για την Αθήνα, το α' εξάμηνο του 2012 η μείωση των μισθών μέσω επιχειρησιακών συμβάσεων επιβλήθηκε από 87 επιχειρήσεις σε 43.485 εργαζόμενους. Είναι επιχειρήσεις που απασχολούν κατά μέσο όρο 500 εργαζόμενους!

Ετσι, οι μεγαλοεργοδότες αξιοποιούν την αντεργατική νομοθεσία για να μειώσουν το μέσο ύψος του μισθού. Δηλαδή, όχι μόνο μέσω της μείωσης του κατώτατου μισθού, αλλά σε όλα τα μισθολογικά κλιμάκια. Από την άλλη, μικρές επιχειρήσεις που απασχολούν κατά μέσο όρο 4 εργαζόμενους προχωρούν στις μειώσεις μισθών μέσω ατομικών συμβάσεων.

Επίσης, είναι ενδεικτικό πως το διάστημα 1/1/2012 - 31/1/2012, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΣΕΠΕ, υπογράφηκαν με το άρθρο 37 του ν. 4024/2011 (νόμος Κατσέλη) μόλις 53 επιχειρησιακές συμβάσεις (σ.σ. οι 44 με ενώσεις προσώπων, οι 8 με επιχειρησιακά σωματεία και 1 με διαιτητική απόφαση), καθώς από 1/2/2012 οι εργοδότες ανέμεναν την εφαρμογή του νέου νόμου (4046/2012), που τους πρόσφερε περισσότερα αντεργατικά προνόμια.

Περισσότερη «ευελιξία»...

Κάθε εργοδότης έχει την ευχέρεια να επιλέξει από ένα πλούσιο πλέγμα αντεργατικών νόμων των προηγούμενων κυβερνήσεων και της σημερινής, πώς τον συμφέρει καλύτερα να μειώσει το «κόστος» των εργαζομένων του. Ετσι, η ελαστική εργασία και η ημιαπασχόληση έχουν επεκταθεί δραματικά από χρόνο σε χρόνο κι από μήνα σε μήνα. Αναφέρουμε ενδεικτικά το ποσοστό των συμβάσεων πλήρους απασχόλησης επί του συνόλου των συμβάσεων που υπογράφονται ανά έτος και που υποχωρούν κάθε χρόνο για να αντικατασταθούν από συμβάσεις ελαστικής εργασίας:

Το 2009 φθάνει το 79% (746.911 συμβάσεις).

Το 2010 φθάνει το 66,9% (586.281 συμβάσεις).

Το 2011 φθάνει το 59,7% (460.706 συμβάσεις).

Το α' εξάμηνο του 2012 φθάνει το 56,1% (176.549 συμβάσεις).

Την ίδια στιγμή, τα ποσοστά μερικής και εκ περιτροπής εργασίας σημείωσαν τεράστια αύξηση. Από 21% (198.227 νέες συμβάσεις) το 2009 έφθασαν στο 40,1% (301.858 νέες συμβάσεις) το 2011 και στο 43,9% (138.046) το α' εξάμηνο του 2012.

Παράλληλα αυξάνονται με ραγδαίους ρυθμούς οι συμβάσεις πλήρους απασχόλησης που μετατρέπονται από τους εργοδότες σε συμβάσεις είτε μερικής, είτε εκ περιτροπής απασχόλησης. Συγκεκριμένα:

Το 2009 έγινε μετατροπή σε 16.997 συμβάσεις

Το 2010 σε 26.253 συμβάσεις

Το 2011 σε 58.962 συμβάσεις και

Μόλις στο α' εξάμηνο του 2012 44.122 συμβάσεις μετατράπηκαν από πλήρους απασχόλησης σε ελαστική!

Συνολικά τα παραπάνω στοιχεία φανερώνουν την κυριαρχία πλέον των ελαστικών και ευέλικτων μορφών απασχόλησης, οι οποίες επιφέρουν μείωση των μισθών.

Οι έλεγχοι που διενεργήθηκαν από το ΣΕΠΕ, έλεγχοι ανεπαρκείς, που δεν αποτυπώνουν όλη την έκταση της εργασιακής ζούγκλας, επιβεβαίωσαν ωστόσο για μια ακόμα φορά τα αυξημένα ποσοστά της μαύρης εργασίας.

Το α' εξάμηνο του 2012 ελέγχθηκαν 10.047 επιχειρήσεις που απασχολούν 29.560 εργαζόμενους. Το 35,9% των εργαζομένων ήταν ανασφάλιστοι. Στο χώρο της εστίασης το ποσοστό ανασφάλιστων έφθανε το 58,2%, του λιανικού εμπορίου στο 8,7% και στις βιοτεχνίες στο 11%. Στο αντίστοιχο α' εξάμηνο του 2011 οι ανασφάλιστοι έφθαναν το 29,9% και το 2010 το 26,8%.

Στόχοι πάλης του ΚΚΕ

Το ΚΚΕ με το νόμο για την κατάργηση των μνημονίων, των δανειακών συμβάσεων, των εφαρμοστικών νόμων και όλων των παραπάνω αντεργατικών διατάξεων, υποστηρίζει, κόντρα σ' αυτούς τους νόμους, ένα συνεκτικό πλαίσιο με σημαντικούς στόχους πάλης που υπηρετούν τα άμεσα λαϊκά συμφέροντα και δίνουν ανακούφιση στο λαό, όπως:

Μισθοί, συντάξεις, εργασιακά δικαιώματα

Επαναφορά του κατώτερου μισθού της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στα 751 ευρώ μεικτά για όλους, ανεξαρτήτως ηλικίας, ως βάση για την υπογραφή νέας Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ) με ουσιαστική αύξηση του απαράδεκτα χαμηλού κατώτερου μισθού.

  • Υποχρεωτική εφαρμογή των ΣΣΕ για όλους τους εργαζόμενους.
  • Εφαρμογή της μετενέργειας μέχρι την υπογραφή νέας ΣΣΕ χωρίς κανένα χρονικό περιορισμό.
  • Πλήρης δυνατότητα μονομερούς προσφυγής των εργαζομένων στον ΟΜΕΔ.
  • Κατάργηση της δυνατότητας που καθιερώθηκε για υπογραφή επιχειρησιακών συμβάσεων με μισθούς χαμηλότερους από τις κλαδικές συμβάσεις.
  • Κατάργηση όλων των ρυθμίσεων που προβλέπουν την αύξηση του ορίου απολύσεων καθώς και τη μείωση των αποζημιώσεων.
  • Επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού. Ανάκληση όλων των μειώσεων που επιβλήθηκαν στο δημόσιο τομέα, στις ΔΕΚΟ και τις τράπεζες, με προτεραιότητα στους χαμηλόμισθους.
  • Αμεση ανάκληση όλων των μειώσεων που επιβλήθηκαν στις κύριες και τις επικουρικές συντάξεις τα τελευταία 2,5 χρόνια. Επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης για όλα τα Ταμεία.
  • Κατάργηση του Προεδρικού Διατάγματος που εξαίρεσε από τη λίστα των ΒΑΕ μεγάλο αριθμό εργαζομένων.
  • Κατάργηση των ελαστικών μορφών εργασίας.
  • Οχι στις απολύσεις στο δημόσιο τομέα, όχι στις ιδιωτικοποιήσεις.

Προστασία των ανέργων

  • Χορήγηση επιδόματος ανεργίας σε όλους τους ανέργους για όλη τη διάρκεια της ανεργίας.
  • Κατάργηση του νόμου που μειώνει το επίδομα ανεργίας και ουσιαστική αύξησή του.
  • Υπολογισμός του χρόνου ανεργίας ως συντάξιμου χρόνου.
  • Χορήγηση δωρεάν κάρτας απεριορίστων διαδρομών για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
  • Μείωση των τιμολογίων των ΔΕΚΟ για τους ανέργους κατά 50%.
  • Απαγόρευση της διακοπής παροχής νερού, ρεύματος και σταθερού τηλεφώνου.

Ασφαλιστικά ταμεία

  • Επαρκής χρηματοδότηση των ασφαλιστικών ταμείων και εξασφάλιση της χορήγησης των συντάξεων και παροχών.
  • Κάλυψη, με κρατική χρηματοδότηση, του συνόλου των απωλειών των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων που λεηλατήθηκαν από το λεγόμενο κούρεμα ομολόγων, που είναι περίπου 14 δισ. ευρώ.

Υγεία - Πρόνοια

  • Αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας - Πρόνοιας για όλους, με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης.
  • Πλήρης, επαρκής χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ, των ασφαλιστικών ταμείων, των δημόσιων νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας, των ιδρυμάτων Πρόνοιας από τον κρατικό προϋπολογισμό.
  • Επιστροφή από το κράτος των αποθεματικών που χάθηκαν από το πρόσφατο «κούρεμα».
  • Αποπληρωμή όλων των οφειλών από το κράτος για φάρμακα, ιατρικές και εργαστηριακές εξετάσεις, υγειονομικά υλικά, τρόφιμα για νοσοκομεία και άλλα ιδρύματα, των φαρμακοποιών και των γιατρών.
  • Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, όλων των ειδικοτήτων στα δημόσια νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και ιδρύματα Πρόνοιας. Στελέχωση με μόνιμο προσωπικό και εξοπλισμός των δημοτικών ιατρείων για τη δωρεάν παροχή υπηρεσιών σε όλους, ιδιαίτερα τους άπορους κατοίκους και τους μετανάστες.
  • Κατάργηση των πληρωμών εισιτηρίων, συμμετοχών για ιατρικές, εργαστηριακές εξετάσεις και θεραπείες, της παρακράτησης των συντάξεων των χρονίως πασχόντων για πληρωμή των ιδρυμάτων που νοσηλεύονται.
  • Εξασφάλιση από το κράτος της πλήρους και επαρκούς τροφοδοσίας των δημόσιων μονάδων Υγείας - Πρόνοιας σε φάρμακα, υγειονομικό και αναλώσιμο υλικό, αντιδραστήρια, υλικά χειρουργείου και τρόφιμα.
  • Κατάργηση της πληρωμής του 15% από τους ασθενείς για τις εργαστηριακές και διαγνωστικές εξετάσεις στο συμβεβλημένο με τον ΕΟΠΥΥ πρωτοβάθμιο ιδιωτικό τομέα και το ίδιο να γίνει (κατάργηση του 15%) και για τα ασφαλιστικά ταμεία προς τα ιδιωτικά νοσοκομεία και μαιευτήρια.
  • Εξασφάλιση με ευθύνη του κράτους της έγκαιρης και επαρκούς τροφοδοσίας σε όλα τα φάρμακα. Κρατική χρηματοδότηση για δωρεάν διάθεση των ειδικών φαρμάκων και των φαρμάκων για τις συνοδούς νόσους, των συμπληρωμάτων διατροφής, του υγειονομικού και αναλώσιμου υλικού από τα δημόσια νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας και τις μονάδες του ΕΟΠΥΥ, στους χρονίως πάσχοντες και στα ΑμΕΑ. Κρατική χρηματοδότηση για δωρεάν διάθεση των φαρμάκων με προτεραιότητα στους ανέργους, ανασφάλιστους Ελληνες και μετανάστες, στους χαμηλοσυνταξιούχους, στους φτωχούς αγρότες και στους αυτοαπασχολούμενους που έχουν κλείσει τις επιχειρήσεις τους.
  • Κρατική χρηματοδότηση για τη λειτουργία όλων των ειδικών σχολείων, με πλήρη και ποιοτική παροχή τροφής.
  • Αμεση καταβολή όλων των επιδομάτων σε ΑμΕΑ και χρονίως πάσχοντες χωρίς περικοπές και καθυστερήσεις.
  • Καμία περικοπή αλλά αύξηση των επιδομάτων στις πολύτεκνες και μονογονεϊκές οικογένειες και της κοινωνικής σύνταξης της πολύτεκνης μητέρας.

Κοινωνικά δικαιώματα

  • Επανασύσταση του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας και του Οργανισμού Εργατικής Εστίας με επαναφορά και διεύρυνση όλων των παροχών.
  • Να μην κλείσει κανένας παιδικός σταθμός, να αξιοποιηθούν κατάλληλα δημόσια και δημοτικά κτίρια, να προσληφθεί μόνιμο προσωπικό για την κάλυψη όλων των αναγκών.
  • Εγγραφή όλων των παιδιών στους παιδικούς σταθμούς, χωρίς περιορισμούς, κατάργηση των τροφείων και παροχή επαρκούς και ποιοτικής τροφής.

Ε. Μ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ