ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 5 Αυγούστου 2012
Σελ. /16
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΑΤΖΕΝΤΑ
Αναζητώντας τη Νεφελοκοκκυγία του σήμερα

Τους «Ορνιθες» του Αριστοφάνη παρουσιάζει φέτος το καλοκαίρι το ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης σε σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα, μουσική Μάνου Χατζιδάκι, σκηνικά Μανώλη Παντελιδάκη και κοστούμια Βάλιας Μαργαρίτη - Μανώλη Παντελιδάκη. Στα πλαίσια του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2012, η παράσταση ανεβαίνει στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου, την Παρασκευή 10 και το Σάββατο 11 Αυγούστου, στις 21.00.

Κωμωδία εξαιρετικά επίκαιρη, γράφτηκε το 414 π.Χ., εποχή που ο πόλεμος, η πείνα, τα χρέη και η παρακμή μάστιζαν την Αθήνα. Η απόγνωση οδηγεί δύο ηλικιωμένους Αθηναίους στη φυγή και στη δημιουργία της ιδανικής πόλης σε συμμαχία με τα πτηνά.

«Ο μεγάλος αυτός σατιρικός ποιητής» - σημειώνει ο Γ. Κακλέας - «μας διηγείται μια ιστορία ανατροπής μιας κοινωνίας διεφθαρμένης, παρακμιακής, μιας κοινωνίας που υποβαθμίζει την επιθυμία για ζωή, σε αγωνιώδη προσπάθεια για επιβίωση. Οι "Ορνιθες" είναι ένα κείμενο πολιτικό και ταυτόχρονα μια ποιητική παραβολή που καυτηριάζει έναν κόσμο απάνθρωπο και ονειρεύεται "μια κοινωνία πουλιών", δηλαδή μια κοινωνία με φαντασία, που υιοθετεί τις αρχετυπικές αξίες του δικαίου, της αξιοκρατίας και της διαρκούς κίνησης. Μια κοινωνία που μπορεί να φαντάζει απραγματοποίητη αλλά που ο άνθρωπος αν σταματήσει να την επιθυμεί κινδυνεύει με αφανισμό. Είναι ένα έργο τόσο σύγχρονο όσο και η ανάγκη του ανθρώπου να πετάξει πάνω από τις ατομικές και κοινωνικές δεσμεύσεις του και να δημιουργήσει μια "άλλη" κοινωνία, χωρίς υποκρισία, φόβο, καταστροφική μανία και κοινωνική αδικία. Ουτοπικό; Από εμάς εξαρτάται!».

Παίζουν: Βασίλης Χαραλαμπόπουλος, Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος, Κώστας Μπερικόπουλος, Γιώργος Χρυσοστόμου, Βαγγέλης Χατζηνικολάου, Σωκράτης Πατσίκας, Αγορίτσα Οικονόμου, Σταύρος Σιόλας, Μάρα Βλαχάκη, Προκόπης Αγαθοκλέους. Χορεύουν: Ivan Svitailo, Σοφία Μιχαήλ, Alain Rivero. Συμμετέχει ο τραγουδιστής Σταύρος Σιόλας.

«Οι άγγελοι ζουν ακόμη»...

Ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, μετά τη μεγάλη επιτυχία του νέου του διπλού CD με τίτλο «Οι Αγγελοι Ζουν Ακόμη στην Μεσόγειο», που κυκλοφόρησε τον Απρίλιο του 2012 από την ΕΜΙ, και στο οποίο ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας και ο Tonino Carotone ερμηνεύουν δύο καταπληκτικά ντουέτα, το «Σαν Αμερικάνος» και το «Χαζόπικρο» - έχει την τιμή και τη χαρά να περιοδεύσει για πρώτη φορά σε όλη την Ελλάδα, με έναν εκλεκτό ξένο καλλιτέχνη, τον ανατρεπτικό βάσκο τροβαδούρο, τον Tonino Carotone. Αυτή την βδομάδα θα βρίσκονται, στις 6/8 στην Τήνο - Λουτρά, στις 8/8 στην Κεφαλονιά - Παραλία λουτρού Σάμης και στις 9/8 στην Ιθάκη - Κηποθέατρο Γυμνασίου.

Μαζί τους ο πολυπράγμων... «Αγαμος Θύτης» Δημήτρης Σταρόβας και ο Αλκιβιάδης Κωνσταντόπουλος, μια ενδιαφέρουσα περίπτωση τραγουδοποιού που προκαλεί αίσθηση στις ζωντανές του εμφανίσεις. Την ανδροπαρέα ομορφαίνει με την παρουσία της η εντυπωσιακή Ισπανίδα τραγουδίστρια Piluka Aranguren, πρώην συνεργάτιδα των Amparanoia και μόνιμη παρτενέρ του Tonino Carotone.

Με «Ιππής» και «Τσίρκο»

«Το μεγάλο μας τσίρκο»
«Το μεγάλο μας τσίρκο»
«Το μεγάλο μας τσίρκο», του Ιάκωβου Καμπανέλλη, παρουσιάζει το ΚΘΒΕ σε συμπαραγωγή με το «Ακροπόλ», τη Δευτέρα και την Τρίτη, στο Θέατρο Μεσαιωνικής Τάφρου στη Ρόδο, την Παρασκευή στο θέατρο Πάρκου Εγνατία στην Αλεξανδρούπολη και το Σάββατο στο Αρχαίο Θέατρο Θάσου. Μουσική - διεύθυνση ορχήστρας: Σταύρος Ξαρχάκος. Σκηνοθεσία: Σωτήρης Χατζάκης. Παίζουν: Γιώργος Αρμένης, Μαρίνα Ασλάνογλου, Τάσος Νούσιας, Κική Μπάκα, Δημήτρης Μορφακίδης, Γιάννης Καραμφίλης, Αλέξανδρος Τσακίρης κ.ά. Τραγουδιστής: Ζαχαρίας Καρούνης.

Το ΚΘΒΕ περιοδεύει και με τους «Ιππής» του Αριστοφάνη. Τη Δευτέρα θα παρουσιαστούν στις Αρχαίες Κλεωνές στη Νεμέα, την Τετάρτη στη Χίο και την Πέμπτη στη Μυτιλήνη. Μετάφραση - σκηνοθεσία Σταμάτη Φασουλή, σκηνικά Μανώλη Παντελιδάκη, κοστούμια Ντένης Βαχλιώτη, χορογραφία Μπέτυς Δρασιμιώτη, μουσική Γιώργου Χριστιανάκη, στίχοι Λίνας Νικολακοπούλου, φωτισμοί Λευτέρη Παυλόπουλου. Παίζουν: Πέτρος Φιλιππίδης, Γιάννης Ζουγανέλης, Τάκης Παπαματθαίου, Πυγμαλίων Δαδακαρίδης, Γιώργος Καύκας, Γιάννης Σαμσιάρης κ.ά.

Απλά και... πολύτιμα

Δύο μεγάλες φωνές που ενώνονται σε μία. Τόσο απλά, τόσο πολύτιμα. Η Χάρις Αλεξίου και η Δήμητρα Γαλάνη μαζί, αυτό το καλοκαίρι, περιοδεύουν σε όλη τη χώρα! Το πρόγραμμα αυτής της βδομάδας έχει ως εξής: Αύριο, στο Παγκρήτιο Στάδιο του Ηρακλείου Κρήτης, στις 7 Αυγούστου στην Ιεράπετρα, στο Δημοτικό Στάδιο και στις 11 Αυγούστου, στο Φεστιβάλ Κασσάνδρας, στο Θέατρο Σίβηρης.

Για περισσότερες από δυόμισι ώρες στη σκηνή, σε ένα πρόγραμμα που σχεδίασαν οι ίδιες, μας υπόσχονται ένα μουσικό ταξίδι στα τοπία του ελληνικού τραγουδιού συνοδευόμενες από οκτώ μουσικούς. Οι ενορχηστρώσεις είναι των: Κώστα Παπαδούκα και Γιώργου Ζαχαρίου.

Μουσικοί Διάλογοι

Η Γιώτα Νέγκα εμφανίζεται για 2 βραδιές στην Ικαρία, στο πλαίσιο των γιορταστικών εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια από την Ικαριακή επανάσταση, που διοργανώνονται από το Φεστιβάλ Πολιτισμικών Διαλόγων «Ικαρος», υπό την αιγίδα του Δήμου Ικαρίας. Την Τρίτη 7 Αυγούστου: Οινοποιείο Αφιανέ στον Προφήτη Ηλία Ραχών. Τετάρτη 8 Αυγούστου: Κουζίνο της Παναγίας στον Αγιο Κήρυκο. Ωρα έναρξης: 21.30. Η Γιώτα Νέγκα, με τη συνοδεία του Ακη Μουχλιανίτη στο πιάνο, παρουσιάζει μία παλέτα τραγουδιών με αποχρώσεις από τις καλύτερες στιγμές της ελληνικής μουσικής. Από την μπαλάντα έως το κλασικό λαϊκό και από τα τραγούδια της προσωπικής της δισκογραφίας και τους σύγχρονους τραγουδοποιούς έως τα παραδοσιακά ακούσματα.

Οι γυναίκες στην εξουσία

Το Θέατρο του Νέου Κόσμου περιοδεύει με την κωμωδία του Αριστοφάνη «Εκκλησιάζουσες» (5/8 Θάσος, 6/8 Κομοτηνή, 8/8 Σίβηρη, 10 και 11/8 Ζάκυνθος). Μία ακόμα πολιτική κωμωδία-σάτιρα, στην οποία για άλλη μια φορά - μετά τη «Λυσιστράτη» - ο Αριστοφάνης τάσσεται υπέρ των γυναικών. Οι γυναίκες αξημέρωτα στην Εκκλησία του Δήμου, μεταμφιεσμένες σε άντρες, σύμφωνα με το σχέδιο της Πραξαγόρας, πετυχαίνουν να δοθεί η εξουσία στις ίδιες, τελευταία ελπίδα για να σωθεί η πόλη από το ναυάγιο. Σκηνοθεσία: Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος. Απόδοση κειμένου: Βασίλης Μαυρογεωργίου. Μουσική: Θάνος Μικρούτσικος. Σκηνικά - κοστούμια: Αγγελος Μέντης. Χορογραφίες: Αγγελική Στελλάτου. Σχεδιασμός φωτισμών: Σάκης Μπιρμπίλης. Παίζουν: Δάφνη Λαμπρόγιαννη, Κώστας Κόκλας, Γιώργος Πυρπασόπουλος, Παντελής Δεντάκης, Νίκος Καρδώνης, Στράτος Χρήστου, Γεωργία Γεωργόνη, κ.ά.

Επίκαιρες «Νεφέλες» ταξιδεύουν

Το Εθνικό Θέατρο θα παρουσιάσει, στις 7 Αυγούστου, στο Θέατρο Δάσους στη Θεσσαλονίκη και στις 10 Αυγούστου στο Αρχαίο Θέατρο Δίου, την κωμωδία του Αριστοφάνη «Νεφέλες». Μετάφραση: Κ. Χ. Μύρης (στην παράσταση ακούγονται και αποσπάσματα από Πλατωνικούς Διαλόγους). Σκηνοθεσία - δραματουργική επεξεργασία - σκηνικά - κοστούμια: Νίκος Μαστοράκης, μουσική: Σταύρος Γασπαράτος, κίνηση: Φωκάς Ευαγγελινός, φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης, μουσική διδασκαλία: Μελίνα Παιονίδου, βοηθοί σκηνοθέτη: Βίκυ Βολιώτη, Μαντώ Αρμένη. Φωτογραφίες: Εύη Φυλακτού.

Τους ρόλους ερμηνεύουν οι: Γιάννης Μπέζος, Αλέξανδρος Μυλωνάς, Μάκης Παπαδημητρίου, Γιάννης Νταλιάνης, Νίκος Ψαρράς, Προμηθέας Αλειφερόπουλος, Λαέρτης Μαλκότσης, Ομηρος Πουλάκης, Θάνος Τοκάκης, Μιχάλης Οικονόμου. Χορός: Τάνια Τρύπη, Κατερίνα Λυπηρίδου, Φοίβος Ριμένας, Τζωρτζίνα Παλαιοθοδώρου, Ιωάννης Παπαζήσης, κ.ά.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ