ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 5 Αυγούστου 2012
Σελ. /32
ΝΕΟΛΑΙΑ
38ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»
Κόκκινο, όπως: Ζωή - Δίκιο - Αλληλεγγύη

Στις 13 - 14 - 15 Σεπτέμβρη κορυφώνεται στις δυτικές συνοικίες της Αθήνας, στο πάρκο «Αντ. Τρίτσης», στο Ιλιον. Μια βδομάδα νωρίτερα θα γίνει στη Θεσσαλονίκη, στο πρώην στρατόπεδο «Παύλος Μελάς»

«Την
«Την "ηθική των αφεντικών" την αντιπάθησα όσο και την "ηθική των δούλων". Μια τρίτη ηθική έβλεπα να διαμορφώνεται μέσα μου. Δίνε το χέρι σου σε όποιον σηκώνεται» (Μ. Γκόρκι)
Η ζωή είναι δώρο μιας φοράς. Και η πένα του Μπέρτολτ Μπρέχτ σμίγει με εκείνη του Μάξιμ Γκόρκι, για να την υπηρετήσουν, να την εξυψώσουν ενάντια στους χασάπηδες του κόσμου. Οι δύο πρωτοπόροι της επαναστατικής λογοτεχνίας ανταμώνουν στο φετινό σύνθημα του Φεστιβάλ της Κομμουνιστικής Νεολαίας Ελλάδας και του «Οδηγητή»:

«Δίνε το χέρι σου σε όποιον σηκώνεται... Εσύ να πάρεις πρέπει την εξουσία»!

Φέτος το Φεστιβάλ συμπυκνώνει την πείρα 38 χρόνων και βάζει στόχο να αναβαθμιστεί ποιοτικά, αγκαλιάζοντας ταυτόχρονα - όπως πάντα κάνει - όλα τα θέματα που αφορούν τη νέα γενιά. Ομως η σημασία του αυτή τη χρονιά αποκτά ιδιαίτερο βάρος. Στρέφει τα πυρά του περισσότερο από ποτέ στην ηττοπάθεια και τη μοιρολατρία. Κρατάει την ελπίδα ζωντανή, τη φλόγα αναμμένη, στέλνει μήνυμα αντίστασης, αλληλεγγύης και αγώνα.

Η μεγαλύτερη γιορτή των εργατών, των ανέργων, της νεολαίας ήδη έχει πάρει το δρόμο προς την κορύφωσή της, στις 13 - 14 - 15 Σεπτέμβρη στις δυτικές συνοικίες της Αθήνας, στο «Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης "Αντώνης Τρίτσης"» στο Ιλιον. Ηδη έχει απλώσει τα φτερά της σε πόλεις και χωριά όλης της χώρας, ζωντανεύοντας απ' όπου κι αν περνάει τα πολιτικά και πολιτιστικά δρώμενα, αγγίζοντας την καθημερινότητα της νέας γενιάς, κάνοντας ταξίδια στην Ιστορία και στα πιο μεγάλα κατορθώματα των κομμουνιστών.


38 χρόνια τώρα και η ποιοτική διαφορά με άλλες «νεανικές γιορτές» παραμένει ίδια: Στόχος δεν είναι η δημιουργία ενός καναλιζαρισμένου κοπαδιού, που πρέπει να το κολακέψεις, να το παραμυθιάσεις. Εδώ η αλήθεια είναι Κόκκινη, όπως η Ζωή, το Δίκιο, η Αντίσταση. Κόκκινη είναι και η πρόταση εξουσίας του Κόμματος, όσο κι αν προσπαθούν να τη μαυρίσουν με τους ξέμπαρκους θεούς τους, τη λάσπη, την τρομοκρατία, το ψέμα και τον φόβο.

Φέτος η Αλληλεγγύη είναι το κυρίαρχο, εκείνο που επιβάλλεται, εκείνο που μας κρατάει ζωντανούς. Οχι, οι κομμουνιστές δε θυμήθηκαν αυτή τη λέξη φέτος ή πέρσι, όταν μνημόνια επιτάχυναν την υλοποίηση προαποφασισμένων μέτρων και η χρεοκοπία χτύπησε την πόρτα του λαού. Είναι αξία ζωής με την οποία γαλουχήθηκαν. «Αν πάψουμε να πεθαίνουμε ο ένας για τον άλλο είμαστε ήδη νεκροί» - ο στίχος του ποιητή παρόν σε φυλακές, σε κάθε εκδήλωση μνήμης, σε κάθε γιορτή της νεολαίας.

Οι «χρεωμένοι» την προοδευτική, αριστερή αντίληψη να ξεκαθαρίσουν μέσα τους ποιος είναι ο δικός τους τρόπος, ποια πρέπει να είναι η δική τους στάση στα πράγματα. Αν θα απεμπολήσουν τα πάντα, τα μισά ή θα οργανώσουν την πάλη τους. Γιατί «η μνήμη των ανθρώπων είναι εκπληκτικά αδύνατη για τα βάσανα που έχουν υποφέρει. Η δύναμη της φαντασίας τους για βάσανα που έρχονται, είναι ακόμα πιο ασήμαντη... Γιατί η ανθρωπότητα απειλείται από πολέμους, που, σε σύγκριση μαζί τους, όλοι οι προηγούμενοι είναι άθλιες δοκιμές. Και αυτοί οι πόλεμοι θα έρθουν αναμφίβολα, αν δεν κοπούν από τη ρίζα τους τα χέρια εκείνων, που ολοφάνερα τους προετοιμάζουν» (Μπέρτολτ Μπρεχτ).

Πινελιές ελεύθερης έκφρασης και δημιουργίας

Φέτος στο χώρο του Φεστιβάλ στο πάρκο «Αντ. Τρίτσης» θα υπάρχει ειδικά διαμορφωμένη σκηνή για τους μαθητές με τριήμερες πολύμορφες εκδηλώσεις. Στο στέκι τους οι μαθητές θα συμμετέχουν σε αφιερώματα, συζητήσεις, σκετς και σατιρικά δρώμενα. Στη σκηνή θα ανεβαίνουν μαθητικά συγκροτήματα και καλλιτεχνικές μουσικοθεατρικές ομάδες από θεραπευτικές κοινότητες απεξάρτησης. Το πρόγραμμα κάθε μέρας θα κορυφώνεται με συναυλίες γνωστών καλλιτεχνών. Παράλληλα σε όλο το τριήμερο θα υπάρχει χώρος για γκράφιτι και άλλες δραστηριότητες.

Στον παιδότοπο καθημερινά από τις 6 το απόγευμα και μετά, καθώς και τα πρωινά του Σαββάτου 15/9 και της Κυριακής 16/9 τα παιδιά που θα επισκεφτούν το Φεστιβάλ μαζί με τους γονείς τους θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ένα πλήθος εκδηλώσεων όπως Καραγκιόζη, κουκλοθέατρο, αφήγηση παραμυθιού και συναυλίες με τη συμμετοχή καταξιωμένων καλλιτεχνών. Ταυτόχρονα θα έχουν τη δυνατότητα να πάρουν και τα ίδια μέρος σε μια σειρά από δημιουργικές και πρωτότυπες δραστηριότητες, όπως κατασκευές, αθλοπαιδιές, γνωριμία με το πάρκο κλπ. Στο χώρο του Παιδότοπου θα πραγματοποιηθούν επίσης δύο αρκετά ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις για νέους γονείς. Θα γίνει παρουσίαση του βιβλίου «Επιστολές του Μακάρενκο για τους νέους γονείς» και συζήτηση με θέμα «Μιλώντας στα παιδιά για την κρίση».


ΑΘΛΗΤΙΚΟ CAMP ΚΝΕ

Στα πλαίσια του 38ουΦεστιβάλ ΚΝΕ - Οδηγητή, θα πραγματοποιηθεί Αθλητικό Camp της ΚΝΕ στο πάρκο «Αντ. Τρίτσης» στο Ιλιον, από τις 8 μέχρι τις 15 Σεπτέμβρη για νέους και νέες, αλλά και για μεγαλύτερες ηλικίες.

Οι δραστηριότητες του Aθλητικού Camp έχουν στόχο να αναδείξουν τη σημασία και την αναγκαιότητα της φυσικής αγωγής ως δραστηριότητα που συμβάλλει στη βελτίωση της υγείας, της προσωπικότητας και ποιότητας ζωής, που καλλιεργεί αγωνιστικές συλλογικές αξίες.

Καλούμε τους νέους να πάρουν μέρος στο Αθλητικό Camp, να έρθουν σε επαφή με τον αθλητισμό, σε μια περίοδο που η κυρίαρχη πολιτική και οι συνέπειες της στη ζωή των νέων -αδιέξοδα, ανασφάλεια, ατέλειωτο κυνήγι για το μεροκάματο, έλλειψη ελεύθερου χρόνου, εμπορευματοποίηση αθλητικών δραστηριοτήτων, υποβάθμιση σχολικού και σωματειακού αθλητισμού κ.λπ.- στερούν το δικαίωμα στην άθληση μετατρέποντάς το σε ακριβοπληρωμένο και απρόσιτο εμπόρευμα.

Να διαμορφωθεί μέσα στη νεολαία, στο λαό, στους μαζικούς φορείς ρεύμα διεκδίκησης για το δικαίωμα στη φυσική αγωγή και τον αθλητισμό μέσα στο σχολείο, στο σωματείο και στη γειτονιά.

Δραστηριότητες
  • Σάββατο 08 Σεπτέμβρη, 19.00: Ποδηλατικός γύρος του Πάρκου για παιδιά.
  • Σάββατο 08 Σεπτέμβρη- Πέμπτη 13 Σεπτέμβρη: Τουρνουά Μπάσκετ «3 on 3» (ηλικίες άνω των 13 ετών).
  • Πέμπτη 13 Σεπτέμβρη - Σάββατο 15 Σεπτέμβρη: Τουρνουά Σκάκι (Σιμουλτάνε - Μπλιτς).
  • Παρασκευή 14 Σεπτέμβρη, 18.00: Σεμινάριο γνωριμίας με μαχητικά αθλήματα (Τζούντο - Τάε Κβον Ντο) από διακεκριμένους αθλητές και προπονητές.
  • Σάββατο 15 Σεπτέμβρη 18.00: Σεμινάριο γνωριμίας με τα αθλήματα του στίβου.
  • Σάββατο 15 Σεπτέμβρη, 10.30: Αγώνας Δρόμου 5 χλμ ενάντια στα ναρκωτικά (Σημείο εκκίνησης Πλατεία Ιλίου).
Διαλέξεις - συζητήσεις με θέμα «ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ»
  • Πέμπτη 13 Σεπτέμβρη, 19.00: Οφέλη της Ασκησης σε Νεανικούς πληθυσμούς.
  • Παρασκευή 14 Σεπτέμβρη, 19.00: Ασκηση σε πληθυσμούς με Προβλήματα υγείας.
  • Σάββατο 15 Σεπτέμβρη, 19.00: Φυσική Αγωγή και Αθλητισμός - Δικαίωμα και Ανάγκη.

Για τα τουρνουά μπάσκετ και σκάκι, τον ποδηλατικό γύρο και τον αγώνα δρόμου 5 χλμ. οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώνουν συμμετοχέςστα e-mail: kne@kne.gr, mail@odigitis.gr και στο τηλέφωνο 6987706814.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ