ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 5 Αυγούστου 2008
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΕ ΚΑΙ «ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΕΙΣ»
Οι «πολιτιστικές» ελευθερίες του κεφαλαίου

Μερικές από τις βασικές ελευθερίες που έχει θεσμοθετήσει για λογαριασμό του το ευρωπαϊκό κεφάλαιο περιέχονται στους όρους για τη χρηματοδότηση «πολιτιστικών ενεργειών» (sic) στο πλαίσιο του ευρω-ενωσιακού αντιδραστικού - ως προς τους σκοπούς του - προγράμματος «Πολιτισμός 2007-2013».

Ετσι, «στην παρούσα πρόσκληση υποβολής προτάσεων καθώς και σε όλες τις μελλοντικές προσκλήσεις καθ' όλη τη διάρκεια του προγράμματος (μέχρι το 2013), σχέδια που θα εγκριθούν είναι απαραίτητο να καλύπτουν τουλάχιστον δύο από τους τρεις παρακάτω ειδικούς όρους ενεργειών: Ενθάρρυνση της διακρατικής κινητικότητας των εργαζομένων στον τομέα του πολιτισμού, ενίσχυση της διακρατικής κυκλοφορίας των πολιτιστικών και καλλιτεχνικών έργων και προϊόντων, ενθάρρυνση του διαπολιτισμικού διαλόγου». Πρόκειται καθαρά για «πολιτιστική» εφαρμογή των κεφαλαιοκρατικών ελευθεριών κίνησης εμπορευμάτων, υπηρεσιών και εργατικού δυναμικού, που στην πράξη σημαίνουν νέα δεσμά για την εργατική τάξη και τους λαούς των κρατών -μελών.

Οσο για την «ενθάρρυνση του διαπολιτισμικού διαλόγου», να θυμίσουμε ότι διανύουμε το σχετικό αφιερωματικό «Ετος» της ΕΕ και ότι δεν πρόκειται παρά για ένα ακόμη ιδεολόγημα των μονοπωλίων για να εμπεδωθούν «αξίες» της ΕΕ όπως η «κοινή ευρωπαϊκή ταυτότητα», ως απαραίτητες προϋποθέσεις για να λάβει χώρα με τις όσο το δυνατόν μικρότερες συνέπειες η κλιμακούμενη επίθεση του κεφαλαίου στην εργατική τάξη. Αλλωστε, ο Κοινοτικός επίτροπος για τον πολιτισμό, Γιαν Φίγκελ, εγκαινίαζε τον περασμένο Γενάρη το «Ετος διαπολιτισμικού διαλόγου» με τη χαρακτηριστική φράση: «Οι μπίζνες δεν αρκούν για να κρατήσουν τους Ευρωπαίους ενωμένους»!

Η χρηματοδότηση αφορά σε προτάσεις με 12μηνη και 24μηνη διάρκεια και θα αφορά τόσο ενδο-κοινοτικές πολιτιστικές συνεργασίες όσο και συνεργασίες με τρίτες χώρες στις οποίες η ΕΕ ρίχνει ιδιαίτερο βάρος. Η χρηματοδότηση δε θα μπορεί να υπερβαίνει το 50% του προϋπολογισμού κάθε πρότασης. Πάντως, ακόμη και υπό αυτές τις συνθήκες, το πρόγραμμα μάλλον δεν αφορά καθόλου σε νέους δημιουργούς ή ομάδες τους, αφού η ΕΕ λέει ότι «οι αιτούντες και οι συνδιοργανωτές πρέπει να είναι δημόσιοι ή ιδιωτικοί πολιτιστικοί οργανισμοί με νομική υπόσταση, των οποίων η κύρια δραστηριότητα αφορά κυρίως τον πολιτιστικό τομέα. Πρέπει να συμμετέχουν τόσο στο σχεδιασμό, όσο και στην υλοποίηση του σχεδίου και να παράσχουν ουσιαστική και σημαντική χρηματική συνδρομή στον προϋπολογισμό του σχεδίου». Δηλαδή πρέπει να έχουν (ή να βρουν από «χορηγούς») τα μισά χρήματα και τα άλλα μισά να τα βάλει η ΕΕ. Το θέμα όμως είναι ότι η μικρότερη χρηματοδότηση δεν πρέπει να είναι μικρότερη από 50.000 ευρώ. Αρα υποχρεούνται οι ενδιαφερόμενοι να προτείνουν σχέδιο που να είναι το διπλάσιο αυτό του ποσού. Πόσοι νεανικοί φορείς μπορούν να το κάνουν αυτό; Αλλά και αν τα καταφέρουν, πάλι το «προϊόν» τους θα πρέπει να είναι «συμβατό» με τα αντιδραστικά ιδεολογήματα των χρηματοδοτών.

Σημαντικές αρχαιότητες

Σημαντικές, για την ιστορία και την τοπογραφία του Ηρακλείου, αρχαιότητες αποκαλύφθηκαν κατά τις εργασίες ανάπλασης του χώρου ανάμεσα στο παράκτιο τείχος του Ηρακλείου και τη Λ. Σοφοκλή Βενιζέλου, περιοχή γνωστή ως «Μπεντενάκι».

Η ανασκαφή αποκάλυψε μέχρι τώρα ένα κτιριακό σύμπλεγμα με αμυντικό και λατρευτικό χαρακτήρα. Συγκεκριμένα, βρέθηκε τμήμα οχυρωματικού έργου (πιθανώς πύργου) στο οποίο σε δεύτερη φάση προσκολλήθηκε κόγχη ιερού και μετατράπηκε σε εκκλησία. Λόγω της μεγάλης πυκνότητας τάφων στο δάπεδο του ναού, οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι πρόκειται για ταφικό παρεκκλήσι, δεδομένου ότι υπάρχει και τμήμα παράστασης της «δευτέρας παρουσίας», καθώς και άλλες τοιχογραφίες. Τα όρια του συμπλέγματος δεν έχουν ακόμα αποκαλυφθεί στη βόρεια, δυτική και νότια πλευρά του.

Σε μια πρώτη απόπειρα χρονολόγησης του αποκαλυφθέντος αρχιτεκτονήματος, σε χάρτη του Domenico Rosse da Este (1567) σημειώνεται ανατολικά του Αγ. Πέτρου και προς το παράκτιο τείχος η St. Catarina ruinata (ήδη κατεστραμμένη το 1567), ενώ σε χάρτη του 1570 δε σημειώνεται πλέον τίποτα στη θέση αυτή. Η έρευνα συνεχίζεται.

Κλασική μουσική στην Αίγινα

Ντόρα Μπακοπούλου
Ντόρα Μπακοπούλου
Στο 3ο Διεθνές Μουσικό Φεστιβάλ Αίγινας, με καλλιτεχνική διευθύντρια την πιανίστα Ντόρα Μπακοπούλου, που θα πραγματοποιηθεί από τις 8 έως τις 30 Αυγούστου 2008, συμμετέχουν Ελληνες και ξένοι καλλιτέχνες της κλασικής μουσικής και περιλαμβάνει 10 συναυλίες, οκτώ από τις οποίες θα πραγματοποιηθούν και φέτος στην παραλία της Αύρας, μπροστά από τον αρχαιολογικό χώρο της Κολώνας, ορόσημο της Πόλης της Αίγινας.

Το Φεστιβάλ ανοίγει με ένα τρίο, στο οποίο συμμετέχουν ο Δημήτρης Βασιλάκης (πιάνο), στενός συνεργάτης του Pierre Boulez και πιανίστας του L' Ensemble Intercontemporain και οι αδελφές Ναταλία Μαργκούλις (Γερμανία), πρώτο τσέλο στην Οπερα της Μαδρίτης και Αλίσα Μαργκούλις (Γερμανία), σολίστ βιολιού σε όλα τα μεγάλα φεστιβάλ της Ευρώπης.

Ακολουθούν: 9 Αυγούστου Walter Delahunt (πιάνο), Χριστόφορος Μιρόσνικωφ (τσέλο) έργα των J. Haydn, C. Debussy, M. De Falla, S. Rachmaninov, 15/8 Σόνια Θεοδωρίδου (soprano), Θεόδωρος Κοτεπάνος (πιάνο) «Σαν ημερολόγιο. Από το κλασικό στο σύγχρονο τραγούδι», (16/8) Geza Hosszu-Legocky (βιολί), Gabriele Baldocci(πιάνο). 20/8, Παχεία Ράχη Δανάη Παπαματθαίου - Μάτσκε (βιολί), Ούβε Μάτσκε (πιάνο). 22/8 Ντόρα Μπακοπούλου (πιάνο), Δημήτρης Πάτρας (τσέλο), Απόλλων Γραμματικόπουλος (βιολί), Διονύσης Μαλλούχος (πιάνο). 23/8 No Inui (βιολί), Νάσος Γκρόζας (πιάνο), Λευκή Κολοβού (τσέλο), Μαριάννα Μπράουν (πιάνο). 24/8: Αναστασία Σγάρα (βιολί, 10 χρονών), Λουκία Λουλάκη (βιολοντσέλο, 15 χρονών), Διονύσης Γραμμένος (κλαρινέτο). Τους νέους καλλιτέχνες συνοδεύει η Βικτωρία Κιαζίμη (πιάνο). 27/8, Παχεία Ράχη Βραδιά, Θεοδώρα Μπάκα (mezzo soprano), Μαρία Παπαπετροπούλου (πιάνο). Το 3ο Διεθνές Μουσικό Φεστιβάλ Αίγινας ολοκληρώνεται στις 30/8 με μία βραδιά αφιερωμένη εξαιρετικά στην ελληνική μουσική και στο ελληνικό τραγούδι, όπως αυτό αποτυπώνεται σε έργα του Μάνου Χατζιδάκι και της Λένας Πλάτωνος με την Ελλη Πασπαλά στο τραγούδι και την Ντόρα Μπακοπούλου στο πιάνο.

Σάββατο 30 Αυγούστου βραδιά αφιέρωμα στον Μάνο Χατζιδάκι. Ελλη Πασπαλά (τραγούδι), Ντόρα Μπακοπούλου (πιάνο). Τραγούδια: Μάνου Χατζιδάκι, Λένας Πλάτωνος και το «Καταραμένο Φίδι» του Μ. Χατζιδάκι για σόλο πιάνο.

Διπλός «Οιδίποδας»

Δύο από τα σπουδαιότερα έργα της παγκόσμιας δραματουργίας με επίκεντρο το πρόσωπο του Οιδίποδα, «Οιδίποδας Τύραννος» και «Οιδίποδας επί Κολωνώ», συναντιούνται στη σκηνή σε μια ενιαία παράσταση. Πρόκειται για τη δεύτερη παραγωγή του Εθνικού Θεάτρου, που παρουσιάζεται στην Επίδαυρο στις 8 και 9 Αυγούστου.

Ο Οιδίποδας συμπυκνώνει την ουσία του τραγικού ανθρώπου. Κάθε του βήμα προς την αναζήτηση της αλήθειας και της πραγματικής του ταυτότητας τον φέρνει πιο κοντά στην τραγική του μοίρα. Σαν γνήσιος τραγικός ήρωας, όταν διαπιστώνει την πλάνη του, επιλέγει την αυτοτιμωρία και ξεκινά ένα μεγάλο ταξίδι μέχρι τον Κολωνό στην Αθήνα.

Μετάφραση: Γιάννης Λιγνάδης, Ρούλα Πατεράκη. Διασκευή - σκηνοθεσία: Ρούλα Πατεράκη. Σκηνικά: Εύα Μανιδάκη. Κοστούμια: Αγγελος Μέντης. Μουσική: Δημήτρης Καμαρωτός.

Ερμηνεύουν: Μιχαήλ Μαρμαρινός, Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Μάνια Παπαδημητρίου, Δημήτρης Πιατάς, Μάνος Βακούσης, Λουκία Μιχαλοπούλου, Νίκος Χατζόπουλος, Κοσμάς Φοντούκης, Κώστας Βασαρδάνης, Μάνος Σταλάκης, Χάρης Τσιτσάκης. Χορός: Ηλίας Ασπρουδής, Ηλίας Ζερβός, Γιάννης Παπαδόπουλος, Σταύρος Καλλιγάς, Σαράντος Ρηγάκος κ.ά. Μουσικοί: Σπύρος Κοντός (όμποε, αγγλικό κόρνο), Ντόριαν Ιντρίζι (βιολί).

Σμιλεύοντας πωρόλιθο

Με συμμετοχή έξι καλλιτεχνών (από Αγγλία, Γαλλία, Γερμανία, Αμερική και Ελλάδα) ξεκίνησε και θα διαρκέσει μέχρι τις 20/8 το 3ο Διεθνές Συμπόσιο Γλυπτικής Δήμου Παλιανής. Θέμα του συμποσίου, που συνδιοργανώνεται από το Δήμο Παλιανής και τη ΝΑ Ηρακλείου, είναι «Οίνος και πνεύμα».

Οι εικαστικοί, που συμμετέχουν φέτος στη διεθνή διοργάνωση, σμιλεύουν πωρόλιθο (οι πέτρες είναι από 1 έως 2,5 κυβικά η καθεμιά) μπροστά στα μάτια του φιλότεχνου κοινού. Τα γλυπτά θα παραμείνουν στο Δήμο Παλιανής, τον πιο μικρό δήμο της Κρήτης και τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στους καλλιτέχνες.

Η διεθνής διοργάνωση πραγματοποιείται φέτος σε ένα δημοτικό χώρο περιστοιχισμένο από δέντρα, στο τοπικό διαμέρισμα του Βενεράτου, επί της παλιάς Εθνικής Οδού Ηράκλειο - Αγιοι Δέκα.

Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν είναι: Jason de Caires Taylor (Αγγλία), Yann Guignabert (Γαλλία), Ben Meyer (ΗΠΑ), Αλέξανδρος Pfaff (Γερμανία), Μανώλης Χαρκούτσης (Ελλάδα), Αντώνης Κοσμαδάκης (Ελλάδα).

Η Ομοσπονδία Λεσβιακών Συλλόγων Αττικής διοργανώνει στις 8 Αυγούστου στις 9 μμ στο Κάστρο της Μυτιλήνης συναυλία με τη Λαϊκή Ορχήστρα Μίκης Θεοδωράκης. Τραγουδούν Μαρία Φαραντούρη, Πέτρος Πανδής, Αλέξανδρος Χατζής, Υακίνθη Λάγιου, Μαρία Βλάχου και η Ειρήνη Σακαλή. Τιμή εισόδου 15 ευρώ. Τα έσοδα θα διατεθούν για την ανέγερση του Παλλεσβιακού Πνευματικού Κέντρου «Μίλτος Παρασκευαΐδης».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ