ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 5 Αυγούστου 2008
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Εγκαταλείψτε οριστικά τα κόμματα της πλουτοκρατίας»

Σε εκδήλωση του Φεστιβάλ ΚΚΕ - ΚΝΕ στη Λήμνο μίλησε την Κυριακή ο Στέφανος Λουκάς, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Από την εκδήλωση στο λιμάνι της Μύρινας
Από την εκδήλωση στο λιμάνι της Μύρινας
Βήμα ανάδειξης της ανάγκης για αγωνιστική διεκδίκηση των αναγκών του λαού και της νεολαίας ήταν η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή στη Μύρινα της Λήμνου στο πλαίσιο του Φεστιβάλ ΚΚΕ - ΚΝΕ. Κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο Στέφανος Λουκάς, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Την εκδήλωση πλαισίωσε πλούσιο μουσικό πρόγραμμα, ενώ το δικό τους μήνυμα ενάντια στο σχολείο που εξοντώνει και διαμορφώνει συνειδήσεις στα μέτρα του συστήματος έδωσαν μέλη της ΚΝΕ, που μέσα από ένα θεατρικό έργο παρουσίασαν με πρωτότυπο τρόπο τις αγωνίες και τις προσδοκίες των μαθητών.

«Το Κόμμα μας βαδίζει ήδη στα 90 του χρόνια. 90 χρόνια πρωτοπόρας δράσης στους αγώνες της εργατικής τάξης και όλου του λαού για την κοινωνική απελευθέρωση, για το σοσιαλισμό - κομμουνισμό. Και η Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας κλείνει φέτος 40 χρόνια ηρωικής δράσης. Νους και ψυχή της αδάμαστης νεολαίας των λαϊκών στρωμάτων, στους πολύχρονους αγώνες για τα δικαιώματά της, που θα γίνονται πράξη στο δρόμο του αγώνα της εργατικής τάξης. "90 χρόνια ΚΚΕ - 40 χρόνια ΚΝΕ" λοιπόν. Στιγμές αυτής της ηρωικής, μακρόχρονης ιστορίας φωτίζονται φέτος στις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ ΚΚΕ - ΚΝΕ», τόνισε ο Στέφανος Λουκάς, και συνέχισε:

«Σήμερα τα μονοπώλια, οι πολυεθνικοί όμιλοι, πριν απ' όλα εκμεταλλεύονται πολύ πιο σκληρά τον εργάτη και επιβάλλουν τους όρους παντού της πιο άγριας εκμετάλλευσης και, δεύτερο, καταπίνουν τους μικρούς, τους μικρομεσαίους.

Στιγμιότυπο από το θεατρικό της ΚΝΕ
Στιγμιότυπο από το θεατρικό της ΚΝΕ
Και οι κυβερνήσεις, είτε "γαλάζιες" είτε "πράσινες", δουλεύουν για τα μονοπώλια, για την πλουτοκρατία. Το λέμε καθαρά: Ερχονται χειρότερες μέρες. Η κυβέρνηση συνεχίζει κατακαλόκαιρα την επίθεση.

Μετά την ψήφιση της αντεργατικής τροπολογίας για τις ΔΕΚΟ, ετοιμάζεται να προχωρήσει σε νέα φοροεπιδρομή με επιβολή νέων έμμεσων φόρων σε βάρος των μισθωτών και των συνταξιούχων, σε άγρια περικοπή ακόμη και αυτών των πενιχρών κοινωνικών δαπανών, και άρα στις παρεχόμενες υπηρεσίες Υγείας - Πρόνοιας, στην Εκπαίδευση, στα ασφαλιστικά ταμεία, τα νοσοκομεία και αλλού.

Οι προαναγγελίες του υπουργού Οικονομίας ότι τάχα με το νέο νόμο για τη φορολογία θα πληρώσει το κεφάλαιο γίνονται μόνο για να ρίξουν στάχτη στα μάτια του κόσμου και να τον εφησυχάσουν. Και βεβαίως για να δείξουν τάχα "κοινωνική ευαισθησία" ετοιμάζουν μερικά ψίχουλα για τους πιο εξαθλιωμένους από τα λεγόμενα ταμεία φτώχειας. Παίρνοντας βεβαίως χρήματα όχι από τα κέρδη αλλά από τους ίδιους τους ανθρώπους του μόχθου. Ελεημοσύνες με τα λεφτά των εργαζομένων πάνε να κάνουν υπό τον φόβο της ανάπτυξης νέων διεκδικητικών αγώνων.

Και ύστερα περιμένει τη σειρά του εκείνο το έκτρωμα που αποφασίστηκε στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Το 65ωρο τη βδομάδα, που μπορεί να φτάσει μέχρι 90 ώρες δουλειάς. Κατ' αρχήν στους χώρους που είναι εμπορικά καταστήματα, στον κοινωνικό τομέα, θα το εφαρμόσουν άμεσα.

Εμείς για τον εργαζόμενο υπολογίζουμε και τον ελεύθερο χρόνο του. Να μπορεί να ζει και να χαίρεται την οικογένεια, τη φύση, την Τέχνη και τον Πολιτισμό, τα παιδιά του.

Οσον αφορά στα νησιά τα έχουν αφήσει κυριολεκτικά στο έλεος και στις διαθέσεις των εφοπλιστών. Εχουν πελάτες πολλούς για να κάνουν δρομολόγια; Θα κάνουν. Και θα κάνουν εκεί που λένε πως έχει κίνηση. Που λένε πως έχει ανάπτυξη. Δηλαδή, ανάπτυξη επιχειρηματική. Οταν δεν έχει δε βάζουν βαπόρια. Ιδιαίτερα το χειμώνα. Ετσι αφήνουν τους νησιώτες στην τύχη τους. Και ας επιδοτούνται πλουσιοπάροχα από το κράτος. Εκαναν το εισιτήριο πανάκριβο για να μεγαλώσουν μονομιάς τα κέρδη τους οι εφοπλιστές και η κυβέρνηση κάνει ευχές να αυτοσυγκρατηθούν. `Η βάζει κάποιες επιτροπές που κυνηγάνε τάχα τα καρτέλ. Μα οι συγχωνεύεις των εταιρειών και στην ακτοπλοΐα είναι αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής ενίσχυσης των επιχειρηματιών, είναι αποτέλεσμα του ανταγωνισμού που προωθεί η πολιτική των κυβερνήσεων, και γι' αυτό αυξάνονται και οι τιμές».

«Στην πρώτη γραμμή του αγώνα»

«Το Κόμμα μας βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του αγώνα για όλα τα λαϊκά προβλήματα. Με οδηγό τη στρατηγική του, την πολιτική του λαϊκού κοινωνικοπολιτικού μετώπου πάλης για το σοσιαλισμό, δουλεύουμε καθημερινά ολοένα και πιο αποτελεσματικά για την ενότητα της εργατικής τάξης, για τη μεγάλη λαϊκή συμμαχία. Για να κοντεύουμε το δρόμο στο δικό μας αύριο», είπε ο ομιλητής, και σημείωσε ανάμεσα σε άλλα:

«Πρέπει να γίνει καθαρό: Η πραγματοποίηση των συμφερόντων των λαϊκών δυνάμεων δε θα ευοδωθεί στα πλαίσια του καπιταλισμού αλλά σε σύνδεση με την πάλη για την ανατροπή του. Πράγμα που απαιτεί να σφυρηλατούν την ενότητα, την οργάνωσή τους, τη συμμαχία τους, στον ανειρήνευτο αγώνα ενάντια στην αστική τάξη.

Χρειάζεται αγώνας κοινωνικοπολιτικός, σύγκρουση και ρήξη με το κατεστημένο, την πολιτική κυριαρχία της άρχουσας τάξης, χρειάζεται η μετωπική αντεπίθεση λαού και νεολαίας για την ανατροπή της σημερινής εξουσίας των μονοπωλίων, του κεφαλαίου, την κατάκτηση της λαϊκής εξουσίας. Για να διαφεντεύουν λαός και νεολαία τις τύχες τους οι ίδιοι και όχι άλλοι γι' αυτούς.

Είναι πολύς καιρός τώρα που το κατεστημένο, οι πολιτικές του δυνάμεις ανησυχούν, γιατί υπάρχουν θετικές διεργασίες στο λαό, ανεξάρτητα αν αυτές εκδηλώνονται ολοκληρωμένα, ανεξάρτητα αν όλες έρχονται προς το ΚΚΕ. Αυτές οι διεργασίες δείχνουν τη φθορά της αστικής πολιτικής και των κομμάτων της, και είναι απόλυτα δικαιολογημένη. Πλατύτερα τμήματα των λαϊκών στρωμάτων εκφράζουν δυσαρέσκεια και αγανάκτηση από την αντιλαϊκή πολιτική ενώ δεν έχουν καμιά εμπιστοσύνη σε κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση. Ισα ίσα η αντιλαϊκή πολιτική των δύο κομμάτων της πλουτοκρατίας ταυτίζεται στη συνείδηση ακόμη μεγαλύτερων τμημάτων των εργαζομένων. Ολο και περισσότεροι λένε ότι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ είναι ίδια και μάλιστα αντίθετα με τα δικά τους συμφέροντα.

Υπάρχουν, λοιπόν, θετικές διεργασίες, ωστόσο υπάρχουν και μια σειρά κίνδυνοι οι θετικές διεργασίες να παγιδευτούν σε σενάρια, τα οποία στην ουσία θα είναι μια μεταβατική κατάσταση για να επιστρέψουμε σε αυτό που υπάρχει σήμερα», είπε, και αναφέρθηκε στα σενάρια για κυβερνήσεις συνεργασίας που ακούστηκαν όλο το προηγούμενο διάστημα μεταξύ ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ., ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ, με τον ΣΥΝ να είναι έτοιμος, αφού προηγουμένως πάρει ένα κομμάτι του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να προχωρήσει στη συνεργασία από καλύτερες θέσεις. Οπως σημείωσε, πρόκειται για δοκιμές του κατεστημένου που έγιναν και στη δεκαετία του '70 και του '80 και τίποτα καλό δεν έφεραν για το λαό.

«Γι' αυτό λέμε: Εγκαταλείψτε οριστικά τα κόμματα της πλουτοκρατίας ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Μην πιστεύετε σε ψεύτικες υποσχέσεις με τις οποίες σας χαϊδεύουν τ' αυτιά οι Σειρήνες των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης. Είναι κόμματα - τσόντες του αστικού πολιτικού συστήματος και του ευρωμονόδρομου. Τώρα συστρατευτείτε με το ΚΚΕ. Ενισχύστε αποφασιστικά το μοναδικό κόμμα που πάει χρόνια τώρα κόντρα στο ρεύμα. Για να ανοίξουμε το δικό μας δρόμο για την πραγματοποίηση των συμφερόντων λαού και νεολαίας», κάλεσε ο Στέφανος Λουκάς.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ