ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 5 Αυγούστου 2008
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Οι εργαζόμενοι έχουν τη δύναμη να επιβάλουν το συμφέρον τους

Αποσπάσματα από συνέντευξη της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στο ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΝΤ1

Συνέντευξη στο ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΝΤ1 παραχώρησε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, στον δημοσιογράφο Δ. Κοτταρίδη. Παραθέτουμε ορισμένα αποσπάσματα:

Για τις αιτίες της λαϊκής δυσαρέσκειας

«Το βασικό είναι ότι αδειάζει η τσέπη. Σε μια περίοδο, σε μια φάση - και είναι πολύ φυσιολογικό και προοδευτικό αντικειμενικά - που οι ανθρώπινες ανάγκες μεγαλώνουν. Δε μιλάω για τις στρεβλές ανάγκες που δυστυχώς καλλιεργεί το σύστημα. Μιλάω για τις πραγματικές καθημερινές ανάγκες.

Τώρα, είναι γεγονός ότι σε ένα μέρος των εργαζομένων - δε θα έλεγα ότι είναι καθολικό - υπάρχει αναζήτηση, μπορώ να το πω και όραμα, για το τι μπορεί να γίνει, ποια είναι η διέξοδος, υπάρχει ανάμεικτα όμως με ένα αίσθημα απογοήτευσης. Εμείς προσπαθούμε να συνειδητοποιήσουν οι εργαζόμενοι ότι έχουν τη δύναμη στα χέρια τους να επιβάλουν το δικό τους συμφέρον. Αυτό προσπαθούμε να κάνουμε».

Για τις ΔΕΚΟ

«Δε θα συμφωνήσω με το ότι για τα όποια ελλείμματα υπάρχουν την ευθύνη την έχουν οι εργαζόμενοι. Ελλείμματα υπήρχαν και όταν οι ΔΕΚΟ ήταν στο κράτος και τώρα που στην ουσία έχουν ιδιωτικοποιηθεί.

Οταν υπάρχουν ελλείμματα, κάπου υπάρχουν κέρδη, και μάλιστα πολλά. Δεν μπορεί να την πληρώσουν οι εργαζόμενοι. Και τα μέτρα που φέρνει η κυβέρνηση δεν είναι καινούρια, με την εξής έννοια - και δεν το λέω για να δικαιολογήσω την κυβέρνηση, σε καμία περίπτωση: Εδώ και πολλά χρόνια, οι καινούριοι εργαζόμενοι στον ΟΤΕ, στη ΔΕΗ και σε άλλες επιχειρήσεις, έμπαιναν με νέες εργασιακές σχέσεις, όπως και στις τράπεζες ακόμα πιο πριν. Το λέω γιατί τώρα ανακάλυψαν κάποιες συνδικαλιστικές ηγεσίες τα "καινούρια" μέτρα. Τόσα χρόνια δεν αντιδρούσαν. Και ποιο είναι το ζήτημα: Εντάξει, το συνειδητοποίησαν τώρα, ποτέ δεν είναι αργά. Το θέμα είναι ότι όλα αυτά τα χρόνια δεν έγραφαν τους εργαζόμενους στα σωματεία, λειτουργούσαν με ένα διαχωρισμό ανάμεσα στους παλιούς που είχαν μια καλύτερη κατάσταση, λειτουργούσαν υπέρ αυτών και δεν καταπιάστηκαν καθόλου με τα προβλήματα των νέων εργαζομένων. Και πολύ φοβάμαι ότι η εξαγγελία κινητοποιήσεων που γίνεται από τις ηγεσίες αφορά κυρίως το παιχνίδι ανάμεσα στα δύο κόμματα ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, και όχι τη δημιουργία προϋποθέσεων για να ματαιωθούν αυτά τα μέτρα, που είναι και το κυριότερο και αυτό είναι και το ζητούμενο και από τη δική μας την πλευρά».

Για τις κινητοποιήσεις στο χώρο της Παιδείας

«Δεν υπάρχει άλλη λύση, αυτό αφορά και το κίνημα της νεολαίας, και το κίνημα των εργαζομένων, παρά η οργάνωση, η συσπείρωση και η δημιουργία όχι απλώς κάποιων κινητοποιήσεων επετειακά, αλλά ενός αγωνιστικού δρόμου με κατεύθυνση ρήξης και ανατροπής. Αυτό τουλάχιστον για μας είναι μια πάγια πολιτική. Αλλοτε μπορεί αυτή να εκδηλώνεται και με την ανάπτυξη μεγάλων κινητοποιήσεων, άλλοτε με μία περίοδο προετοιμασίας του εδάφους για κινητοποιήσεις. Εμείς δε διαφημίζουμε την όποια συμβολή μπορούμε να έχουμε, και έχουμε, στην ανάπτυξη των αγώνων. Βεβαίως πρέπει να έχουμε κινητοποιήσεις και το θέμα είναι να μην είναι επετειακές ή απλά να είναι κινητοποιήσεις που υπηρετούν εκλογικές μάχες. Εδώ οι κινητοποιήσεις πρέπει να ανοίξουν έναν άλλο δρόμο αντίστασης και αντεπίθεσης του λαού με προοπτική βεβαίως και την αντιμετώπιση του γενικότερου πολιτικού προβλήματος. Και την άσκηση πίεσης καθημερινά για να μην περάσουν όλα αυτά τα μέτρα».

Για τα σενάρια των συνεργασιών και το ρόλο του ΣΥΡΙΖΑ

«Παίρνοντας υπόψη το χαρακτήρα των κομμάτων, τα προγράμματά τους και την όλη τους τακτική, πιστεύω ότι μια κυβέρνηση συνεργασίας με το ΣΥΡΙΖΑ μέσα, θα καλλιεργήσει ένα κλίμα αυταπάτης για λίγο διάστημα στο λαό και πολύ γρήγορα θα αποκαλυφθούν τα "δόντια" αυτής της κυβέρνησης. Δε θα πρόκειται για αλλαγή, εννοώ αλλαγή γραμμής πλεύσης. Αυτό να το ξεκαθαρίσουμε.

Τώρα αν γίνει μια κυβέρνηση συνεργασίας, βέβαια αυτό δεν εξαρτάται από μας, εξαρτάται από αυτούς που θα θέλουν να την κάνουν, θα βρουν προσχήματα, ας λένε τώρα όχι. Για λόγους εθνικής ανάγκης, για λόγους εθνικού συμφέροντος, θα ξεχωρίσουν ένα - δυο προβλήματα και θα λένε, να εδώ συμφωνήσαμε. Δεν πρόκειται όμως για το καινούριο που έχει ανάγκη ο τόπος. Γι' αυτό έχει σημασία ο λαός να κοιτάξει μπροστά και να μην παρασυρθεί από αυτά τα σενάρια και θεωρήσει ότι έχουμε αλλαγή πολιτικής. Τα σενάρια δείχνουν απλώς ότι δυσκολεύεται η αυτοδυναμία μιας μονοκομματικής κυβέρνησης».

Για τις ευρωεκλογές

«Για μας είναι μία πάρα πολύ σημαντική μάχη, όχι μόνο με την έννοια της αποτύπωσης του συσχετισμού, που είναι και αυτό, αλλά γιατί η πολιτική, η στρατηγική της ΕΕ αφορά την καθημερινότητα των λαών της Ευρώπης. Δεν είναι απλώς μια μάχη χαλαρή. Τι θα πει χαλαρή; Πρέπει ο λαός να ψηφίσει πολιτικά. Εμείς αυτό λέμε. Κι όπως ξέρετε εδώ κι ένα μήνα έχουμε δώσει στη δημοσιότητα Διακήρυξη της ΚΕ για τις ευρωεκλογές. Είναι ένα πολυσέλιδο κείμενο και κυρίως είναι ένα κείμενο στο οποίο προσπαθούμε να ενημερώσουμε, να φωτίσουμε μια σειρά ζητήματα που κατά τη γνώμη μας ο ελληνικός λαός, ενώ ζει τα προβλήματα, δε γνωρίζει ακριβώς πώς αυτά συσχετίζονται με την πολιτική της ΕΕ, ή τα γνωρίζει κατά περίπτωση. Π.χ., οι αγρότες για τα προϊόντα τους, κάποιοι για την ιδιωτικοποίηση των ΔΕΚΟ, αλλά σφαιρικά λείπει η ενημέρωση. Και θέλουμε ακριβώς να ανοίξει μία τέτοια συζήτηση. Δίνουμε πολύ μεγάλη σημασία σε αυτή τη μάχη».

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Αντάρτικο για τα ... μάτια του κόσμου

Την ίδια στιγμή που η ΝΔ περνάει κάθε αντεργατικό και αντιλαϊκό νομοσχέδιο, αξιοποιώντας την κυβερνητική πλειοψηφία, στελέχη της ασκούν δήθεν κριτική στην ασκούμενη πολιτική.

Χτες, νέο επεισόδιο στις εσωκομματικές αντιπαραθέσεις, εγκαινίασε με δηλώσεις του ο Β. Μιχαλολιάκος, ασκώντας κριτική στους χειρισμούς του υπουργείου Οικονομικών, με αφορμή την απομάκρυνση του Γιώργου Ζορμπά από την Αρχή για την καταπολέμηση του «μαύρου» χρήματος. «Δεν έχει σχέση το πρόγραμμα της ΝΔ με την κακοποίηση της προσωπικότητας του Γιώργου Ζορμπά. Ηταν προσωπική πολιτική του κ. Αλογοσκούφη, κατά την άποψή μου ατυχής. Αν δε μας κάνει ο Γ. Ζορμπάς, τον αντικαθιστούμε. Δε χρειάζεται να κάνουμε δύο νόμους για να απαλλαγούμε από τον Γ. Ζορμπά από εκεί που εμείς τον είχαμε επιλέξει», δήλωσε ο βουλευτής στο ραδιόφωνο του «Αλφα».

Η συγκεκριμένη δήλωση έγινε λίγες μέρες μετά την ηχηρή απουσία 9 βουλευτών της ΝΔ από το δείπνο που παρέθεσε ο Κ. Καραμανλής και τη δήλωση του πρώην υπουργού Εθνικής Αμυνας Γ. Λαμπρόπουλου, ότι έπρεπε να μη γίνει το δείπνο του πρωθυπουργού, αφού όπως είπε «λίγο πιο πέρα (από την Καστέλα) είναι το Πέραμα. Τα χρήματα της δεξίωσης θα μπορούσαν να δοθούν στα ορφανά των νεκρών εργατών». Αμεση απάντηση στον βουλευτή έδωσε ο γραμματέας της ΝΔ Λ. Ζαγορίτης, ο οποίος υποστήριξε ότι «η Πολιτεία έχει ήδη μεριμνήσει για τις οικογένειες των θυμάτων».

Βέβαια, πίσω από την εκφρασμένη ευαισθησία τους, τα στελέχη της ΝΔ δεν έθιξαν σε κανένα σημείο - πώς θα μπορούσαν άλλωστε αφού αυτή υπηρετούν - την πολιτική που εξασφαλίζει ματωμένα κέρδη στο κεφάλαιο.

Με τον Καρλ Μαρξ, το 1867 στο Λονδίνο
Με τον Καρλ Μαρξ, το 1867 στο Λονδίνο
113 χρόνια απ' το θάνατο του Φρίντριχ Ενγκελς

Σαν σήμερα, στις 5 Αυγούστου του 1895, στις 10.30 το βράδυ σταμάτησε να χτυπά η καρδιά του συντρόφου του Μαρξ και συνδημιουργού της μαρξιστικής επιστήμης Φρίντριχ Ενγκελς. Ο μεγάλος διανοητής άφησε τη ζωή, στο Λονδίνο, σε ηλικία 75 ετών.

Ο Φρ. Ενγκελς ήταν κορυφαία μορφή του παγκόσμιου εργατικού, επαναστατικού και κομμουνιστικού κινήματος, καθοδηγητής του παγκόσμιου προλεταριάτου. Θεμελίωσε από κοινού με τον Κ. Μαρξ τον επιστημονικό κομμουνισμό, τη θεωρία που φώτισε το δρόμο της εργατικής τάξης για την απελευθέρωσή της και μαζί την απελευθέρωση ολόκληρης της ανθρωπότητας από τα δεσμά του καπιταλισμού.

Στην κοινή προσπάθεια με τον Μαρξ, ο Ενγκελς ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τη θεμελίωση και την τεκμηρίωση της υλιστικής διαλεκτικής, αντιμετωπίζοντας πλήθος θεωρητικών προβλημάτων και αναλαμβάνοντας να αντικρούσει τις αντιεπιστημονικές απόψεις της ιδεαλιστικής φιλοσοφίας. Συγγραφέας των «Αντι-Ντίρινγκ», «Η καταγωγή της Οικογένειας, της Κοινωνίας και του Κράτους», «Η διαλεκτική της Φύσης» και πλήθους άλλων σπουδαίων έργων.

Ο επαναστάτης Ενγκελς συνδύασε τη συγγραφική του δραστηριότητα με την επαναστατική πάλη και πήρε μέρος σε πολλές επαναστατικές εξεγέρσεις, όπως στη Γερμανία και τη Γαλλία. Το μέγεθος της συμβολής του Ενγκελς στη θεμελίωση του επιστημονικού κομμουνισμού, ο Λένιν το προσδιόριζε ως εξής: «Δεν μπορεί κανείς - έλεγε ο ηγέτης των Μπολσεβίκων - να κατανοήσει το μαρξισμό και να τον εκθέσει στην πληρότητά του, αν δεν πάρει υπόψη του όλα τα έργα του Ενγκελς».
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org