ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 5 Αυγούστου 2008
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΣΤΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
«Ζυμώνουν» ανώδυνες λύσεις

«Εναλλακτικά» σενάρια για κυβερνητικές συνεργασίες μεταξύ διάφορων «ζευγαριών» από τα κόμματα του «ευρωμονόδρομου», συνεχίζουν να ρίχνουν στο «τραπέζι» των διεργασιών κορυφαία στελέχη τους, σε μια προσπάθεια να εγκλωβίσουν τις λαϊκές συνειδήσεις στην αναζήτηση μιας ανώδυνης ...λύσης, για την άρχουσα τάξη, στο πλαίσιο του αστικού πολιτικού συστήματος.

Με τους αξιωματούχους της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ να αναζητούν μια πολιτική «φόρμουλα» για τη διάσωση και ενίσχυση του δικομματισμού και τις ηγεσίες του ΣΥΡΙΖΑ και του ΛΑ.Ο.Σ. να διεκδικούν έμμεσα ή άμεσα τη συμμετοχή τους σε μια κυβέρνηση διαχείρισης του εκμεταλλευτικού συστήματος, χτες και το Σαββατοκύριακο, υπήρξαν πλήθος συνεντεύξεων και δηλώσεων στις οποίες λανσαρίστηκαν πλήθος σεναρίων συνεργασίας... Κοινός παρονομαστής στα σενάρια η σταθερή και αταλάντευτη θέση των εταίρων του δικομματισμού, αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ και του ΛΑ.Ο.Σ. στις ευρωενωσιακές κατευθύνσεις και πολιτικές.

Την ίδια στιγμή, παρατηρούνται κινήσεις και καταγράφονται απόψεις στην κατεύθυνση δημιουργίας νέου κόμματος. Λίγες μέρες μετά την απαξιωτική τοποθέτηση του προέδρου του ΣΕΒ για τα κόμματα, ο πρώην βουλευτής και υπουργός του ΠΑΣΟΚ Β. Κοντογιαννόπουλος, με άρθρο του στον «Ελεύθερο Τύπο», υποστηρίζει ότι είναι «πλέον ορατή η κρίση διακυβέρνησης» και αναφέρει ότι «οι συνθήκες επιβάλλουν τη δημιουργία νέου κόμματος», που, όπως ισχυρίζεται, «θα λειτουργήσει ως καταλύτης για τη μετάβαση σε μια νέα μεταπολίτευση».

Πυροδοτεί νέα σενάρια...

Μετά την πρόταση του Γ. Αλογοσκούφη για συνεργασία μεταξύ ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, ο υπουργός Τουρισμού Αρ. Σπηλιωτόπουλος με συνέντευξή του στην «Ελευθεροτυπία» της Κυριακής πρότεινε, σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας, η ΝΔ να συνεργαστεί είτε με το ΠΑΣΟΚ, είτε με τον ΣΥΡΙΖΑ, είτε με το ΛΑ.Ο.Σ. «με όποιο κόμμα έρθει κοντά στις θέσεις της». Οπως είπε ξεκάθαρα ο Αρ. Σπηλιωτόπουλος: «Στόχος είναι η αυτοδυναμία. Από κει κι έπειτα, δεν έχει σημασία εάν η λύση ονομάζεται ΠΑΣΟΚ ή ΛΑ.Ο.Σ. ή ΣΥΡΙΖΑ ή ό,τι άλλο. Σημασία έχει να χειριστούμε το θέμα με υπευθυνότητα και ωριμότητα, δίχως να παρασυρθούμε από την ενδεχόμενη πίεση της στιγμής και δίχως να καταφύγουμε σε συμβιβασμούς που θα στιγμάτιζαν τις προθέσεις μας».

Από την πλευρά της ΝΔ, ο γραμματέας του κυβερνώντος κόμματος Λ. Ζαγορίτης επιχείρησε να βάλει «φρένο» στα σενάρια και με δήλωσή του στον «Ελεύθερο Τύπο» υποστήριξε: «Αυτοδυναμία. Αυτός είναι ο μόνος και σταθερός στόχος του Κώστα Καραμανλή ό,τι και να λέγεται». Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και άλλα κυβερνητικά στελέχη, χωρίς ωστόσο να θίγουν τον πυρήνα των σεναρίων, ο οποίος δεν είναι άλλος από την αγωνία των εταίρων του δικομματισμού για επιτάχυνση της αντιλαϊκής επίθεσης. Εξάλλου, την πρόταση του Γ. Αλογοσκούφη έσπευσαν να «αγκαλιάσουν» και άλλα κυβερνητικά στελέχη.

Ζεστό κρατάει το θέμα το ΠΑΣΟΚ

Την ίδια στιγμή η «Χαριλάου Τρικούπη», όπως και η κυβέρνηση, απορρίπτει τον «μεγάλο συνασπισμό» και κάνει λόγο για «αυτοδυναμία», στην προσπάθειά της να εμφανιστεί σαν ...«προοδευτικός πόλος» απέναντι στη «δεξιά διακυβέρνηση», αλλά ταυτόχρονα φροντίζει να κρατά «ζεστό» το διάλογο, για κυβερνητική συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο υπεύθυνος εξωτερικών του ΠΑΣΟΚ Αν. Λοβέρδος, με συνέντευξή του στην «Ελευθεροτυπία», αναφέρει ότι η «πρόταση συνεργασίας» του ΠΑΣΟΚ προς τον ΣΥΡΙΖΑ είναι «στρατηγική» και «πρέπει να κατατίθεται ανεξαρτήτως απ' το αν την αρνείται ο ΣΥΡΙΖΑ».

Μάλιστα, ο ίδιος μίλησε για εκλογική συμμαχία «που χρειάζεται αρχηγό», αφήνοντας να εννοηθεί ότι η συνεργασία αυτή μπορεί να μην είναι μετεκλογική, καθώς και ότι επικεφαλής αυτής της συμμαχίας μπορεί να μην είναι ούτε ο Γ. Παπανδρέου, ούτε ο Αλ. Αλαβάνος. «Στο πρωθυπουργοκεντρικό πολίτευμα ο αρχηγός παίζει καταλυτικό ρόλο. Είναι αστείο να μετράμε τη ΝΔ με τον Κ. Καραμανλή και το σχήμα ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ χωρίς αρχηγό. Ποιος θα ηγηθεί;», αναρωτήθηκε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ. Ο ίδιος, μάλιστα, προέβλεψε και πρόωρες εκλογές κάνοντας λόγο «για εξελίξεις, που μπορεί να είναι της άνοιξης εξελίξεις».

Ταυτόχρονα, ο υπεύθυνος του διαλόγου με την αριστερά από το ΠΑΣΟΚ Κ. Σκανδαλίδης, αφού τάχτηκε υπέρ της συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε ότι «έκλεισε οριστικά το κόμμα ΠΑΣΟΚ, ως δομή λειτουργία, σχέσεις και πρακτικές», σημειώνοντας ότι «η ανασύστασή του πρέπει να γίνει από μηδενική βάση».

Από την πλευρά της, η αναπληρώτρια εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Μαρία Καρακλιούμη, δήλωσε ότι «το ΠΑΣΟΚ έχει εκφράσει την πρότασή του για συνεργασία με τις δυνάμεις της Αριστεράς», και σημείωσε απαντώντας στην πρόταση του Αν. Λοβέρδου ότι το «ΠΑΣΟΚ έχει αρχηγό».

Ανοιχτός στη συνεργασία ο ΣΥΝ

Ανοιχτός στη συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται ο ΣΥΝ - ΣΥΡΙΖΑ, προβάλλοντας το σαθρό επιχείρημα ότι η δική του εκλογική ενίσχυση θα αναγκάσει τις άλλες πολιτικές δυνάμεις (ΠΑΣΟΚ) σε αλλαγή στρατηγικής. Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλ. Τσίπρας με συνέντευξή του στον «Ελεύθερο Τύπο» και θέτοντας ως προϋπόθεση μια σημαντική εκλογική ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε ότι «σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα απελευθερωθούν δυνάμεις, θα αλλάξει τελείως ο πολιτικός χάρτης. Ενδεχομένως να αναγκαστούν να αλλάξουν στρατηγική και οι υπάρχοντες πολιτικοί σχηματισμοί»... Φυσικά, ο ίδιος δεν εννοεί ούτε τη ΝΔ, ούτε το ΚΚΕ αλλά «κλείνει το μάτι» στο ΠΑΣΟΚ, σπέρνοντας αυταπάτες στα λαϊκά στρώματα για μια ...προοδευτική στροφή του. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δημ. Παπαδημούλης υποστήριξε ότι «η δραστική ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ (...) ανοίγει την προοπτική για μια νέα πλειοψηφία με επίκεντρο την αριστερά».

«Προ των πυλών» και ο ΛΑ.Ο.Σ.

Τις προτάσεις του Αρ. Σπηλιωτόπουλου υποδέχτηκε με «θέρμη» ο Γ. Καρατζαφέρης, φανερώνοντας το ρόλο που παίζει το κόμμα του στο πολιτικό αστικό σύστημα. Ο Γ. Καρατζαφέρης, αφού ζήτησε «άμεση προσφυγή στις κάλπες με υπηρεσιακή κυβέρνηση», προκειμένου, όπως ισχυρίστηκε, να «προκύψει κάτι πιο σαφές και δυνατό», στη συνέχεια, δείχνοντας τις προθέσεις του και σχολιάζοντας τις δηλώσεις Σπηλιωτόπουλου, δήλωσε: «Ο Αρης δεν έχει έρθει από τον Αρη, όπως κάποιοι άλλοι αιθεροβάμονες της Ρηγίλλης. Είναι προσγειωμένος σε αυτά που λέει». Ο ίδιος δήλωσε «ανοιχτός στο διάλογο με όλα τα κόμματα μετά τις εκλογές», δίνοντας όμως ιδιαίτερη βαρύτητα στη συνεργασία με τη ΝΔ για την οποία έθεσε ως μοναδική «προϋπόθεση για διάλογο την κάθαρση από τα σκάνδαλα»...

Επί τόπου τροχάδην...

Απ' το χρονοντούλαπο η ηγεσία του ΣΥΝ ξεθάβει το δίλημμα «δεξιά ή αντιδεξιά» και κραδαίνοντάς το ζητά τη «δραστική ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ για την ήττα της δεξιάς πολιτικής και το τέλος των αυτοδυναμιών» αλλά και για να ανοίξει η «προοπτική για μια νέα πλειοψηφία με επίκεντρο την αριστερά» και να μπει «φρένο στα εφεδρικά σενάρια του κατεστημένου για συνεργασία ΝΔ - ΠΑΣΟΚ», όπως δήλωσε χτες στη ΝΕΤ ο Δ. Παπαδημούλης, σαν πικαρισμένη «ντάμα» που της κλέβουν τον «καβαλιέρο»...

Κανένα πρόβλημα με τα εφεδρικά σενάρια του κατεστημένου δεν έχει ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, αρκεί να «παίζει» ο ίδιος, και μάλιστα σε ρόλο πρωταγωνιστικό. Κανένα πρόβλημα δεν έχει με την πολιτική που εκφράζει την πλουτοκρατία. Πρόβλημα έχει με το ότι αυτή την εφαρμόζει η «δεξιά»! Και ζητά ψήφο για να την εφαρμόσει η «κεντροαριστερά». Για το ότι θα την εφαρμόσει ούτε λόγος. Αλλά πώς να ομολογήσει κάτι τέτοιο ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ που βιάζεται να γίνει χαλίφης στη θέση του χαλίφη.

Εξ ου και το «κρίμα» που αναφώνησε ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλ. Τσίπρας, σε συνέντευξή του στον «Ελεύθερο Τύπου» για το ενδεχόμενο μιας συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ - ΝΔ. «Κρίμα» γιατί «θα έχει χαθεί μια ιστορική ευκαιρία η αριστερά να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο σε μια νέα πλειοψηφία»! Κρίμα που θα μείνουν στην απέξω δηλαδή! Ενώ θα μπορούσε με ένα 20 ή 28% στον ΣΥΡΙΖΑ «να αναγκαστούν να αλλάξουν στρατηγική και οι υπάρχοντες πολιτικοί σχηματισμοί». Να αλλάξει δηλαδή στρατηγική το ΠΑΣΟΚ! Εδώ γελάμε...

Γέλια μέχρι δακρύων, όμως, προκαλεί και η εκτίμηση του Δ. Παπαδημούλη στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ πως για όλα τα κακά του τόπου φταίει ο ...εκλογικός νόμος: «Το πρώτο πράγμα που πρέπει να αλλάξει είναι αυτός ο άθλιος εκλογικός νόμος, ο οποίος δίνει ένα τρομακτικό μπόνους στο πρώτο κόμμα, που παράγει φαινόμενα κομματισμού, διαπλοκής και διαφθοράς»! Ιδού ο ένοχος! Να τον πατάξουμε! Για να παταχθεί η ...διαφθορά και βεβαίως οι ...φαμίλιες Καραμανλή, Παπανδρέου, Μητσοτάκη που «ελέγχουν τα πάντα»!

Κι επειδή, όπως είπε ο Δ. Παπαδημούλης, «κάθε κόμμα που διεκδικεί δύναμη από τους πολίτες πρέπει όχι μόνο να λέει τι δε θέλει, αλλά και τι προτείνει», ας επαναλάβουμε προς εμπέδωση τι προτείνει ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ: Κυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ και αλλαγή του εκλογικού νόμου. Η «ριζοσπαστική αριστερά» μας άφησε πάλι άφωνους με τις τόσο ρηξικέλευθες προτάσεις της. Σαν να λέμε τροχάδην αλλά επί τόπου...


Β. Ν.

Πολιτική συγκέντρωση στην Κάρυστο

Το Σάββατο 9/8 η ΚΟ Καρύστου του ΚΚΕ διοργανώνει πολιτική συγκέντρωση, στις 8.30 μ.μ., στην παραλία της πόλης, με ομιλητή τον Δ. Κουτσούμπα, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ