ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 5 Αυγούστου 2008
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΔΟΜΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ
Μέχρι τέλος του χρόνου το αντιδραστικό νομοσχέδιο

Κλίμα ευρείας αποδοχής για τον «Καποδίστρια 2» επιχειρεί να διαμορφώσει η κυβέρνηση με τις πλάτες των ηγεσιών της ΚΕΔΚΕ και της ΕΝΑΕ, στην ηγεσία των οποίων βρίσκονται δυνάμεις της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ, που στηρίζουν τη μεταρρύθμιση

Τα ...εύσημα, επειδή προχωρά «με συναίνεση και ύστερα από συνεννόηση με τους αρμόδιους φορείς», τον αντιλαϊκό «Καποδίστρια 2», διεκδίκησε ο υπουργός Εσωτερικών, Π. Παυλόπουλος, μετά τη συνάντηση που είχε χτες με τον πρωθυπουργό, Κ. Καραμανλή.

Ο Π. Παυλόπουλος έκανε λόγο «για μεγάλη διαφορά σε σχέση με το παρελθόν», σε μια προσπάθεια να αντιπαρατεθεί στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ που επέβαλε τον πρώτο «Καποδίστρια», με τον ίδιο ακριβώς στόχο που προωθείται και ο δεύτερος, να ενισχυθεί δηλαδή η δράση του κεφαλαίου. Γι' αυτό, άλλωστε, και η δήθεν συνεννόηση που επαγγέλλεται ο υπουργός δεν έγινε με τους εργαζόμενους, αλλά με τις ηγεσίες (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝ) των συλλογικών οργάνων της Αυτοδιοίκησης (σ.σ. ΚΕΔΚΕ και ΕΝΑΕ), που συμπράττουν ένθερμα στη δημιουργία λιγότερων διοικητικών μονάδων, οι οποίες ανάμεσα σε άλλα θα ασκούν και κρατικές αρμοδιότητες. Συμπράττουν, δηλαδή, στην απαλλαγή του κράτους από την υποχρέωσή του να ικανοποιεί τις λαϊκές ανάγκες σε Υγεία, Παιδεία, Πρόνοια, κλπ., και ζητούν - στο όνομα της δήθεν ισχυρής, ευρωπαϊκής Αυτοδιοίκησης - να επιβάλλουν φόρους και να συνεργάζονται με το ιδιωτικό κεφάλαιο για να ασκούν αυτές τις αρμοδιότητες ή για να κάνουν έργα.

Αυτό, βέβαια, δεν απέτρεψε χτες τον πρόεδρο της ΚΕΔΚΕ, Ν. Κακλαμάνη από κορόνες που κάνουν λόγο για μη προσέλευση στο διάλογο για τον «Καποδίστρια» αν δεν ικανοποιηθούν κάποια αιτήματα, που όχι μόνο δε λύνουν το οικονομικό πρόβλημα των δήμων, αλλά μάλλον είναι βούτυρο στο ψωμί της κυβέρνησης.

Στο τέλος του χρόνου

Σύμφωνα με τις κυβερνητικές προθέσεις, το νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή πριν το τέλος του χρόνου. Στο μεταξύ, όπως επανέλαβε χτες ο Π. Παυλόπουλος, το υπουργείο αναμένει την πρόταση της ΚΕΔΚΕ για τη χωροταξία των συνενώσεων, η οποία θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Αυγούστου. Σχετικές ανακοινώσεις, για το ακριβές περιεχόμενο των κυβερνητικών προθέσεων, αναμένεται να γίνουν λίγο πριν ή μετά τη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, στις αρχές Σεπτέμβρη.

Σε κάθε περίπτωση, κυβέρνηση, ΚΕΔΚΕ και ΕΝΑΕ ομονοούν σε λιγότερους δήμους και αιρετή περιφερειακή αυτοδιοίκηση στην οποία θα ενσωματωθούν οι νομαρχίες ως διαμερίσματα. Ανοιχτό παραμένει το θέμα της εκλογής του Περιφερειάρχη, αν θα είναι άμεση ή έμμεση. Ο Π. Παυλόπουλος επανέλαβε χτες ότι η πορεία της μεταρρύθμισης του «Καποδίστρια» θα συνδυαστεί με σταθερούς πόρους, την ώρα που κόβει τη χρηματοδότηση των δομών Πρόνοιας, διατηρεί την πενιχρή επιχορήγηση στην Αυτοδιοίκηση, υπόσχεται να αποδώσει ένα μικρό μέρος των παρακρατημένων πόρων της. Η ΚΕΔΚΕ, από την πλευρά της, έχει κάνει σαφές το οικονομικό μοντέλο, με το οποίο θέλει να λειτουργήσουν οι δήμοι, αυτό του φοροεισπράκτορα, καθώς ζητά να μπορούν να επιβάλλουν και να διαχειρίζονται φόρους.

Προς διόγκωση του εκλογικού σώματος

Αποφασισμένη είναι, στο μεταξύ, η κυβέρνηση να προχωρήσει στη διόγκωση του εκλογικού σώματος της χώρας, με τη θεσμοθέτηση της δυνατότητας να ψηφίζουν οι Ελληνες της διασποράς. Οπως ενημέρωσε ο Π. Παυλόπουλος, τις επόμενες μέρες θα υπάρξει ένα δεύτερο προσχέδιο για την ψήφο των εκτός επικρατείας Ελλήνων, προσδοκώντας στη «συναίνεση των κομμάτων για να προχωρήσουμε». Οπως είπε, ο εν λόγω νόμος είναι ο «μόνος ουσιαστικά εκτελεστικός νόμος του Συντάγματος που δεν έχει ψηφιστεί» και θα βασίζεται σε «έναν κοινό τόπο», που έχει βρεθεί με εκπροσώπους κομμάτων και τον υπουργό Εσωτερικών.

Θυμίζουμε ότι σε σύσκεψη που έγινε, στα μέσα Ιούλη, στο υπουργείο Εξωτερικών υπό την Ντ. Μπακογιάννη, με τη συμμετοχή εκπροσώπων των κομμάτων, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Αχ. Κανταρτζής είχε επισημάνει «τον κίνδυνο αλλοίωσης της θέλησης του λαού μας, με την υπέρμετρη διόγκωση του εκλογικού σώματος που προωθείται». «Θα δοθεί η δυνατότητα να συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία εκλογείς που στο μεγαλύτερο μέρος τους δε θα έχουν καν τη στοιχειώδη επαφή και ενημέρωση για τις εξελίξεις στη χώρα», τόνισε, υπογραμμίζοντας παράλληλα την ανισότιμη προβολή των απόψεων των κομμάτων, και ιδίως του ΚΚΕ, δεδομένων των απαγορεύσεων ή περιορισμών στη δράση των κομμουνιστικών κομμάτων.

ΕΡΓΑΣΙΑΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Ερχονται ανατροπές και σε ΟΤΑ, νοσοκομεία, ασφαλιστικά ταμεία

Σε πρώτη φάση, η κυβέρνηση θα υποχρεώσει τα ΝΠΔΔ (ΟΤΑ, νοσοκομεία κλπ.) να υποβάλουν για έγκριση 3ετή επιχειρησιακά προγράμματα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται

Η επέκταση των αντιδραστικών ρυθμίσεων, που αφορούν τις εργασιακές σχέσεις - κατά το πρότυπο των πρώην ΔΕΚΟ - και σε ΟΤΑ, νοσοκομεία, ασφαλιστικά ταμεία και πανεπιστήμια, είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης της ΝΔ. Ωστόσο, στο υπουργείο Οικονομικών κρίνουν ότι η σημερινή πολιτική συγκυρία δεν είναι πρόσφορη για την άμεση εφαρμογή του μέτρου. Προς το παρόν, λοιπόν, με νομοσχέδιο που έχει προγραμματιστεί να κατατεθεί στη Βουλή στα τέλη του Αυγούστου, οι κυβερνώντες θα περιοριστούν σε μέτρα όπως η υποχρέωση υποβολής από τα ανωτέρω Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου τριετών επιχειρηματικών σχεδίων, ισολογισμών και ετήσιων προϋπολογισμών, με στόχο να ενσωματώσουν οι φορείς αυτοί στοιχεία ιδιωτικοοικονομικής λειτουργίας...

Πρόκειται για λογικές που υιοθέτησε για πρώτη φορά η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για τη λειτουργία των πρώην ΔΕΚΟ το 1996 (πρώτος νόμος). Στη συνέχεια ήρθε η κυβέρνηση της ΝΔ με νόμο που ψήφισε το 2005 για να χτυπήσει το μαλακό υπογάστριο των οργανισμών (να διαλύσει δηλαδή τις εργασιακές τους σχέσεις, με τη διαίρεση των εργαζομένων σε «νέους» και «παλιούς», τις ανατροπές των εργασιακών τους κανονισμών). Το τρίτο βήμα έγινε μόλις πρόσφατα με την τροπολογία που κατέθεσε ο υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης, με την οποία η κυβέρνηση προχωρά στην επιβολή του ύψους των μισθολογικών τους αυξήσεων στις πρώην ΔΕΚΟ που η ίδια αποφασίζει, απαγορεύοντας το δικαίωμα προσφυγής των εργαζομένων στη διαιτησία.

Τα ίδια ακριβώς αντιδραστικά μέτρα προτίθεται να προωθήσει η κυβέρνηση της ΝΔ και στα επιχορηγούμενα από τον κρατικό προϋπολογισμό ΝΠΔΔ, όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν... Η εφαρμογή τους δηλαδή είναι θέμα χρόνου.

Προς το παρόν θα περιοριστούν σε «ήπιες» μορφές ιδιωτικοποίησης, ενώ προτίθενται να ενσωματώσουν στον κρατικό προϋπολογισμό και μέρος των ειδικών λογαριασμών, οι οποίοι μέχρι σήμερα κινούνται εκτός προϋπολογισμού. Φυσικά, το επίσημο κυβερνητικό επιχείρημα είναι και πάλι η... αναγκαιότητα περιορισμού των κρατικών ελλειμμάτων για τα οποία ευθύνονται οι εργαζόμενοι. Και όλα αυτά, σε ένα παρακμιακό περιβάλλον σήψης του κυρίαρχου πολιτικού συστήματος, το οποίο καθημερινά βυθίζεται στην κινούμενη άμμο των σκανδάλων, τα οποία σε τελική ανάλυση είναι η φυσική απόληξη μιας πολιτικής βαθιά αντιλαϊκής, η οποία τα παράγει και τα αναπαράγει.

ΚΚΕ
Πάλη ενάντια στον «Καποδίστρια 2»

Σε σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για τις δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών Π. Παυλόπουλου, σημειώνεται:

«Ο λαός δεν πρέπει να ξεγελαστεί από τις καθησυχαστικές δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών σχετικά με τους σκοπούς και τον τρόπο προώθησης του Καποδίστρια 2. Το περιεχόμενο του Καποδίστρια 2 που έχει την πολύμορφη συναίνεση και των άλλων κομμάτων του ευρωμονόδρομου είναι αντιδραστικό.

Διαμορφώνει ένα πλαίσιο στήριξης και επιτάχυνσης των αντιλαϊκών αναπροσαρμογών στην Παιδεία, στην Υγεία, στο περιβάλλον, στις εργασιακές σχέσεις και αλλού. Οι λαϊκές δυνάμεις πρέπει να οργανώσουν έγκαιρα την πάλη τους πριν την κατάθεση του νομοσχεδίου».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ