ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 5 Αυγούστου 2008
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΛΙΜΕΝΙΚΟ - «ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΝΗΟΓΝΩΜΟΝΑΣ»
Απροκάλυπτα στην υπηρεσία των εφοπλιστών

Αρνούνται να δώσουν στην ΠΕΜΕΝ στοιχεία που σχετίζονται άμεσα με την ασφάλεια ναυτεργατών και επιβατών στη θάλασσα

Με κάθε αφορμή - όπως έγινε και με το «Παναγιά Τήνου» (φωτ.) - η κυβέρνηση και οι μηχανισμοί της δε χάνουν ευκαιρία να καταθέσουν τα διαπιστευτήριά τουςστους εφοπλιστές
Με κάθε αφορμή - όπως έγινε και με το «Παναγιά Τήνου» (φωτ.) - η κυβέρνηση και οι μηχανισμοί της δε χάνουν ευκαιρία να καταθέσουν τα διαπιστευτήριά τουςστους εφοπλιστές
Την άμεση διαπλοκή ανάμεσα στην κυβέρνηση της ΝΔ, στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και την ιδιωτική εταιρεία «Ελληνικός Νηογνώμονας», που λειτουργεί σαν πλοκάμι των πλοιοκτητών, με στόχο την υπεράσπιση των συμφερόντων των εφοπλιστών, που θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα, αποδεικνύει η προσπάθεια των παραπάνω φορέων να αποκρύψουν στοιχεία από τα ναυτεργατικά σωματεία, παρά το γεγονός πως οι νόμοι και οι διεθνείς συμβάσεις τούς υποχρεώνουν να τα δώσουν.

Συγκεκριμένα, όπως καταγγέλλει η ΠΕΜΕΝ, με έγγραφό της σε όλους τους αρμόδιους φορείς, ζήτησε από το Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας στοιχεία σχετικά με τον αριθμό των κλινών των επιβατηγών πλοίων «POLARIS», «IONIAN SPIRIT», «SIREN», «ELLI T», «APOLLON», «ΠΗΝΕΛΟΠΗ». Να σημειωθεί πως ο αριθμός των κλινών ενός πλοίου αποτελεί κριτήριο και για τον καθορισμό των οργανικών θέσεων, τον αριθμό δηλαδή του πληρώματος, γεγονός που σχετίζεται άμεσα με την ασφάλεια επιβατών και ναυτεργατών στη θάλασσα. Το Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας παρέπεμψε στους οργανισμούς που έχουν εκδώσει τα πιστοποιητικά ασφαλείας, ανάμεσα σ' αυτούς και ο «Ελληνικός Νηογνώμονας», ο οποίος αρνήθηκε να δώσει στοιχεία, με το πρόσχημα ότι χρειάζεται δικαστική απόφαση ή αίτηση της αρμόδιας αρχής της σημαίας που φέρει το πλοίο ή ...έγκριση των εφοπλιστών!

ΥΕΝ και «Ελληνικός Νηογνώμονας», καταγγέλλει η ΠΕΜΕΝ, με τις κατάπτυστες απαντητικές επιστολές τους παραβιάζουν τους ελληνικούς νόμους και τις διεθνείς συμβάσεις που έχει επικυρώσει η χώρα μας, επιβεβαιώνοντας για άλλη μια φορά το ρόλο που παίζουν υπηρετώντας τα συμφέροντα των εφοπλιστών και διατυπώνοντας ότι δεν έχουν καμία νομική υποχρέωση να δίνουν στοιχεία στις ναυτεργατικές συνδικαλιστικές οργανώσεις και τις υπηρεσίες του ΥΕΝ.

Με αυτές τις απαντήσεις για άλλη μια φορά εκτίθενται και εκθέτουν τη ζωή και ασφάλεια πλοίου, ναυτεργατών, επιβαινόντων για να υπηρετούν τις επιλογές του κεφαλαίου. Η ΠΕΜΕΝ αναδεικνύει την ανάγκη σύγκρουσης με αυτή τη φιλοεφοπλιστική αντιλαϊκή πολιτική, για την προάσπιση και την προώθηση των συμφερόντων των ναυτεργατών.

ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΣ
Στο ναδίρ οι δημόσιες υπηρεσίες Υγείας

Το κατάστημα του ΙΚΑ είναι ο μοναδικός φορέας στην περιοχή

Στον Ασπρόπυργο, μια πόλη με περισσότερους από 40.000 μόνιμους κατοίκους, με μεγάλη περιβαλλοντική επιβάρυνση και εκατοντάδες βιομηχανίες και βιοτεχνίες, η μόνη δημόσια δομή υπηρεσιών υγείας είναι τα ιατρεία του ΙΚΑ, απ' τα οποία λείπουν βασικές ειδικότητες γιατρών (π.χ. δερματολόγος, ενδοκρινολόγος), καθώς και νοσηλευτικό προσωπικό, με αποτέλεσμα να μην καλύπτονται οι μεγάλες ανάγκες των κατοίκων.

Τα παραπάνω επισημαίνει το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ και Επικουρικής Ασφάλισης Ασπροπύργου σε υπόμνημά του προς τον διοικητή του ΙΚΑ Γιώργο Μέργο, επισημαίνοντας ότι αρκετοί απ' τους γιατρούς που υπάρχουν είναι συμβασιούχοι και κινδυνεύουν να απολυθούν. Δεν υπάρχουν ακτινολογικό και μικροβιολογικό εργαστήριο, με αποτέλεσμα να μεγαλώνουν η ταλαιπωρία και η οικονομική αιμορραγία των ασφαλισμένων, αφού στέλνονται σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα. Παρότι, επισημαίνουν οι συνταξιούχοι, υπάρχει χώρος πλησίον των σημερινών ιατρείων για τα παραπάνω εργαστήρια, δεν υπάρχει καμία εξέλιξη για το θέμα αυτό.

«Είναι φανερό ότι η πολιτική υποβάθμισης των δημόσιων υπηρεσιών υγείας που ακολουθούν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ οδηγούν στη διόγκωση των κερδών του ιδιωτικού τομέα και στην οικονομική αφαίμαξη των ασφαλιστικών ταμείων», υπογραμμίζουν οι συνταξιούχοι και ζητούν να μάθουν ποια μέτρα θα πάρει η Διοίκηση του ΙΚΑ για τη στελέχωση των ιατρείων του ΙΚΑ με μόνιμους γιατρούς και μόνιμο νοσηλευτικό προσωπικό, τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων γιατρών, τη λειτουργία των εργαστηρίων και δημιουργία κρατικής φαρμακοβιομηχανίας και φαρμακαποθήκης για την παραγωγή, εισαγωγή και δωρεάν χορήγηση των φαρμάκων.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΗΜΩΝ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ - ΚΑΜΑΤΕΡΟΥ
Καταγγέλλει αντιδημοκρατικές πρακτικές

Την αντιδημοκρατική συμπεριφορά της δημοτικής αρχής Πετρούπολης (ΣΥΝ - ΠΑΣΟΚ) καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων Δήμων Πετρούπολης - Καματερού.

Το Σωματείο τονίζει ότι ο αντιδήμαρχος δημοτικής αστυνομίας «συμπεριφέρεται σαν "Καίσαρας", παραβιάζοντας κάθε έννοια υπηρεσιακής ιεραρχίας, προσβάλλοντας εργαζόμενους και απαξιώνοντας την υπηρεσία της οποίας ο ίδιος προΐσταται. Υλοποιώντας την κυβερνητική αντεργατική πολιτική, καλεί εργαζόμενους σε απολογία, αμφισβητεί τις άδειες ασθενείας των εργαζομένων, έστειλε απαράδεκτη και προσβλητική επιστολή προς συνάδελφο που έκανε χρήση του δικαιώματός του να λείψει τη μέρα που έδωσε αίμα». Ο συγκεκριμένος αντιδήμαρχος, επισημαίνει το Σωματείο, αντλεί αυτό το «δικαίωμα» από τη συνολική στάση της δημοτικής αρχής.

Το Σωματείο καλεί τους εργαζόμενους να διαφυλάξουν σαν κόρη οφθαλμού την ταξική ενότητα και συσπειρωμένοι γύρω από το Σωματείο να βρίσκονται σε αγωνιστική ετοιμότητα για να παρεμποδίσουν το πέρασμα τέτοιων αντεργατικών μέτρων και να διεκδικήσουν ακόμα καλύτερες συνθήκες δουλειάς.

ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
«Αλλα λόγια» για τις επικουρικές

Τις ευθύνες της επιχειρεί να αποποιηθεί με ανακοίνωσή της η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας για το πρόβλημα που προέκυψε με την καταβολή των επικουρικών συντάξεων. Τονίζει ότι οικειοθελώς κατέβαλε το απαιτούμενο ποσό χωρίς να είναι υποχρεωμένη να το κάνει. Κρύβει όμως ότι το πρόβλημα του επικουρικού ταμείου εντάσσεται στη γενικότερη αντιασφαλιστική επίθεση που έχουν εξαπολύσει οι κυβερνήσεις του κεφαλαίου και ότι οι τραπεζίτες έχουν πρωταγωνιστήσει σε αυτή καθώς η δραματική συρρίκνωση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων οδηγεί στην παραπέρα ακόμα μεγαλύτερη αύξηση των κερδών τους. Αλλωστε, η ίδια η διοίκηση σημειώνει ότι στις προθέσεις είναι να «αξιοποιήσει» τα χρήματα που θα γλιτώσει από την εφαρμογή των αντιασφαλιστικών νόμων για τη δημιουργία ενός τρίτου πυλώνα ασφάλισης. Δηλαδή, ενός πυλώνα που βάζει στο χέρι τα χρήματα των εργαζομένων προκειμένου το κεφάλαιο να τα επενδύει σε δραστηριότητες για να αυξήσει το ίδιο τα κέρδη του.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ «ΩΝΑΣΕΙΟΥ»
Προειδοποιεί για απαξίωση του μεταμοσχευτικού προγράμματος

Την προειδοποίηση ότι η ακολουθούμενη πολιτική θα οδηγήσει στη διάλυση της μοναδικού προγράμματος Μεταμοσχεύσεων που υπάρχει στο «Ωνάσειο» Καρδιοχειρουργικό Κέντρο (ΩΚΚ) κάνει με ανοιχτή επιστολή το Σωματείο των Εργαζομένων. «Τα τμήματα που κάνουν το ΩΚΚ να ξεχωρίζει όλα αυτά τα χρόνια απαξιώνονται, καταργούνται ή... μεταγράφονται σε άλλες ιδιωτικές επιχειρήσεις υγείας στην Αττική», υπογραμμίζει το Σωματείο, επιμερίζοντας - εκτός από την ακολουθούμενη γενική πολιτική - και τις ευθύνες της σημερινής διοίκησης του ΩΚΚ.

Μάλιστα, όμως καταγγέλλει το Σωματείο, η σημερινή διοίκηση του ΩΚΚ επιχειρεί την υποβάθμιση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, καθώς ούτε την προηγούμενη Συλλογική Σύμβαση εφάρμοσε, ενώ για τη νέα όρισε επιτροπή αντί να προσέλθει η ίδια στις διαπραγματεύσεις. Ετσι, το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου αποφάσισε ομόφωνα να διακόψει κάθε συζήτηση με τη συσταθείσα επιτροπή.

ΠΑΜΕ
Καραβάνι αλληλεγγύης σε Λίβανο - Συρία

Πιστό στις αρχές του προλεταριακού διεθνισμού και συνεχίζοντας να εκφράζει έμπρακτα την αλληλεγγύη του σε κάθε αγωνιζόμενο λαό, το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο διοργανώνει φέτος Καραβάνι Αλληλεγγύης στο Λίβανο και στη Συρία, με αφορμή τη συμπλήρωση 2 χρόνων από τη νίκη της λιβανέζικης αντίστασης. Το ΠΑΜΕ απευθύνει κάλεσμα συμμετοχής σε κάθε αγωνιστή, ειδικότερα στους νέους και στις νέες που δεν έχουν ζήσει τέτοιες εμπειρίες. Το Καραβάνι θα πραγματοποιηθεί από τις 25 μέχρι τις 30 του Σεπτέμβρη 2008 ενώ η τιμή συμμετοχής είναι 570 ευρώ. Για πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στα τηλέφωνα 210.3833.786 και 210.3301.847.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org