ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 5 Αυγούστου 2006
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ωμή παρέμβαση του Αμερικανού Προέδρου κατά της Κούβας

Προκλητική δήλωση του Τζ. Μπους για την ανατροπή της κυβέρνησης του Νησιού της Επανάστασης και του σοσιαλισμού

Πανέτοιμοι οι Κουβανοί εργαζόμενοι (εδώ υγειονομικοί στην Αβάνα) να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε απειλή

Associated Press

Πανέτοιμοι οι Κουβανοί εργαζόμενοι (εδώ υγειονομικοί στην Αβάνα) να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε απειλή
ΑΒΑΝΑ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

«Επιτομή του ντελίριουμ» της επιθετικότητας των ΗΠΑ χαρακτήρισε η κουβανική τηλεόραση την έκκληση του Αμερικανού Προέδρου που έγινε τα ξημερώματα χτες ώρα Ελλάδας: Λίγο - πολύ ο Τζορτζ Ου. Μπους κάλεσε τους Κουβανούς να «εργαστούν για τη δημοκρατική αλλαγή στη χώρα τους» για να ανατραπεί η επαναστατική κυβέρνηση και το σοσιαλιστικό σύστημα.

Πρόκειται για την πρώτη ωμή παρέμβαση Μπους για την κατάσταση στην Κούβα, μετά την ανακοίνωση της ασθένειας του Φιντέλ Κάστρο, που έγινε από το Κρόφορντ του Τέξας. Ο Μπους είπε συγκεκριμένα:

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες παρακολουθούν στενά την κατάσταση στην Κούβα μετά την ανακοίνωση της μεταβίβασης εξουσίας. Σε αυτή την ώρα της αβεβαιότητας ένα είναι σαφές: Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν σθεναρά τις ελπίδες του κουβανικού λαού για δημοκρατία και ελευθερία. Επανειλημμένως έχουμε πει ότι ο κουβανικός λαός δικαιούται να ζει ελεύθερος. Καλώ όλες τις δημοκρατικές κυβερνήσεις, ενωμένες, να στηρίξουν το δικαίωμα των Κουβανών να εργαστούν για μία δημοκρατική αλλαγή στη χώρα τους».

Στη συνέχεια ο Αμερικανός Πρόεδρος προχώρησε την προκλητική του παρέμβαση, λέγοντας ξεκάθαρα, αν και διπλωματικά, ότι όσοι αντισταθούν στο εγχείρημα του στησίματος «μεταβατικής κυβέρνησης» θα μπουν στο στόχαστρό τους. Σημείωσε χαρακτηριστικά:

«Θα σας υποστηρίξουμε στην προσπάθειά σας να συγκροτήσετε μια μεταβατική κυβέρνηση στην Κούβα, αφοσιωμένη στη δημοκρατία και θα σημειώσουμε όσους (σ.σ. διπλωματική διατύπωση, εννοεί ότι θα μπουν στο στόχαστρο) στο παρόν καθεστώς παρεμποδίσουν την επιθυμία σας για μια ελεύθερη Κούβα. Στην περίπτωση που υπάρξει μετάβαση της κουβανικής κυβέρνησης, είμαστε έτοιμοι να παρέχουμε όση ανθρωπιστική βοήθεια χρειαστεί προκειμένου να βοηθήσουμε το λαό της Κούβας. Οι Ηνωμένες Πολιτείες ελπίζουν εδώ και καιρό να υπάρξει μία ελεύθερη, ανεξάρτητη και δημοκρατική Κούβα, η οποία θα αποτελεί στενό φίλο και γείτονα. Εάν επιτευχθεί αυτό, οι Κουβανοί μπορούν να υπολογίζουν στην πλήρη και δίχως όρους υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών».

Ομως η αμερικανική κυβέρνηση δε σταμάτησε εδώ... Λίγο νωρίτερα ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Σον ΜακΚόρμακ, έδωσε το «πράσινο φως» για την επιβολή του νέου σχεδίου ανατροπής, που προβλέπει σε περίπτωση ανάληψης των καθηκόντων από τον Ραούλ τη μη αναγνώριση του: «Η επιβολή του Ραούλ Κάστρο αποστερεί από τον κουβανικό λαό το δικαίωμα να εκλέγει ελεύθερα την κυβέρνησή του» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που καταλήγει «είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε την Κούβα για την επίτευξη μιας δημοκρατικής αλλαγής και να προσφέρουμε επειγόντως ανθρωπιστική βοήθεια. Οι Κουβανοί θα πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν έχουν καλύτερο φίλο από την Αμερική και ότι μπορούν να υπολογίζουν στην υποστήριξή μας στο πλαίσιο της διαδικασίας προς μια μελλοντική δημοκρατία».

«Ο μοναδικός τρόπος για να μπορέσει να εφαρμοστεί το νέο σχέδιο του Μπους για την "αλλαγή καθεστώτος στην Κούβα" είναι διά της βίας. Και να είναι σίγουροι ότι η βία θα αποτύχει», τόνισε σε μια πρώτη αντίδραση ο Ρογκέλιο Πολάνκο, διευθυντής της εφημερίδας «Juventud Rebelde», όργανο της Κομμουνιστικής Νεολαίας της Κούβας. Την ίδια στιγμή σε όλη την κουβανική επικράτεια ο λαός δίνει την πιο αποστομωτική απάντηση στις προκλήσεις του αμερικανικού ιμπεριαλισμού, οργανώνοντας πολιτικές συγκεντρώσεις όπου εκφράζει την αμέριστη εμπιστοσύνη του στην κυβέρνηση της Κούβας, αλλά και διατρανώνοντας την ετοιμότητά του να υπερασπιστεί την επανάστασή του και το σοσιαλισμό. Σε αυτό τον αγώνα φυσικά δεν είναι μόνος του. Εχει τη συμπαράσταση εκατομμυρίων αγωνιστών σε κάθε γωνιά του πλανήτη.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Η Κούβα υπερασπίζεται το μέλλον

Σχετικά με την προκλητική ανακοίνωση του προέδρου των ΗΠΑ Τζ. Μπους κατά της σοσιαλιστικής Κούβας και την προσπάθεια τις τελευταίες μέρες, με αφορμή την ασθένεια του ηγέτη της Κούβας, Φιντέλ Κάστρο, να προωθηθούν τα αμερικανικά σχέδια ανατροπής της κυβέρνησής της, το ΚΚΕ, με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ, καλεί την εργατική τάξη και τον λαό, να εκφράσει την αλληλεγγύη του. Στην ανακοίνωση αυτή σημειώνεται αναλυτικά:

«

H προκλητική ανακοίνωση του προέδρου των ΗΠΑ Τζ. Μπους, με την οποία καλεί τις αντεπαναστατικές δυνάμεις να ανατρέψουν την κυβέρνηση της Κούβας, δείχνει το απύθμενο μίσος που τρέφουν κατά της σοσιαλιστικής Κούβας οι εκπρόσωποι του ιμπεριαλισμού, που μεγαλώνει όσο αυξάνονται οι αποτυχίες τους να ανατρέψουν τη λαϊκή εξουσία.

Τώρα οι ΗΠΑ επιχειρούν να εκμεταλλευτούν την ασθένεια του συντρόφου Φιντέλ Κάστρο κλιμακώνοντας τις ωμές επεμβάσεις τους, νομίζοντας ότι βρήκαν την καλύτερη ευκαιρία να επιτύχουν στους αντιλαϊκούς στόχους τους. Με το θράσος του τρομοκράτη ο Τζ. Μπους απειλεί επιπλέον "όσους στο τωρινό καθεστώς εμποδίζουν την επιθυμία για μία ελεύθερη Κούβα"!

Το ΚΚΕ καταγγέλλει στον ελληνικό λαό την κλιμάκωση της αντεπαναστατικής επεμβατικής δράσης των ΗΠΑ και άλλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων κατά της Κούβας. Πρέπει να μάθουν οι ιμπεριαλιστές πως η σοσιαλιστική Κούβα δεν είναι μόνη. Οι προκλήσεις και οι επιθέσεις που στρέφονται κατά του ανυπόταχτου κουβανικού λαού και του ηρωικού Κομμουνιστικού Κόμματος της Κούβας συναντούν την καταδίκη και την αντίθεση εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο!

Το ΚΚΕ εκφράζει την επαναστατική του αλληλεγγύη στο ΚΚ Κούβας και στο λαό της. Καλεί την εργατική τάξη και συνολικά τον ελληνικό λαό να εκφράσει την αμέριστη και θερμή του αλληλεγγύη προς το νησί της επανάστασης, ανεξάρτητα από το βαθμό συμφωνίας προς το σοσιαλισμό.

Η Κούβα υπερασπίζεται το μέλλον».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΚΟΥΒΑΣ
Ευχαριστήρια επιστολή στο ΚΚΕ

Ευχαριστήρια επιστολή προς το ΚΚΕ απέστειλε το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος Κούβας για το μήνυμα συμπαράστασης που έστειλε η Αλέκα Παπαρήγα, ΓΓ της ΚΕ εκ μέρους του Κόμματος, για το πρόβλημα υγείας του Φιντέλ Κάστρο. Στην επιστολή αυτή αναφέρεται: «Εκ μέρους του ΚΚ Κούβας, θέλουμε να σας ευχαριστήσουμε για το μήνυμα αλληλεγγύης και τη συμπαράστασή σας για την υγεία του ηγέτη μας Φιντέλ Κάστρο, ο οποίος με επιτυχία αναρρώνει μετά την εγχείρηση στην οποία υποβλήθηκε, πράγμα που θα πάρει κάποιες εβδομάδες, αλλά είμαστε σίγουροι ότι εκ νέου θα είναι κοντά μας στον αγώνα. Με την ευκαιρία, θα θέλαμε να σας διαβεβαιώσουμε για την πίστη μας στην Επανάσταση και στη δύναμη του Κόμματος και να είστε απολύτως βέβαιοι ότι η σοσιαλιστική οικοδόμηση θα συνεχίσει να προχωράει με νέες επιτυχίες με το λαό σταθερό και σίγουρο. Η ζωή στη χώρα μας συνεχίζεται κανονικά και όλα τα καθήκοντα και προγράμματα που είναι σε εξέλιξη εκπληρώνονται χωρίς καθυστερήσεις.

Σας παρακαλούμε να μεταφέρετε στους συντρόφους, μέλη του Κόμματος, τις ευχαριστίες μας και τη δέσμευσή μας να συνεχίσουμε να οικοδομούμε τη Σοσιαλιστική Επανάσταση.

Αδελφικά,

Μέχρι τη νίκη για πάντα».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ