ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 5 Αυγούστου 2006
Σελ. /24
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΥΡΙΚΟΣ ΓΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ
Θα εντείνει το χτύπημα των εργασιακών σχέσεων

Ο Γ. Μαυρίκος συζητά με τους απεργούς μπροστά από τα κεντρικά γραφεία της Εμπορικής Τράπεζας
Ο Γ. Μαυρίκος συζητά με τους απεργούς μπροστά από τα κεντρικά γραφεία της Εμπορικής Τράπεζας
Με την ένταση του χτυπήματος των ασφαλιστικών δικαιωμάτων και των εργασιακών σχέσεων θα συνοδευτεί η ιδιωτικοποίηση της Εμπορικής Τράπεζας. Τα παραπάνω τόνισε ο Γιώργος Μαυρίκος, υποψήφιος υπερνομάρχης με τη «Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία», όταν χτες βρέθηκε στην απεργιακή φρουρά των εργαζομένων μπροστά από το κεντρικό κατάστημα της Εμπορικής Τράπεζας στη Σοφοκλέους. Εκεί συζήτησε με τους εργαζόμενους για την πορεία της απεργίας, τις ευθύνες της πλειοψηφίας της ΟΤΟΕ, καθώς και σε ποιο σημείο βρίσκεται το ξεπούλημα της Τράπεζας.

Οι εργαζόμενοι, το κύριο που ανέδειξαν μιλώντας στον Γ. Μαυρίκο, ήταν «η πλήρης απουσία της ηγεσίας της ΟΤΟΕ». Οπως τόνισαν, όχι μόνο δεν κινητοποίησε επί της ουσίας τον κλάδο απέναντι στην πώληση της Τράπεζας, αλλά το μόνο που έκανε ήταν να βγάλει ανακοινώσεις... συμπαράστασης, όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε. Και οι τρεις δυνάμεις ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και «Αυτόνομο Δίκτυο» (ΣΥΝ), σε καμιά περίπτωση δεν οργάνωσαν τον αγώνα των εργαζομένων. Επίσης, τον ενημέρωσαν σε ποιο σημείο βρίσκεται η διαδικασία της πώλησης και σε ποια ποσοστά κυμαίνεται η απεργία.

Ο Γ. Μαυρίκος, με δηλώσεις του, τόνισε πως «η απόφαση της κυβέρνησης της ΝΔ να ολοκληρώσει την ιδιωτικοποίηση της ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ, που ξεκίνησε το 2001 η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, θα συνοδευτεί από τη μείωση του προσωπικού». «Ηδη», συμπλήρωσε, «η CREDIT AGRICOLE έχει ανακοινώσει πρόγραμμα "εθελουσίας εξόδου" 500 εργαζομένων». Επιπλέον, θα συνοδευτεί, από «το χτύπημα των ασφαλιστικών δικαιωμάτων» μιας και «υπάρχει στα σκαριά νέο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για το επικουρικό ταμείο των εργαζομένων της ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ» καθώς και το «παραπέρα χτύπημα των εργασιακών δικαιωμάτων».

Οπως σημείωσε, «η εξαγορά της ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ από την CREDIT AGRICOLE εντάσσεται στους γενικότερους σχεδιασμούς των τραπεζικών μονοπωλίων για γιγάντωση των διαστάσεών τους, για αύξηση των κερδών τους και επέκταση των δραστηριοτήτων τους σε νέες αγορές (Βαλκάνια κλπ.). Για τους εργαζόμενους, τα λαϊκά στρώματα, αυτό θα σημάνει ένταση της εκμετάλλευσής τους, παραπέρα καταλήστευση των λαϊκών νοικοκυριών και των αυτοαπασχολούμενων με τοκογλυφικά δάνεια. Αλλωστε, όπως προκύπτει και από τα οικονομικά αποτελέσματα των τραπεζών του Α' εξαμήνου του 2006, κύρια πηγή των κερδών τους είναι τα στεγαστικά - καταναλωτικά δάνεια και οι πιστωτικές κάρτες».

Και κατέληξε: «Καλούμε τους εργαζόμενους να βγάλουν τα συμπεράσματά τους, να καταδικάσουν στις Νομαρχιακές και Δημοτικές εκλογές τα κόμματα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ». Οπως τόνισε, τα κόμματα αυτά «στήριξαν την ιδιωτικοποίηση της ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ» και «με την αντεργατική τους πολιτική οδηγούν τα λαϊκά στρώματα στα γκισέ των τραπεζών να υποθηκεύουν τις περιουσίες τους. Η ΝΑΣ - σημείωσε - στηρίζει τον αγώνα των εργαζομένων και τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις».

ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΚΑΛΠΗ

Στην Αττική καταγράφεται το σύνολο των προβλημάτων του λαού της χώρας, συχνά με ιδιαίτερη οξύτητα. Διαφέρουν βέβαια από περιοχή σε περιοχή και εκφράζουν ανάλογα την ταξική διάρθρωση των περιοχών. Η εκλογική αναμέτρηση του Οκτώβρη είναι μια μεγάλη πολιτική μάχη, στην οποία οι εργαζόμενοι καλούνται να ψηφίσουν με κριτήριο τα προβλήματά τους. Ενα από αυτά είναι η ατμοσφαιρική ρύπανση στην Αττική που απειλεί την υγεία τους και η οποία από χρόνο σε χρόνο επιδεινώνεται, όπως για παράδειγμα συμβαίνει αυτές τις μέρες.

Σε μέρες υψηλής ρύπανσης, το νέφος εξαπλώνεται μέχρι την Κόρινθο και τη Χαλκίδα όπου ενώνεται με τα ρυπαντικά νέφη που παράγονται εκεί. Τα όποια μέτρα, μέχρι σήμερα, δε βρήκαν λύσεις, αφού ήταν ουσιαστικά ρυθμίσεις στο υφιστάμενο πλαίσιο και όχι μέτρα μείωσης της ρύπανσης πριν την εκπομπή της. Το πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται με αποσπασματικά ημίμετρα.

Μια από τις αιτίες που προκαλούν την ατμοσφαιρική ρύπανση, είναι η καταστροφή του περιβάλλοντος, των ελεύθερων χώρων και του δασικού πλούτου. Οι κυβερνήσεις της ΝΔ σήμερα και του ΠΑΣΟΚ προηγούμενα, έχουν...«συνεισφέρει» τα μέγιστα σ' αυτή την καταστροφή, μετατρέποντας το περιβάλλον σε εμπόρευμα, που αξιοποιεί το μεγάλο κεφάλαιο. Αντίστοιχα, όμως, τεράστιες είναι και οι ευθύνες διοικήσεων των δήμων που πρόσκεινται σε ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΣΥΝ, οι οποίες όχι μόνο επέτρεψαν, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις πρωτοστάτησαν σ' αυτή τη λεηλασία. Εκτάσεις που έχουν παραχωρηθεί σε επιχειρηματικούς ομίλους και που θα μπορούσαν να αποτελούν ανάσα για τους εργαζόμενους (Βοτανικός, Ελληνικό, κτήμα ΘΩΝ, Ολυμπιακές εγκαταστάσεις κ.ά.) έτυχαν της αποδοχής και των συλλογικών οργάνων της Αυτοδιοίκησης που συνδιοικούν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ.

Ενδεικτικά της τεράστιας αυτής καταστροφής, αποτέλεσμα συγκεκριμένης πολιτικής, αναφέρουμε τα παρακάτω:

  • Μεγάλες περιοχές στερούνται προσβάσεων ακόμη και για ασθενοφόρα ή δυνάμεις πυροσβεστικής ή άλλων μονάδων βοήθειας.
  • Τεράστιες καμένες δασικές περιοχές εξαιρούνται της αναδάσωσης.
  • Το περιαστικό πράσινο και οι παραλίες δίνονται βορά στο μεγάλο κεφάλαιο.
  • Οι ελεύθεροι χώροι, μικροί και μεγάλοι, τσιμεντοποιούνται.
  • Ο Ελαιώνας δίνεται σε ΠΑΕ και δαπανώνται εκατομμύρια ευρώ για υποδομές που θα εξυπηρετήσουν τις μεγαλοϊδιοκτησίες της περιοχής και ιδιαίτερα αυτές που αποκτήθηκαν τα τελευταία χρόνια.
  • Το Ελληνικό ετοιμάζεται να δεχτεί μια νέα πόλη 15-20.000 κατοίκων με την εμπορευματοποίηση πάνω από χιλίων στρεμμάτων και την τσιμεντοποίησή τους.
  • Μεγάλες περιοχές της Αττικής δεν έχουν ούτε τους ελεύθερους χώρους που απαιτούνται για τη συγκέντρωση των κατοίκων σε περίπτωση ανάγκης (π.χ. σεισμοί).
  • Τα οικόπεδα των στρατοπέδων που καταργούνται, εμπορευματοποιούνται με αντιπαροχή.
  • 500 χιλιόμετρα ρεμάτων (το 1/5 του συνόλου) έχουν μπαζωθεί, έχουν καταπατηθεί, κτίστηκαν, έγιναν δρόμοι, συχνά, με δραματικές συνέπειες. Παλιότερα το 80% του νερού απορροφούνταν από το έδαφος, ενώ σήμερα ρέει προς τη θάλασσα.
«Ανοικτές ακτές» και αύριο

Και αυτή την Κυριακή 6 Αυγούστου συνεχίζεται η πρωτοβουλία της «Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας» και των αγωνιστικών δημοτικών κινήσεων, για ανοικτές ακτές με δωρεάν χρήση όλων των εγκαταστάσεών τους από το λαό. Η αυριανή κινητοποίηση για δωρεάν πρόσβαση στις ακτές θα πραγματοποιηθεί στις 10.30 π.μ.

Η πρωτοβουλία αυτή της ΝΑΣ βρήκε ήδη θετική ανταπόκριση τις δύο προηγούμενες Κυριακές στις παραλίες της Βουλιαγμένης (είσοδος 4 και 5 ευρώ) και της Βούλας (είσοδος 5 ευρώ). Η ΝΑΣ και οι αγωνιστικές δημοτικές κινήσεις, με αυτό τον τρόπο, απαντούν αποφασιστικά και στη νέα κυβερνητική πρόκληση. Η κυβέρνηση, με το νομοσχέδιο που πρόσφατα κατέθεσε για τον αιγιαλό, έρχεται να περιορίσει ακόμα περισσότερο το δικαίωμα του λαού στην ελεύθερη πρόσβαση στις παραλίες, παραδίδοντας πλήρως τον αιγιαλό στα επιχειρηματικά συμφέροντα.

Οπως σημειώνει η ΝΑΣ σε σχετικό δελτίο Τύπου, «καλούμε τους εργαζόμενους, τη νεολαία να διεκδικήσουν την απόσυρση του νομοσχεδίου, να παλέψουν για το δικαίωμα τους να ανήκουν οι ακτές στους ίδιους και όχι στους επιχειρηματίες».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ