ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 5 Αυγούστου 2001
Σελ. /32
ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ
Ετοιμη η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης των γυναικών

Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την άρση των ανισοτήτων μεταξύ ανδρών και γυναικών, σε σχέση με τα ασφαλιστικά - συνταξιοδοτικά δικαιώματά τους, κατέθεσε την περασμένη Πέμπτη η κυβέρνηση στο Συμβούλιο της Επικρατείας, προκειμένου να είναι έτοιμη για τις ανατροπές σε κατακτημένα δικαιώματα των εργαζόμενων γυναικών, αλλά και να εφαρμόσει την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την εξίσωση των συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων ανδρών και γυναικών. Μια εξίσωση, που μεγεθύνει τις ήδη υπάρχουσες ανισότητες ανάμεσα στα δύο φύλα και, μάλιστα, στο όνομα της ισότητας!

Η υπογραφή του Προεδρικού Διατάγματος θα δώσει στην κυβέρνηση και την τυπική δικαιολογία για τις αντιδραστικές αλλαγές, της συμμόρφωσης με τις οδηγίες 86/378 και 96/97/ της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Που ορίζουν ότι πρέπει να υπάρχει ίση μεταχείριση ανάμεσα σε άνδρες και γυναίκες, που συμμετέχουν σε «επαγγελματικά» ασφαλιστικά συστήματα, όσον αφορά στην ηλικία συνταξιοδότησης, στις εισφορές, στις παροχές και μια σειρά άλλα ζητήματα, που περιέχονται και στο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, όπως ότι «η αρχή της ίσης μεταχείρισης συνεπάγεται την εξάλειψη κάθε διάκρισης λόγω φύλου, είτε άμεσης είτε έμμεσης», η οποία αρχή καταργεί διατάξεις που «επιβάλλουν διαφορετικά όρια ηλικίας για συνταξιοδότηση».

Η ΓΣΕΕ, που εμφανίστηκε καθησυχαστική για την απόφαση του Δικαστηρίου, αφού θεωρεί ότι «οι αποφάσεις δεν έχουν ούτε καθολικό ούτε δεσμευτικό χαρακτήρα...», δεν πήρε θέση για το Προεδρικό Διάταγμα. Ετσι, υποβαθμίζοντας το θέμα, γίνεται για άλλη μια φορά ένας κυβερνητικός μοχλός για την υλοποίηση της αντεργατικής πολιτικής της.

Σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση, κινήθηκε η άμεση παρέμβαση των ταξικών συνδικαλιστικών δυνάμεων, αλλά και του ΚΚΕ, το οποίο καλεί σε αγώνα ενάντια στις διαλυτικές αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση.

Πρεμιέρα του «τρομονόμου»

Επίσημη πρεμιέρα είχε ο νέος «τρομονόμος». Με το κλίμα που δημιουργούν όλη τη βδομάδα με αφορμή την υπόθεση Πάσσαρη, και την έτσι κι αλλιώς πολιτική χροιά των γεγονότων, φαίνεται ότι δημιούργησαν βολικές συνθήκες για την τροπή της υπόθεσης, μετά την παραπομπή του συλληφθέντος 24χρονου Δημ. Πολυδωρόπουλου, ο οποίος προέρχεται από τον αναρχικό χώρο. Ετσι, για πρώτη φορά, ασκήθηκε ποινική δίωξη με βάση το νόμο 2928/2001 που ψηφίστηκε από τη Βουλή τον περασμένο Ιούνη, ανοίγοντας ίσως το δρόμο της δημιουργίας και κλίματος τρομο-λαγνείας στην κοινή γνώμη. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 24χρονος Δημήτρης Πολυδωρόπουλος φέρεται να βοήθησε τις διωκτικές αρχές με την κατάθεσή του και νομικοί κύκλοι εκτιμούν ότι το γεγονός αυτό μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπισή του με μεγαλύτερη επιείκεια, όπως προβλέπεται από τις διατάξεις του νέου νόμου για το οργανωμένο έγκλημα και την τρομοκρατία. Δεν αποκλείεται, λοιπόν, στη συνέχεια να χρησιμοποιηθεί αυτή η διαδικασία, προκειμένου να επιδιωχτεί και αντιστροφή του κλίματος μαζικής καταδίκης του «τρομονόμου», αφού η υπόθεση συνδέεται με το «κοινό έγκλημα» και όχι με δίωξη κοινωνικοπολιτικής δράσης, αν και αυτό το «προέρχεται από την αναρχικό χώρο» πιθανά να μην είναι τυχαίο.

ΚΤΕΛόσημο και ιδιωτικά ΚΤΕΟ

Ποιος είπε ότι δυσκολεύεται η κυβέρνηση στην προώθηση των ...εκσυγχρονισμών της; Η συνταγή είναι γνωστή και δοκιμασμένη. Αλλωστε, τα «τέλη» γιατί εφευρέθηκαν; Ετσι, μετά το Σπατόσημο και το σεισμόσημο, έρχεται και το ΚΤΕΛόσημο, που αναφέρεται σε τέλη, ύψους 5%, επί των ακαθάριστων εισπράξεων κάθε ΚΤΕΛ. Και έτσι η κυβέρνηση θα βελτιώσει την εικόνα των υπεραστικών συγκοινωνιών, ελέω 2004, χαρίζοντας τα επόμενα χρόνια δεκάδες δισεκατομμύρια δραχμές στους ιδιοκτήτες τους. Φυσικά, το νέο χαράτσι θα πληρώνουν οι εργαζόμενοι, το δε όφελος, όπως πάντα, θα το έχει η πολυδιαφημισμένη «ιδιωτική πρωτοβουλία». Οπως δήλωσε ο υπουργός Χρ. Βερελής, η αύξηση αυτή αναμένεται να επιβληθεί σε ένα τρίμηνο από σήμερα. Το 4% θα το διαχειρίζονται οι ιδιοκτήτες των ΚΤΕΛ και το 1% το υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών.

Συγκεκριμένα, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου παρουσίασε τη βδομάδα που πέρασε νομοσχέδιο - που αναμένεται να καταθέσει σύντομα στη Βουλή - για αλλαγές στη λειτουργία των ΚΤΕΛ και ΚΤΕΟ. Σχετικά με τα πρώτα, εισάγει ρυθμίσεις για ανανέωση του στόλου των λεωφορείων, κατασκευή σύγχρονων σταθμών αφιξοαναχώρησης και στέγασης οχημάτων. Επιπλέον, σε ιδιώτες ετοιμάζεται να μοιράσει και τα ετήσια έσοδα των ΚΤΕΟ, που ανέρχονται σε περίπου 45 δισ. δρχ.

Σελιδόραμα

Στις 5 Αυγούστου του 1895, στις 10.30 το βράδυ, η καρδιά του συντρόφου του Μαρξ και συνδημιουργού της μαρξιστικής κοσμοθεωρίας, Φρίντριχ Ενγκελς, έπαψε να χτυπά. Μαζί έγραψαν έργα όπως η «Αγία Οικογένεια», η «Γερμανική Ιδεολογία» και το «Κομμουνιστικό Μανιφέστο». Αλλά και στα έργα, όπου συγγραφέας είναι ο ένας από τους δύο, η σφραγίδα του άλλου είναι εμφανής, έστω και αν ο Ενγκελς πάντα τοποθετούσε τον εαυτό του σε δεύτερη μοίρα σε σχέση με τον Μαρξ... (σελίδα 12)

Περίοδος, που τη σημάδεψαν μεγάλοι εργατικοί και λαϊκοί αγώνες, ήταν το α' εξάμηνο του 2001. Από το απεμπλουτισμένο ουράνιο, τις εξελίξεις στην ΠΓΔΜ και την παράδοση Μιλόσεβιτς, τις αγροτικές κινητοποιήσεις, οι μεγάλοι αγώνες για την Κοινωνική Ασφάλιση ήταν αυτοί που κυρίως έβαλαν βαθιά τη σφραγίδα τους στις εξελίξεις. Κάτω από αυτό το πρίσμα, τα κομματικά όργανα συζητούν τη δράση τους, καταλήγουν σε συμπεράσματα και εκτιμήσεις, γενικεύουν την πείρα, ώστε να αξιοποιηθεί στην παραπέρα δράση... (σελίδα 13)

Ερήμωση έχει υποστεί ο νομός Ευρυτανίας, που μέχρι πριν κάποιες δεκαετίες έσφυζε από ζωή, αφού η ομορφιά της περιοχής είναι ικανή να καθηλώσει τον επισκέπτη, αλλά, φυσικά, δεν είναι αρκετή για να «κρατήσει» και τον ντόπιο πληθυσμό στην περιοχή του. Η «φυσική ομορφιά δεν τρώγεται»... όπως μας λένε οι κάτοικοι... (σελίδες 16-17)

Εφαρμογή της αντιναρκωτικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, της πολιτικής του «περιορισμού της βλάβης», της «διαχείρισης» κι όχι της αντιμετώπισης του προβλήματος των ναρκωτικών, της πολιτικής που διέπεται από τη νεοφιλελεύθερη αρχή του «κόστους - αποδοτικότητας» και τη λογική των ιδιωτικοποιήσεων, υπηρετεί το πλαίσιο των αποφάσεων του Υπουργικού Συμβουλίου, το οποίο συνεδρίασε στις 28.6.2001, υπό τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη (σελίδα 19)

Βόρειες Σποράδες. Ενας παράδεισος παραδομένος στην «αγκαλιά» του Αιγαίου, αλλά για τους επισκέπτες και όχι για τους κατοίκους του, αφού περισσεύουν τα προβλήματα όπως η ανεργία, οι τραγικές ελλείψεις στο χώρο της Υγείας, το δυσβάσταχτο κόστος των εισιτηρίων στα πλοία, η λειψυδρία, η έλλειψη έργων υποδομής το ξεκλήρισμα των αγροτών κλπ... (σελίδες 24-25)
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org