ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 5 Αυγούστου 2020
Σελ. /20
ΕΞΑΡΣΗ ΚΡΟΥΣΜΑΤΩΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ
Η πραγματική αιτία δεν μπορεί να κρυφτεί... πίσω από την «ατομική ευθύνη»

Η κυβέρνηση επιχειρεί να παρουσιάσει στο λαό ότι εξαρτάται από ...αυτόν η πορεία της πανδημίας. Την ίδια στιγμή που έχει αφήσει γυμνό το δημόσιο σύστημα Υγείας και έχει σε πρώτο πλάνο τις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων του Τουρισμού...

Eurokinissi

Ενώ η κατάσταση στα νοσοκομεία και τις δημόσιες δομές Υγείας είναι κυριολεκτικά «στο κόκκινο», χωρίς να έχει παρθεί κανένα ουσιαστικό μέτρο ενίσχυσης με προσωπικό και εξοπλισμό, η κυβέρνηση εμφανίστηκε χτες για άλλη μια φορά να παρουσιάζει στον ελληνικό λαό ως το κρισιμότερο στοιχείο για την αντιμετώπιση της έξαρσης του κορονοϊού την «ατομική ευθύνη».

Χτες, μετά από δύο μήνες, έγινε ενημέρωση με τη γνωστή σύνθεση, δηλαδή από τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας Σωτήρη Τσιόδρα και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά. Παρά τα ανησυχητικά στοιχεία, όπως η αύξηση των κρουσμάτων και των ενεργών εστιών στη χώρα από το «άνοιγμα» του Τουρισμού, μόνο και μόνο για να ικανοποιηθούν οι ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων του κλάδου, η κυβέρνηση «φωτογράφισε» για άλλη μια φορά ως σχεδόν αποκλειστική αιτία φαινόμενα «ατομικής συμπεριφοράς» στη μη τήρηση ορισμένων μέτρων προστασίας, που, αν και υπαρκτό πρόβλημα, όχι μόνο δεν είναι η βασική αιτία, αλλά και αυτά σχετίζονται με τις κυβερνητικές αντιφάσεις στη διαχείριση της πανδημίας. Διαχείριση που είτε στη μια είτε στην άλλη φάση κριτήριο έχει τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων. Ετσι, είναι η ίδια η κυβέρνηση που δίνει τη δυνατότητα στους εφοπλιστές να «παστώνουν» σαν σαρδέλες επιβάτες στα καράβια τους, στις αεροπορικές εταιρείες στα αεροπλάνα, που δεν εξασφαλίζει επαρκή δρομολόγια στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, με αποτέλεσμα χιλιάδες άνθρωποι να είναι ο ένας πάνω στον άλλο, που «ανοίγει» την κρουαζιέρα για να μη χάσουν τα έσοδά τους οι επιχειρηματίες του Τουρισμού, που υιοθετεί τις κατευθύνσεις της ΕΕ για χαλάρωση των υγειονομικών πρωτοκόλλων στις βιομηχανίες και τις επιχειρήσεις.

Τα μέτρα

Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν χτες είναι τα εξής:

  • Παράταση έως τις 31 Αυγούστου στο όριο των 100 ατόμων σε κοινωνικές εκδηλώσεις.
  • Από σήμερα απαγορεύεται η διέλευση από τον συνοριακό σταθμό της Κακαβιάς (11 μ.μ. - 7 π.μ.) και εγκατάσταση μόνιμου κλιμακίου του στρατού από τη Δευτέρα για τον έλεγχο των εισερχόμενων. Από τις 16 Αυγούστου, όποιος εισέρχεται από την Αλβανία θα μπαίνει σε 7ήμερη κατ' οίκον απομόνωση.
  • «Εντατικοποίηση» των ελέγχων σε εργοστάσια τροφίμων, ενώ στον ελεγκτικό μηχανισμό προστίθεται και ο ΕΦΕΤ. Να θυμίσουμε ότι μέχρι σήμερα οι έλεγχοι είναι σχεδόν μηδαμινοί.
  • Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε όλους τους χώρους των πλοίων, ενώ απαγορεύονται οι εκδηλώσεις σε αυτά. Υπενθυμίζεται ότι μόλις πριν λίγες μέρες η πληρότητα στα πλοία αυξήθηκε στο 85%!!!
  • Σε τοπική κλίμακα θα μπαίνουν περιορισμοί στο ωράριο λειτουργίας νυχτερινών κέντρων, ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα και τον αριθμό των κρουσμάτων στην εκάστοτε περιοχή.
Δεν φταίει το «άνοιγμα του Τουρισμού...»

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας Σ. Τσιόδρα, οι βασικές αιτίες της αύξησης των νέων κρουσμάτων είναι οι περισσότεροι σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα εργαστηριακοί έλεγχοι, η διενέργεια πιο στοχευμένων ελέγχων και η αύξηση της κινητικότητας του πληθυσμού. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας, η μεγαλύτερη πηγή κρουσμάτων είναι τα εγχώρια, ενώ παρατηρείται μετατόπιση των κρουσμάτων σε νεαρότερες ηλικίες, τα οποία είναι ασυμπτωματικά (το 24% των κρουσμάτων είναι ασυμπτωματικά).

Παρ' όλα αυτά, δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι η αύξηση των κρουσμάτων εντοπίζεται ακριβώς την ίδια περίοδο που «άνοιξε» σταδιακά ο Τουρισμός και χαλάρωσαν τα υγειονομικά πρωτόκολλα στον Τουρισμό και τις Μεταφορές. Οπως για παράδειγμα: Οριο πληρότητας στα αεροπλάνα κατευθείαν στο 100%, ελλιπής έλεγχος στα χερσαία σύνορα, υποχώρηση του διαβατηριακού και υγειονομικού ελέγχου στα σύνορα και στα αεροδρόμια, απουσία καθολικού προληπτικού ελέγχου από όλους τους επισκέπτες πριν ξεκινήσουν το ταξίδι τους, δειγματοληπτικοί ή καθόλου έλεγχοι , άνοιγμα απο χώρες με αύξηση κρουσμάτων κ.ά.

Επιστημονικά δεδομένα

Σχετικά με τις θεραπευτικές επιλογές, διατυπώθηκαν επιφυλάξεις για φάρμακα που δεν έπιασαν τους προσδοκώμενους στόχους (χλωροκίνη) και θετικές ενδείξεις όπως για τα μονοκλωνικά αντισώματα, «το νέο μεγάλο όπλο στη θεραπεία», και την αβικτιμπίλη. Σύμφωνα με τρεις διαφορετικές μελέτες, λιγότερο από το 1% του πληθυσμού της χώρας έχει μολυνθεί από τον ιό.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο Σ. Τσιόδρας ανέφερε ότι «δεν μπορώ να προβλέψω πόσο κοντά ή μακριά είμαστε στο δεύτερο κύμα πανδημίας. Είναι στο χέρι μας να το περιορίσουμε». Σχετικά με το σύστημα Υγείας, σημείωσε ότι «μια υπερφόρτωση του συστήματος θα είναι καταστροφική». Υπενθυμίζεται ότι πάνω από 30.000 μόνιμοι γιατροί και νοσηλευτές εξακολουθούν να λείπουν από το «ενισχυμένο και θωρακισμένο» σύστημα Υγείας, τα δημόσια κρεβάτια ΜΕΘ παραμένουν ελάχιστα, ενώ έξι μήνες μετά την εμφάνιση της πανδημίας υγειονομικοί καταγγέλλουν ότι ακόμη και σήμερα δεν έχουν γάντια και μάσκες ακόμη και στην Εντατική.

Την ίδια ώρα που ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας μιλούσε για τη μάσκα στον πληθυσμό, τα περισσότερα επιστημονικά δεδομένα στηρίζουν τη χρήση της ως ένα μόνο από τα μέτρα περιορισμού της διασποράς και όχι το καθοριστικό. Αλλωστε, είναι γνωστό ότι αυτό που παίζει καθοριστικό ρόλο είναι ο χρόνος παραμονής σε κλειστούς χώρους σε συνδυασμό με τη σωστή χρήση της μάσκας.

Απαντώντας σε ερώτηση για τα «αντιφατικά μηνύματα που στέλνει η κυβέρνηση (π.χ. πρόστιμα σε ανθρώπους που είναι στριμωγμένοι στα ΜΜΜ χωρίς δικιά τους ευθύνη και την ίδια στιγμή αύξηση της πληρότητας των πλοίων στο 80-85%)», ο Σ. Τσιόδρας απέφυγε να απαντήσει λέγοντας ότι υπάρχει ανάγκη ενιαίων μηνυμάτων.

Η ΕΞΑΠΛΩΣΗ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Καλπάζει σε πολλές χώρες

Copyright 2020 The Associated

Πάνω από 18,5 εκατομμύρια είναι τα κρούσματα μόλυνσης από τον κορονοϊό σε όλο τον κόσμο και οι νεκροί αγγίζουν τους 700.000, με την αύξηση σε ορισμένες χώρες να συνεχίζει να είναι πολύ μεγάλη. Χτες τα περισσότερα νέα κρούσματα καταγράφτηκαν στην Ινδία (πάνω από 50.000), στις ΗΠΑ (πάνω από 48.000) και στη Βραζιλία (πάνω από 18.000).

Η κατάταξη των χωρών με τα περισσότερα επιβεβαιωμένα κρούσματα παραμένει σταθερή, με την πρώτη θέση να κρατάνε οι ΗΠΑ με σχεδόν 5 εκατομμύρια (4.875.680) και 159.408 θύματα. Ακολουθούν η Βραζιλία με 2.755.081 και 94.781 νεκρούς, η Ινδία με 1,9 εκατ. και 39.787 αντίστοιχα, η Ρωσία με 861.423 και 14.351, η Νότια Αφρική με 516.862 και 8.539 (με προχτεσινά στοιχεία), το Μεξικό με 443.813 και 48.012, το Περού με 433.100 και 19.811 (προχτεσινά στοιχεία), η Χιλή με 362.962 και 9.745, η Ισπανία με 344.134 και 28.472 (προχτεσινά στοιχεία), η Κολομβία με 327.850 και 11.017 (προχτεσινά στοιχεία).

Είναι φανερό ότι η πανδημία σαρώνει πολλές χώρες της Λατινικής Αμερικής, πλούσιες σε φυσικό πλούτο, αλλά με αδύναμα δημόσια συστήματα Υγείας για τους πολλούς, όπως συμβαίνει και σε όλο τον καπιταλιστικό κόσμο, όπου η Υγεία είναι εμπόρευμα και μέσο για την κερδοφορία μονοπωλιακών ομίλων.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΒΙΟΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ
Επιβεβλημένος ο εργαστηριακός έλεγχος σε υγειονομικούς, εργαζόμενους στον Τουρισμό και τουρίστες

Copyright 2020 The Associated

Η Επιτροπή Υγείας της Πανελλήνιας Ενωσης Βιοεπιστημόνων παρακολουθώντας συνεχώς την πορεία της πανδημικής νόσου COVID-19 επισημαίνει ότι «η αύξηση των κρουσμάτων έχει ήδη γίνει αισθητή πανελληνίως και οφείλεται, σε σημαντικό ποσοστό, σε εισαγόμενα κρούσματα λόγω "ανοίγματος" του τουρισμού». Προτείνει μεταξύ άλλων:

  • «Την αύξηση του αριθμού των μοριακών tests ανίχνευσης του ιού σε επιλεγμένες πληθυσμιακές ομάδες όπως εργαζόμενοι στον Τουρισμό, τουρίστες και υγειονομικό προσωπικό.
  • Στην περίπτωση του υγειονομικού προσωπικού θα πρέπει οι δοκιμασίες να επαναλαμβάνονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα.
  • Επιλογή κατάλληλων υποδομών με κεντρικό σχεδιασμό από πλευράς πολιτείας για το πού θα πρέπει να γίνουν νέα εργαστήρια για ταυτοποίηση SARS CoV- 2. Για την επιλογή τόσο του εξοπλισμού όσο και των μοριακών τεστ, πρέπει να ακολουθούνται οι εισηγήσεις του επιστημονικού προσωπικού που θα τα χρησιμοποιήσει, το οποίο είναι το μόνο κατάλληλο να τα αξιολογήσει και να τα επιλέξει».
«Στον αέρα» τα μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς

Τις συνθήκες δουλειάς που εκθέτουν τους εργαζόμενους στον κλάδο και τις οικογένειές τους στον κίνδυνο μετάδοσης του κορονοϊού καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών, με αφορμή τα κρούσματα που έχουν επιβεβαιωθεί τις τελευταίες μέρες σε επιχειρήσεις κατεργασίας κρέατος σε Ημαθία και Καβάλα.

«Η κατάσταση σε επιχειρήσεις του κλάδου έχει ξεπεράσει τα όρια. Δεν υπάρχει ουσιαστική επίβλεψη και έλεγχος εφαρμογής των μέτρων προστασίας των εργαζομένων, τα οποία σε πάρα πολλές περιπτώσεις είναι για τους τύπους», σημειώνει στην ανακοίνωσή της. Χαρακτηρίζει προκλητική και επικίνδυνη τη στάση της κυβέρνησης, «που κάνει τις πλάτες σε πολλούς εργοδότες σε μεγάλους χώρους δουλειάς προκειμένου να μην τηρούν τα απαραίτητα μέτρα για την αποφυγή διασποράς του κορονοϊού, και την ίδια ώρα προχωρά σε μια σειρά από αντεργατικές ρυθμίσεις, μετακυλώντας τα βάρη της πανδημίας στους εργαζόμενους». Καλεί τους εργαζόμενους στον κλάδο να βρίσκονται σε επικοινωνία με τα κλαδικά Συνδικάτα και την Ομοσπονδία «για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τον κίνδυνο στον οποίο μας εκθέτουν η εργοδοσία και η κυβέρνηση, αγνοώντας την υγεία και τη ζωή μας».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ