ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 5 Αυγούστου 2017
Σελ. /20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Στάση εργασίας την Τετάρτη στη ΛΑΡΚΟ

Σε τετράωρη στάση εργασίας (10 π.μ. έως 2 μ.μ.) προχωρούν την Τετάρτη 9 Αυγούστου οι εργαζόμενοι στη ΛΑΡΚΟ, διεκδικώντας την επαναπρόσληψη των απολυμένων εργολαβικών συναδέλφων τους, την κατάργηση του «σκλαβοπάζαρου» των εργολαβιών και την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Την κινητοποίηση έχει προκηρύξει το Συνδικάτο Μετάλλου Φθιώτιδας. Κατά τη διάρκεια της στάσης εργασίας θα γίνει συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία της διοίκησης της εταιρείας και στη συνέχεια Γενική Συνέλευση των εργαζομένων στον κινηματογράφο «Ιλιον».

Στις αρχές Αυγούστου, οχτώ εργαζόμενοι στην εργολαβία Καρατσιώλη βρέθηκαν στην ανεργία, καθώς ο συγκεκριμένος εργολάβος εγκατέλειψε το έργο, ενώ η διοίκηση της εταιρείας δεν φρόντισε για τη συνέχιση της εργασίας τους στον επόμενο εργολάβο. Στο μεταξύ, ο εργολάβος είχε αφήσει τους εργαζόμενους απλήρωτους και ανασφάλιστους.

«Οι συνάδελφοι από 1/8/2017 είναι άνεργοι, απλήρωτοι, με κλεμμένα ένσημα και δεδουλευμένα, χωρίς καταγγελία σύμβασης στα χέρια τους για να μπορούν να πάρουν επίδομα ανεργίας, χωρίς ωροκτυπήσεις για να τεκμηριώσουν στις αρμόδιες υπηρεσίες το δίκιο τους», αναφέρει το Συνδικάτο στην ανακοίνωσή του. Και συνεχίζει: «Υπεύθυνοι για την κατάσταση αυτών των νέων συναδέλφων είναι η κυβέρνηση, η διοίκηση και η διεύθυνση που (...) εφαρμόζουν το σκλαβοπάζαρο των εργολαβιών και εξυπηρετούν τους λίγους, τους εργολάβους, καταπατώντας τα δικαιώματα των εργαζομένων. Την ευθύνη οι απολυμένοι, απλήρωτοι, ανασφάλιστοι συνάδελφοι να υπερασπιστούν το δικαίωμα στην εργασία και την ζωή τους την ίδια, οργανωμένα, την έχουν τα σωματεία. Μόνος του ο κάθε ένας είναι αδύναμος, όλοι μαζί είμαστε ανίκητοι».

Το Συνδικάτο καλεί όλους τους εργαζόμενους στη ΛΑΡΚΟ να πάρουν μέρος στη στάση εργασίας και το λαό της περιοχής να συμπαρασταθεί στην κινητοποίηση. Σχολιάζει ακόμα τη στάση της πλειοψηφίας του επιχειρησιακού σωματείου της ΛΑΡΚΟ, το οποίο «για άλλη μια φορά με τη στάση του κάνει ανοιχτά πλάτες και τα στραβά ματιά σε εργολάβους και ΛΑΡΚΟ».

«Η τύχη των συναδέλφων μας που απολύθηκαν είναι στα χέρια του κάθε εργαζόμενου. Η επιτυχία της στάσης εργασίας θα σηματοδοτήσει την αποτελεσματικότητα που θα έχουμε. Σήμερα χτύπησαν αυτούς, αύριο όλους μας. Οι απολύσεις δεν πρέπει να περάσουν», καταλήγει.

ΔΗΜΟΙ ΑΡΡΙΑΝΩΝ ΡΟΔΟΠΗΣ ΚΑΙ ΠΕΛΛΑΣ
Συνεχίζουν τις απολύσεις συμβασιούχων

Στην απόλυση 6 συμβασιούχων από τους συνολικά 18 που απασχολούσε στον τομέα της καθαριότητας, προχώρησε ο δήμος Αρριανών Ροδόπης, συντασσόμενος πλήρως με με τις αντεργατικές πολιτικές της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και των προηγούμενων κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Σύμφωνα με την 76/2017 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του δήμου Αρριανών, που συνεδρίασε την προηγούμενη βδομάδα, εξουσιοδοτήθηκε ο δήμαρχος, Ριτβάν Αμέτ, να εκδώσει διαπιστωτική πράξη νέας πρόσληψης μόνο για τους 12 από τους 18 εργαζομένους, με πρόσχημα την ανεπάρκεια των οικονομικών πιστώσεων.

Η έλλειψη πόρων χρησιμοποιείται καθαρά ως πρόσχημα, αφού μόλις το Μάρτη, το ίδιο Δημοτικό Συμβούλιο, με την 40/2017 απόφασή του σχετικά με τον προγραμματισμό προσλήψεων έκτακτου προσωπικού για το έτος 2017, αιτούνταν 24 νέες θέσεις συμβασιούχων καθαριότητας, επιπλέον από τους 18 εργαζομένους, που ήδη είχαν παραταθεί οι συμβάσεις τους έως το τέλος του 2017.

Και η απόφαση αυτή συνοδεύεται από «βεβαίωση της οικονομικής υπηρεσίας ότι έχουν εγγραφεί στον προϋπολογισμό τους οι σχετικές πιστώσεις για το τρέχον έτος και εφεξής». Δηλαδή, το Μάρτη του 2017 ο δήμος Αρριανών βεβαίωνε ότι διέθετε πιστώσεις για συνολικά 42 εργαζόμενους, ενώ σήμερα ισχυρίζεται ότι επαρκούν για μόνο 12 από αυτούς.

Η Γραμματεία Ροδόπης του ΠΑΜΕ καταγγέλλει την απόφαση της διοίκησης του δήμου Αρριανών και ζητά την ανάκληση των απολύσεων και τη μετατροπή όλων των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου.

Απολύσεις και στο δήμο Πέλλας

Στην απόλυση των 5 συμβασιούχων στον τομέα καθαριότητας, των οποίων οι συμβάσεις έληξαν τις προηγούμενες μέρες, προχώρησε και ο δήμος Πέλλας, αρνούμενος να προχωρήσει στην ανανέωσή τους.

H «Λαϊκή Συσπείρωση» Δήμου Πέλλας καταγγέλλει τη διοίκηση του δήμου, αλλά και τις υπόλοιπες παρατάξεις, που στήριξαν και στηρίζουν την ανακύκλωση των ανέργων, με ότι αυτό συνεπάγεται και για τους εργαζόμενους - ανέργους και για τις υπηρεσίες του δήμου.

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΩΝ ΠΑΜΕ
Για τον εκτροχιασμό της αμαξοστοιχίας

Στο ζήτημα της λειτουργίας του σιδηροδρόμου με γνώμονα την αύξηση των κερδών του κεφαλαίου και όχι τις λαϊκές ανάγκες αναφέρεται ανακοίνωση της Γραμματείας Σιδηροδρομικών του ΠΑΜΕ, με αφορμή τον εκτροχιασμό εμπορικής αμαξοστοιχίας στη Φθιώτιδα, την περασμένη Πέμπτη.

Η Γραμματεία σημειώνει ότι το συγκεκριμένο περιστατικό «έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά παρόμοια συμβάντα της τελευταίας περιόδου. Αυτό συμβαίνει γιατί ο σιδηρόδρομος και τώρα, που είναι ακόμα στην ιδιοκτησία του Δημοσίου, ενδιαφέρεται μόνο για την αύξηση της κερδοφορίας του και όχι για την ασφαλή μεταφορά επιβατών και εμπορευμάτων, αφού αποτελούν κόστος. Είναι τεράστιες οι ευθύνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, όπως και των προηγούμενων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, αλλά και του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού, αφού υπηρετούν αυτή την πολιτική.

Με την πλήρη "απελευθέρωση" - ιδιωτικοποίηση αυτή η πολιτική θα ενταθεί, αυτά τα συμβάντα θα πολλαπλασιαστούν, γιατί θα δυναμώσει η εντατικοποίηση της δουλειάς των εργαζομένων, με χειρότερους όρους, μικρότερους μισθούς. Η συντήρηση τροχαίου υλικού και γραμμής, καθώς και η ασφάλεια κυκλοφορίας, θα είναι πάντα κάτω από τη "δαμόκλειο σπάθη" της κερδοφορίας της επιχείρησης.

Την υλοποίηση αυτή της πολιτικής της καπιταλιστικής ανάπτυξης πρέπει να βάλουν στο στόχαστρο οι εργαζόμενοι στο σιδηρόδρομο και συνολικά ο ελληνικός λαός, διεκδικώντας φτηνές, ασφαλείς, σύγχρονες σιδηροδρομικές συγκοινωνίες που να καλύπτουν τις ανάγκες τους».

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΗΜΟΥ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ
Καταγγέλλει την ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών

Την απόφαση της δημοτικής αρχής να παραχωρήσει σε ιδιώτες τις υπηρεσίες συντήρησης και επισκευής οχημάτων και μηχανημάτων, καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Αμαρουσίου. Η απόφαση λήφθηκε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την περασμένη Τρίτη, με τις ψήφους της παράταξης που στηρίζει τη δημοτική αρχή.

Το Σωματείο επισημαίνει πως «με διαδικασίες "fast track" στο Δημοτικό Συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε την 1η Αυγούστου και λίγο πριν τα μεσάνυχτα», η διοίκηση του δήμου Αμαρουσίου προχώρησε στην παραχώρηση της συντήρησης και της επισκευής οχημάτων σε ιδιώτη εργολάβο.

«Η μεθοδολογία που ακολούθησε», συνεχίζει, «δεν μας προκαλεί εντύπωση. Η πολιτική της είναι δεδομένη πλέον. (...) Για ακόμα μια φορά αποδείχθηκε, και από τη χτεσινή συζήτηση, ότι η διοίκηση του δήμου μια πολιτική ακολουθεί, και αυτή δεν είναι άλλη από αυτή που επιτάσσουν κυβέρνηση και Ευρωπαϊκή Ενωση. Ο κατά τα άλλα υπερασπιστής του δημόσιου χαρακτήρα των υπηρεσιών του δήμου για ακόμα μια φορά αποδείχθηκε υπερασπιστής της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων.

Αντί να φροντίσουν όλα αυτά τα χρόνια (...) να προχωρήσουν στη στελέχωση μόνιμου προσωπικού, επιστημονικού και τεχνικού, χαρίζουν στα επιχειρηματικά συμφέροντα την οργάνωση και λειτουργία της συγκεκριμένης υπηρεσίας.

Βέβαια για το κόστος και από ποια τσέπη θα βγουν τα χρήματα, από τα μέλη της διοίκησης δεν βγήκε άχνα. (...) Αχνα δεν βγήκε και για τους εργαζόμενους που ουσιαστικά κινδυνεύουν να βρεθούν στο δρόμο την επόμενη περίοδο, καθώς με την υπογραφή της σύμβασης με τον εργολάβο οι συνάδελφοι ουσιαστικά δεν θα έχουν κανένα αντικείμενο εργασίας για τα επόμενα τρία χρόνια, αφού θα τους απαγορευτεί να ακουμπούν τα αυτοκίνητα, μιας και τη συντήρηση θα την έχει αναλάβει ο εργολάβος. Οσο και να προσπαθεί να πείσει η διοίκηση του δήμου ότι οι εργαζόμενοι θα συνεχίσουν να δουλεύουν και ότι δεν έχουν να χάσουν τίποτα, εμείς τους λέμε ότι θα πρέπει να βρίσκονται σε αγωνιστική επαγρύπνηση.

Καλούμε τη διοίκηση του δήμου, αντί να κάνει τον ντίλερ στους εργολάβους, να προχωρήσει άμεσα στην πρόσληψη μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων και για όλες τις υπηρεσίες.

Θα το επαναλάβουμε για ακόμα μια φορά: Το ζήτημα της ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών του δήμου μάς αφορά όλους. Αφορά τους εργαζόμενους γιατί πρόκειται για τη δουλειά τους, αφορά όμως και τους δημότες γιατί το κόστος της ιδιωτικοποίησης και το κέρδος του εργολάβου το πληρώνουν οι δημότες μέσα από τα δημοτικά τέλη, όσο και να προσπαθεί η διοίκηση του δήμου να το αποκρύπτει.

Το ΔΣ του Σωματείου, με απόφασή του, θα προχωρήσει σε κάθε αγωνιστική πρωτοβουλία ώστε και η συγκεκριμένη απόφαση της διοίκησης του δήμου να μείνει στα χαρτιά».

Κουρελιάζουν τη ΣΣΕ εφοπλιστές και πλοιοκτήτες

Την άρνηση της εργοδοσίας να καταβάλει τα δεδουλευμένα στους ναυτεργάτες, μέλη πληρώματος του Ε/Γ-Ο/Γ «ΝΙΚΗΤΗΣ», με βάση την ισχύουσα Ναυτική ΣΣΕ Πορθμείων, καταγγέλλουν το Ενιαίο Συνδικάτο Ναυτεργατών Καβάλας, η Πανελλήνια Ενωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΜΕΝ) και η Πανελλήνια Ενωση Κατώτερων Πληρωμάτων Μηχανής «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ». Η πρακτική της εργοδοσίας έχει φέρει τους εργαζόμενους αντιμέτωπους με σοβαρά οικονομικά προβλήματα, ενώ πολλά μέλη του πληρώματος έχουν φτάσει στο σημείο να μην μπορούν να συνεχίσουν την εργασία τους στο εν λόγω πλοίο. Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις καλούν τις αρμόδιες υπηρεσίες να παρέμβουν για την εφαρμογή της ΣΣΕ στους ναυτεργάτες.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ