ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 5 Αυγούστου 2008
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΥΦΕΣΗ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ
Ολοι την Πέμπτη στην Ακρόπολη
  • Στις 7.30 το απόγευμα, στην 63η επέτειο από τη ρίψη των ατομικών βομβών σε Χιροσίμα - Ναγκασάκι
  • Θα ακολουθήσει πορεία προς το Σύνταγμα
  • Αύριο η εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη

Η Γραμματεία της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη, με αφορμή την 63η επέτειο από τη ρίψη των δύο ατομικών βομβών στη Χιροσίμα και στο Ναγκασάκι, με ανακοίνωσή της, καλεί το λαό της Αθήνας και του Πειραιά την Πέμπτη 7 Αυγούστου 2008 και ώρα 7.30 μ.μ. στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης και στην πορεία προς το Σύνταγμα, τονίζοντας: «Καταδικάζουμε τις ΗΠΑ που πρώτες και μοναδική χώρα στον κόσμο έκανε χρήση ατομικών όπλων στις 6 και 9 Αυγούστου 1945, που ισοπέδωσαν τις δυο πόλεις, Χιροσίμα και Ναγκασάκι, σκοτώνοντας 300.000 αθώους και μάλιστα δε διστάζουν να απειλούν, με ΝΑΤΟικές αποφάσεις, ότι θα το ξανακάνουν.

63 χρόνια μετά

Η επιθετικότητα του ιμπεριαλισμού, των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στο NATO και την ΕΕ, εκδηλώνεται σε όλους τους τομείς της κοινωνικής ζωής. Οι ανταγωνισμοί μεταξύ των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, για το μοίρασμα αγορών και περιοχών, δημιουργούν ένα εκρηκτικό τοπίο που αγκαλιάζει ολόκληρο τον πλανήτη. Ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος, η φτώχεια, η ανεργία, η έλλειψη νερού και τροφής για εκατομμύρια ανθρώπους συνιστούν τις σύγχρονες απειλές για τους λαούς.

63 χρόνια μετά

Αυξάνονται οι πολεμικοί εξοπλισμοί. Περισσότερες από 30.000 πυρηνικές κεφαλές συνεχίζουν να υπάρχουν σ' ολόκληρο τον κόσμο. Την ίδια στιγμή οι ΗΠΑ με την "αντιπυραυλική ασπίδα" πυροδοτούν νέα κούρσα εξοπλισμών. Εγινε ένα ακόμα βήμα με την υπογραφή της συμφωνίας της κυβέρνησης της Τσεχίας με τις ΗΠΑ για τη δημιουργία βάσης για την "αντιπυραυλική ασπίδα".

To NATO προετοιμάζεται να γιορτάσει τα 60 χρόνια από την ίδρυσή του, ολοκληρώνοντας τους σχεδιασμούς με την επέκταση του δικτύου των βάσεων και τη δημιουργία και λειτουργία νέων, για την καθιέρωσή του στο ρόλο του παγκόσμιου χωροφύλακα και την αποδοχή του από τους λαούς.

63 χρόνια μετά

Συνεχίζεται ο πόλεμος στο Ιράκ και το Αφγανιστάν. Το Ισραήλ συνεχίζει να εξοντώνει τον παλαιστινιακό λαό και να προετοιμάζεται για προληπτική επέμβαση στο Ιράν. Με τη βοήθεια τμημάτων της ελληνικής αεροπορίας και με ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης, το Ισραήλ διοργάνωσε κοινή στρατιωτική επιθετική άσκηση στις αρχές του Ιούνη με στόχο το Ιράν, εμπλέκοντας ακόμα περισσότερο τη χώρα μας στους ιμπεριαλιστικούς επιθετικούς σχεδιασμούς.

Η νέα όξυνση στα Βαλκάνια με την ανεξαρτητοποίηση του Κοσσόβου και η υποδαύλιση μειονοτικών ζητημάτων αποτελούν εστίες ανάφλεξης, όξυνσης και πιθανότητα νέων επεμβάσεων.

Η ΕΕ στέλνει στρατεύματα κατοχής στο Κόσσοβο. Προωθεί την αύξηση της "επιχειρησιακής ικανότητάς της" για ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις σ' όλο τον κόσμο.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΚΑΙ ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΓΙΑ:

-- Να τιμήσουμε τα θύματα του πυρηνικού ολοκαυτώματος.

-- Να καταδικάσουμε τα εγκλήματα των ιμπεριαλιστών κατά της ανθρωπότητας.

-- Τη μη εγκατάσταση των βάσεων της λεγόμενης "Αντιπυραυλικής Αμυνας" στην Ευρώπη (Πολωνία, Τσεχία και αλλού) που προωθούν οι ΗΠΑ και βεβαίως την απόκρουση κάθε ενδεχόμενου εγκατάστασης τέτοιας βάσης στη χώρα μας.

-- Την απαγόρευση των πυρηνικών, χημικών, βιολογικών όπλων και όλων των μέσων μαζικής καταστροφής.

-- Την κατάργηση των ξένων στρατιωτικών βάσεων.

-- Να απαιτήσουμε τη διακοπή κάθε συμμετοχής της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς τυχοδιωκτισμούς και την επιστροφή των Ελλήνων στρατιωτών που βρίσκονται έξω από τα σύνορα.

-- Την αποκάλυψη και αντιμετώπιση της κρατικής τρομοκρατίας και των κατασταλτικών νόμων και μηχανισμών ενάντια στους λαούς.

-- Την υποστήριξη του αγώνα για τα θεμελιώδη δικαιώματα και ελευθερίες σε μια σειρά χώρες.

-- Την εξασφάλιση της εθνικής ανεξαρτησίας των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας και της οικονομικής, κοινωνικής, πολιτιστικής ανάπτυξης και της προστασίας του δασικού πλούτου και του περιβάλλοντος».

Στη Θεσσαλονίκη

Στη Θεσσαλονίκη, αύριο, Τετάρτη 6 Αυγούστου, στις 8 το βράδυ, στο Αγαλμα του Βενιζέλου, καλεί η ΕΔΥΕΘ το λαό και τη νεολαία της Θεσσαλονίκης στην 63η επέτειο της ρίψης της ατομικής βόμβας σε Χιροσίμα - Ναγκασάκι.

Εκδηλώσεις για τα 90χρονα του ΚΚΕ
  • Εκδήλωση τιμής στον Γιώργο Σαμαρίδη (καπετάν Λογοθέτη), τον υποστράτηγο του ΔΣΕ που σκοτώθηκε τον Απρίλη του '49 στο Σμόλικα, διοργανώνει η ΝΕ Λέσβου του ΚΚΕ, το Σάββατο 9/8, στις 8 μ.μ., στο Πολύκεντρο του Δήμου Πολιχνίτου. Ομιλητής θα είναι ο Β. Παλαιολόγος μέλος της ΝΕ. Στο χώρο θα λειτουργεί έκθεση βιβλίου και φωτογραφίας, ενώ θα προβληθεί DVD σχετικά με τη δράση του ΔΣΕ.
  • Το Σάββατο 9/8 στις 8.30 μ.μ. η ΚΟΒ Λάρυμνας του ΚΚΕ και η ΟΒ Λάρυμνας της ΚΝΕ, τιμώντας τα 90 χρόνια του Κόμματος και τα 40 χρόνια της ΚΝΕ πραγματοποιούν εκδήλωση με θέμα: «ΛΑΡΚΟ 1977 - 2008» και ομιλητή τον Χ. Οικονόμου μέλος της ΝΕ Φθιώτιδας του ΚΚΕ και πρόεδρο του σωματείου εργαζομένων στο εργοστάσιο την περίοδο των μεγάλων κινητοποιήσεων.
  • Εκδήλωση τιμής για τους αγώνες του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ ενάντια στο φασισμό και τον ιμπεριαλισμό διοργανώνουν η Αχτίδα Υπαίθρου Αχαΐας και η ΚΟ Καλαβρύτων του ΚΚΕ, την Κυριακή 10/8, στις 11.30 π.μ., στους Ανω Λουσούς (Σουδενά).
Κυκλοφόρησαν οι «Δρόμοι της Ειρήνης»

Κυκλοφόρησε το Νο 41 τεύχος του περιοδικού της ΕΕΔΥΕ, «Δρόμοι της Ειρήνης». Με πολυσέλιδο αφιέρωμα στον αξέχαστο σύντροφο και συναγωνιστή Γρηγόρη Πετρόπουλο, Οργανωτικό Γραμματέα της ΕΕΔΥΕ, με ανεκτίμητη προσφορά στην Ελλάδα, αλλά και πέρα από τη χώρα. Εφυγε αναπάντεχα από κοντά μας αυτό το καλοκαίρι, αφήνοντας δυσαναπλήρωτο κενό στο Κίνημα Ειρήνης, σε ηλικία μόλις 55 ετών και αφού πρώτα πάλεψε σκληρά με το θάνατο. Με τον ίδιο τρόπο που πάλευε για τρεις και πλέον δεκαετίες μέσα από τις γραμμές του ΚΚΕ, για τα οράματα του Κόμματος.

Επίσης, στο τεύχος φιλοξενούνται ενδιαφέροντα θέματα όπως το ιρλανδικό «Οχι» στη λεγόμενη Ευρωσυνθήκη, οι τελευταίες εξελίξεις στο Κόσσοβο, οι χιλιάδες λιποταξίες από το στρατό των ΗΠΑ, οι αμερικανόπνευστες αποσχιστικές κινήσεις στη Λατινική Αμερική, ο αγώνας του παλαιστινιακού λαού για την ανεξαρτησία του, αλλά και η συστηματική χρήση βασανιστηρίων από τον ισραηλινό στρατό εναντίον Παλαιστινίων κρατουμένων.

Ακόμα φιλοξενείται πλούσιο ρεπορτάζ από την 29η Πορεία Ειρήνης, αλλά και τις αντιιμπεριαλιστικές πορείες, αφιερωμένες στη μνήμη του Γρηγόρη Λαμπράκη, οι οποίες έγιναν σε όλη τη χώρα. Τέλος, καταγγέλλεται ως πρόκληση η πρόσφατη κοινή στρατιωτική άσκηση Ελλάδας - Ισραήλ, ενώ παρατίθεται υλικό από το Συνέδριο του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ειρήνης που έγινε στη Βενεζουέλα τον Απρίλη.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org