ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 5 Αυγούστου 2007
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΝΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ
Αγωνιστική διεκδίκηση για αποζημιώσεις στο 100% της ζημιάς

Ενας από τους 150 στάβλους στην Αιγιάλεια που θυμίζει βομβαρδισμένο καταφύγιο...
Ενας από τους 150 στάβλους στην Αιγιάλεια που θυμίζει βομβαρδισμένο καταφύγιο...
Σε αγωνιστική διεκδίκηση για αποζημιώσεις στο 100% της ζημιάς, καλεί η Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση (ΠΑΣΥ) τους μικρομεσαίους αγρότες της χώρας που επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές των τελευταίων εβδομάδων. Οπως σημειώνει χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή της, δεν πρέπει να «παρασυρθούν από τις παραπλανητικές υποσχέσεις της κυβέρνησης και τη δημαγωγία του ΠΑΣΟΚ».

Ολόκληρη η ανακοίνωση της ΠΑΣΥ έχει ως εξής:

«Οι ανούσιες καθημερινές τηλεμαχίες ανάμεσα στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ για το ποιο κόμμα έκαψε περισσότερα δάση και αγροτικές καλλιέργειες, όπως επίσης και για το ποιο κόμμα έδωσε περισσότερα ή λιγότερα ψίχουλα σαν αποζημιώσεις στους πληγέντες αγρότες, είναι ένα ακόμα στοιχείο για να καταψηφίσουν όλοι οι μικρομεσαίοι αγρότες και τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.

Οι υποσχέσεις της κυβέρνησης της ΝΔ ότι θα δοθούν ικανοποιητικές αποζημιώσεις στους πληγέντες αγρότες, είναι παραπλανητικές και αποσκοπούν στον εφησυχασμό τους και στην υφαρπαγή των ψήφων τους.

Αποζημιώσεις στο 1/3 της πραγματικής απώλειας

Και αυτό γιατί οι αποζημιώσεις στην τρέχουσα σοδειά είναι ίσες με 50% των ζημιών επειδή ο ΕΛΓΑ που θα μπορούσε να δώσει μεγαλύτερη αποζημίωση, μέχρι και 74,8%, δεν καλύπτει όλες τις πυρκαγιές αλλά μόνο αυτές που προέρχονται από κεραυνούς.

Οσα λόγια παρηγόριας κι αν ακούσει, το γεγονός είναι ότι το αμπέλι του έχει καεί ολοσχερώς
Οσα λόγια παρηγόριας κι αν ακούσει, το γεγονός είναι ότι το αμπέλι του έχει καεί ολοσχερώς
Οι αποζημιώσεις για έξοδα επαναφύτευσης των ελαιώνων και αμπελώνων είναι 18 ευρώ/δέντρο για τους ελαιώνες και 180 ευρώ/στρέμμα για τους αμπελώνες, ποσά που καλύπτουν περίπου το 1/3 των πραγματικών εξόδων.

Οι αποζημιώσεις για την απώλεια εισοδήματος θα είναι 40 ευρώ/δέντρο για τους ελαιώνες που θα δοθούν σε τέσσερα χρόνια και 600 ευρώ/στρέμμα για τους αμπελώνες που θα δοθούν σε τρεις ετήσιες δόσεις ποσά που και αυτά είναι ίσα με το 1/3 περίπου των πραγματικών απωλειών εισοδήματος.

Οι αποζημιώσεις του ζωικού κεφαλαίου θα είναι 80% των ζημιών, των αποθηκευμένων προϊόντων 60%, του μηχανολογικού εξοπλισμού με παλαιότητα μικρότερη των 10 ετών, 70% και των αγροτικών κτιρίων 42-70% ανάλογα με την παλαιότητα. Δηλαδή, ποσοστά πολύ μικρότερα από τις πραγματικές ζημιές.

ΝΔ - ΠΑΣΟΚ μοιράζουν τα ίδια ψίχουλα

Ομως εκτός από τα μικρά ποσοστά, υπάρχουν και άλλοι περιοριστικοί παράγοντες όπως το επάγγελμα των πληγέντων αγροτών, το συνολικό εισόδημα και η απόσταση της μόνιμης κατοικίας τους από την αγροτική τους εκμετάλλευση που θα αποκλείσουν ορισμένους αγρότες και από αυτές τις χαμηλές αποζημιώσεις.

Τους ίδιους ψηφοθηρικούς στόχους υπηρετεί και η άσφαιρη, δημαγωγική κριτική του ΠΑΣΟΚ προς τη ΝΔ πιστεύοντας ότι τρεισήμισι χρόνια στην αντιπολίτευση είναι αρκετά για να ξεχάσουν οι μικρομεσαίοι αγρότες την αντιαγροτική του πολιτική, αλλά και τον εμπαιγμό των πληγέντων αγροτών σε παρόμοιες φυσικές καταστροφές.

Ομως οι μικρομεσαίοι αγρότες γνωρίζουν από πρώτο χέρι ότι τα ψίχουλα που θα δώσει η κυβέρνηση της ΝΔ σαν αποζημιώσεις, είναι τα ίδια με αυτά που έδινε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, επειδή παραμένουν οι ίδιοι αναχρονιστικοί και αντιαγροτικοί κανονισμοί.

Επιπλέον η υποστήριξη από το ΠΑΣΟΚ του δίκαιου αιτήματος των πληγέντων αγροτών, να τους δοθεί άμεσα προκαταβολή των αποζημιώσεων, είναι πέρα για πέρα υποκριτική επειδή το ΠΑΣΟΚ ως κυβέρνηση υπερψήφισε τον κανονισμό που απαγορεύει την καταβολή οποιασδήποτε προκαταβολής πριν τη χρονοβόρα έγκριση της ΕΕ.

Ομως η ενέργεια αυτή του ΠΑΣΟΚ σε καμία περίπτωση δεν αθωώνει τη ΝΔ η οποία όταν ήταν στην αντιπολίτευση υποσχόταν ότι με πρωτοβουλία του αρχηγού της θα επαναδιαπραγματευόταν όλους τους αντιαγροτικούς κανονισμούς. Σήμερα τρεισήμισι χρόνια στην κυβέρνηση, η ΝΔ δεν επαναδιαπραγματεύτηκε ούτε αυτό το απλό πρόβλημα με αποτέλεσμα να κρύβεται πίσω από αυτό, και να αρνείται να καταβάλει προκαταβολές.

Το διεκδικητικό πλαίσιο

Η ΠΑΣΥ καλεί όλους τους μικρομεσαίους αγρότες να μην παρασυρθούν από τις παραπλανητικές υποσχέσεις της κυβέρνησης και τη δημαγωγία του ΠΑΣΟΚ.

Αγωνιστικά να διεκδικήσουν:

  • 100% αποζημίωση για την τρέχουσα σοδειά, τα αποθηκευμένα προϊόντα, το ζωικό και έγγειο κεφάλαιο.
  • Τριπλασιασμό των εξόδων επαναφύτευσης και των απωλειών εισοδήματος.
  • Ατοκο πάγωμα για μια πενταετία, των δανείων που έχουν πάρει από τις τράπεζες.
  • Αμεση χορήγηση χαμηλότοκων δανείων με πενταετή περίοδο χάριτος που θα λειτουργήσει και ως προκαταβολή για τα έξοδα επανασύστασης των καλλιεργειών τους και τα έξοδα επιβίωσης των οικογενειών τους.
  • Την καταβολή των παραπάνω αποζημιώσεων σε όλους τους πληγέντες αγρότες και σ' αυτούς που οι συνολικές καμένες εκτάσεις είναι μικρότερες από 500 στρ., αλλά και στους εργατοαγρότες που το ατομικό τους ετήσιο εξωγεωργικό εισόδημα είναι μικρότερο από 15.000 ευρώ.

Με την ψήφο τους να καταδικάσουν την αντιαγροτική και εμπρηστική πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που καταστρέφει τα νοικοκυριά τους και να αντισταθούν στην κοροϊδία και στο βίαιο ξεκλήρισμά τους».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ