ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 5 Αυγούστου 2007
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Φουντώνει» την εκλογολογία με ψευτοπαροχές

Τη βδομάδα που πέρασε «φούντωσαν» για τα καλά τα σενάρια που θέλουν την κυβέρνηση να προσφεύγει στις κάλπες μέσα στο φθινόπωρο. Αφορμή γι' αυτό υπήρξαν τόσο οι δηλώσεις με σαφή υπονοούμενα από κυβερνητικά στελέχη όσο και τα νομοσχέδια «της τελευταίας ώρας» που επιστρατεύτηκαν, με αποκλειστικό στόχο την άμβλυνση της λαϊκής δυσαρέσκειας και την καλλιέργεια προσδοκιών σε τμήματα εργαζομένων και συνταξιούχων, «τακτοποιώντας» τους μια σειρά από εκκρεμότητες.

Η απάντηση που έδωσε την περασμένη Πέμπτη ο υπουργός Μεταφορών, Μ. Λιάπης, σε ερώτηση δημοσιογράφων για το χρόνο των εκλογών - «κοντός ψαλμός αλληλούια» - ήρθε και έδεσε με την εσπευσμένη κατάθεση την ίδια μέρα δύο νομοσχεδίων:

1) Νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών. Με αυτό η κυβέρνηση βάζει στο στόχαστρο του προεκλογικού εμπαιγμού συνταξιούχους και υπαλλήλους του δημοσίου, ενώ παράλληλα διευθετεί και ζητήματα που αφορούν στο συνταξιοδοτικό πρώην και νυν στελεχών του κυβερνητικού μηχανισμού.

Το νομοσχέδιο, ανάμεσα στ' άλλα, περιλαμβάνει:

-- Την αναμενόμενη αύξηση - κοροϊδία των συντάξεων του δημοσίου για το 2007 κατά 4% - μακριά από τις πραγματικές ανάγκες των συνταξιούχων

-- Τη χορήγηση στη χήρα σύζυγο-συνταξιούχο του δημοσίου του 25% της σύνταξης του αποβιώσαντος συζύγου-συνταξιούχου, επίσης του δημοσίου, με τη δυνατότητα επιλογής ποια από τις δύο συντάξεις θα καταβάλλεται στο ακέραιο και ποια μειωμένη. Να σημειώσουμε εδώ πως το ποσοστό του 25% απέχει πολύ από τα όσα ισχύουν σήμερα ακόμα και στο ΙΚΑ, όπου ο επιζών σύζυγος παίρνει το 70% της οργανικής σύνταξης του αποβιώσαντος συζύγου

-- «Εκτακτη παροχή» δίνεται προς τους δικαστικούς λειτουργούς, τα μέλη και το κύριο προσωπικό του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, εν ενεργεία και συνταξιούχους. Το ποσό θα καταβληθεί τμηματικά και σε βάθος 5ετίας με βάση υπολογισμού το μηνιαίο βασικό μισθό των προέδρων των Ανωτάτων Δικαστηρίων. Πρόκειται για τη ρύθμιση με τα αναδρομικά των δικαστικών, η οποία θα επιβαρύνει τους προϋπολογισμούς της επόμενης 5ετίας με 900 εκατ. ευρώ

-- Χαριστικές ρυθμίσεις προβλέπονται για το χρόνο συνταξιοδότησης υψηλόβαθμων στελεχών που κατέχουν θέση στη σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ ή κατείχαν στις προηγούμενες του ΠΑΣΟΚ. Συγκεκριμένα, δικαίωμα σύνταξης γενικού γραμματέα έχουν όσοι διατέλεσαν ή διατελούν γενικοί γραμματείς της Βουλής, υπουργείων, γενικοί γραμματείς Περιφερειών και «ανεξάρτητων οργανισμών», στους οποίους μετέχει η Ελλάδα, επί επτά χρόνια, συνεχώς ή διακεκομμένα και 15ετή πραγματική δημόσια συντάξιμη υπηρεσία

-- Μπόνους «ευδόκιμης αποχώρησης» δίνεται σε στελέχη του Οργανισμού 2004

-- Τέλος, ρυθμίζονται διάφορα συνταξιοδοτικά ζητήματα για βουλευτές και στρατιωτικούς

2) Νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης. Με αυτό η κυβέρνηση παρατείνει την εργασιακή «ομηρία» χιλιάδων συμβασιούχων του δημοσίου και επιχειρεί να αναζωπυρώσει τις ελπίδες τους για μόνιμη και σταθερή δουλιά. Ελπίδες χωρίς πραγματικό αντίκρισμα, αφού οι προεκλογικές ρυθμίσεις που προβλέπει το νομοσχέδιο δεν εξασφαλίζουν σε καμία περίπτωση το δικαίωμα στην εργασία. Το νομοσχέδιο αυτό, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει:

-- Την παράταση μέχρι τις 31 του Δεκέμβρη 2010 της μοριοδότησης κατά 50% των συμβασιούχων που δε μονιμοποιήθηκαν με το Προεδρικό Διάταγμα Παυλόπουλου, για τη συμμετοχή τους σε διαδικασίες πρόσληψης.

-- Την παράταση μέχρι τις 31 του Δεκέμβρη 2008 της προθεσμίας συγχώνευσης, μετατροπής ή κλεισίματος δημοτικών επιχειρήσεων που δεν πληρούν τους κανονισμούς λειτουργίας του νέου Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων, προκειμένου να αποφευχθούν, εν μέσω προεκλογικής περιόδου, οι αντιδράσεις από τις απολύσεις που αναμένονται. Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι αν μέχρι τα τέλη του 2008 το πλεονάζον προσωπικό δε μεταφερθεί σε υπηρεσίες του Δήμου, αυτό μπορεί να ζητήσει μετάταξη σε οποιαδήποτε υπηρεσία της Περιφέρειας, της Νομαρχίας, ή Νομικού Προσώπου Δημοσίου ή Ιδιωτικού Δικαίου του δημόσιου τομέα, με εξαίρεση όσα είναι εισηγμένα στο χρηματιστήριο. Σε καμία περίπτωση η εν λόγω ρύθμιση δεν εγγυάται και τη μετάταξη - μεταφορά του εργαζομένου, αφού το ενδεχόμενο απόλυσής του παραμένει.

-- Ανάλογη ρύθμιση προβλέπεται και για τους εργαζόμενους των ΔΕΚΟ που δεν είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο και των κρατικών Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου. Οι εργαζόμενοι αυτοί έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν στις διαδικασίες μετάταξης του στενού δημόσιου τομέα. Την ίδια δυνατότητα έχουν και οι υπάλληλοι των ΚΕΠ.

Πίσω από τις αόριστες υποσχέσεις και τις παροχές πτωχοκομείου, η κυβέρνηση επιδιώκει να κρύψει ότι τα σχέδιά της για την επόμενη μέρα της κάλπης είναι η προώθηση των ανατροπών στο Ασφαλιστικό, στις εργασιακές σχέσεις, που θα συνοδευτούν από νέες ιδιωτικοποιήσεις, σκληρές φοροεπιδρομές και συνέχιση της λιτότητας. Με τις δηλώσεις τους τα κυβερνητικά στελέχη, αλλά και την κατάθεση των συγκεκριμένων νομοσχεδίων, αφήνουν να εννοηθεί ότι ο χρόνος της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες πλησιάζει, χωρίς να αποκλείουν ο Κ. Καραμανλής να ανακοινώσει τις αποφάσεις του στο τρίτο δεκαήμερο του Αυγούστου.

Οι εργαζόμενοι, πάντως, και στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας δεν πρέπει να έχουν καμία ταλάντευση. Οι εμπειρίες τους, τόσο από τη διακυβέρνηση των τελευταίων τρεισήμισι χρόνων όσο και από τις προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, είναι πλέον αρκετές για να τους πείσουν πως δεν έχουν να περιμένουν τίποτε ουσιαστικό ούτε από το ΠΑΣΟΚ ούτε από τη ΝΔ. Πως πρέπει να γυρίσουν μαζικά την πλάτη τους και στους δύο εταίρους του δικομματισμού και, όποτε και αν γίνουν οι εκλογές, να ενισχύσουν ουσιαστικά το ΚΚΕ, δίνοντας έτσι ελπίδα και προοπτική στο δικό τους μέλλον.


Β. Α.


Πατριδογνωμόνιο
Τέλος διοδίων

Ερχομαι κι επανέρχομαι, σύντροφοι, από τούτη δω τη στήλη σ' ένα πολιτικό σκεπτικό εξαιρετικά σοκαριστικό σε εκείνες τις εκλογές του '99 για την ευρωβουλή λίγες μέρες ουσιαστικά μετά το τέλος των βομβαρδισμών της Σερβίας. Το ΝΑΤΟικό θηρίο είχε χορτάσει αίμα και καταστροφή, το καλοκαίρι ήταν μπροστά και η χώρα θα ψήφιζε και ύστερα θα πήγαινε διακοπές. Στραβάδι στον κόκκινο προεκλογικό δρόμο, σ' ένα σπίτι στο Μοσχάτο εγώ, να ζητάω ψήφο στο ΚΚΕ για να αναχαιτιστεί η εξαγριωμένη κυρίαρχη τάξη. Η Αττική Οδός επρόκειτο να λειτουργήσει και θαρρεύω - άλλωστε ήμουνα ανάμεσα σε πρώην μέλη του ΚΚΕ κι ανθρώπους, όπως αυτοπροσδιορίζονταν, αριστερούς - μιλώντας για τα χειρότερα που έρχονται και την ανάγκη συγκρότησης μετώπου. Τότε με θυμάμαι να εισπράττω πικρόχολα σχόλια «υπερβολής», όταν «προφήτευα» διόδια στην Αθήνα και πούλμαν - γαλέρες που θα μεταφέρουν εργαζόμενους - δούλους από εργοδότη σε εργοδότη δίχως κανένα κεκτημένο δικαίωμα.

Οι «αριστεροί»..., απέναντι σε τέτοιες θέσεις, του Κόμματος βεβαίως κι όχι προσωπικές διαπιστώσεις, ήταν οι πιο δύσπιστοι. Απορούσα με την ανοχή που επεδείκνυαν απέναντι στην ασθμαίνουσα παλαιά και νέα - ελέω χρηματιστηρίου τότε - πλουτοκρατία και την άρνησή τους να δουν πού πήγαιναν τα πράγματα. Με παραξένευε η τάση ενσωμάτωσης σε μια άθλια για τους εργαζόμενους, για το λαό, πραγματικότητα, ανθρώπων με πολιτική σκέψη, πείρα και ανάμεσά τους και πολλοί γραμματισμένοι.

Πέρασαν οκτώ χρόνια. Εγιναν άλλες δυο εκλογικές αναμετρήσεις. Δεν έγινε δυνατό να ξαναπάω σ' αυτό το σπίτι να τους δω και να μιλήσουμε ξανά πολιτικά. Ομως, τα διόδια είναι εδώ για να πλουτίζουν οι ιδιώτες. Η γαλέρα των απασχολούμενων είναι εδώ και τους σέρνει σε αβέβαιες προσωρινές δουλιές ως δούλους αναπόφευκτους του 21ου αιώνα. Η Σερβία είναι και Νταρφούρ, κι Αφγανιστάν και Ιράκ με Ελληνόπουλα - μισθοφόρους. Κάποιοι άλλοι «αριστεροί» βρίσκουν ωραία την ιδέα να μαθαίνουν τα παιδιά ιστορία παρέα με τη CIA κι για άλλοθι ένα βιβλίο της Διδώς Σωτηρίου, όχι όμως αυτό που τολμάει να συνδέσει άμεσα τη Μικρασιατική Καταστροφή με τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις της Δύσης...

Οι μέρες μυρίζουν προεκλογικές μπαλωθιές με παροχές και πυρκαγιές και εμπρηστικές δηλώσεις. Μυρίζει «ντέρμπι» του δικομματισμού με το λαό στη θερινή γωνία να σπρώχνεται σε ψεύτικα διλήμματα, ανύπαρκτες προτάσεις βελτίωσης της ζωής του και συνεχείς προειδοποιήσεις ότι αν δεν προσέξει και δε διαλέξει καλό αφεντικό δε θα επιζήσει από τη νομοτελειακή κυριαρχία της αστικής τάξης.

Αυτή η πείρα που συσσώρευσαν πικρά οι μεγάλες μάζες στον τόπο αυτά τα οκτώ χρόνια, αυτή η καταλυτική αλήθεια του ΚΚΕ που στάθηκε μακριά από μικροπολιτικά παιχνίδια, από παζάρια και προεκλογικές ακροβασίες, κατεβάζοντας και στην τελευταία γωνιά της χώρας το μήνυμα της αντίστασης στη βαρβαρότητα των καιρών, αναρωτιέμαι πώς θα φαίνεται σε εκείνη την παρέα του Μοσχάτου.

Δεν είναι τώρα χρόνος, σύντροφοι, θα 'θελα να τους πω απ' αυτό το μικρό πολύτιμο μετερίζι μου στον «Ριζοσπάστη», να παλεύει κανείς με τις αριστερές αποχρώσεις. Δεν πληρώνουμε διόδια στο δικομματισμό πια. Μόνο αυτό μετράει. Δε διατιμάται η αριστεροσύνη με σχήματα που φυλλορροούν στα απόνερα μιας σοσιαλδημοκρατίας που θαυμάζει τον Σαρκοζί και διαλέγει απλώς σε ποιο ταμείο θα πληρώσει τα διόδια. Το ΚΚΕ είναι μονόδρομος για την αριστερή σκέψη και εμπειρία. Αλλά είναι και για όποιον έζησε και ζει στο πετσί του μέτρα, εκσυγχρονισμούς, προσαρμογές σ' ένα κυρίαρχο πολιτικό σύστημα που διογκώνεται και παραμένει στην εξουσία με την ανοχή μας. Σηκώστε τις μπάρες τώρα, θα 'θελα να τους πω, να περάσει σαν καθαρό νερό η δύναμη του λαού, πάνω από τις κοιμισμένες ή κουρασμένες συνειδήσεις. Υπάρχει και μέλλον και πριν και μετά τις όποιες κάλπες...


Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ