ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 5 Αυγούστου 2007
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
Κινητοποιήσεις καταδίκης ιμπεριαλιστικών εγκλημάτων
  • Συγκέντρωση στην Ακρόπολη την Τρίτη, 7 Αυγούστου, στις 7.30 μ.μ. και πορεία προς το Σύνταγμα
  • Στο Αγαλμα Βενιζέλου, στη Θεσσαλονίκη, αύριο, Δευτέρα, στις 8 μ.μ.
  • Στην Αγιάσο Λέσβου ολοήμερες εκδηλώσεις την Τρίτη, 7 Αυγούστου

Αντιιμπεριαλιστικές κινητοποιήσεις, τιμής στα θύματα του πυρηνικού ολοκαυτώματος και καταδίκης των ιμπεριαλιστικών εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας, διοργανώνουν τις επόμενες μέρες φιλειρηνικές οργανώσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Λέσβο. Πιο συγκεκριμένα:

Η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) διοργανώνει την ερχόμενη Τρίτη, 7 Αυγούστου, στις 7.30 μ.μ., συγκέντρωση στην Ακρόπολη και πορεία προς το Σύνταγμα, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης, στις 6 και 9 του Αυγούστου, 62 χρόνων από τη ρίψη των ατομικών βομβών στη Χιροσίμα και στο Ναγκασάκι από τους Αμερικανούς ιμπεριαλιστές και ενώ ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος είχε ήδη λήξει.

Με ανακοίνωσή της, η ΕΕΔΥΕ καλεί σε μαζική συμμετοχή το λαό της Αθήνας και του Πειραιά για:

-- Να τιμήσουμε τα θύματα του πυρηνικού ολοκαυτώματος.

-- Να καταδικάσουμε τα εγκλήματα των ιμπεριαλιστών κατά της ανθρωπότητας.

-- Τη μη εγκατάσταση των βάσεων της λεγόμενης Αντιπυραυλικής Αμυνας στην Ευρώπη (Πολωνία, Τσεχία και αλλού) που προωθούν οι ΗΠΑ και βεβαίως την απόκρουση κάθε ενδεχομένου εγκατάστασης τέτοιας βάσης στη χώρα μας.

-- Την απαγόρευση των πυρηνικών, χημικών, βιολογικών όπλων και όλων των μέσων μαζικής καταστροφής.

-- Την κατάργηση των ξένων στρατιωτικών βάσεων.

-- Να αντιταχθούμε στη δημιουργία δυνάμεων ταχείας επέμβασης και του «ευρωστρατού».

-- Να απαιτήσουμε τη διακοπή κάθε συμμετοχής της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς τυχοδιωκτισμούς και την επιστροφή των Ελλήνων στρατιωτών που βρίσκονται έξω από τα σύνορα.

-- Την αποκάλυψη και αντιμετώπιση της κρατικής τρομοκρατίας και των κατασταλτικών νόμων και μηχανισμών ενάντια στους λαούς.

Από παλιότερη εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη

Motion Team

Από παλιότερη εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη
-- Την υποστήριξη του αγώνα για τα θεμελιώδη δικαιώματα και ελευθερίες σε μια σειρά από χώρες.

-- Την εξασφάλιση της εθνικής ανεξαρτησίας, των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας και της οικονομικής, κοινωνικής, πολιτιστικής ανάπτυξης και της προστασίας του δασικού πλούτου και του περιβάλλοντος.

Στη Θεσσαλονίκη

Αντιιμπεριαλιστική συγκέντρωση με αφορμή τη συμπλήρωση 62 χρόνων από τη μαύρη επέτειο της επίθεσης στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι διοργανώνουν η Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης και το ΠΑΜΕ αύριο Δευτέρα 6 Αυγούστου, στις 8 μ.μ. στο Αγαλμα του Βενιζέλου.

Με κοινή ανακοίνωσή τους, καλούν τον εργαζόμενο λαό της Θεσσαλονίκης να συμμετάσχει μαζικά στην κινητοποίηση και να στείλει ισχυρό μήνυμα αντίστασης στους ιμπεριαλιστές της Νέας Τάξης Πραγμάτων, που εξακολουθούν να τρομοκρατούν και να δολοφονούν τους λαούς, προκειμένου να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντά τους.

Στη Λέσβο

Η Επιτροπή Ειρήνης Λέσβου και ο Δήμος Αγιάσου διοργανώνουν την Τρίτη 7 Αυγούστου ολοήμερη εκδήλωση στην κεντρική πλατεία της Αγιάσου για τη μαύρη επέτειο των 62 χρόνων από τη ρίψη των ατομικών βομβών στις ιαπωνικές πόλεις.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει:

-- Εκθεση φωτογραφικού υλικού από τις μαρτυρικές πόλεις, τον Περσικό Κόλπο, τη Γιουγκοσλαβία, το Ιράκ, το Αφγανιστάν και την Παλαιστίνη.

-- Ομιλία για τη ζωή και τους αγώνες του αγωνιστή της ειρήνης Γρ. Λαμπράκη και τις δραστηριότητες του σύγχρονου αντιπολεμικού αντιιμπεριαλιστικού κινήματος.

-- Μουσική εκδήλωση από τοπικό συγκρότημα με αντιπολεμικά τραγούδια.

Το χρονικό του ολέθρου

6 Αυγούστου 1945

  • Ωρα 1.37, τρία αμερικανικά ανιχνευτικά αεροπλάνα «Β-29» απογειώθηκαν από τη νήσο Τινιάν. Μισή ώρα αργότερα, θα τα ακολουθήσει ένα άλλο, βομβαρδιστικό «Β-29». Στην πλώρη του έγραφε «Enola Gay» («Ενόλα Γκέι») και στην «κοιλιά του» μεταφέρει κάτι το εντελώς καινούριο: Μόνο μια βόμβα, που δεν περιείχε κοινή εκρηκτική ύλη, αλλά ουράνιο 235, την ατομική βόμβα με το όνομα «Little boy» («Αγοράκι»).
  • Ωρα 7.09, από τα ανιχνευτικά αναγγέλλεται ότι «ο ουρανός είναι αίθριος πάνω από τη Χιροσίμα». Στις 8.11 η πόλη φαινόταν καθαρά από τα μέλη του πληρώματος του «Ενόλα Γκέι». Δυόμισι λεπτά αργότερα, ο κυβερνήτης Τίμπετς διατάζει το σκοπευτή του, επισμηναγό Τόμας Φίρμπι, ν' αφήσει τη βόμβα στο κενό.
  • Ωρα 8.15.17, το «Little boy» απελευθερώνεται και 45 δευτερόλεπτα αργότερα μια τρομερή αστραπή τυφλώνει τους αεροπόρους που φοράνε γυαλιά οξυγονοκολλητών. Επειτα, ένα τεράστιο κοκκινωπό μανιτάρι υψώνεται στον ουρανό...

9 του Αυγούστου 1945

  • Ωρα 2.56 π.μ. ξεκινά την πορεία του το αεροσκάφος «Β-29» με το όνομα «Bocks' Car». Μεταφέρει μια εξίσου καταστρεπτική με αυτή που έπεσε στη Χιροσίμα βόμβα, μόνο που ετούτη, η «Fat man» («Χοντρομπαλάς»), δεν περιέχει ουράνιο 235, αλλά το ατομικό της φορτίο αποτελείται από πλουτώνιο, ένα υπερ-ουρανικό στοιχείο, που δεν υπάρχει στη φύση. Η διαταγή που είχε δοθεί ήταν ο «Fat man» να ριχτεί στην ιαπωνική πόλη Κοκούρα, κι εφόσον αυτό δεν ήταν δυνατό ως δεύτερος στη σειρά στόχος οριζόταν το Ναγκασάκι.
  • Ωρα 11.01, ο «Fat man» απελευθερώνεται πάνω από το Ναγκασάκι. «Προσγειώνεται» ύστερα από 52,5 δευτερόλεπτα, κονιορτοποιεί τα πάντα σε μια έκταση τριών - τεσσάρων τετραγωνικών χιλιομέτρων από το σημείο μηδέν και προκαλεί σοβαρές ζημιές στον υλικό πολιτισμό σε τριπλάσια έκταση, ενώ μια ορμητική καταιγίδα φωτιάς κατακαίει κι αποτεφρώνει τα πάντα.

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι εξαϋλώθηκαν. Από τότε μέχρι σήμερα, χιλιάδες άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από τις συνέπειες της ραδιενέργειας. Η λευχαιμία και ο καρκίνος του πνεύμονα, του θυρεοειδούς και του στήθους θα εξοντώσουν χιλιάδες Ιάπωνες. Πάνω από 300.000 είναι τα καταγραμμένα θύματα της ραδιενέργειας στις δύο αυτές πόλεις, πολλοί από τους οποίους θα πεθάνουν από τις μακροχρόνιες επιπτώσεις της ραδιενέργειας.

Η χρήση των ατομικών βομβών δεν υπαγορεύτηκε από στρατιωτική ανάγκη, όπως ισχυρίστηκε ο πρόεδρος Τρούμαν. Η ηγεσία της Ιαπωνίας είχε ήδη συνθηκολογήσει και απέμενε το τυπικό της παράδοσης. Στόχος ήταν ο εκφοβισμός ολόκληρης της ανθρωπότητας που είδε τότε και εξακολουθεί να βλέπει ως σήμερα το φρικώδες πρόσωπο του ιμπεριαλισμού.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ