ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 5 Αυγούστου 2007
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Βρώμικη επίθεση κατά του ΚΚΕ

Για να θυμούνται οι παλιότεροι και να μαθαίνουν οι νεότεροι για το μέγεθος της προβοκάτσιας και της αντικομμουνιστικής εμπάθειας...

Σε εξέλιξη βρίσκεται, το τελευταίο διάστημα, ένα οργανωμένο προβοκατόρικο σχέδιο επίθεσης κατά του ΚΚΕ ειδικά επεξεργασμένο από διάφορα κέντρα και παράκεντρα του δικομματισμού, που στόχο έχουν να πλήξουν το Κόμμα ειδικά μπροστά στην προεκλογική περίοδο.

Γι' αυτήν την επίθεση, το ΚΚΕ είχε έγκαιρα προειδοποιήσει ότι επιτελεία απεργάζονται σχέδιο βρώμικης επίθεσης κατά του Κόμματος ακριβώς επειδή δεν μπορούν να αντιπαρατεθούν μαζί του με πολιτικά επιχειρήματα.

Το πρώτο μέρος αυτού του σχεδίου πήρε «σάρκα και οστά» τους προηγούμενους μήνες και στη συντονισμένη επιχείρηση λάσπης εναντίον του ΚΚΕ πρωτοστάτησε το ΠΑΣΟΚ, με τη συνδρομή των φιλικά προσκείμενων προς αυτό εκδοτικών συγκροτημάτων και τηλεοπτικών σταθμών. Τη βδομάδα που μας πέρασε, εμφανίστηκαν χαφιέδικου τύπου ανυπόγραφα δημοσιεύματα σε χαμηλής κυκλοφορίας αθλητική εφημερίδα.

Μετά τον Πάγκαλο και άλλα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που τον προηγούμενο μήνα πήραν σβάρνα τα κανάλια και αράδιαζαν ψέματα ότι δήθεν υπάρχουν «κοινές επιχειρήσεις ΚΚΕ - ΝΔ», τις οποίες όταν τους ζητήθηκε να κατονομάσουν έστω μια, ψέλλιζαν ότι όσα είπαν τα είχαν διαβάσει στον... Τύπο, ή ότι εννοούσαν την επιχείρηση «Γερμανός», πως είχε κεφάλαια δήθεν το ΚΚΕ, και άλλα τέτοια σενάρια επιστημονικής φαντασίας, τις τελευταίες μέρες τη σκυτάλη της «προβοκάτσιας» πήρε η εν λόγω αθλητική εφημερίδα με ευθεία επίθεση πρωτοσέλιδης μαύρης «διαφήμισης» κατά του ΚΚΕ. Στο «χορό» της μαύρης προπαγάνδας κατά διαστήματα συμμετέχουν και άλλες εφημερίδες στις οποίες εμφανίζονται σχολιάκια και αρθράκια, υπογραμμένα από τα γνωστά παπαγαλάκια.

Τα πρώτα αυτά επεισόδια της προβοκατόρικης επίθεσης, το επόμενο διάστημα, μάλλον αναμένεται να ενταθούν. Οπως από νωρίς έχει επισημάνει το ΚΚΕ και η ΓΓ της ΚΕ, Αλ. Παπαρήγα (27/06/2007), πρόκειται για «μια επίθεση κατασκευασμένη από άλλον, αλλά από άλλον θα πλασαριστεί στη δημοσιότητα. Αλλος κατασκευάζει τα ψέματα, άλλος κατασκευάζει τα στοιχεία και άλλος τα πλασάρει». Οσο πλησιάζουμε προς τις εκλογές, όσο το ΚΚΕ θα παραμένει η μόνη πολιτική δύναμη που υπερασπίζεται τα δίκαια της εργατικής τάξης, ο βρώμικος «πόλεμος» θα οξύνεται. Οπως επισήμανε και η Αλ. Παπαρήγα: «Αυτό που ενοχλεί είναι η πολιτική θέση του ΚΚΕ ότι όσο πλουτίζει η πλουτοκρατία τόσο χάνουν οι εργαζόμενοι. Ενοχλεί η αντίθεση του Κόμματος στις επιλογές στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ, ενοχλεί η θέση για ανυπακοή και απειθαρχία».


Οι επιθέσεις έχουν... παρελθόν

Οι προβοκάτσιες, οι συκοφαντίες, τα ψεύδη και οι αήθεις επιθέσεις σε βάρος του ΚΚΕ δεν είναι πρωτόγνωρο γεγονός. Ιδιαίτερα κατά την περίοδο της μεγάλης κρίσης και της διάσπασης του Κόμματος, το 1991, εξαπολύθηκε μια μεγάλη αντικομμουνιστική επίθεση από μερίδα του Τύπου εναντίον του Κόμματος με «αιχμή του δόρατος» τις σχέσεις του ΚΚΕ με το Κομμουνιστικό Κόμμα της Σοβιετικής Ενωσης (ΚΚΣΕ).

Υπηρετώντας δήθεν την «έγκυρη ενημέρωση» και «πληροφόρηση» επιχείρησαν τα υψηλά ιδανικά της διεθνιστικής αλληλεγγύης και συνεργασίας να τα «ντύσουν» με σενάρια «πρακτορολογίας» και «ύποπτων οικονομικών συναλλαγών». Ξεπερνώντας κάθε όριο δε δίστασαν να «βαφτίσουν» τους Ελληνες κομμουνιστές σαν πράκτορες, εμπόρους όπλων, εφοπλιστές, βιομηχάνους που είχαν στήσει εταιρείες και «ξέπλεναν μαύρο χρήμα»...

Σ' αυτή την επίθεση συμμετείχε μεγάλο μέρος του Τύπου και των νεοσύστατων τότε τηλεοπτικών σταθμών, αλλά τέσσερις εφημερίδες σήκωσαν το κύριο βάρος της αντικομμουνιστικής επίθεσης. Το «Βήμα», ο «Ελεύθερος Τύπος», η «Ελευθεροτυπία» και η «Απογευματινή» επινόησαν ένα πλήθος συκοφαντικών και υβριστικών άρθρων για να χτυπήσουν εκείνη την περίοδο την πορεία ανασυγκρότησης του ΚΚΕ, που παρά τις αρνητικές εξελίξεις διεθνώς και τις τεράστιες προσπάθειες και τον πόλεμο του κατεστημένου, ακολουθούσε θετική πορεία. Χέρι βοήθειας σε αυτήν την επίθεση έδωσαν απλόχερα την περίοδο εκείνη οι ηγεσίες των κομμάτων του κατεστημένου, της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, ενώ πρωτοστατούσε φυσικά η ηγεσία του ΣΥΝ.

Στη σύντομη αυτή ανασκόπηση με δημοσιεύματα της εποχής, αποδεικνύεται ότι ο «γκαιμπελισμός» που καλυπτόταν και βασιζόταν... «σε αξιόπιστες πηγές και έγκυρες πληροφορίες», βρήκε πρόσφορο έδαφος για να αναπτυχθεί στον Τύπο της χώρας μας. Αντί άλλων σχολίων, σταχυολογούμε σήμερα, ορισμένα συγκεκριμένα κείμενα της εποχής.


Αντικομμουνιστικός οχετός
«Το ΚΚΕ μεταφέρει όπλα»...

Το γνωστό για τα αντικομμουνιστικά του αισθήματα «Βήμα» του Λαμπράκη... ανακαλύπτει «ξέπλυμα χρημάτων» από το ΚΚΕ!
Το γνωστό για τα αντικομμουνιστικά του αισθήματα «Βήμα» του Λαμπράκη... ανακαλύπτει «ξέπλυμα χρημάτων» από το ΚΚΕ!
O «Τύπος της Κυριακής» στις 4 Αυγούστου 1991 σε δημοσίευμά του είχε τίτλο: «Το... φρικτό μυστικό του κόκκινου θησαυρού». Το ρεπορτάζ επικαλείται στοιχεία που «έχει στη διάθεσή της η εφημερίδα, αλλά δεν τα γνωστοποιεί», ισχυρίζεται:

«Αξιοσημείωτο είναι ότι με βάση τα αρχεία που υπάρχουν στη Γερμανία και τα οποία δίνονται κατά καιρούς στη δημοσιότητα, προκύπτουν όχι μόνο οι προσωπικές επαφές των Φλωράκη - Καλούδη - Χόνεκερ, αλλά κυρίως η παράνομη εμπορία όπλων από τις πρώην σοσιαλιστικές χώρες προς διάφορες κατευθύνσεις (ΙΡΑΚ - ΙΡΑΝ, Νικαράγουα). Το ΚΚΕ φέρεται ότι εξασφάλισε επί ΠΑΣΟΚ την άδεια να μεταφέρει όπλα με τα πλοία του και μέσω των ναυτιλιακών των εταιρειών, κυρίως προς τη Νικαράγουα (Σαντινίστας) αλλά και προς τη Νότια Αφρική "σπάζοντας το απαρτχάιντ"».

Για να στηρίξει το ανυπόστατο «ρεπορτάζ», η εφημερίδα επιχειρεί να εμφανίσει το ΚΚΕ σαν το πιο «πλούσιο» Κόμμα του πλανήτη και ισχυρίζεται: «Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι στις αρχές του 1991, λίγο πριν το 13ο Συνέδριο του ΚΚΕ, ο κ. Αντ. Καστάνης, έμπιστος του κ. Χ. Φλωράκη που εργάζεται στο λογιστήριο της εφημερίδας "Ριζοσπάστης" διενήργησε έλεγχο για το μετοχικό κεφάλαιο του Κόμματος, που είναι επενδεδυμένο σε εταιρείες στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Σύμφωνα με τα στοιχεία του παραπάνω ελέγχου, το ΚΚΕ διαθέτει μετοχικό κεφάλαιο 3,5 τρισεκατομμύρια δραχμές και έχει επενδυμένο στο εξωτερικό το αστρονομικό για τα υπάρχοντα δεδομένα ποσό των 15 εκατομμυρίων δολαρίων. Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τις πληροφορίες του "Τύπου της Κυριακής" στο μετοχικό κεφάλαιο που προαναφέρεται δε συμπεριλαμβάνονται οι μετοχές του ΚΚΕ στην "Ιντρακόμ", την εταιρεία που έχει αναλάβει την κατασκευή του Μετρό, καθώς και τουριστικές - ξενοδοχειακές επιχειρήσεις»!!!

Με τη βρώμικη επίθεσή της η «Απογευματινή» επιχειρεί να εμφανίσει το ΚΚΕ σαν «βαθύπλουτο» Κόμμα με διασυνδέσεις με μυστικές υπηρεσίες
Με τη βρώμικη επίθεσή της η «Απογευματινή» επιχειρεί να εμφανίσει το ΚΚΕ σαν «βαθύπλουτο» Κόμμα με διασυνδέσεις με μυστικές υπηρεσίες
Το ΚΚΕ απαντώντας στις συκοφαντίες κατέθεσε μήνυση στον αρμόδιο εισαγγελέα, τονίζοντας ότι όλα είναι ψεύδη και ανυπόστατα.

...«είναι πλυντήριο χρημάτων»

Λίγες μέρες αργότερα, το έργο ανέλαβε το «Βήμα». Στις 15 Σεπτέμβρη 1991 έχει άρθρο με τίτλο «"Πλυντήριο" ο Περισσός», με το οποίο ισχυρίζεται ότι: «Η Transorient shipping Company, ναυτιλιακή εταιρεία της οποία ιδιοκτήτης είναι το ΚΚΕ, είναι μια από αυτές που εμπλέκονται στο σκάνδαλο. Χρησιμοποιήθηκε την προηγούμενη τετραετία ως "πλυντήριο" χρημάτων που ανήκαν είτε στην ΚΕ του ΚΚΣΕ ή σε ανώτατα επώνυμα στελέχη του».

Μερικές μέρες μετά, ο αναπληρωτής του προϊσταμένου της οικονομικής διεύθυνσης της ΚΕ του ΚΚΣΕ, με δήλωσή του στην εφημερίδα «Ραμπότσαγια Τριμπούνα», διέψευσε κατηγορηματικά το δημοσίευμα του «Βήματος», το οποίο χαρακτήρισε «χάλκευμα», τονίζοντας ότι «μέσω της οικονομικής διεύθυνσης της ΚΕ του ΚΚΣΕ δε μεταφέρθηκαν ποτέ ποσά σοβιετικού ή ξένου νομίσματος προς την "Transorient"».

...«Κόμμα εμπόρων»

Στην αντιΚΚΕ επίθεση ρίχτηκε και η «Απογευματινή» και με δισέλιδο δημοσίευμα στις 30 Αυγούστου 1991 με τίτλο: «Κόμμα εμπόρων το ΚΚΕ», επικαλείται δημοσίευμα της «Ισβέστια» για να ισχυριστεί ότι: «Το ΚΚ Ανατολικής Γερμανίας διεκπεραίωνε με τη συνδρομή του ΚΚΕ και μέσω Αθήνας ένα τεράστιο εμπόριο όπλων με την Αγκόλα, την Ερυθραία, τη Νικαράγουα κα»!!

«Το ΚΚΕ διαθέτει πλοία, σπάει
«Το ΚΚΕ διαθέτει πλοία, σπάει "εμπάργκο" και έχει ύποπτες συναλλαγές με τους Σαντινίστας»... Από τα μυθεύματα του «Ελεύθερου Τύπου»
Σε παλιότερο δημοσίευμα η «Απογευματινή» στις 10 Ιούνη 1991 με τίτλο «Το πιο πλούσιο κόμμα των... φτωχών!», υποστήριζε: «Το ΚΚΕ έχει 18 επιχειρήσεις και εκατοντάδες ακίνητα»... «Πραγματοποιεί εξαγωγές και εισαγωγές δισ.»... Εχει «ναυτιλιακές εταιρείες και εργοστάσια». Με νέο άρθρο στις 8/12/91 προχωρά και στην εκτίμηση ότι «στα περιουσιακά στοιχεία του Περισσού περιλαμβάνονται 73 μεγάλα ακίνητα, ενώ συνολικά η περιουσία του εκτιμάται ότι ανέρχεται σε... 100 δισεκατομμύρια», ενώ ρίχνει και μια πινελιά «πρακτορολογίας» υποστηρίζοντας ότι υπήρξε: «Χρηματοδότηση 5,5 δισ. δραχμών του ΚΚΕ από την Κα-Γκε-Μπε»...

...και «πρακτόρων»

Στην αισχρή επίθεση ρίχτηκε από την πρώτη στιγμή και η «Ελευθεροτυπία», η οποία επιχείρησε να αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο.

Με δημοσίευμά της στις 9 Απρίλη 1991, το οποίο υπογράφει ο Μ. Βασιλάκης, ξεπερνώντας κάθε όριο, αποκαλούσε το ΚΚΕ «Κ(αρτέλ) Κ(ομματικών) Ε(πιχειρήσεων), την ηγεσία του Κόμματος «γενική συνέλευση των μετόχων της "Περισσός ΑΕ"» και τη ΓΓ του Κόμματος Αλ. Παπαρήγα «διευθύνοντα σύμβουλο».

Η εφημερίδα δημοσίευσε ένα λιβελογράφημα στο οποίο ο συντάκτης έβγαλε όλη την αντικομμουνιστική του χολή ισχυριζόμενος ότι το ΚΚΕ: «Εσπασε το εμπάργκο του ΟΗΕ στέλνοντας φάρμακα στη Ν. Αφρική», ότι «ασχολήθηκε με εμπόριο και λαθρεμπόριο όπλων» και ότι «ξέπλενε βρώμικο και μαύρο χρήμα»!

Στην ίδια εφημερίδα ο συγκεκριμένος συντάκτης ξετυλίγοντας όλη τη βρώμικη και προβοκατόρικη επίθεσή του έφτασε στο σημείο να χαρακτηρίζει του Ελληνες κομμουνιστές πράκτορες «των μυστικών υπηρεσιών των χωρών του υπαρκτού σοσιαλισμού»...

Οι συγκεκριμένες συκοφαντίες κατέρρευσαν στις 12 Νοέμβρη 1991 όταν μπροστά στο Α' Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών μετά από προσφυγή του Κόμματος, ο Μ. Βασιλάκης υπέγραψε και κατέθεσε δήλωση στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρει: «Το επίμαχο δημοσίευμα όπως μεταφέρθηκε στο ακροατήριο, δε βασίζεται σε προσωπική μου αντίληψη και γνώση των όσων αναφέρω σ' αυτό, αλλά είναι στηριγμένο σε προγενέστερα δημοσιεύματα του Τύπου και στις πληροφορίες και φημολογίες που αυτά εμπεριείχαν, τη βασιμότητα των οποίων δεν έλεγξα»...


«Λαθρέμποροι όπλων», «πράκτορες», «ρατσιστές» και «αγράμματοι» οι κομμουνιστές, σύμφωνα με την αισχρή επίθεση της «Ελευθεροτυπίας»
«Λαθρέμποροι όπλων», «πράκτορες», «ρατσιστές» και «αγράμματοι» οι κομμουνιστές, σύμφωνα με την αισχρή επίθεση της «Ελευθεροτυπίας»

Να βγάλει συμπεράσματα ο λαός

Γίνεται φανερό ότι η επίθεση λάσπης ενάντια στο ΚΚΕ αποτελεί διαχρονικό φαινόμενο. Το σημερινό αφιέρωμα στον «Ριζοσπάστη» είναι ένα μόνο μικρό δείγμα αυτής της επίθεσης που εξελίσσεται διαχρονικά και κατά διαστήματα ενάντια στο Κόμμα. Στόχος των «γκαιμπελικών» μεθόδων προπαγάνδας είναι να πλήξουν το ίδιο το ΚΚΕ, αλλά και τη συνεχώς διευρυνόμενη επιρροή της ξεκάθαρης πολιτικής του ανάμεσα στα λαϊκά στρώματα. Η ντόπια πλουτοκρατία τρομάζει ακόμα και στη σκέψη του απεγκλωβισμού των λαϊκών συνειδήσεων από τη «μέγκενη» του δικομματισμού. Μπροστά σ' αυτό τον «κίνδυνο» για την ίδια την ύπαρξή της, η αστική τάξη δε θα διστάσει να χρησιμοποιήσει τα πιο βρώμικα μέσα που διαθέτει ...αξιοποιώντας τα καλοπληρωμένα «παπαγαλάκια» για να ηγηθούν στην προβοκατόρικη επίθεση εναντίον του ΚΚΕ. Ευτυχώς, όμως, που υπάρχουν πολλοί έντιμοι άνθρωποι, που άσχετα με την ιδεολογική και πολιτική τους τοποθέτηση και κομματική ένταξη, αρνούνται να συνεισφέρουν σε αυτόν το νέο αντικομμουνιστικό οχετό.

Αυτές οι πρακτικές για το λαό πρέπει να γίνουν εκτός των άλλων και κριτήριο ψήφου. Να συνειδητοποιήσει η εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα, ότι πίσω από τις προβοκάτσιες κρύβεται η αγωνία του μεγάλου κεφαλαίου και των πολιτικών εκφραστών του για τη διατήρηση της εξουσίας τους και γι' αυτό θα επιτεθούν στο Κόμμα, που ανοιχτά τους αμφισβητεί. Ακριβώς γι' αυτό πρέπει ακόμα πιο μαζικά και αποφασιστικά να το ενισχύσουν πολύπλευρα: Εκλογικά, πολιτικά, οργανωτικά, οικονομικά...



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ