ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 5 Αυγούστου 2003
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Συντονίζουν τη δράση τους σε παγκόσμιο επίπεδο

Κοινή ανακοίνωση επτά διεθνών οργανώσεων για την ανατροπή της βαρβαρότητας που βιώνει η ανθρωπότητα

Σε περισσότερες από 100 χώρες εκφράστηκε πολύμορφα η γενικευμένη αντίθεση των λαών στον ιμπεριαλισμό και η ανάγκη ανατροπής των αποφάσεων των ΗΠΑ και των συμμάχων τους, ιδιαίτερα οι απειλές για νέες επιθέσεις σε λαούς του κόσμου
Σε περισσότερες από 100 χώρες εκφράστηκε πολύμορφα η γενικευμένη αντίθεση των λαών στον ιμπεριαλισμό και η ανάγκη ανατροπής των αποφάσεων των ΗΠΑ και των συμμάχων τους, ιδιαίτερα οι απειλές για νέες επιθέσεις σε λαούς του κόσμου
Κοινή ανακοίνωση, με την οποία δημοσιοποιούν την απόφασή τους για «συντονισμό και κοινή δράση των οργανώσεών μας σε όλους τους τομείς σε παγκόσμιο επίπεδο», έδωσαν χτες στη δημοσιότητα επτά διεθνείς οργανώσεις εργαζομένων, νεολαίας, γυναικών, κινημάτων ειρήνης και αλληλεγγύης των λαών καθώς και υπεράσπισης των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών. Στην κοινή ανακοίνωση οι διεθνείς οργανώνεις τονίζουν πως «η απόφασή μας αυτή εκφράζει την αναγκαιότητα δημιουργίας μετώπου των λαών για την ανατροπή της βαρβαρότητας που βιώνει η ανθρωπότητα». Ολόκληρη η κοινή ανακοίνωση έχει ως ακολούθως:

«Οι λαοί όλου του κόσμου βρίσκονται αντιμέτωποι με την αυξανόμενη σε όλους τους τομείς τρομοκρατία της "νέας τάξης" που προσπαθούν να επιβάλουν οι ιμπεριαλιστές σε όλο τον κόσμο. Παρά την πρωτοφανή τρομοκρατία που εξαπολύεται, οι λαοί αντιστέκονται, οι κοινωνικοί και λαϊκοί αγώνες αναπτύσσονται σε όλες τις ηπείρους.

Ο άδικος, παράνομος, επιθετικός και ιμπεριαλιστικός πόλεμος κατά του Ιράκ ήταν η αφορμή εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπων να συμμετάσχουν στις τεράστιες και χωρίς προηγούμενο διαδηλώσεις σε περισσότερες από 100 χώρες και στις οποίες εκφράστηκε πολύμορφα η γενικευμένη αντίθεση των λαών στον ιμπεριαλισμό και η ανάγκη ανατροπής των αποφάσεων των ΗΠΑ και των συμμάχων τους, ιδιαίτερα οι απειλές για νέες επιθέσεις σε λαούς του κόσμου.


Η κρίσιμη κατάσταση και οι εξελίξεις αυτές προβάλλουν την αναγκαιότητα του συντονισμού του αγώνα των κινημάτων μας σε παγκόσμιο επίπεδο.

Παίρνοντας υπόψη ακριβώς αυτήν την αναγκαιότητα, οι παγκόσμιες οργανώσεις των εργαζομένων, των κινημάτων της νεολαίας, των γυναικών, του κινήματος της ειρήνης, της αλληλεγγύης των λαών, της υπεράσπισης των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, αποφασίζουμε το συντονισμό και την κοινή δράση των οργανώσεών μας σε όλους τους τομείς σε παγκόσμιο επίπεδο.

Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης θα λειτουργήσει ως συντονιστής των οργανώσεων που υπογράφουν το παρόν κείμενο.

Η απόφασή μας αυτή εκφράζει την αναγκαιότητα δημιουργίας μετώπου των λαών για την ανατροπή της βαρβαρότητας που βιώνει η ανθρωπότητα.

Καλούμε πλατιά τις μαζικές οργανώσεις των εργαζομένων και των αγροτών, της νεολαίας και των γυναικών, της ειρήνης και της αλληλεγγύης να συσπειρωθούν με στόχο τη διεύρυνση και νέα ανάπτυξη των αγώνων των λαών σε κάθε χώρα και περιοχή του κόσμου.

Πιστεύουμε ότι η μόνη υπερδύναμη είναι οι λαοί!».

Την παραπάνω κοινή ανακοίνωση υπογράφουν οι εξής διεθνείς οργανώσεις:

- Οργάνωση για την Αλληλεγγύη των Λαών της Ασίας και Αφρικής (Asian & Αfrican Peoples Solidarity Organization - AAPSO)

- Διεθνής Ενωση Δημοκρατικών Νομικών (International Association of Democratic Lawyers - IADL)

- Οργάνωση για την Αλληλεγγύη των Λαών της Αφρικής, Ασίας και Λατινικής Αμερικής (Organization of Solidarity of the Peoples of Africa, and Latin America - OSPAAAL)

- Διεθνής Ομοσπονδία Δημοκρατικών Γυναικών (Women International Democratic Federation - WIDE)

- Παγκόσμια Ομοσπονδία Δημοκρατικών Νεολαιών (World Federation of Democratic Youth - WEDY)

- Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία (World Federation of Trade Unions - WETU)

- Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης (World Peace Council - WPC)


ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Νέα αμερικανική πρωτοβουλία στα σκαριά

Ο Αμερικανός Συντονιστής για το Κυπριακό Τόμας Γουέστον επιβεβαίωσε τις πληροφορίες για ανάληψη νέας πρωτοβουλίας το Φθινόπωρο και, παράλληλα, επανέλαβε ότι το «σχέδιο Ανάν» είναι ο μοναδικός δρόμος που οδηγεί στη λύση του Κυπριακού. Ο Τόμας Γουέστον δήλωσε στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος» ότι στις αρχές Σεπτεμβρίου θα αρχίσει περιοδεία, με αφετηρία τις Βρυξέλλες και την Ιταλία, σε μια προσπάθεια δημιουργίας συνθηκών επανάληψης της διαδικασίας επίλυσης του Κυπριακού.

Στη συνέχεια, ο κ.Γουέστον θα επισκεφθεί την Αθήνα, την Αγκυρα και τη Λευκωσία, εν όψει της μετάβασης του Προέδρου Τάσσου Παπαδόπουλου στη Νέα Υόρκη στο τέλος Σεπτέμβρη, όπου θα έχει συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα. Ο Αμερικανός επίσημος χαιρέτισε τα μέτρα για βελτίωση του κλίματος στην Κύπρο, αλλά επισήμανε την ανάγκη για λύση, με βάση το «σχέδιο Ανάν». Ομως, παρέπεμψε και στη δήλωση του Γενικού Γραμματέα ότι χωρίς αληθινή, αυθεντική πολιτική βούληση και από τις δύο πλευρές ο ίδιος δεν πρόκειται να αναλάβει νέα πρωτοβουλία για το Κυπριακό.

Στη δημοσιότητα
η πρόταση του Ντενκτάς
για την αποναρκοθέτηση

Την πρότασή του στο Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, για αποναρκοθέτηση περιοχών στη Λευκωσία και τη νεκρή ζώνη, έδωσε στη δημοσιότητα ο Ραούφ Ντενκτάς.

Στην επιστολή του, ο Ντενκτάς εκφράζει την ετοιμότητα των λεγόμενων στρατιωτικών αρχών του ψευδοκράτους να συζητήσουν το θέμα με αξιωματούχους των Ηνωμένων Εθνών.

Δηλώνει, ακόμα, ότι η αποναρκοθέτηση θα δημιουργήσει περισσότερες ασφαλείς διόδους μεταξύ των δύο πλευρών, θα αποτελέσει μέτρο οικοδόμησης στρατιωτικής εμπιστοσύνης και θα συμβάλει στις προσπάθειες για συνολική συμφωνία. Ο Ραούφ Ντενκτάς εκφράζει την ελπίδα, κατά την έκφρασή του, η ελληνοκυπριακή πλευρά να ανταποκριθεί θετικά σε αυτή την πρωτοβουλία.

Ο Κύπρος Χρυσοστομίδης

Η συμμόρφωση του Ραούφ Ντενκτάς προς τη νομιμότητα και η μείωση των συνεπειών της κατοχής δεν εξαρτώνται από την ελληνοκυπριακή πλευρά, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, σχολιάζοντας τα διάφορα μέτρα που εξαγγέλλει ο κατοχικός ηγέτης.

Ο Κύπρος Χρυσοστομίδης ευχήθηκε να υπάρξει εξέλιξη προς τη σωστή κατεύθυνση, επαναλαμβάνοντας ότι η κυβέρνηση Παπαδόπουλου είναι έτοιμη για επανέναρξη συνομιλιών επί της ουσίας στη βάση του «σχεδίου Ανάν», ώστε να επιτευχθεί ένα κοινά αποδεκτό λειτουργικό πλαίσιο λύσης του Κυπριακού πριν από την πρώτη Μαΐου του 2004.

Ο κ. Χρυσοστομίδης ανέφερε επίσης ότι επί του παρόντος η στάση της τουρκικής κυβέρνησης είναι στάση στήριξης του Ντενκτάς, που υποδηλώνει και παρέμβασή της στις επικείμενες εκλογικές διαδικασίες στα Κατεχόμενα.

Εάν αυτό, πρόσθεσε, σημαίνει πλήρη ταύτιση της Τουρκίας με το καθεστώς Ντενκτάς, τότε δεν μπορεί να αναμένεται αλλαγή της τουρκικής στάσης. Ωστόσο, η δική μας πλευρά, κατέληξε ο εκπρόσωπος, θα συνεχίσει να εργάζεται για αλλαγή αυτής της στάσης.

Για το θέμα της παραλαβής σιτηρών από Τουρκοκύπριους, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι επαφίεται στην αρμόδια επιτροπή σιτηρών μετά από την καθοδήγηση και την απόφαση της κυβέρνησης και του Εθνικού Συμβουλίου. Ο Κύπρος Χρυσοστομίδης είπε ότι το θέμα της αγοράς σιτηρών από την περιοχή Λουρουτζίνας θα αποφασιστεί από την Επιτροπή Σιτηρών.

Επισήμανε, ωστόσο, ότι στο επίκεντρο της κυβέρνησης και του Εθνικού Συμβουλίου είναι οι χειρονομίες καλής θέλησης και η δημιουργία κλίματος συνεργασίας με τους Τουρκοκύπριους για την επίτευξη βιώσιμης και λειτουργικής λύσης πριν από την πλήρη ένταξη.

Μέχρι τότε, επισήμανε, όλα τα μέτρα, τα οποία λαμβάνονται, είναι προσωρινά μέχρι τη λύση, αλλά και την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Στόχος, είπε, είναι η επίλυση του Κυπριακού, ο τερματισμός της κατοχής και η απόλαυση από όλους τους νόμιμους κατοίκους της νήσου, των αγαθών που προσφέρει η ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ