ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 5 Ιούλη 2022
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΧΑΪΑ - ΗΛΕΙΑ
Ξανά στο προσκήνιο τα προβλήματα, με την πρώτη μεγάλη πυρκαγιά

Ανύπαρκτα έργα δασοπροστασίας και εκκενώσεις χωρίς καμία πρόβλεψη

Από την πυρκαγιά στη Βάλμη Ηλείας

Eurokinissi

Από την πυρκαγιά στη Βάλμη Ηλείας
Μεγάλα προβλήματα δημιούργησε η δασική πυρκαγιά που ξέσπασε το απόγευμα της Κυριακής στο χωριό Πόρτες Αχαΐας και επεκτάθηκε στην Ηλεία, απειλώντας τις κοινότητες Βάλμη, Κότρωνα, Καραγιαννέικα και Δαλαμπουρέικα, οι οποίες εκκενώθηκαν προληπτικά το βράδυ της ίδιας μέρας. Και χτες αναμενόταν ένα ακόμα δύσκολο βράδυ.

Η φωτιά φέρεται να ξεκίνησε από σημείο εξωτερικά του αρχαιολογικού χώρου στις Πόρτες και αφού έκαψε μέρος του, όπως επίσης δασικές εκτάσεις, ελαιόδεντρα και στάνες, χωρίς να αναφερθούν απώλειες ζώων, επεκτάθηκε σε ένα μεγάλο μέτωπο στην Ηλεία.

Εκεί συνέχιζε να καίει δασικές εκτάσεις σε σημεία που είχαν καταστραφεί και το 2007, ελαιόδεντρα και άλλες καλλιέργειες, μέχρι χτες το πρωί. Μέχρι το απόγευμα δεν είχε γίνει συνολική εκτίμηση των ζημιών, με τα συνεργεία της Πυροσβεστικής να συνεχίζουν να επιχειρούν, για τον μεγάλο κίνδυνο αναζωπυρώσεων. Μια τέτοια αναζωπύρωση σημειώθηκε νωρίς το απόγευμα, και οι κάτοικοι της περιοχής Λάτα ειδοποιήθηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να μετακινηθούν προς Εφύρα.

Τρέξτε να σωθείτε...

Στα χωριά που δοκιμάστηκαν περιόδευσε το βράδυ της Κυριακής κλιμάκιο της Τομεακής Επιτροπής Ηλείας του ΚΚΕ με επικεφαλής τα μέλη της, Αγγελο Κολόσακα, δημοτικό σύμβουλο Αμαλιάδας, και Βησσαρίωνα Πολύδωρα. Διαπιστώθηκε για άλλη μια φορά η παντελής έλλειψη προληπτικών έργων δασοπροστασίας.

Παράλληλα αναδείχθηκαν τα τραγικά κενά της πολιτικής «τρέξτε να σωθείτε», με τις εκκενώσεις χωριών. Συγκεκριμένα, κάτοικοι της Βάλμης που μετακινήθηκαν στο Αγραπιδοχώρι, ανάμεσά τους ΑμεΑ και αρκετοί ηλικιωμένοι, αφέθηκαν στην τύχη τους έξω από το κοινοτικό γραφείο, να ξενυχτήσουν στην ύπαιθρο, χωρίς να υπάρχει πρόβλεψη διανυκτέρευσής τους. Αργότερα επέστρεψαν στις οικίες τους, με τη συνδρομή συγγενικών τους προσώπων, όταν διαπιστώθηκε πλέον ότι το χωριό δεν απειλείται από τις φλόγες.

Την ίδια ώρα αρκετά προβλήματα αντιμετώπιζαν και οι δυνάμεις που επιχειρούσαν για την κατάσβεση, για ώρες χωρίς νερό και τροφή, ενώ συνολικά από το απόγευμα της Κυριακής επιχείρησαν 195 πυροσβέστες με 7 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 48 οχήματα και το κινητό επιχειρησιακό κέντρο «Ολυμπος». Επίσης, 2 Α/Φ και 2 Ε/Π, ενώ συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ, καθώς και δυνάμεις της αστυνομίας.

Το ίδιο τραγικό σκηνικό...

«Για ακόμα μια φορά και παρά τις συνεχείς Επερωτήσεις του ΚΚΕ για ενίσχυση της αντιπυρικής θωράκισης της χώρας, επαναλαμβάνεται το ίδιο τραγικό σκηνικό όπως κάθε καλοκαίρι», επισημαίνει η Τομεακή Επιτροπή Αχαΐας του ΚΚΕ σε ανακοίνωσή της για την τελευταία δασική πυρκαγιά, αλλά και για τα παρόμοια περιστατικά σε Σαγέικα, Αραξο και Τέμενη Αιγίου.

«Φτάνει πια με την επίκληση, κάθε φορά, εξωγενών παραγόντων όπως ο "στρατηγός άνεμος" και ο καύσωνας! Η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και οι προηγούμενες του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ, έχουν διαχρονικές ευθύνες για τα ανύπαρκτα μέτρα αντιπυρικής θωράκισης», προσθέτει η ΤΕ Αχαΐας.

Καλεί τον λαό σε συμπόρευση με το ΚΚΕ, να οργανώσει την πάλη του για την προστασία της ζωής, της περιουσίας του αλλά και των δασών, με μέτρα εδώ και τώρα, αφού σήμερα «υπάρχουν όλα τα τεχνικά μέσα και η επιστημονική γνώση για να προβλεφθούν οι παράγοντες που συμβάλλουν στην εκδήλωση των πυρκαγιών, υπάρχει η δυνατότητα έγκαιρης πρόβλεψης για τις επικίνδυνες μέρες και περιοχές». Και αναδεικνύει ότι «αυτό που μπαίνει εμπόδιο στην κατάρτιση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου πρόληψης και αντιμετώπισης πυρκαγιών, που θα βασίζεται σε ένα εκπαιδευμένο και στελεχωμένο Πυροσβεστικό Σώμα και Δασική Υπηρεσία, είναι η λογική "κόστους - οφέλους" της ΕΕ και των κυβερνήσεων, που βάζει στο ζύγι την αντιπυρική θωράκιση της χώρας».

ΦΩΚΙΔΑ
Στάχτη χιλιάδες ελαιόδεντρα, εφιαλτικές στιγμές για τους κατοίκους

Μεγάλο πύρινο μέτωπο στη Φωκίδα
Μεγάλο πύρινο μέτωπο στη Φωκίδα
Χιλιάδες στρέμματα με ελαιόδεντρα, άλλες αγροτικές καλλιέργειες και χαμηλή δασική βλάστηση έχει μετατρέψει σε στάχτη η φωτιά που εκδηλώθηκε στον ελαιώνα της Αμφισσας Φωκίδας και συνέχιζε να καίει μέχρι αργά χτες το βράδυ.

Η πυρκαγιά, που εκδηλώθηκε νωρίς χτες το μεσημέρι στον ελαιώνα της Αμφισσας, κοντά στο Σερνικάκι Φωκίδας, γρήγορα πήρε μεγάλες διαστάσεις, εξαιτίας των ισχυρών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή. Μάλιστα, κάτοικοι της περιοχής επισημαίνουν ότι η έκταση της πυρκαγιάς και οι καταστροφές που προκλήθηκαν στον ελαιώνα της Αμφισσας είναι ανάλογες με την αντίστοιχη πυρκαγιά του 2013.

Στη μάχη με τις φλόγες ρίχτηκαν 57 πυροσβέστες με 14 οχήματα και 4 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων του Σώματος, καθώς και 4 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα. Ωστόσο οι ισχυροί άνεμοι, η έλλειψη μέτρων πρόληψης και δρόμων πρόσβασης για τις πυροσβεστικές δυνάμεις είχαν ως αποτέλεσμα η φωτιά να επεκταθεί και να κινηθεί προς δύο μέτωπα. Το ένα προς την περιοχή του Προφήτη Ηλία, όπου οι αρχές διέταξαν για προληπτικούς λόγους την εκκένωση της μονής που βρίσκεται εκεί. Το δεύτερο κινούνταν προς την περιοχή της Ιτέας.

Να σημειώσουμε ότι από τη φωτιά προκλήθηκαν ζημιές στο δίκτυο ηλεκτροδότησης, με αποτέλεσμα να σημειωθούν διακοπές ρεύματος και προβλήματα στην υδροδότηση, ενώ σε πολλές περιπτώσεις η αστυνομία διέκοψε την κυκλοφορία οχημάτων σε τμήματα του οδικού δικτύου της περιοχής.

Στην περιοχή βρέθηκε από την πρώτη στιγμή κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Αντώνη Αλεξό, Γραμματέα της ΤΕ Φωκίδας, καθώς και τον Στάθη Λεοντίου, δημοτικό σύμβουλο Δελφών με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», οι οποίοι με παρέμβασή τους στην Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας ζήτησαν την ενίσχυση των πυροσβεστικών δυνάμεων.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε χτες το απόγευμα η ΤΕ Φωκίδας του ΚΚΕ χαρακτήρισε την εξέλιξη της πυρκαγιάς δραματική και ανεπαρκείς τις πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούσαν, ενώ απαίτησε την ενίσχυσή τους πριν πέσει η νύχτα. Παρέμβαση στον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Στυλιανίδη, έκανε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης προκειμένου να αυξηθούν άμεσα τα μέσα πυρόσβεσης και έλαβε διαβεβαίωση ότι θα κατέφθαναν 15 πυροσβεστικά αεροπλάνα.

Φωτιά και στο Σχηματάρι

Εκατοντάδες στρέμματα αγροτοδασικής έκτασης κατέκαψε η φωτιά που εκδηλώθηκε χτες το μεσημέρι ανάμεσα στο Σχηματάρι και το Δήλεσι Βοιωτίας.

Η φωτιά ξέσπασε σε μια περιοχή όπου βρίσκονται διάσπαρτες αγροικίες, εξοχικά και άλλες εγκαταστάσεις και πήρε γρήγορα διαστάσεις εξαιτίας των ισχυρών ανέμων. Οι φλόγες κατευθύνθηκαν προς το παραλιακό χωριό Δήλεσι, με απόφαση της δημοτικής αρχής να ζητά την προληπτική εκκένωσή του. Η φωτιά εκτός από δασική έκταση και χαμηλή βλάστηση, προκάλεσε ζημιές σε καλλιέργειες, αποθήκες και σύμφωνα με πληροφορίες σε ένα αυτοκίνητο, ενώ τέθηκε υπό έλεγχο και σβήστηκε λίγες ώρες αργότερα, μετά από κινητοποίηση εναέριων και επίγειων πυροσβεστικών δυνάμεων.

Στο σημείο βρέθηκε κλιμάκιο του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Γιώργο Κοτρόγιαννο, Γραμματέα της ΤΕ Θήβας - Οινοφύτων, καθώς και τον Μιχάλη Γιαλούρη, δημοτικό σύμβουλο Τανάγρας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Επίσης, να σημειώσουμε ότι φωτιά εκδηλώθηκε το μεσημέρι της Κυριακής στην περιοχή της Καρύστου, ενώ το βράδυ της ίδιας μέρας τυλίχθηκε στις φλόγες αποθήκη στον σταθμό του ΟΣΕ στη Χαλκίδα. Μάλιστα, από εκρήξεις που σημειώθηκαν προκλήθηκαν ζημιές και σε αυτοκίνητα που βρίσκονταν σταθμευμένα στο σημείο.

Πολλά πύρινα μέτωπα

Μεγάλη πυρκαγιά ξέσπασε χτες το απόγευμα στο Κρανίδι Ερμιονίδας, στην Αργολίδα κοντά σε μεγάλη ξενοδοχειακή μονάδα, όπου προκλήθηκαν ζημιές, ενώ έγινε και εκκένωση. Στην περιοχή τις τελευταίες μέρες σημειώνονται συχνά μικροπυρκαγιές.

Πυρκαγιά εκδηλώθηκε την Κυριακή πριν τις 7 μ.μ. σε χαμηλή βλάστηση στα Νεόκτιστα Ασπροπύργου. Για την κατάσβεσή της επιχείρησαν 35 πυροσβέστες με 8 οχήματα και 2 ομάδες πεζοπόρου τμήματος, ενώ από αέρος συνέδραμε 1 ελικόπτερο. Συνδρομή παρείχαν και υδροφόρες των δήμων.Λόγω της πυρκαγιάς υπήρξε διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων για αρκετή ώρα στην Περιφερειακή Οδό Αιγάλεω και στα δύο ρεύματα από το ύψος της Αττικής Οδού έως τα διυλιστήρια. Η φωτιά ελέγχθηκε μερικώς μετά τις 9.30 μ.μ.

Αλλη φωτιά ξέσπασε σε χορτολιβαδική έκταση επί της οδού Αμπελώνος στην Παιανία, στα σύνορα με τα Σπάτα. Εκδηλώθηκε την Κυριακή λίγο πριν τις 12.30 μ.μ., επί της οδού Αμπελώνος στην Παιανία, και έκαιγε χαμηλή βλάστηση και ξερά χόρτα, χωρίς να αναφερθεί απειλή για κατοικημένη περιοχή. Στο σημείο επιχείρησαν 20 πυροσβέστες με ομάδα πεζοπόρου τμήματος, 7 οχήματα και 2 αεροσκάφη, με τη συνδρομή και υδροφόρων των δήμων. Μετά τις 2 μ.μ. η φωτιά είχε τεθεί υπό μερικό έλεγχο.

Επίσης, κατά τις 3.30 τα ξημερώματα της Κυριακής εκδηλώθηκε φωτιά στο Νέο Ικόνιο Περάματος, στην οδό Νίκης. Στον τόπο έσπευσαν 40 πυροσβέστες, ομάδα πεζοπόρου τμήματος και 11 οχήματα. Στις 7.30 π.μ. η φωτιά είχε τεθεί υπό μερικό έλεγχο.

Χτες, πυρκαγιά έκαψε χαμηλή βλάστηση στην περιοχή Βλαστός στους Αγίους Αποστόλους στον Κάλαμο. Για την κατάσβεσή της επιχείρησαν επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής.

Την ίδια μέρα εκδηλώθηκε μία ακόμα πυρκαγιά, λίγο πριν τις 4 μ.μ., και έκαιγε δάσος στην περιοχή Καμπί στη Ζάκυνθο.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ