ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 5 Ιούλη 2019
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Η συνδικαλιστική μαφία επιχειρεί να κρατήσει στο σκοτάδι τις «βρωμιές» της

Την προσπάθεια της συνδικαλιστικής μαφίας στην ηγεσία της ΓΣΕΕ να κρατήσει στο σκοτάδι τις βρώμικες δουλειές που κάνει μέσα στα σωματεία, επιχειρώντας να απαλλαγεί από κάθε έλεγχο, ακόμα και για την τήρηση των στοιχειωδών διαδικασιών στη λειτουργία τους, καταγγέλλει, για άλλη μια φορά, το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο.

Στο πλαίσιο αυτό, οι εργατοπατέρες επιχειρούν να διασφαλίσουν ότι οι «αρχαιρεσίες» που διενεργούν και «μαγειρεύουν» σε μια σειρά σωματεία θα παραμείουν... κρυφές (!), εμποδίζοντας ακόμα και εκλεγμένα μέλη ταξικών συνδικάτων στη διοίκηση της ΓΣΕΕ από το να έχουν πρόσβαση στα σχετικά έγγραφα!

Αναλυτικότερα, στην ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ επισημαίνει τα εξής:

«"Επί το έργον" βρίσκεται, για άλλη μια φορά, ο εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός. Αυτήν τη φορά "επιστράτευσε" το Εργατικό Κέντρο Καβάλας, το οποίο ελέγχει, για να ζητήσει από το διορισμένο πλέον, με προσωρινή διαταγή, προεδρείο της ΓΣΕΕ να παρέμβει εγγράφως, ώστε "να μην επιτρέψουμε", όπως λένε, "στα μεμονωμένα άτομα μέλη της διοίκησης της ΓΣΕΕ και μέλη του ΠΑΜΕ να παραλαμβάνουν τα έγγραφα των εκλογών των σωματείων..." από το Πρωτοδικείο!

Το διορισμένο προεδρείο της ΓΣΕΕ έσπευσε να συνδράμει με αντίστοιχο έγγραφο που βεβαιώνει ότι δεν έχει ζητήσει από το Πρωτοδικείο να χορηγούνται "σε τρίτους" τα έγγραφα των σωματείων!

Αλήθεια, με ποια δικαιοδοσία ένα διορισμένο προεδρείο εκδίδει τέτοια έγγραφα; Ποιον ρώτησαν, με ποιον συζήτησαν από την προσωρινή διοίκηση;

Βέβαια, αυτά είναι ψιλά γράμματα για τη συνδικαλιστική μαφία που έχει πολλές περγαμηνές στα "μαγειρέματα" και τις διαδικασίες "εν κρυπτώ"!

Τα σωματεία ανήκουν στους εργαζόμενους - Δεν χωράνε «εν κρυπτώ» διαδικασίες

Είναι κάτι περισσότερο από προφανές ότι οι παρατάξεις του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού, ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ/Ομάδα Βασιλόπουλου προσπαθούν να κρατήσουν στο σκοτάδι τις βρώμικες δουλειές που κάνουν μέσα στα σωματεία, με σωρεία νοθειών και διείσδυση της ίδιας της εργοδοσίας. Δεν θέλουν να αποκαλύπτονται στους εργαζόμενους οι μαφιόζικες πρακτικές και οι μηχανισμοί που χρησιμοποιούν, για να διατηρούν τον θανάσιμο εναγκαλισμό τους στο εργατικό κίνημα και να το σέρνουν πίσω από τις επιδιώξεις και τα σχέδια των κεφαλαιοκρατών - εργοδοτών και των κομμάτων τους, ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, που εναλλάσσονται στην κυβέρνηση και τσακίζουν τους εργαζόμενους προς όφελος των αφεντικών!

Εμείς ένα πράγμα τους λέμε: Τα εργατικά σωματεία δεν είναι τσιφλίκι τους! Ανήκουν στους εργαζόμενους και δεν χωράνε "εν κρυπτώ" διαδικασίες!

Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ δεν υπολογίζουν κόπο και εμπόδια στην προσπάθειά τους, στο καθήκον τους απέναντι στους εργαζόμενους, να φέρνουν στην επιφάνεια, μπροστά στα μάτια των εργαζομένων όλες τις "βρωμιές" που ο εργοδοτικός - κυβερνητικός συνδικαλισμός επιμελώς κρύβει.

Ας μη ματαιοπονούν, λοιπόν!

Οι εργαζόμενοι μπορούν να βγάλουν τα συμπεράσματά τους και να υπερασπιστούν τα συνδικάτα τους, τα δικαιώματά τους, τη ζωή τους συνολικά. Να δώσουν την απάντηση που αρμόζει σε αυτούς τους "συνδικαλιστές" που ζητούν την εργατική ψήφο μέσα στα σωματεία καθώς και στα κόμματά τους, που ζητούν την ίδια ψήφο στις 7 Ιούλη!».

Κινητοποιήσεις για την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων

Νέα απεργία στις 11/7 προγραμματίζουν οι εργαζόμενοι στην «PD Solutions» (PDS, θυγατρική της Τράπεζας Πειραιώς), όπως αποφάσισαν στη Γενική Συνέλευσή τους, στη διάρκεια της προηγούμενης απεργίας τους που είχε καθολική συμμετοχή, διεκδικώντας την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ) που να καλύπτει όλους τους εργαζόμενους, ανεξαρτήτως σχέσης εργασίας.

Συγκεκριμένα, οι εργαζόμενοι έχουν αποφασίσει να ζητήσουν να γίνει νέα συνάντηση με την εργοδοσία μέχρι τότε και τη μέρα της συνάντησης να γίνουν στάση εργασίας και νέα Γενική Συνέλευση, προκειμένου να καθορίσουν την περαιτέρω δράση τους. Σε περίπτωση που η εργοδοσία αρνηθεί, τότε θα πραγματοποιήσουν την απεργία. Το κλαδικό Σωματείο Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικού Αττικής και η Σωματειακή Επιτροπή του στην PDS μεταξύ άλλων διεκδικούν: Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους. Εξω τα «δουλεμπορικά» από την PDS. Αμεση πρόσληψη όλων των εργαζομένων απευθείας από την PDS. Να δοθούν αυξήσεις σε όλους τους συναδέλφους. Κανείς κάτω από 751 βασικό μισθό. Να αυξηθεί ο χρόνος του διαλείμματος σε 15 λεπτά για κάθε δύο ώρες εργασίας κ.ά.

Στη «Mellon Contact Services» οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν και χτες στάση εργασίας, συνέχεια των κινητοποιήσεών τους των τελευταίων τριών βδομάδων, με αίτημα την υπογραφή επιχειρησιακής ΣΣΕ που να καλύπτει όλους τους εργαζόμενους. Η σημερινή σύμβαση (που έχει λήξει και πλέον ισχύει το καθεστώς μετενέργειας) καλύπτει λιγότερους από τους μισούς. Από την επόμενη βδομάδα, το Σωματείο αναμένεται να αναλάβει νέες πρωτοβουλίες για την οργάνωση της δράσης των εργαζομένων.

Να υπογραφεί άμεσα η επιχειρησιακή ΣΣΕ στη ΛΑΡΚΟ

Σε κλιμάκωση του αγώνα προσανατολίζεται το Σωματείο Εργαζομένων στο εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα εάν μέχρι τις 10 Ιούλη δεν υπογραφεί η επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΣΣΕ), όπως έχει ήδη συμφωνηθεί με το ΔΣ της επιχείρησης. Σε μια τέτοια περίπτωση, το Σωματείο θα προχωρήσει σε Γενική Συνέλευση στις 11 Ιούλη, όπου θα αποφασιστεί η περαιτέρω αγωνιστική δράση.

Οπως ενημερώνει το Σωματείο, οι διαπραγματεύσεις για την ΕΣΣΕ «έκλεισαν και η Διοίκηση δεσμεύτηκε ότι θα κάνει θετική εισήγηση στο ΔΣ της ΛΑΡΚΟ, (...)», κάτι που έγινε στις 27 Ιούνη, με την πλειοψηφία των μελών του ΔΣ να τοποθετούνται υπέρ της υπογραφής της. Ωστόσο, δύο μέλη του ΔΣ «ζήτησαν διευκρινιστικές απαντήσεις για ορισμένα θέματα της σύμβασης» και ορίστηκε νέο ΔΣ για χτες, προκειμένου να προχωρήσει στην τελική έγκριση και ψήφιση. Η διοίκηση της ΛΑΡΚΟ ωστόσο ανέστειλε τη χτεσινή συνεδρίαση του ΔΣ.

Στο μεσοδιάστημα, μεσολάβησαν στοχευμένα δημοσιεύματα του αστικού Τύπου ενάντια στην υπογραφή της ΕΣΣΕ, καθώς και η παρέμβαση του ΤΑΙΠΕΔ, που ενώ μέχρι τώρα «δεν έχει παρέμβει για τη βιωσιμότητα της ΛΑΡΚΟ (...), τώρα με επιστολή ζητά εξηγήσεις για την ΕΣΣΕ, με εντολές και αυτό με τη σειρά του από το ίδιο το κεφάλαιο».

  • Στο μεταξύ, καθολική ήταν η συμμετοχή και στις χτεσινές στάσεις εργασίας σε όλες τις βάρδιες, των εργαζομένων στην εργολαβική εταιρεία «ΤΕΧΝΟΣΤΥΛ ΕΠΕ», που δραστηριοποιείται στο εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα. Οι εργαζόμενοι μαζί με το Συνδικάτο Μέταλλου Φθιώτιδας έχουν ξεκινήσει τις κινητοποιήσεις από τη Δευτέρα, διεκδικώντας την καταβολή των δεδουλευμένων τους. Σήμερα θα κάνουν Γενική Συνέλευση για να αποφασίσουν την παραπέρα δράση τους.
Συνθήκες εξάντλησης και δεκάδες παραιτήσεις στο «Grand Resort Lagonissi»

Τις συνθήκες εντατικοποίησης που εξοντώνουν τους εργαζόμενους και έχουν οδηγήσει δεκάδες συναδέλφους τους σε παραίτηση καταγγέλλουν με κοινή τους ανακοίνωση το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής και το επιχειρησιακό Σωματείο στο ξενοδοχείο «Grand Resort Lagonissi».

«Για ακόμη μια χρονιά οι παραιτήσεις των συναδέλφων μας έχουν γίνει συχνό φαινόμενο και είμαστε ακόμη στην αρχή της σεζόν», αναφέρουν τα δύο Σωματεία. Οπως εξηγούν, από το άνοιγμα του ξενοδοχείου, που λειτουργεί εποχικά, μέχρι σήμερα έχουν παραιτηθεί 45 εργαζόμενοι, ενώ μόνο τον τελευταίο μήνα οι παραιτήσεις ανέρχονται σε 18.

Η «πεντάστερη» ξενοδοχειακή μονάδα αποτελεί ένα από τα τουριστικά θέρετρα που λειτουργούν στο παραλιακό μέτωπο της Αττικής, τη λεγόμενη «Αθηναϊκή Ριβιέρα», ενώ ανάλογη κατάσταση αποτυπώνεται και σε άλλες πολυτελείς ξενοδοχειακές επιχειρήσεις της Αττικής.

«Η εντατικοποίηση "χτυπάει κόκκινο", οι λιποθυμίες και τα εργατικά "ατυχήματα" αποτελούν συχνό φαινόμενο», τονίζουν το κλαδικό Συνδικάτο και το επιχειρησιακό Σωματείο. «Λόγω έλλειψης προσωπικού οι διπλοβάρδιες είναι καθημερινότητα, και μάλιστα όχι στο ίδιο πόστο», προσθέτουν. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εργαζόμενοι αναγκάζονται να τρέχουν από πόστο σε πόστο, σε ένα θέρετρο οι εγκαταστάσεις του οποίου εκτείνονται σε δεκάδες στρέμματα και περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων 7 διαφορετικά εστιατόρια και 2 μπαρ, spa, παραλία. Στο ατελείωτο τρέξιμο προστίθεται η έλλειψη μέτρων για την προστασία της υγείας και της ασφάλειάς τους, κι έτσι εκτός από τις λιποθυμίες συχνό φαινόμενο έχουν γίνει και τα εργατικά «ατυχήματα», όπως γλιστρήματα, πτώσεις κ.ο.κ.

«Η κατάσταση έχει γίνει αφόρητη», καταγγέλλουν τα σωματεία και υπογραμμίζουν πως «η αντιμετώπιση των στελεχών της εργοδοσίας απέναντι σε εργαζόμενους που λυγίζουν κάτω από την πίεση και την ένταση της δουλειάς είναι το λιγότερο ειρωνική!».

Τα Σωματεία καλούν τους εργαζόμενους «να μην φοβηθούν από τις απειλές της εργοδοσίας αλλά και των προϊσταμένων», να απαντήσουν «με οργάνωση του αγώνα και κινητοποιήσεις».

Διεκδικούν: Να γίνουν άμεσα προσλήψεις προσωπικού. Να σταματήσουν η εντατικοποίηση, οι υπερωρίες και η δουλειά - λάστιχο από πόστο σε πόστο. Να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την υγιεινή και την ασφάλεια στο χώρο δουλειάς.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΠΟΤΩΝ ΕΥΒΟΙΑΣ - ΒΟΙΩΤΙΑΣ
Καταγγέλλει απολύσεις, εντατικοποίηση και άθλιες συνθήκες στη «ΜΙΜΙΚΟΣ»

Απολύσεις, εντατικοποίηση, άσχημες έως επικίνδυνες συνθήκες δουλειάς είναι τα συστατικά στοιχεία των κερδών της εργοδοσίας και στην πτηνοτροφική επιχείρηση ΜΙΜΙΚΟΣ HQF (όμιλος Φιλίππου), όπως καταγγέλλει το Συνδικάτο Τροφίμων και Ποτών Εύβοιας - Βοιωτίας.

Με αφορμή τις πρόσφατες απολύσεις στις οποίες προχώρησε η εργοδοσία, το Συνδικάτο έχει ζητήσει συνάντηση στην Επιθεώρηση Εργασίας με αίτημα την ανάκλησή τους και τη διατήρηση όλων των θέσεων εργασίας. Οπως υπενθυμίζει στην ανακοίνωσή του, σε αντίστοιχη συνάντηση για το κύμα απολύσεων που έγιναν στο τέλος του 2018, η εργοδοσία «είχε ισχυριστεί ότι οι τότε απολυμένοι έχασαν τη δουλειά τους γιατί δεν ήταν παραγωγικοί!».

Την ίδια στιγμή, το Συνδικάτο χαρακτηρίζει άθλιες τις συνθήκες στο χώρο δουλειάς. Συγκεκριμένα, αναφέρεται στις ελλείψεις σε Μέσα Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ), με εργαζόμενους να δουλεύουν «μέσα στα νερά και τις χαμηλές θερμοκρασίες με τρύπιες μπότες» ή να πληρώνουν από την τσέπη τους για κατάλληλα υποδήματα, να στερούνται απαραίτητα είδη μιας χρήσης «όπως νάιλον φόρμες, μάσκες, μανίκια», αλλά και κατάλληλο ρουχισμό «για την προστασία από τις χαμηλές θερμοκρασίες, ψύξης και κατάψυξης, όπως ισοθερμικά, κάλτσες, γιλέκα, μπουφάν κ.τ.λ». Αντίστοιχα προβλήματα αντιμετωπίζουν όσοι εργάζονται σε υψηλές θερμοκρασίες, καθώς «η ατμόσφαιρα είναι αποπνικτική και δεν γίνονται οι απαραίτητες τεχνικές βελτιώσεις που να προστατεύουν τους συναδέλφους».

«Σε αυτές τις συνθήκες έρχεται να προστεθεί η τρομερή εντατικοποίηση της εργασίας, με άθλια κάτω από τις οδηγίες της εργοδοσίας συμπεριφορά, με φωνές, ακόμα και βρισιές, για να βγει γρήγορα η παραγωγή», σημειώνει το Συνδικάτο και προσθέτει: «Ο συνδυασμός εντατικοποίησης και άθλιων συνθηκών οδηγεί στις συχνές ασθένειες και αναρρωτικές άδειες λόγω της τρομερής σωματικής καταπόνησης».

Το Συνδικάτο καλεί τους εργαζόμενους να πουν «φτάνει πια» και οργανωμένα να διεκδικήσουν το δίκιο τους. Απαιτεί να χορηγηθούν όλα τα απαραίτητα ΜΑΠ, να τηρηθούν όλα τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, να εξασφαλιστούν ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς. Να υπογραφεί κλαδική Συλλογική Σύμβαση των εργαζομένων στις πτηνοτροφικές επιχειρήσεις ώστε να αυξηθούν οι μισθοί πείνας.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ