ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 5 Ιούλη 2019
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Διεκδικούν τη μετατροπή των συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου

Από παλιότερη κινητοποίηση στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων
Από παλιότερη κινητοποίηση στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων
Κείμενο διαμαρτυρίας υπογράφουν πάνω από 70 συμβασιούχοι εργαζόμενοι στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων (ΠΓΝΙ), οι οποίοι απέναντι στο φάσμα της ανεργίας με την επικείμενη λύση των συμβάσεών τους αντιπαρατάσσουν ως αίτημα αιχμής τη μονιμοποίησή τους, με μετατροπή όλων των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου, με βάση και τις αυξημένες ανάγκες των ασθενών του νοσοκομείου.

Στο κείμενό τους επισημαίνουν μεταξύ άλλων:

«Πέντε μήνες πριν από τη λήξη της σύμβασής μας, η προοπτική είναι είτε η απόλυση όλων μετά τη λήξη της σύμβασης και η έλευση ιδιωτικού συνεργείου στο ΠΓΝΙ, είτε μια νέα προκήρυξη πανομοιότυπη με αυτή του 2017, όπως αποφάσισε ομόφωνα το ΔΣ του ΠΓΝΙ στις 6 Ιούνη. Και τα δύο ενδεχόμενα απορρίπτονται ως αρνητικά, τόσο για την κάλυψη των δικών μας αναγκών όσο και για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών των ασθενών του ΠΓΝΙ σε καθαριότητα, σίτιση και φύλαξη.

Μετά από 16 μήνες δύσκολων εργασιακών συνθηκών, που οξύνθηκαν με το άνοιγμα του 4ου κτιρίου και την αύξηση της προσέλευσης ασθενών στο ΠΓΝΙ, καλεσμάτων για υπομονή, υποσχέσεων για αυξημένη μοριοδότηση των ήδη εργαζόμενων, αλλά και δημιουργία ελπίδων για μετατροπή των συμβάσεών μας σε αορίστου χρόνου, η πραγματικότητα είναι ότι ήταν όλα ψέμα».

Οπως καταγγέλλουν οι συμβασιούχοι, το ΔΣ του νοσοκομείου στις 6 Ιούνη αποφάσισε να ζητήσει την προκήρυξη νέου διαγωνισμού με τον ίδιο αριθμό εργαζομένων χωρίς να εκτιμήσει την εμπειρία 16 μηνών και τις ανάγκες που έχουν προκύψει, χωρίς να θέτει το θέμα της αυξημένης μοριοδότησης για τους ήδη υπηρετούντες εργαζόμενους, δημιουργώντας τη δυνατότητα ακύρωσης της νέας προκήρυξης και ανοίγοντας το δρόμο στην έλευση ιδιωτικού συνεργείου. «Ακόμη όμως κι αν τελικά εκδοθεί νέα προκήρυξη, οι μισοί από εμάς θα μείνουμε άνεργοι λόγω ακριβώς της μη αυξημένης μοριοδότησης», επισημαίνουν.

Οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι ζητούν πρόβλεψη για αυξημένη μοριοδότηση όσων ήδη εργάζονται, εκφράζουν τις επιφυλάξεις τους για το ζήτημα του απολυτηρίου όπως μπαίνει στην εισήγηση για τη νέα προκήρυξη και απαιτούν να μονιμοποιηθούν, με μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου.

Αλληλεγγύη από το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων

Τη «θαρραλέα συλλογική απόφαση των συμβασιούχων να ορθώσουν ανάστημα και να μιλήσουν δημόσια για όσα συμβαίνουν και όσα σχεδιάζονται για το μέλλον τους στο ΠΓΝΙ, από την παρούσα κυβέρνηση, τη διοίκηση του ΠΓΝΙ, αλλά και από την επερχόμενη κυβέρνηση της ΝΔ» χαιρετίζει με ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων (ΕΚΙ).

«Αποδεικνύεται από τα γεγονότα ότι η λογική του χαμηλότερου κόστους με τη μέγιστη αποδοτικότητα, η λογική των επιχειρήσεων, που έχει γιγαντωθεί από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στα δημόσια νοσοκομεία, αποτελεί "κατάρα" για συμβασιούχους και μόνιμους υγειονομικούς, που βρίσκεται στον πυρήνα των θέσεων της ΝΔ για τη δημόσια Υγεία και είναι οδηγός των κατευθύνσεων της ΕΕ για αύξηση και επέκταση των ελαστικών σχέσεων εργασίας σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, για χάρη της ανάπτυξης προς όφελος των λίγων», σημειώνει το ΕΚΙ και καλεί όλους τους συμβασιούχους του ΠΓΝΙ να ακολουθήσουν το παράδειγμα των 15 συμβασιούχων του ΟΑΕΔ ηλικίας 55 και άνω οι οποίοι, δύο μήνες πριν, με την ανυποχώρητη στάση τους και την εμπιστοσύνη που έδειξαν στις δυνάμεις του ΠΑΜΕ στο ΠΓΝΙ, υποχρέωσαν την κυβέρνηση να τους επαναπροσλάβει όλους.

Κινητοποίηση σωματείων για το Νοσοκομείο Λήμνου

Μαχητική κινητοποίηση στο Νοσοκομείο Λήμνου πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη με πρωτοβουλία των σωματείων του νησιού, ενάντια στις συνεχιζόμενες ελλείψεις σε προσωπικό.

Στη συγκέντρωση μίλησαν εκπρόσωποι του Νομαρχιακού Τμήματος Λήμνου της ΑΔΕΔΥ, της Ενωσης Ιατρών του Νοσοκομείου, του Σωματείου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο και του Ιατρικού Συλλόγου Λήμνου.

Μετά τη συγκέντρωση, αντιπροσωπεία των σωματείων παρέδωσε ψήφισμα στον εκτελούντα χρέη διοικητή του νοσοκομείου, καταγγέλλοντας «τις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης, όπως και των προηγούμενων, που ακολουθούν την πολιτική της υποχρηματοδότησης και της εμπορευματοποίησης της Υγείας (...) συναποφασίζουν και εφαρμόζουν την πολιτική του κεφαλαίου και της ΕΕ, που οδηγεί σε μείωση των κρατικών δαπανών για την Υγεία, στη λειτουργία των νοσοκομείων με όρους επιχειρήσεων, στο σπρώξιμο των ασθενών στις ιδιωτικές υπηρεσίες Υγείας».

«Λαμβάνοντας υπόψη τις τραγικές ελλείψεις γιατρών στο νοσοκομείο του νησιού μας», επισημαίνουν, «μόνο ως ανέκδοτο μπορούν να εκληφθούν οι δηλώσεις υπουργών, κυβερνητικών παραγόντων και υποψήφιων βουλευτών ότι η κατάσταση στο νοσοκομείο σήμερα είναι καλύτερη από πριν».

Τα σωματεία και οι φορείς του νησιού απαιτούν: Αμεση στελέχωση του νοσοκομείου με το μόνιμο ιατρικό και λοιπό προσωπικό που προβλέπει ο ισχύων οργανισμός λειτουργίας του. Νέο οργανισμό που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των κατοίκων ενός ακριτικού νησιού όπως είναι η Λήμνος. Κάλυψη του νοσοκομείου με τον απαραίτητο ιατρικό και τεχνολογικό εξοπλισμό. Λειτουργία Μονάδας Εντατικής Θεραπείας και Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗ ΔΕΥΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
Νέα κινητοποίηση για την επαναπρόσληψη των απολυμένων συμβασιούχων

Με νέα κινητοποίηση στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΥΑ Καλαμάτας, την Τετάρτη το απόγευμα, οι εργαζόμενοι και το σωματείο τους απαίτησαν την επαναπρόσληψη των 26 απολυμένων συμβασιούχων.

Με την παρέμβασή του ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΔΕΥΑ Μεσσηνίας, Παναγιώτης Κουφαλάκος, κάλεσε το Διοικητικό Συμβούλιο να μην αρκεστεί σε «ευχές που δεν έχουν καμία πρακτική αξία», αλλά να αποδείξει στην πράξη ότι επιθυμεί την άμεση στελέχωση των υπηρεσιών της ΔΕΥΑ και όχι την πλήρη ιδιωτικοποίησή της. Υπενθύμισε ότι μετά τις απολύσεις οι εναπομείναντες εργαζόμενοι (56 μόνιμοι, 7 με συμβάσεις ΟΑΕΔ που λήγουν το Νοέμβρη και 2 ΑμεΑ) αναγκάζονται να καλύπτουν μια σειρά υπηρεσιών διοίκησης, καταμέτρησης και έκδοσης λογαριασμών, λογιστικής παρακολούθησης, μελέτες και επίβλεψη έργων, βλάβες και συνδέσεις ύδρευσης - αποχέτευσης, υπηρεσίες λειτουργίας και συντήρησης του βιολογικού καθαρισμού, καθώς και τη λειτουργία των 76 αντλιοστασίων ύδρευσης και αποχέτευσης.

Το Σωματείο και οι εργαζόμενοι ξεκαθαρίζουν πως συνεχίζουν τον αγώνα «για να ανοίξει ο δρόμος για μόνιμη και σταθερή εργασία».

Κάλεσμα συμπαράστασης από το ΠΑΜΕ

Τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη του στον δίκαιο αγώνα του Σωματείου και των εργαζομένων στη ΔΕΥΑ Καλαμάτας, για το δικαίωμα στη δουλειά, εκφράζει το ΠΑΜΕ.

Οπως υπενθυμίζει, οι 26 συμβασιούχοι εργάζονταν στη ΔΕΥΑ Καλαμάτας πάνω από τρία χρόνια, καλύπτοντας σημαντικές ανάγκες, ενώ οι απολύσεις τους «βάζουν σε κίνδυνο ακόμη και τη λειτουργία της επιχείρησης, ανοίγοντας ουσιαστικά το δρόμο της ιδιωτικοποίησης».

«Αυτή που στρώνει το δρόμο της αντεργατικής επίθεσης είναι η πολιτική της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και της δημοτικής αρχής. Οι εργαζόμενοι και το Σωματείο τους δεν μπορούν να αποδεχτούν αυτήν την κατάσταση. Ο συνεχής και ανυποχώρητος αγώνας μαζί με την αλληλεγγύη που θα εκφραστεί από όλα τα σωματεία μπορεί να ακυρώσει τις απολύσεις», σημειώνει το ΠΑΜΕ και καταλήγει: «Οι απολύσεις δεν θα περάσουν. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους με πλήρη δικαιώματα».

WEB RADIO ΠΑΜΕ

Ακούστε σήμερα Παρασκευή στο webradio του ΠΑΜΕ:

-- Στις 5 μ.μ., την αθλητική εκπομπή «Ο ορισμός του πέναλτι», με τον Δημήτρη Κατσάκο.

-- Στις 6 μ.μ., την εκπομπή του Συνδικάτου Εργαζομένων Φαρμάκου - Καλλυντικού και Συναφών Επαγγελμάτων Αττικής.

-- Στις 7 μ.μ., την εκπομπή της Ενωσης Λογιστών Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής.

-- Στις 8 μ.μ., τη μουσική εκπομπή «Time Μachine», με τον Σταύρο Τριανταφυλλίδη.

ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Πρωτιά για τις ταξικές δυνάμεις στις αρχαιρεσίες

Στην πρώτη θέση στις εκλογές στους Συλλόγους Υπαλλήλων στο υπουργείο Τουρισμού και στο υπουργείο Ανάπτυξης αναδείχθηκαν τα ψηφοδέλτια που στήριξαν οι ταξικές δυνάμεις, ενισχυμένα σε ψήφους και ποσοστά. Στις αρχαιρεσίες, που έγιναν και στις δύο περιπτώσεις στις 27/6, οι εργαζόμενοι απαίτησαν με την ψήφο τους πιο μαχητικούς και διεκδικητικούς Συλλόγους, που θα υπερασπίζονται τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις τους, θα παλεύουν για την ανάκτηση όλων των απωλειών, για καλύτερες εργασιακές συνθήκες, για μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους.

Στον Σύλλογο Υπαλλήλων Υπουργείου Τουρισμού, η «Αγωνιστική Συνεργασία» έλαβε 83 ψήφους (από 76) και εξέλεξε 3 έδρες (όσες είχε) στο Διοικητικό Συμβούλιο.

Η «Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία» κατέλαβε 2 έδρες (από 4 που είχε). Από μία έδρα εξέλεξαν οι παρατάξεις «Ισότητα και Ενότητα» και «Ενωτική Δράση».

Στον Σύλλογο Υπαλλήλων Υπουργείου Ανάπτυξης, η «Αγωνιστική Συνδικαλιστική Ενότητα» έλαβε 95 ψήφους (από 53 το 2017) και κατέλαβε 4 έδρες στο Διοικητικό Συμβούλιο (από 3). Αντίστοιχα, για την Ομοσπονδία έλαβε 105 ψήφους (από 83) και εξέλεξε 11 αντιπροσώπους (από 8).

Η παράταξη «Συσπείρωση» εξέλεξε 3 έδρες στο ΔΣ (από 2) και 5 αντιπροσώπους στην Ομοσπονδία (όσους είχε). Η «Ανεξάρτητη Ενωτική Κίνηση» δεν εξέλεξε έδρα στο ΔΣ (είχε 2), ενώ εξέλεξε 2 αντιπροσώπους στην Ομοσπονδία (δεν είχε κανέναν).

ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΕΥΒΟΙΑΣ
Παράσταση διαμαρτυρίας για τις διακοπές ηλεκτροδότησης

Παράσταση διαμαρτυρίας στο υποκατάστημα Χαλκίδας της ΔΕΗ ενάντια στις διακοπές ηλεκτροδότησης σε λαϊκά νοικοκυριά, πραγματοποίησαν την περασμένη Δευτέρα το Συνδικάτο Τροφίμων και Ποτών Εύβοιας - Βοιωτίας, τα σωματεία Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Οικοδόμων Χαλκίδας, το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ κ.ά.

Σε ανακοίνωσή του, το Συνδικάτο Τροφίμων και Ποτών σημειώνει πως «με τους νόμους της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, η ΔΕΗ ΑΕ κόβει το ρεύμα στα φτωχά νοικοκυριά ή τα καλεί να αλλάξουν πάροχο! (...) Η ίδια πολιτική θα συνεχιστεί και μετά τις εκλογές (...). Η εργατική τάξη πρέπει να βάλει στην άκρη όσους την καλούν να ζήσει χωρίς να καλύπτονται στοιχειώδεις ανάγκες της. Να τους τιμωρήσει στις εκλογές και να οργανώσει την πάλη της, μέσα από τις γραμμές των σωματείων της, ενάντια στην επίθεση στα δικαιώματά της, διεκδικώντας ζωή που να αντιστοιχεί στις δυνατότητες και τις ανάγκες του σήμερα».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ