ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 5 Ιούλη 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΣΤΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΚΗΝΙΚΟ
Προς αναμόρφωση, με «όπλα στη φαρέτρα» και μοχλό τη συμφωνία με ΠΓΔΜ

Συνεχίζονται οι διεργασίες στο αστικό πολιτικό σκηνικό, με μοχλό το ονοματολογικό των Σκοπίων.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος, κατά την τακτική ενημέρωση των πολιτικών συντακτών χτες, υποστήριξε, κληθείς να σχολιάσει τις πρόσφατες δηλώσεις Καμμένου, ότι «σε καμία ομηρία δεν νιώθουμε ότι βρισκόμαστε» και πως «όταν και εφόσον» έρθει η συμφωνία με τα Σκόπια προς κύρωση στη Βουλή, τότε «η πολιτική πρόταση» για πλειοψηφία 180 βουλευτών «θα αποτελέσει αντικείμενο διαβούλευσης στο εσωτερικό της κυβέρνησης».

Δεν απέκλεισε, πάντως, ούτε την «ανασύνθεση» της κυβερνητικής πλειοψηφίας ούτε την αναζήτηση ευρύτερων «πλειοψηφιών», αναφέροντας πως «θα επιδιώξουμε την ευρύτερη δυνατή συναίνεση στο ελληνικό Κοινοβούλιο (...) είμαι βαθύτατα πεπεισμένος ότι στο ελληνικό Κοινοβούλιο υπάρχουν φιλελεύθεροι, υπάρχουν κεντροδεξιοί, υπάρχουν κεντροαριστεροί, υπάρχουν βουλευτές οι οποίοι, παρά τις επίσημες διακηρύξεις των κομμάτων τους και παρά τη μετάλλαξη αυτή που έχει υποστεί ειδικά η ΝΔ, θα υπερψηφίσουν τη συμφωνία και έτσι θα έχουμε αυτήν ακριβώς την ευρύτατη κοινοβουλευτική πλειοψηφία για την οποία δουλεύουμε όλο το τελευταίο διάστημα».

Εξάλλου, για «ανοιχτό ενδεχόμενο ανασύνθεσης της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας» μίλησε χτες σε συνέντευξή του (στο ρ/σ «24/7») και ο υπουργός Εσωτερικών Π. Σκουρλέτης, προσθέτοντας μάλιστα ότι οι ΑΝΕΛ «βρίσκονται σε ιδιότυπο ανταγωνισμό με τη ΝΔ προωθώντας εθνικολαϊκιστική ατζέντα για τη διεκδίκηση των ίδιων ψηφοφόρων. Αυτό το παιχνίδι των πολλαπλών απαντήσεων που δίνει ο Π. Καμμένος είναι επικίνδυνο για την κυβερνητική σταθερότητα. Εχουμε όμως όπλα στη φαρέτρα μας για να ξεπεράσουμε αυτόν το σκόπελο. (...) Υπάρχουν πολλές εκδοχές, όπως η στήριξη της κυβέρνησης με ανοχή».

Ενδεικτική είναι και η αντιπαράθεση του υπουργού Αμυνας χτες στη Βουλή, κατά τη διάρκεια της έγκρισης ΝΑΤΟικών συμφωνιών (βλ. θέμα σελ. 9), με τον κοινοβουλευτικό αγορητή του ΠΑΣΟΚ, Ανδ. Λοβέρδο να ζητάει από τον υπουργό Αμυνας Π. Καμμένο να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του και τον δεύτερο να απαντάει ότι καταρχήν «η συμφωνία» στις Πρέσπες «δεν παράγει αποτελέσματα», επιδιώκοντας να την υποβαθμίσει, και πως «η δική μου στάση είναι απόλυτα ξεκάθαρη, κύριε Λοβέρδο. Οταν έλθει με 180 και αν έλθει με 180 ψήφους εδώ, η δική σας στάση είναι ένα ερώτημα»...

Αξίζει δε να καταγραφεί και η δήλωση του Δ. Καμμένου (στο ρ/σ «24/7»), που αφού πρώτα προανήγγειλε την παραίτησή του από τη θέση του αντιπροέδρου της Βουλής, σημείωσε - ουσιαστικά δίνοντας αβάντα στην κυβέρνηση - ότι «ο κ. Καμμένος τα λέει εκ του ασφαλούς. Κερδίζει χρόνο. Δεν πρόκειται να εμποδίσει την κύρωση της συμφωνίας για το Σκοπιανό. Εφόσον το Μέγαρο Μαξίμου θέλει τη συμφωνία, αυτό δεν μπορεί να αποτραπεί, γιατί θα έχουμε διπλωματικό πραξικόπημα. Ο διεθνής παράγοντας μας έχει ήδη στο στόχαστρο. Είμαστε σε κίνδυνο με αυτά που λέει ο κ. Καμμένος. (...) Δεν μπορούμε να κάνουμε τσαλιμάκια αν στα Σκόπια προχωρήσουν».

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Ευ. Βενιζέλος σημείωσε χτες (ρ/σ «Αθήνα 9,84») ότι «η συμφωνία που υπογράφτηκε με την ΠΓΔΜ είναι μία συμφωνία που παράγει έννομα αποτελέσματα από την υπογραφή της σε πάρα πολλά θέματα», καθώς και ότι για την επικύρωσή της «δεν απαιτείται ούτε καν πλειοψηφία 151», αλλά «η πλειοψηφία που απαιτείται για να κυρωθεί μία τέτοια σύμβαση, όσο σοβαρή και να είναι, είναι η γενική πλειοψηφία που ισχύει, δηλαδή η πλειοψηφία των παρόντων σε μία κοινοβουλευτική διαδικασία».

Στην «Κεντροαριστερά»

Εξάλλου, σε μια προσπάθεια να διαχειριστούν τα απόνερα της αποχώρησης του Ποταμιού και να ενισχύσουν τη «διαπραγματευτική δύναμη» του ΚΙΝΑΛ ως δύναμης συμπληρωματικής ενός εκ των δύο πόλων του αστικού πολιτικού συστήματος, η ηγεσία του επιλέγει ρητορική ίσων αποστάσεων. Η Φώφη Γεννηματά υποστήριξε χτες εκ νέου ότι στο ΚΙΝΑΛ διαμορφώνουν «την πολιτική για την προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας», «απέναντι στις συντηρητικές πολιτικές της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ», με «διακριτό και αυτόνομο λόγο και ρόλο», διεκδικώντας «πρωταγωνιστικό ρόλο στο πολιτικό σκηνικό, μέσα από την αύξηση της επιρροής μας και την ανατροπή των σημερινών πολιτικών συσχετισμών».

Ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Οδ. Κωνσταντινόπουλος υπερασπίστηκε την αυτόνομη πορεία του ΚΙΝΑΛ και - μιλώντας στο ρ/σ «Alpha» - επιτέθηκε στους Στ. Θεοδωράκη και Γ. Ραγκούση, λέγοντας ότι «εκφράζουν μαζί το απόλυτο μηδέν (...) Και οι δύο συμπεριφέρονται ως στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ...».

Το στέλεχος της ΔΗΜΑΡ και του ΚΙΝΑΛ Θ. Μαργαρίτης επιτέθηκε (ρ/σ «9,84») στον Π. Καμμένο, καλώντας τους «φίλους του ΣΥΡΙΖΑ» να βγάλουν συμπεράσματα για την αφύσικη συγκατοίκηση, επικαλούμενος και τους Ευρωπαίους σοσιαλδημοκράτες που αποκηρύσσουν, όπως είπε, τους ΑΝΕΛ. Επίθεση όμως έκανε και σε όσους αποχωρούν από το ΚΙΝΑΛ ή αμφισβητούν την ηγεσία, ζητώντας απ' αυτήν να κινηθεί «σε ένα ανταγωνιστικό σχέδιο με τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ χωρίς να κλείνει κάποιος προκαταβολικά το μάτι σε μια ενδεχομένη επιλογή συμμαχιών...».

Την «αυτόνομη» πορεία προσπαθούν να υπερασπιστούν και στο Ποτάμι, με τον εκπρόσωπο Τύπου του μορφώματος, Δ. Τσιόδρα, σχολιάζοντας δηλώσεις του Π. Σκουρλέτη, που μίλησε για συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με το Ποτάμι, να γράφει στο διαδίκτυο: «Θυμήθηκα την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, Σεπτέμβριο του '15 ότι "είναι τουλάχιστον πρόκληση να παριστάνει τον πολέμιο της διαπλοκής ο πρόεδρος του κόμματος που φτιάχτηκε κατ' εντολή συγκεκριμένων συμφερόντων". Δεν ισχύει πλέον;».

Τέλος, οι «ΜΕΤΑρρυθμιστές της Αριστεράς», που είναι ενταγμένοι στο Ποτάμι (Σπ. Λυκούδης κ.ά.), διευκρίνιζαν με ανακοίνωσή τους ότι «η συγκρότηση στη χώρα μας μιας μεγάλης Δημοκρατικής Μεταρρυθμιστικής Παράταξης παραμένει ζητούμενο και δηλώνουμε ότι θα συνεχίσουμε να συμβάλλουμε με όλες μας τις δυνάμεις προς αυτήν την κατεύθυνση», προσθέτοντας ότι επιμένουν στη συνεργασία με το Ποτάμι, προς το παρόν τουλάχιστον.

ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Περιοδείες και συγκεντρώσεις σε χώρους δουλειάς και γειτονιές

Περιοδείες και συγκεντρώσεις σε χώρους δουλειάς και συνοικίες προγραμματίζει η ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ για τις επόμενες μέρες, με πρόγραμμα που περιλαμβάνει:

Περιοδείες:

Το Σάββατο 7/7, στις 12 μ. ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ και βουλευτής, θα επισκεφτεί το ξενοδοχείο «Grand Resort Lagοnissi», για να συζητήσει με τους εργαζόμενους.

Την Τετάρτη 11/7, στις 12 μ. ο Χρήστος Κατσώτης θα επισκεφτεί το ξενοδοχείο «Intercontinental», για να συζητήσει με τους εργαζόμενους.

Την Πέμπτη 12/7, στη 1 μ.μ. ο Χρήστος Κατσώτης θα επισκεφτεί το κτίριο της «Forthnet» στον Ταύρο για να συζητήσει με τους εργαζόμενους.

Τη Δευτέρα 16/7, στη 12 μ. ο Θανάσης Παφίλης, μέλος της ΚΕ και βουλευτής, θα επισκεφτεί το ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετάνια», για να συζητήσει με τους εργαζόμενους.

Συγκεντρώσεις - εκδηλώσεις:

Σήμερα Πέμπτη, στις 7 μ.μ. οι ΚΟΒ Μετάλλου καλούν σε εκδήλωση - βιβλιοπαρουσίαση με θέμα: «Η πείρα των κομμουνιστών από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο μέσα από τις εκδόσεις της "Σύγχρονης Εποχής": "Ο Κόκκινος Τράγος" του Κ. Παρωρίτη, "Ο Α' Παγκόσμιος Πόλεμος και η προϊστορία του (1870 - 1918)" του Ε. Γκόντος και "Ποιος βοήθησε τον Χίτλερ" του Ι. Μάισκι». Την παρουσίαση θα κάνει η Βαγγελιώ Σεφέρη, μέλος της ΕΠ της ΚΟ Αττικής. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Μουσείο ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης (Εθν. Αντιστάσεως 33 - Περιστέρι).

Το Σάββατο 7/7, στις 8 μ.μ., στο Πάρκο απέναντι από την Παναγίτσα, η ΚΟΒ Αίγινας καλεί σε εκδήλωση με θέμα: «Οι πρόσφατες εξελίξεις και οι θέσεις του ΚΚΕ». Θα μιλήσει ο Αλέξανδρος Κοτέας, μέλος του Γραφείου της ΤΕ Πειραιά. Θα ακολουθήσει λαϊκό γλέντι.

Τη Δευτέρα 9/7:

-- Στις 8 μ.μ., η ΚΟΒ Περάματος καλεί στην πλατεία Παστέρ, στο Θεατράκι πάνω από το 4ο Δημοτικό Σχολείο (Λουκιανού και Πλάτωνος), σε συγκέντρωση με σύνθημα «Δυνατό Εργατικό Κίνημα - Κοινωνική Συμμαχία. Συμπόρευση με το ΚΚΕ για την ανατροπή. Αυτή είναι η "καθαρή" διέξοδος για το λαό!». Θα μιλήσει ο Βαγγέλης Μαρούπας, μέλος της ΚΕ.

-- Στις 7 μ.μ., στο Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ (Τροίας 36), η ΤΟ Επισιτισμού - Τουρισμού καλεί σε εκδήλωση με θέμα «Η πολιτική πρόταση του ΚΚΕ για τους μετανάστες». Θα μιλήσει ο Γιάννης Μερεντίτης, μέλος του Γραφείου της ΕΠ της ΚΟ Αττικής.

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Στυγνή εκμετάλλευση των μισθωτών οδηγών

Οι νομοθετικές προτάσεις σχετικά με την «απόσπαση οδηγών στον τομέα των οδικών μεταφορών», για «τα ανώτατα όρια για τον ημερήσιο και εβδομαδιαίο χρόνο οδήγησης, τα κατώτατα όρια για τα διαλείμματα και τις περιόδους ημερήσιας και εβδομαδιαίας ανάπαυσης», για τον «εντοπισμό μέσω ταχογράφων» και για την «προσαρμογή στις εξελίξεις στον κλάδο των οδικών μεταφορών» συζητήθηκαν στο Ευρωκοινοβούλιο. Το λεγόμενο «πακέτο κινητικότητας» αφαιρεί τα όποια εναπομείναντα εργασιακά δικαιώματα των οδηγών, με την παράταση του χρόνου δουλειάς, μειώνοντας τους ημερήσιους και τους εβδομαδιαίους χρόνους ανάπαυσης, ενώ προωθεί την περαιτέρω «απελευθέρωση» της αγοράς των μεταφορικών υπηρεσιών.

Αυτήν τη στυγνή εκμετάλλευση των οδηγών για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων του κλάδου κατήγγειλε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Σωτήρης Ζαριανόπουλος με παρέμβασή του στη σχετική συζήτηση, στην οποία τόνισε τα παρακάτω:

«Η "απελευθέρωση" και ο "ενιαίος ευρωπαϊκός χώρος μεταφορών" αποτελούν κομβικό σημείο της ενιαίας αγοράς και της κυριαρχίας των αντίστοιχων μονοπωλίων στον κλάδο.

Κυριαρχία και συγκέντρωση κεφαλαίου στηριγμένη στη στυγνή εκμετάλλευση εκατομμυρίων μισθωτών οδηγών, που εργάζονται κυριολεκτικά με κίνδυνο ζωής, σε απαράδεκτες συνθήκες εντατικοποίησης, υπό την απειλή απόλυσης, με ατελείωτες ώρες στο τιμόνι, πολυήμερη απουσία από την οικογένειά τους, με μισθούς ψίχουλα και χωρίς Συλλογικές Συμβάσεις, αναλαμβάνοντας αστική και ποινική ευθύνη για "ατυχήματα" όπου ουσιαστικά ωθούνται, υπό τη πίεση των εργοδοτών για έγκαιρη παράδοση ή υπέρβαρα φορτία.

Τα ευχολόγια του Ευρωκοινοβουλίου δεν αντιμετωπίζουν την κατάσταση. Ανοίγουν παράθυρα με εξαιρέσεις από τους κανόνες ασφαλείας, με ελέγχους - σφραγίδα, με "ευελιξία" στις ώρες εργασίας και ανάπαυσης, απώλεια εργατικών δικαιωμάτων (απόσπαση) υπέρ των κερδών της εργοδοσίας.

Για όλους τους οδηγούς: Εργασία ισοδύναμη με 7ωρο, 5ήμερο, θεώρηση του χρόνου αναμονής και άλλων εργασιών ως εργάσιμου, τακτικές ικανοποιητικές περιόδους ανάπαυσης στον τόπο κατοικίας, Συλλογικές Συμβάσεις με ικανοποιητικούς μισθούς, με αποκλειστικά δημόσιες μεταφορές».

Ολοκληρώνεται η επίσκεψη του Γ. Πρωτούλη στη Λέσβο

Ολοκληρώνεται σήμερα Πέμπτη η διήμερη επίσκεψη που πραγματοποιεί από χτες στη Λέσβο ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Σήμερα το πρωί θα επισκεφθεί το Κέντρο Υγείας Πολιχνίτου και θα περιοδεύσει στους σεισμοπαθείς της Βρίσας.

ΚΟ ΑΝΩΓΕΙΩΝ ΚΡΗΤΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Για την αγροτοκτηνοτροφική παραγωγή και τις θέσεις του ΚΚΕ

Η ΚΟ Ανωγείων Κρήτης του ΚΚΕ καλεί τη Δευτέρα 9 Ιούλη, στις 8.30 μ.μ., στην πλατεία του «Περαχωριού», σε εκδήλωση - συζήτηση με θέμα: «Οι εξελίξεις στην αγροτοκτηνοτροφική παραγωγή - Πολιτικές εξελίξεις και οι θέσεις του ΚΚΕ». Θα μιλήσει ο Διονύσης Αρβανιτάκης, μέλος της ΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Αγροτικής Πολιτικής της ΚΕ του ΚΚΕ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ