ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 5 Ιούλη 2018
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
27ο ΑΝΤΙΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΔΙΗΜΕΡΟ ΤΗΣ ΚΝΕ
Χιλιάδες νέοι ενώνουν τις φωνές τους ενάντια στον πόλεμο και το σύστημα που τον γεννά

Αύριο στις 8 μ.μ., στην Πάτρα, η συγκέντρωση με ομιλητή τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα

Κάποιοι ήδη έχουν φτιάξει τις αποσκευές τους, έχουν ξεκινήσει το ταξίδι τους και από αύριο Παρασκευή θα συναντηθούν όλοι μαζί στην Πάτρα, στο 27ο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ!«Ελα μαζί μας στον αγώνα ενάντια στο σύστημα που γεννά φτώχεια, πολέμους, προσφυγιά!» είναι το σύνθημα του φετινού Διημέρου που γίνεται στην αχαϊκή πρωτεύουσα, με κατασκήνωση στον Αλισσό έως την Κυριακή 8 Ιούλη.

Αύριο Παρασκευή θα γίνει η κεντρική συγκέντρωση του Διημέρου στον Μόλο της Πάτρας, με ομιλητή τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, ο οποίος θα παρευρεθεί και θα παρακολουθήσει επίσης τις εκδηλώσεις του Διημέρου, που θα εξελιχθούν στην κατασκήνωση.

Στο πλαίσιο του Αντιιμπεριαλιστικού Διημέρου, θα λειτουργήσει για έκτη συνεχόμενη χρονιά και παιδική κατασκήνωση με δικό της πρόγραμμα (βλ. παρακάτω), η οποία αρχίζει από σήμερα Πέμπτη, που θα συναντηθούν στο κάμπινγκ στον Αλισσό εκατοντάδες παιδιά τελευταίων τάξεων του Δημοτικού και παιδιά Γυμνασίου από όλη την Ελλάδα.

Το Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ θα είναι και φέτος ένα μεγάλο πανελλαδικό νεανικό αντάμωμα, όπου χιλιάδες νέοι θα ενώσουν τις φωνές τους ενάντια στον πόλεμο, που έρχεται όλο και πιο κοντά στην περιοχή μας, και ενάντια στο σύστημα που τον γεννά. Γι' αυτό εξάλλου επιλέχθηκε η περιοχή της Δυτικής Ελλάδας, όπου λειτουργούν τρεις αεροπορικές βάσεις σε Ακτιο, Ανδραβίδα και Αραξο, με ιδιαίτερη αξία για τα πολεμικά σχέδια του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ στην περιοχή.


Ειδικά για τον Αραξο είναι ανοιχτή η συζήτηση για το αν θα φιλοξενήσει πυρηνικές βόμβες, καθώς απόρρητο ΝΑΤΟικό έγγραφο που βγήκε στη δημοσιότητα τον περασμένο Σεπτέμβρη έλεγε ότι οι εργασίες που έγιναν στη βάση την κατέστησαν ικανή για να φιλοξενήσει «ειδικά όπλα» - βλέπε πυρηνικά. Παρά τις όποιες διαψεύσεις επιχείρησε η κυβέρνηση, η συζήτηση για τα πυρηνικά αναζωπυρώθηκε τον περασμένο Μάη, με αφορμή την επίσκεψη στην αεροπορική βάση του Αραξου του Φρεντ Φρέντρικσον, επικεφαλής της Πυρηνικής Πολιτικής του ΝΑΤΟ, η οποία ερμηνεύτηκε ως μήνυμα προς την Τουρκία για ενδεχόμενη μεταφορά στον Αραξο των 50 πυρηνικών κεφαλών που είναι τώρα στη βάση του Ιντσιρλίκ, στο πλαίσιο του ανταγωνισμού στις σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ - Τουρκίας. Και επιπλέον οι ΗΠΑ «εκσυγχρονίζουν» τα πυρηνικά τους όπλα και μέχρι το 2020 θα έχουν στείλει τις «νέας γενιάς» πυρηνικές βόμβες στις βάσεις του ΝΑΤΟ σε ευρωπαϊκές χώρες.

Το πρόγραμμα δράσεων και εκδηλώσεων του Διημέρου
  • Αύριο Παρασκευή

-- Εναρξη Αθλητικών Τουρνουά μπάσκετ 3on3, ποδοσφαίρου και βόλεϊ.

-- 20.00 Συγκέντρωση στον Μόλο στην Πάτρα. Θα μιλήσει ο Δημήτρης Κουτσούμπας, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- 22.30 Επίδειξη χορού από τη Χορευτική Ομάδα του δήμου Πάτρας.


-- 23.00 Γλέντι με παραδοσιακά τραγούδια με το συγκρότημα «Της Γης ανάσα».

  • Σάββατο 7 Ιούλη

-- 10.00 Επίσκεψη στο Μουσείο «Ν. Μπελογιάννης» στην Αμαλιάδα για τους μαθητές.

-- 18.00 Συζήτηση για μαθητές με θέμα «Η ίδρυση και η δράση της ΚΝΕ την περίοδο της στρατιωτικής δικτατορίας (1967 - 1974)». Θα μιλήσουν ο Δημήτρης Γόντικας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, και ο Σήφης Κωτσαντής, στέλεχος του Κόμματος. Στη συνέχεια οι μαθητές θα έχουν τη δυνατότητα να πάρουν το λόγο, να κάνουν ερωτήσεις, να μοιραστούν τους προβληματισμούς τους. Θα είναι μια ευκαιρία για τους μαθητές να ακούσουν για τη δράση του Κόμματος και της ΚΝΕ εκείνα τα χρόνια της παρανομίας.

-- 21.00 Μουσικό - θεατρικό αφιέρωμα και βίντεο με θέμα τα 50 χρόνια της ΚΝΕ.

-- 22.30 Συναυλία με τους Kollektiva και τους Rebellion Connexion.

-- 23.30 Λαϊκό γλέντι από το συγκρότημα της ΚΝΕ.

  • Κυριακή 8 Ιούλη

-- 10.00 Επίσκεψη στο Μουσείο «Ν. Μπελογιάννης» στην Αμαλιάδα για τους μαθητές.

-- Τελική φάση των Αθλητικών Τουρνουά και βράβευση των νικητών.

Παράλληλα, στο χώρο του Διημέρου θα λειτουργεί μαθητικό στέκι και θα υπάρχουν ξεχωριστές δραστηριότητες για τους μαθητές, όπως παιχνίδι αποστολών και γρίφων.


Επίσης, στο χώρο της κατασκήνωσης θα λειτουργήσει έκθεση βιβλίου της «Σύγχρονης Εποχής», με επιλεγμένους τίτλους αλλά και προσφορές σε πολιτικά βιβλία, ειδικά για το 27ο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ (βλέπε σελ. 24).

Από σήμερα στην παιδική κατασκήνωση

Στην παιδική κατασκήνωση, οι μικροί κατασκηνωτές που συναντιούνται από σήμερα στον Αλισσό θα χωριστούν σε ομάδες, θα διαλέξουν όνομα για τις ομάδες τους και θα στολίσουν τις σκηνές τους. Στη συνέχεια θα απολαύσουν χαλάρωση και κεφάτες δραστηριότητες, γνωρίζοντας ένα καινούργιο όμορφο μέρος δίπλα στη θάλασσα.

Το πρόγραμμα της παιδικής κατασκήνωσης περιλαμβάνει μπάνιο στη θάλασσα, παιχνίδια στην παραλία και στην κατασκήνωση, βραδινά πάρτι και γλέντια, αντιπολεμικά δρώμενα κι ακόμα:

  • Αύριο το πρωί επίσκεψη στον πύργο όπου είναι το οινοποιείο της «Achaia Clauss».
  • Αύριο βράδυ προβολή ταινίας και συναυλία.
  • Το απόγευμα του Σαββάτου θεατρική παράσταση «Κοντά στις ράγες» από την ομάδα «Κόκκινα αλεξίπτωτα».

Επίσης, οι μικροί κατασκηνωτές θα συμμετάσχουν στην κεντρική συγκέντρωση του Διημέρου, αύριο στην Πάτρα, και θα αναχωρήσουν για τις περιοχές τους μαζί με τους υπόλοιπους κατασκηνωτές το μεσημέρι της Κυριακής.

Πούλμαν για την αυριανή συγκέντρωση

Για την κεντρική συγκέντρωση του Διημέρου, αύριο στην Πάτρα, οι Οργανώσεις του ΚΚΕ δρομολογούν πούλμαν. Συγκεκριμένα:

  • Η Τομεακή Επιτροπή Αχαΐας του ΚΚΕ δρομολογεί πούλμαν που αναχωρούν από:

Αιγείρα, εκκλησία Αγίου Παντελεήμονα, στις 5 μ.μ.

Ακράτα, κόμβος με ΝΕΟ, στις 5.15 μ.μ.

Διακοφτό, βενζινάδικο του Λίβα, στις 5.30 μ.μ.

Αίγιο, μπροστά στη ΔΟΥ Αιγίου, στις 6 μ.μ.

Σελιανίτικα, κόμβος με ΝΕΟ, στις 6.30 μ.μ.

  • Η Τομεακή Οργάνωση Ηλείας του ΚΚΕ θα δρομολογήσει πούλμαν από:

Πύργο, πλατεία ΟΤΕ, στις 5.30 μ.μ.

Αμαλιάδα, πλατεία Ν. Μπελογιάννη, στις 5.45 μ.μ.

Γαστούνη, κέντρο, στις 5.55 μ.μ.

Ανδραβίδα, εκκλησία Αγίου Κωνσταντίνου, στις 6.10 μ.μ.

Λεχαινά, κεντρική πλατεία, στις 6.20 μ.μ.

Βάρδα, πλατεία Ελευθερίας, στις 6.30 μ.μ.

  • Η Τομεακή Οργάνωση Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ θα δρομολογήσει λεωφορεία (πληροφορίες στο τηλ. 2641057875) από:

Αγρίνιο, στα τρένα και στο πάρκο, στις 5.30 μ.μ.

Αιτωλικό, στις 6 μ.μ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ