ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 5 Ιούλη 2018
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Αύξηση αμυντικών δαπανών και παζάρι με τις ΗΠΑ

Από τα κύρια ζητήματα στη συζήτηση στη Βουλή για τον προϋπολογισμό της κυβέρνησης ήταν και το Μεταναστευτικό

Ο Ολαφ Σολτς και η Αγκ. Μέρκελ κατά τη χτεσινή συζήτηση στη Βουλή

Copyright 2018 The Associated

Ο Ολαφ Σολτς και η Αγκ. Μέρκελ κατά τη χτεσινή συζήτηση στη Βουλή
ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Στο παζάρι με τις ΗΠΑ για το εμπόριο και το ΝΑΤΟ αναφέρθηκε χτες η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, μιλώντας στη συνεδρίαση της Βουλής για τον προϋπολογισμό της κυβέρνησης.

Η αντιπαράθεση ΕΕ - ΗΠΑ στο θέμα των αμερικανικών δασμών «φέρουν χαρακτηριστικά εμπορικού πολέμου», είπε και προειδοποίησε για κλιμάκωση της αντιπαράθεσης. «Αξίζει να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για άμβλυνση αυτής της σύγκρουσης, αλλά εξαρτάται κι από τις δύο πλευρές», πρόσθεσε.

Υπερασπίστηκε το εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας έναντι των ΗΠΑ, σημειώνοντας πως η αμερικανική κυβέρνηση το εμφανίζει μεγαλύτερο, δίνει μια «εικόνα τελείως διαφορετική», καθώς δεν προσμετρούνται οι υπηρεσίες, παρά μόνο τα εμπορεύματα.

Σχετικά με τις αμυντικές δαπάνες, που θα πρέπει να ανέλθουν στο 2% του ΑΕΠ έως το 2024, όπως έχουν αποφασίσει τα κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ, κάτω από την πίεση των ΗΠΑ, η Μέρκελ σημείωσε: «Αν και οι αμυντικές δαπάνες αυξάνουν σε σχέση με άλλες χώρες, με όρους ποσοστού επί του ΑΕΠ, είμαστε πίσω από τον στόχο», αλλά δεσμεύτηκε για αύξηση «στο 1,5% του ΑΕΠ το 2025».

Παράλληλα, υπερασπίστηκε το ρόλο της Γερμανίας στο ΝΑΤΟ, λέγοντας πως «είναι και θα παραμείνει αξιόπιστος σύμμαχος», καθώς «βρίσκεται στη δεύτερη θέση στην παροχή στρατευμάτων και συμμετέχει σε πολλές ΝΑΤΟικές αποστολές». Στέλνοντας μήνυμα προς τους σοσιαλδημοκράτες κυβερνητικούς εταίρους που αντιμετωπίζουν με «σκεπτικισμό» την αύξηση των στρατιωτικών δαπανών, είπε πως «δεν μπορούμε να κάνουμε σαν να μην είναι το ζήτημα της άμυνας πιεστικό στην εποχή μας».

Ο προϋπολογισμός που παρουσίασε ο σοσιαλδημοκράτης υπουργός Οικονομικών, Ολαφ Σολτς, προβλέπει 42,9 δισ. ευρώ στρατιωτικές δαπάνες το 2019, δηλαδή αύξηση κατά 4 δισ. ευρώ. Ετσι, το 2019 θα αντιστοιχεί στο 1,31% του ΑΕΠ και το 2022 θα πέσει στο 1,23% του ΑΕΠ.

Στο επίκεντρο και το Μεταναστευτικό

Μιλώντας εξάλλου για το Μεταναστευτικό, η Αγκελα Μέρκελ το παρουσίασε ως καθοριστικής σημασίας ζήτημα για τη συνοχή της ΕΕ, στον απόηχο της ενδοκυβερνητικής διαμάχης με τον υπουργό Εσωτερικών, Χορστ Ζεεχόφερ (CSU). «Πρέπει να υπάρξει περισσότερη τάξη σε κάθε είδους μετανάστευσης (σ.σ. άσυλο, «νόμιμη - παράνομη» μετανάστευση κ.λπ.), ώστε οι άνθρωποι να έχουν την εντύπωση ότι επιβάλλεται ο νόμος και η τάξη», σημείωσε.

Αναφέρθηκε επίσης στη μεγάλη συζήτηση που έγινε στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ την περασμένη βδομάδα, λέγοντας ότι παρά τα διαφορετικά συμφέροντα, συμφώνησαν πως η μετανάστευση «είναι ένα καθήκον που αφορά όλους». Τόνισε ότι οι προσφυγικές ροές από τη Μεσόγειο μειώθηκαν κατά 95%, ωστόσο θα πρέπει να ενισχυθεί περαιτέρω η «προστασία» των ευρωπαϊκών εξωτερικών συνόρων, να δυναμώσει δηλαδή η καταστολή. Ενόψει της ενίσχυσης και επέκτασης της Frontex, υποσχέθηκε ότι «η Γερμανία θα συνεισφέρει σε αυτό».

Η καγκελάριος αναφέρθηκε και στη συμφωνία Γερμανίας - Ελλάδας, τονίζοντας ότι αντίστοιχες συμφωνίες θα επιδιωχθούν και με άλλες χώρες, με τον υπουργό Εσωτερικών να έχει αναλάβει τις σχετικές διαπραγματεύσεις.

Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Ορμπαν, που συναντιέται σήμερα με την Μέρκελ, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Bild» δηλώνει πρόθυμος να συνάψει διμερή συμφωνία με τη Γερμανία - υπό προϋποθέσεις - για κέντρα κράτησης προσφύγων στα σύνορα της Γερμανίας με τη χώρα του και επαναπροωθήσεις.

«Η σειρά των πραγμάτων μπορεί μόνο να είναι: Διαπραγματεύσεις μεταξύ Αυστρίας και Γερμανίας, κατόπιν μεταξύ Αυστρίας και Ουγγαρίας και στο τέλος - εφόσον η γερμανική θέση θα έχει αποσαφηνιστεί - διαπραγματεύσεις μεταξύ Ουγγαρίας και Γερμανίας». Πρόσθεσε ότι για το θέμα συνομίλησε χτες με τον Αυστριακό καγκελάριο, Σεμπάστιαν Κουρτς.

Οι σοσιαλδημοκράτες (SPD), που συμμετέχουν στο «μεγάλο συνασπισμό», βλέπουν κριτικά την κυβερνητική απόφαση για τα κέντρα διαμετακόμισης. «Δεν θα συμφωνήσουμε για κλειστές δομές», είπε χτες η πρόεδρος, Αντρεα Νάλες. «Η παραμονή τους (σ.σ. στα κέντρα κράτησης) δεν μπορεί να ξεπερνά τις 48 ώρες σύμφωνα με το σύνταγμά μας. Μέσα σε αυτό το διάστημα, οι αιτούντες άσυλο θα πρέπει να επιστρέφονται στις χώρες στις οποίες έχουν δηλωθεί», δήλωσε χτες και ο Χ. Ζεεχόφερ.

ΗΠΑ
Ενστάσεις για τους δασμούς από ισχυρά επιχειρηματικά συμφέροντα

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Την ενδοαστική διαμάχη για την καπιταλιστική ανάκαμψη στις ΗΠΑ, που κινδυνεύουν να χάσουν την πρωτοκαθεδρία στον παγκόσμιο ανταγωνισμό, καταγράφουν οι ενστάσεις ισχυρών επιχειρηματικών συμφερόντων πάνω σε πλευρές της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης Τραμπ.

Ενδεικτική είναι η παρέμβαση, την περασμένη Δευτέρα, του Εμπορικού Επιμελητηρίου των ΗΠΑ, της μεγαλύτερης επιχειρηματικής ένωσης της χώρας, με 3 εκατ. μέλη, που στηρίζει σταθερά τους Ρεπουμπλικάνους. «Η αμερικανική κυβέρνηση απειλεί να υπονομεύσει την οικονομική πρόοδο, για την οποία δούλεψε σκληρά», δήλωσε ο πρόεδρος Τομ Ντόνοχιου, ανακοινώνοντας την έναρξη μιας καμπάνιας κατά της πολιτικής των δασμών του Τραμπ.

«Θα πρέπει να αναζητήσουμε το ελεύθερο και δίκαιο εμπόριο, αλλά αυτός δεν είναι ο τρόπος για να το επιτύχουμε», επεσήμανε. Σε μελέτη του Εμπορικού Επιμελητηρίου καταγράφεται ανά Πολιτεία το πλήγμα που εκτιμάται ότι μπορεί να προκαλέσει η πολιτική Τραμπ στο εμπόριο. Για παράδειγμα, στην Πολιτεία του Τέξας μπορεί να «χτυπηθούν» από τους δασμούς - αντίποινα, εξαγωγές προϊόντων αξίας περίπου 4 δισ. δολαρίων, μεταξύ άλλων σε Μεξικό και Κίνα.

Προηγουμένως η «General Motors» είχε ανακοινώσει πως η πρόταση του Τραμπ για επιβολή δασμού 25% στα εισαγόμενα αυτοκίνητα «μπορεί να οδηγήσει στη συρρίκνωση της GM, στη μείωση της παρουσίας της στην αμερικανική αγορά, ενώ μπορεί να προκαλέσει μείωση των θέσεων εργασίας που έχει η εταιρεία στην οικονομία των ΗΠΑ».

Αντίστοιχα, η «Harley Davidson» ανακοίνωσε πως εξετάζει τη μεταφορά τμήματος της γραμμής παραγωγής της στην Ευρώπη, προκειμένου να αποφύγει μέρος των συνεπειών από την επιβολή δασμών - αντιποίνων της ΕΕ στα προϊόντα της που εισάγονται στην Ευρώπη.

«Τώρα που η "Harley Davidson" θα μετακινήσει μέρος της λειτουργίας της εκτός των ΗΠΑ, η κυβέρνησή μου συνεργάζεται με άλλες εταιρείες μοτοσυκλετών, που επιθυμούν να μετακινηθούν στις ΗΠΑ», «αντεπιτέθηκε» ο Ντ. Τραμπ την Τρίτη. Ο ίδιος έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι η συγκεκριμένη εταιρεία «παραδόθηκε» στις ξένες πιέσεις.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Το FBI ανακοίνωσε ότι συνελήφθη άνδρας που ανήκει σε «δίκτυο της Αλ-Κάιντα» και είναι ύποπτος ότι σχεδίαζε επίθεση στο Κλίβελαντ, χτες, ανήμερα της Μέρας της Ανεξαρτησίας.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Δύο άνθρωποι νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση μετά την έκθεσή τους σε τοξική ουσία στην πόλη Εϊμσμπερι, που βρίσκεται κοντά στο Σάλσμπερι της Αγγλίας - όπου το Μάρτη εκτυλίχθηκε η υπόθεση Σκριπάλ - και δείγματα έχουν σταλεί για εξέταση στο ερευνητικό εργαστήριο του βρετανικού στρατού στο Πόρτον Ντάουν.

ΤΖΑΚΑΡΤΑ.-- Τουλάχιστον 29 άνθρωποι, ανάμεσά τους και παιδιά, έχασαν τη ζωή τους σε ναυάγιο που σημειώθηκε στα ανοικτά της Ινδονησίας, ενώ οι αγνοούμενοι ξεπερνούσαν τους 40.

ΠΑΡΙΣΙ.-- Εκατοντάδες ασυνόδευτοι ανήλικοι είναι «αφημένοι στην τύχη τους» και «κοιμούνται στο ύπαιθρο στο Παρίσι», σύμφωνα με στοιχεία του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Η Οργάνωση καταγγέλλει εσκεμμένες λάθος εκτιμήσεις για την ηλικία τους, «αποκλείοντας έναν μεγάλο αριθμό ανηλίκων από κάποια υπηρεσία» που δικαιούνται.

ΓΑΛΛΙΑ
Νεκρός 22χρονος στη διάρκεια αστυνομικού ελέγχου

ΝΑΝΤΗ.--

Ενας 22χρονος σκοτώθηκε την Τρίτη το βράδυ από σφαίρα αστυνομικού κατά τη διάρκεια ελέγχου, γεγονός που «πυροδότησε» διαδηλώσεις.

Πηγές από την αστυνομία αναφέρουν ότι ο 22χρονος οδηγός οχήματος «αρνήθηκε να υπακούσει» στις εντολές των αστυνομικών κατά τη διάρκεια ελέγχου και πυροβολήθηκε στην καρωτίδα. Ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών, Ζεράρ Κολόμπ, καταδίκασε «τη βία και τις καταστροφές σε πολλές συνοικίες της Νάντης», υποστηρίζοντας πως η δικαιοσύνη θα «ρίξει άπλετο φως». Ερευνα διεξάγει η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της αστυνομίας.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ