ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 5 Ιούλη 2018
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Ντύνει με φιλεργατική «προβιά» τη βάρβαρη αντεργατική πολιτική

Με τη συζήτηση επί των άρθρων συνεχίστηκε χτες στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής η συζήτηση του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας στο οποίο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έχει προσδώσει τον απατηλό τίτλο «Ασφαλιστικές και συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις - Αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας - Ενίσχυση της προστασίας των εργαζομένων - Επιτροπεία ασυνόδευτων ανηλίκων και άλλες διατάξεις», επιχειρώντας να πείσει για το «φιλεργατικό» της προφίλ, όταν την ίδια ώρα εντείνει την άγρια επίθεση στα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα.

Για να το πετύχει, αξιοποιεί ορισμένες επιμέρους και υποτυπώδεις θετικές ρυθμίσεις, οι οποίες ωστόσο αποτελούν στην πράξη «κενό γράμμα», αφού παραμένει το κύριο, η πολιτική που διατηρεί σε πλήρη ισχύ και ενισχύει συνεχώς όλο το αντεργατικό οπλοστάσιο των τελευταίων χρόνων.

Με το ίδιο νομοσχέδιο, εξάλλου, εισάγονται και νέα αντιλαϊκά μέτρα, όπως η πρόβλεψη στο πρώτο άρθρο του ότι πλέον το «δικαίωμα σύνταξης γήρατος αρχίζει από την πρώτη του επομένου της υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης μήνα» και όχι τον ίδιο μήνα που γίνεται η κατάθεση της αίτησης, όπως ισχύει μέχρι τώρα. Δηλαδή, όπως επισήμανε χτες ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Χρήστος Κατσώτης, δεν φτάνει ο σφαγιασμός των συντάξεων, που έχει φτάσει ένα ΑΕΠ, αλλά τώρα «τρώνε» και μία σύνταξη ακόμα! Ο βουλευτής του ΚΚΕ κατήγγειλε τη διάταξη και απαίτησε την απόσυρσή της.

Λόγια του αέρα με νομοθετημένη την «ευελιξία», τις εργολαβίες και τα «δουλεμπορικά»

Χαρακτηριστικό είναι ακόμα το παράδειγμα των ρυθμίσεων που αφορούν την αδήλωτη εργασία και τα μέτρα για τους εργολαβικούς εργαζόμενους (έλεγχοι, πρόστιμα, διοικητικές κυρώσεις).

Κατά την προχτεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής με τους εξωκοινοβουλευτικούς φορείς, η πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικού Αττικής, Εφη Χαλιού, επισήμανε ότι οι ρυθμίσεις αυτές αποτελούν τουλάχιστον κοροϊδία απέναντι στους 5.000 εργαζόμενους στις τράπεζες που δουλεύουν κάτω από τέτοιο καθεστώς. Οπως τόνισε, στις τράπεζες «ένας στους τρεις εργαζόμενους που δουλεύουν στα τμήματα της ρύθμισης των "κόκκινων δανείων" κ.λπ. είναι μέσω τρίτων εταιρειών (...) Υπάρχουν συνολικά 8 διαφορετικές εργασιακές σχέσεις στις τράπεζες, για εργαζόμενους που κάνουμε την ίδια εργασία. Ιση εργασία με άνιση αμοιβή». «Η ύπαρξη των ελαστικών μορφών εργασίας εξυπηρετεί τα ίδια τα σχέδια αναδιάρθρωσης του τραπεζικού συστήματος», υπογράμμισε, αναδεικνύοντας το γεγονός ότι από τη στιγμή που είναι νομοθετημένες οι ελαστικές μορφές εργασίας, οι εργολαβίες, τα «δουλεμπορικά» γραφεία, τα υπόλοιπα είναι λόγια του αέρα.

Επιχειρώντας να απαντήσει, η υπουργός Εργασίας, Εφη Αχτσιόγλου, ισχυρίστηκε προκλητικά ότι «η σύμβαση έργου ως νομική κατασκευή υπάρχει για να καλύψει περιπτώσεις της οικονομικής δραστηριότητας και καταρχήν, από μόνη της, δεν είναι κάτι κακό»!

Καμιά απάντηση για την εφαρμογή των ΣΣΕ από εργολάβους

Στη χτεσινή συνεδρίαση, ο Χρ. Κατσώτης προκάλεσε την υπουργό Εργασίας, η οποία διατείνεται ότι είναι υπέρ των ΣΣΕ, της υποχρεωτικότητας και της επεκτασιμότητάς τους, να απαντήσει: «Ο εργολάβος που έχει προσωπικό σε μια επιχείρηση, οφείλει να εφαρμόζει τη Συλλογική Σύμβαση; Το λέτε αυτό; "Ιδού η Ρόδος"!». Δεν πήρε φυσικά καμία απάντηση...

Σε ό,τι αφορά δε τα άρθρα που αφορούν τους σπουδαστές που κάνουν πρακτική, ο βουλευτής του ΚΚΕ τόνισε ότι δεν προστατεύονται από την εργασιακή κόλαση με την αναγραφή τους στο σύστημα «Εργάνη». «Δεν υπάρχει κανένας έλεγχος, δουλεύουν κανονικά, αξιοποιούνται σε θέσεις εργασίας και παράγουν πλούτο με 300 ευρώ το μήνα. Αυτή είναι η ουσία του ζητήματος και αυτό δεν το αγγίζετε καθόλου», επισήμανε. Χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα θα μείνουν, πρόσθεσε, και τα μέτρα για την προστασία εργαζομένων από τη θερμική καταπόνηση, αφού πρώτα και κύρια δεν υπάρχει προσωπικό στους ελεγκτικούς μηχανισμούς.

Ο Χρ. Κατσώτης κατήγγειλε επίσης και χτες τις διατάξεις του νομοσχεδίου που αφορούν την επιτροπεία ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων και μεταναστών, με τις οποίες διαιωνίζεται η κυριαρχία των ΜΚΟ, ενώ εισάγεται και ο θεσμός του «επαγγελματία επιτρόπου», δηλαδή το να δίνεται η επιτροπεία των ανήλικων παιδιών σε ιδιώτες επιχειρηματίες. Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση που είναι σημαιοφόρος της προώθησης των ΝΑΤΟικών σχεδιασμών και «δίνει γην και ύδωρ» σε ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ για τις επεμβάσεις τους σε βάρος των λαών, που δημιουργούν το κύμα των προσφύγων, πάει πολύ να εμφανίζεται τώρα ως προστάτης των προσφυγόπουλων.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΔΙΟΙΚΗΣΕΙΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ
Πιέσεις και εκβιασμοί για την επιβολή της αντιδραστικής «αξιολόγησης»

«Την αυταρχική, απαράδεκτη και προκλητική πρακτική του αναπληρωτή διοικητή του Εθνικού Κέντρου Αποκατάστασης (ΕΚΑ) (το οποίο υπάγεται στο ΚΑΤ έχοντας ενιαίο ΔΣ), να εκβιάσει τη συμμετοχή εργαζόμενης και μέλος του Σωματείου στην αντιδραστική "αξιολόγηση", απαιτώντας πρακτικά δήλωση νομιμοφροσύνης, πειθαναγκασμού και υποταγής και μάλιστα με τον αστυνομικό στην πόρτα», καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το Σωματείο Εργαζομένων του Νοσοκομείου ΚΑΤ.

Επιβεβαιώνοντας ότι η κυβέρνηση και οι διορισμένες διοικήσεις επιστρατεύουν με κάθε τρόπο όλο τον κρατικό μηχανισμό για να επιβάλει την εφαρμογή της αντιδραστικής «αξιολόγησης», το Σωματείο επισημαίνει: «Οπως μας κατήγγειλε η ίδια η εργαζόμενη, που είναι μέλος του Σωματείου μας, ενώ είχε ήδη δηλώσει (με ατομική της δήλωση και με τη μη υποβολή της ηλεκτρονικής αίτησης) τη συμμετοχή της στην απεργία - αποχή από κάθε διαδικασία της "αξιολόγησης", της επιδόθηκε κλήση σε συνέντευξη για την "αξιολόγηση" από την Αστυνομία!».

«Ενέργειες σαν και αυτή ευθέως παραπέμπουν σε άλλες εποχές. Χαιρετίζουμε τη στάση της συναδέλφισσας, που δεν υπέκυψε στην τρομοκρατία της διοίκησης», σημειώνει το Σωματείο. Και διαμηνύει: «Η απεργία μας συνεχίζεται χωρίς καμιά διακοπή και όλοι οι συνάδελφοι απεργοί καλύπτονται απόλυτα και δεν έχουν καμιά υποχρέωση για παροχή αυτής ή άλλης υπηρεσίας που σχετίζεται με τη διαδικασία της "αξιολόγησης" δομών και προσωπικού. Δεν τρομοκρατούμαστε. Δεν πέφτουμε στις παγίδες που μας στήνουν. Εχουμε μπόλικη εμπειρία από την αγωνιστική ακύρωση και των 2 προηγούμενων "αξιολογήσεων". Να τη χρησιμοποιήσουμε και μαζί την ενότητά μας για να βάλουμε τη δικιά μας σφραγίδα στις εξελίξεις. Να μη δεχτούμε να συνυπογράψουμε τη χαριστική βολή που δίνεται στο δημόσιο σύστημα Υγείας, να ακυρώσουμε την αντιδραστική "αξιολόγηση"».

Δεν θα γίνουμε... εισπράκτορες των ματωμένων πλεονασμάτων τους

Αντίστοιχες καταγγελίες κάνει και το Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός», σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι επιχειρώντας να κάμψουν την αντίσταση των εργαζομένων στην «αξιολόγηση», οι διοικούντες κουβαλούσαν άρρωστους και εγκυμονούσες από τα σπίτια τους, εργαζόμενους που δεν είχαν καν συμπληρώσει το 5μηνο πραγματικής υπηρεσίας μέσα στο έτος, ενώ στις 28 Ιούνη ζητήθηκαν εκθέσεις «αξιολόγησης» ακόμη κι από συμβασιούχους του νοσοκομείου και συμβασιούχους μέσω προγραμμάτων του ΟΑΕΔ.

Το Σωματείο σημειώνει επίσης ότι στο συγκεκριμένο νοσοκομείο ήταν αδύνατη η ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων για «αξιολόγηση», «διότι οι συνάδελφοι που εκ της θέσεώς τους "όφειλαν" να συμπληρώσουν και να επεξεργαστούν προσωπικά στοιχεία των εργαζομένων, προς τιμήν τους δεν το έκαναν, παρά τις αφόρητες πιέσεις από Διοίκηση και Διευθύνσεις».

Να σημειωθεί, μάλιστα, ότι η επιχείρηση να προχωρήσει η αντιδραστική «αξιολόγηση» στον «Ευαγγελισμό» έρχεται να «κουμπώσει» και με το ότι έχει ήδη συμπεριληφθεί στα 18 νοσοκομεία που υπάγονται στο «Κέντρο Τεκμηρίωσης και Κοστολόγησης» και πλέον καταργείται η χρηματοδότηση μέσω κρατικού προϋπολογισμού (δηλαδή θα είναι «αυτοχρηματοδοτούμενα νοσοκομεία»).

«Το λειτουργικό αλλά και το μισθολογικό κόστος συνδέεται άρρηκτα με τα θεραπευτικά πρωτόκολλα, με συνεπακόλουθο εργαστήρια - τμήματα - ολόκληρα νοσοκομεία και οι εργαζόμενοι να αξιολογούνται με τους ανάλογους απόλυτα μετρήσιμους δείκτες: Οποιος προσελκύει "πελατεία" με όρους αγοράς (δηλ. εξασφαλίζοντας κέρδη), θα "αναπτύσσεται" (πάλι όμως με ελαστικές εργασιακές σχέσεις και ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια), ενώ όποιος θεωρείται κοστοβόρος θα συρρικνώνεται. Αυτό σημαίνει ότι τμήματα κι ολόκληρες μονάδες Υγείας - Πρόνοιας θα συγχωνεύονται ή και θα καταργούνται και οι εργαζόμενοι θα βγαίνουν σε διαθεσιμότητα! Και οι συνέπειες, βέβαια, δεν αφορούν μόνο στις εργασιακές σχέσεις των υγειονομικών», σημειώνει το ΣΕΝΕ.

«Ορκιστήκαμε να προσφέρουμε με τις γνώσεις και τη δουλειά μας υπηρεσίες Υγείας υψηλού επιπέδου σε όποιον φτάνει σε μας την ώρα της μεγαλύτερης ανάγκης και αδυναμίας του. Δεν θα ξεπέσουμε σε... εισπράκτορες των ματωμένων πλεονασμάτων τους! Η απεργία μας συνεχίζεται χωρίς καμιά διακοπή», τονίζει το Σωματείο.

ΤΕ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Περιοδείες σε δημόσιες δομές Υγείας

Περιοδείες σε δημόσιες δομές Υγείας της Μεσσηνίας διοργανώνει η ΤΕ Μεσσηνίας του ΚΚΕ.

Πιο συγκεκριμένα:

Σήμερα Πέμπτη:

-- Στα ιατρεία του ΙΚΑ, στις 9 π.μ., με επικεφαλής τον Νίκο Διασάκο, μέλος της ΕΠ Πελοποννήσου του ΚΚΕ.

-- Στο ΕΚΑΒ, στις 11 π.μ., με επικεφαλής τον Βασίλη Μπίζα, μέλος της ΕΠ Πελοποννήσου του ΚΚΕ.

-- Στο δημοτικό ιατρείο και το δημοτικό φαρμακείο, στις 12 μ., με επικεφαλής τον Δημήτρη Οικονομάκο, μέλος της ΕΠ Πελοποννήσου του ΚΚΕ και δημοτικό σύμβουλο Καλαμάτας.

-- Στο Κέντρο Υγείας Μεσσήνης, στις 8.30 π.μ., με επικεφαλής τον Κώστα Ρεϊτζόπουλο, μέλος του ΤΓ Μεσσηνίας του ΚΚΕ και δημοτικό σύμβουλο Οιχαλίας.

-- Στο Κέντρο Υγείας Μελιγαλά, στις 10 π.μ., με επικεφαλής τον Κώστα Ρεϊτζόπουλο.

-- Στο Κέντρο Υγείας Πύλου, στις 10 π.μ., με επικεφαλής τη Σοφία Αποστολοπούλου, δημοτική σύμβουλο Πύλου - Νέστορος.

-- Στο Κέντρο Υγείας Φιλιατρών, στις 10.30 π.μ., με επικεφαλής τον Σαράντο Κουκούμη, δημοτικό σύμβουλο Τριφυλίας.

-- Στο Κέντρο Υγείας Γαργαλιάνων, στις 12 μ., με επικεφαλής τον Σαράντο Κουκούμη.

Αύριο Παρασκευή:

-- Στο Νοσοκομείο Κυπαρισσίας, στις 11 π.μ., με επικεφαλής τον Σαράντο Κουκούμη.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ