ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 5 Ιούλη 2018
Σελ. /24
ΤΕ ΒΟΡΕΙΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Τίμησε την ηρωίδα κομμουνίστρια Ηλέκτρα Αποστόλου

Σε κλίμα συγκίνησης, στη γεμάτη αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου στο Ν. Ηράκλειο, που φέρει το όνομα της ηρωίδας Ηλέκτρας Αποστόλου, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 27 Ιούνη η εκδήλωση της ΤΕ Βόρειου Τομέα Αττικής του ΚΚΕ για την επέτειο από τη δολοφονία της.

Η φετινή εκδήλωση ήταν ενταγμένη στις εκδηλώσεις εορτασμού για τα 100 χρόνια του ΚΚΕ. Κομμάτι αυτής της ηρωικής κληρονομιάς και δράσης του Κόμματος είναι η ζωή και η δράση του στελέχους της ΕΠ της ΚΟΑ, Ηλέκτρας Αποστόλου.

Δίκαια είναι από τα ονόματα εκείνα που έχουν χαραχτεί ανεξίτηλα στη λαϊκή μνήμη, στην Ιστορία του κομμουνιστικού κινήματος ως παράδειγμα αταλάντευτης, ανυποχώρητης δράσης, κομμουνιστικής αποφασιστικότητας και προσφοράς μέχρι το τέλος.

Η εκδήλωση περιελάμβανε χαιρετισμό εκ μέρους του Παραρτήματος ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ Ν. Ηρακλείου, ενώ την κεντρική ομιλία έκανε η Ελίνα Χαιρικάκη, μέλος της ΕΠ της ΚΟ Αττικής.

Ακολούθησε προβολή βίντεο για την 100χρονη ηρωική πορεία του Κόμματος, τα διδάγματα από τη δράση του, την επεξεργασία της σύγχρονης επαναστατικής στρατηγικής και τα καθήκοντα για τους κομμουνιστές στο σήμερα.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με μουσικό πρόγραμμα από το συγκρότημα της ΚΝΕ οι «Βόρειοι». Τα μέλη της Οργάνωσης παρουσίασαν τραγούδια, που το καθένα αντιστοιχούσε σε μια ιστορική περίοδο της δράσης του Κόμματος. Μέσα από αυτά, αναδεικνυόταν με γλαφυρό τρόπο το περιεχόμενο αυτής της δράσης την αντίστοιχη περίοδο.

Η Ελ. Χαιρικάκη
Η Ελ. Χαιρικάκη
Η Ελ. Χαιρικάκη, μιλώντας στους συγκεντρωμένους, ανέδειξε τα στοιχεία που σφυρηλάτησαν την κομμουνίστρια Ηλέκτρα, κάνοντάς την σύμβολο αλύγιστης στάσης απέναντι στην αστική τάξη και το κράτος της. Πιο συγκεκριμένα, στάθηκε στο πώς την επηρέασαν οι μεγάλες ταξικές αντιθέσεις, οι κοινωνικές αδικίες, πώς επέδρασαν η Μεγάλη Οκτωβριανή Επανάσταση και η ίδρυση του ΚΚΕ. Αν και η οικογένειά της την έστειλε στη Γερμανική Σχολή, η ίδια ήρθε σε επαφή με το έργο των Μαρξ και Ενγκελς, έγινε μέλος της ΟΚΝΕ και στη συνέχεια μέλος του Κόμματος. Ομως, «δεν θα μπορούσε μόνο η γνωριμία με τις επαναστατικές ιδέες, η επαφή της με την μαρξιστική γνώση να την οδηγήσει από μόνη της ώστε να γίνει ατρόμητη και ικανή κομμουνίστρια, αν δεν συνενώνονταν με την άμεση, πρακτική συμμετοχή σε όλες τις μορφές της ταξικής πάλης. Η Ηλέκτρα, κάτω από την κομματική καθοδήγηση, ωρίμασε γιατί η αποστολή της πριν από τον πόλεμο και στη διάρκειά του ήταν να δουλέψει στο καθοριστικό μέτωπο πάλης, στα εργοστάσια, στους κλάδους, στις εργατογειτονιές...», σημείωσε η Ελ. Χαιρικάκη.

Κάθε πτυχή της ζωής της δοσμένη στην ταξική πάλη

Συνεχίζοντας η ομιλήτρια ανέδειξε ότι με βάση τα παραπάνω, η Ηλέκτρα διαπαιδαγωγήθηκε να καθορίζει όλη της τη στάση και την προσωπική της ζωή από την επιλογή της να δεθεί με τους αγώνες της εργατικής τάξης, με το όραμα της κοινωνικής απελευθέρωσης.

Στην εκδήλωση μεταφέρθηκαν δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα που αποδεικνύουν πώς η Ηλέκτρα Αποστόλου έβλεπε έτσι κάθε πτυχή της ζωής της:

Πρώτον, από την πιο σκληρή ίσως απόφαση της ζωής της, να δώσει την κορούλα της Αγνή να ανατραφεί σε μια φιλική οικογένεια, προκειμένου και να ζήσει καλύτερα ένα μωρό παιδί, που υπέφερε στις φυλακές, αλλά και η ίδια να επιδιώξει, πράγμα που το έκανε, να ξεφύγει από τη φυλακή για να περάσει στην παρανομία.

Δεύτερον, από τις σχέσεις με τον άντρα της: Οταν η Ηλέκτρα βρισκόταν στην Ανάφη, ο σύζυγός της ήταν στα μπουντρούμια της Κέρκυρας. Κατάδικοι και οι δύο αλληλογραφούν τακτικά και στα γράμματα αποτυπώνεται η αγάπη τους. Οταν όμως η Ηλέκτρα Αποστόλου αντιλαμβάνεται ότι ο άντρας της ετοιμάζεται να υπογράψει δήλωση μετάνοιας, τον προειδοποιεί: «Πρόσεξε Γιάννη. Θυμάσαι απάνω σε τι ορκιστήκαμε να βασίσομε το δεσμό μας. Πρόσεξε πολύ. Εγώ ποτέ δε θα πατήσω τον όρκο μου». Ενώ, σε επόμενο γράμμα της, όταν πια έχει συγκλονιστεί από τη στάση του, του ανακοινώνει ότι παύει να είναι γυναίκα του, δίνοντάς του χρόνο και συμβουλές να μετανοήσει. Η αλληλογραφία συνεχίζεται, με την Ηλέκτρα να τον ενημερώνει για την ανατροφή της κόρης τους, μέχρι που αυτός της γράφει απ' την Αθήνα, για τη δουλειά του, πως θα βγάζει λεφτά να τη βοηθά μαζί με το παιδί τους. Τότε η Ηλέκτρα καταλαβαίνει ότι ο άντρας της έχει πάρει ολοκληρωτικά άλλο δρόμο και παίρνει την απόφασή της, γράφοντάς του: «Οι σχέσεις μας διακόπτονται εντελώς»... «Αυτό είναι το τελευταίο μου γράμμα».

Η αλύγιστη στάση της Ηλέκτρας επιβεβαιώνεται και απέναντι στην Ασφάλεια, που τη βασανίζει, τη δολοφονεί και πετάει στο δρόμο το άψυχο κορμί της. Στην εκδήλωση διαβάστηκε η έκθεση της Γενικής Ασφάλειας, που συντάχθηκε τον Αύγουστο του 1944: «Την 27ην Ιουλίου (1944) συνελήφθη υπό ομάδος της Ειδικής του Παρθενίου η γνωστή κομμουνίστρια Ηλέκτρα Σιδερίδου. Η Σιδερίδου ήτο στέλεχος του ΚΚΕ από το 1920. Οδηγήθη εις το ξενοδοχείον Κρυστάλ πλησίον της Ειδικής Ασφαλείας. Ερωτηθείσα διά την ταυτότητάν της απήντησε ότι ονομάζεται Ηλέκτρα Σιδερίδου και ότι εργάζεται πολιτικώς διά την ελευθερίαν και την ζωήν του Ελληνικού λαού και δεν προσέθεσε τίποτα άλλο. Επί 24 ώρες υπεβλήθη εις τα πλέον απάνθρωπα βασανιστήρια χωρίς να βγάλη ούτε τον ελάχιστον γογγυσμόν. Εδάρη με το μαστήγιον επί 4 συνεχείς ώρας υπό εναλλασομένων βασανιστών. Κατόπιν της έβγαλαν τα νύχια των χεριών και των ποδιών. Υστερα εμόφυρτον και με ανοικτάς πληγάς της έρριξαν αλάτι εις όλο της το σώμα. Υστερα με καμμένο σίδηρο της έκαψαν το σώμα και με οινόπνευμα της άναψαν τα τριχωτά και απόκρυφα μέρη του σώματος. Ημιθανή την πήραν, με το αυτοκίνητο δήθεν για να την μεταφέρουν εις το νοσοκομείον και καθ' οδόν την αποτελείωσαν και την εγκατέλειψαν επί του πεζοδρομείου της οδού Γ. Σ/βρίου. Η αστυνομία που ανεύρε το πτώμα ανέφερε την επομένη εις το δελτίον της ότι "ευρέθη πτώμα γυναικός 40 ετών τελείως παραμορφωμένον εκ των κακώσεων". Εξηκριβώθη ότι ανήκε εις την γνωστήν κομμουνίστριαν Ηλέκτραν Σιδερίδου».

Ο αρνητικός συσχετισμός θα αλλάξει

Η Ελ. Χαιρικάκη κατέληξε λέγοντας: «Σήμερα το παράδειγμα και η στάση της Ηλέκτρας εμπνέει νέες γενιές κομμουνιστών και κομμουνιστριών, τους θωρακίζει με πίστη και αισιοδοξία για τη δύναμη της εργατικής τάξης, για τη δύναμη των κομμουνιστικών ιδεών που μπορούν να μετατραπούν σε τεράστια υλική δύναμη από τη στιγμή που θα κατακτήσουν τις μάζες».

Ο σημερινός αρνητικός συσχετισμός των δυνάμεων δεν μας αποθαρρύνει, γιατί γνωρίζουμε ότι δεν θα μείνει αμετάβλητος. (...) Το ΚΚΕ βαδίζει στις αναμετρήσεις που είναι μπροστά μας πιο έμπειρο και πιο εξοπλισμένο. Αισιοδοξούμε ότι θα ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις των καιρών, να οικοδομήσουμε τη μεγάλη λαϊκή αντικαπιταλιστική συμμαχία που θα αντιπαλέψει την αντιλαϊκή πολιτική και θα βάλει τέλος στη βαρβαρότητα του καπιταλισμού, στους πολέμους, στις κρίσεις, στην εκμετάλλευση, στη φτώχεια, στην ανεργία, στην καταπίεση. Για να δικαιωθούν οι αγώνες και οι θυσίες των παλιότερων γενιών, για να ανοίξει ο δρόμος και να εκπληρωθούν τα όνειρα και οι σύγχρονες ανάγκες του λαού και των νέων με την εργατική - λαϊκή νίκη, το σοσιαλισμό - κομμουνισμό!».

Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις για τα 100χρονα του ΚΚΕ

Σήμερα, Πέμπτη, στις 7.30 μ.μ., η ΤΟ Σερρών, στην αίθουσα ΚΕΔΗΣ (ΔΕΠΚΑ), πραγματοποιεί εκδήλωση με θέμα: «Η δράση του ΔΣΕ στην Περιοχή των Σερρών και τα έκτακτα στρατοδικεία της περιόδου 1946 - 1949 και οι δολοφονίες στελεχών του ΚΚΕ». Θα μιλήσει ο Ευθύμης Δημάκης, μέλος του ΓΠ Κ. Μακεδονίας. Στην εκδήλωση θα υπάρχει έκθεση για τη δράση του ΔΣΕ και τα έκτακτα στρατοδικεία που υπήρχαν στην περιοχή, καθώς και οπτικοακουστικό αφιέρωμα.

Την Κυριακή 8 Ιούλη, η ΚΟ Νότιας Κυνουρίας καλεί στις 10.30 π.μ. σε εκδήλωση στο Γυμνάσιο Λεωνιδίου, στη μνήμη των εκτελεσθέντων πατριωτών από τους Γερμανούς το 1943. Θα ακολουθήσει πολιτική ομιλία με θέμα «Πολιτικές εξελίξεις και η θέση του ΚΚΕ για την πρωτογενή παραγωγή», με ομιλητή τον Θανάση Κολιζέρα, μέλος του Γραφείου της ΕΠ Πελοποννήσου και του Τμήματος Αγροτικής Πολιτικής της ΚΕ του ΚΚΕ.

Οι Οργανώσεις Γαλατσίου Αττικής του ΚΚΕ και της ΚΝΕ διοργανώνουν πολύμορφες εκδηλώσεις όλο τον Ιούλη, με το εξής πρόγραμμα: Την Πέμπτη 5 Ιούλη, στις 8.30 μ.μ. στο πάρκο Λυσίου, προβολή ταινίας. Τη Δευτέρα 9 Ιούλη, στις 8.30 μ.μ. στην πλατεία Μανδηλαρά, προβολή ταινίας. Την Πέμπτη 12 Ιούλη, στις 8 μ.μ. στην πλατεία Ελευθερίας, παρουσίαση του βιβλίου της Αλ. Κολοντάι «Το γυναικείο ζήτημα από την πρωτόγονη κοινωνία στη σύγχρονη εποχή». Την Παρασκευή 20 Ιούλη, στις 9 μ.μ. στο πάρκο Λυσίου, λαϊκό γλέντι με ζωντανή μουσική.

Την Παρασκευή 13 Ιούλη, στις 6.30 μ.μ., η ΤΕ Αρκαδίας διοργανώνει στο Χάνι Κουλουρά στο Αστρος Κυνουρίας πολιτική εκδήλωση με ομιλητή τον Τηλέμαχο Δημουλά, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια του ανακατασκευασμένου μνημείου προς τιμήν των μαχητών του ΔΣΕ της περιοχής και θα ακολουθήσει λαϊκό γλέντι.

ΤΟ Β/Δ ΣΥΝΟΙΚΙΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Τιμά τους 14 εκτελεσθέντες αγωνιστές

Εκδήλωση τιμής στους 14 εκτελεσθέντες αγωνιστές στην Ευκαρπία διοργανώνει η ΤΟ Βορειοδυτικών Συνοικιών Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, τη Δευτέρα 9 Ιούλη, στις 8 μ.μ., στην πλατεία Δημοκρατίας. Στην εκδήλωση θα μιλήσει η Θεανώ Καπέτη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Θα προβληθεί η ταινία του Παντελή Βούλγαρη «Το τελευταίο σημείωμα». Θα προηγηθεί κατάθεση στεφάνων στο μνημείο των εκτελεσθέντων, στις 7.30 μ.μ.

ΤΟ ΔΥΤΙΚΩΝ ΣΥΝΟΙΚΙΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εκδήλωση για το πάρκο Τρίτση και την αντιπυρική θωράκιση

Τη Δευτέρα 9 Ιούλη, στις 7.30 μ.μ., η ΤΟ Δυτικών Συνοικιών Αττικής του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση στο πάρκο Τρίτση (δίπλα στο συντριβάνι), με θέμα: «Το πάρκο Τρίτση είναι πνεύμονας πρασίνου για τη Δυτική Αθήνα. Εδώ και τώρα μέτρα για την αντιπυρική του θωράκιση». Θα μιλήσουν: Η Σταυρούλα Τσίτσου, Γραμματέας της ΤΕ Δυτικών Συνοικιών Αθήνας του ΚΚΕ, ο Διονύσης Βορίσης, αντιστράτηγος Πυροσβεστικού Σώματος ε.α., δασολόγος, διδάκτωρ του Τμήματος Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ, και ο Δήμος Γαλανόπουλος, Γραμματέας του ΤΣ Δυτικών Συνοικιών της ΚΝΕ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ