ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 5 Ιούλη 2017
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΚΙΝΑ
Περαιτέρω σύσφιξη των δεσμών τους

Ολοκληρώθηκε χτες η επίσκεψη του Κινέζου Προέδρου, Σι Τσινπίνγκ, στη Μόσχα, με την υπογραφή συμφωνίας για κοινό επενδυτικό ταμείο 10 δισ. δολαρίων

Οι δύο ηγέτες στη χτεσινή συνάντησή τους στο Κρεμλίνο
Οι δύο ηγέτες στη χτεσινή συνάντησή τους στο Κρεμλίνο
Περαιτέρω ενίσχυση των διμερών σχέσεων Ρωσίας και Κίνας (χωρίς αυτό να αναιρεί και τον μεταξύ τους ανταγωνισμό) σηματοδοτεί η διήμερη επίσκεψη στη Μόσχα του Προέδρου της Κίνας, Σι Τσινπίνγκ, που ολοκληρώθηκε χτες. Ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, μάλιστα απένειμε χτες το μετάλλιο του Τάγματος του Αγίου Ανδρέα, που θεωρείται η ανώτατη τιμή που μπορεί να δοθεί στη σημερινή καπιταλιστική Ρωσία (είχε καθιερωθεί από τον τσάρο, καταργήθηκε το 1918 με τη νίκη της Μεγάλης Οκτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης και επανήλθε το 1998). Μάλιστα, όπως είπε, «το βραβείο αυτό αποδεικνύει ότι η Ρωσία αναγνωρίζει την ιδιαίτερη συμβολή σας (του Σι) στην ανάπτυξη της συνολικής εταιρικής σχέσης και της στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ των χωρών μας, καθώς και στην ενίσχυση της φιλίας μεταξύ των λαών μας». Και πρόσθεσε για τον Κινέζο Πρόεδρο ότι «ανέκαθεν υποστήριζε με συνέπεια τη στενή συνεργασία μεταξύ της Ρωσίας και της Κίνας με βάση την ισότητα, την αμοιβαία εμπιστοσύνη, ειλικρίνεια και σεβασμό για τα συμφέροντα του άλλου».

Ο Κινέζος Πρόεδρος είναι ο τρίτος αλλοδαπός που παίρνει αυτό το μετάλλιο, αφού έχουν προηγηθεί ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν, Γκαϊντάρ Αλίγιεφ, και ο Πρόεδρος του Καζακστάν, Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγιεφ.

Από την πλευρά του, ο Κινέζος Πρόεδρος δήλωσε ότι «η σχέση της Ρωσίας και της Κίνας είναι σταθερή και αδιάλειπτη, παρά την παγκόσμια κατάσταση» και πρόσθεσε ότι υπάρχουν ακόμα μεγαλύτερες δυνατότητες ανάπτυξης των εμπορικών σχέσεων. Επίσης, ο Πούτιν στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι οι εμπορικές συναλλαγές των δύο χωρών από αύξηση της τάξης του 3,9%, που είχαν το 2016 σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο, ήδη στους πρώτους μήνες του 2017 σημείωσαν αύξηση 37%.

Νέα εργαλεία ενίσχυσης των μονοπωλιακών ομίλων

Χτες οι δύο ηγέτες και τα επιτελεία τους υπέγραψαν τη δημιουργία κοινού Σινο-ρωσικού Ταμείου Συνεργασίας ανάμεσα στο Ρωσικό Ταμείο Επενδύσεων και την Τράπεζα Ανάπτυξης της Κίνας, με κοινό κεφάλαιο ύψους 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Το Κοινό Ταμείο Συνεργασίας θα συναλλάσσεται σε ρούβλια και γουάν και τα κεφάλαια θα χρησιμοποιηθούν κυρίως σε έργα υποδομής που συνδέονται με το σχέδιο «Μια ζώνη, Ενας δρόμος», του «σύγχρονου δρόμου του μεταξιού» που προωθεί η Κίνα, για την προώθηση των συμφερόντων των μονοπωλιακών της ομίλων και τη διείσδυσή τους σε νέες αγορές στην Ευρώπη, την Αφρική και τις άλλες ηπείρους.

Η Κίνα και η Ρωσία συμμετέχουν ήδη σε μεγάλες διακρατικές καπιταλιστικές ενώσεις, όπως η Οργάνωση Συνεργασίας της Σαγκάης, μαζί με άλλες χώρες της περιοχής της Ασίας, οι BRICS, μαζί με τη Βραζιλία, την Ινδία και τη Νότια Αφρική.

Θέση στην ατζέντα των συζητήσεων είχαν φυσικά και μεγάλα διεθνή ζητήματα όπου εκδηλώνεται σφοδρός ενδοϊμπεριαλιστικός ανταγωνισμός, όπως και η ανησυχία για την αναιμική ανάκαμψη που παρατηρείται στην παγκόσμια καπιταλιστική οικονομία και αναμένεται να απασχολήσει και την επερχόμενη Σύνοδο του G20 στις 7-8 Ιούλη στο Αμβούργο. Απασχόλησαν, επίσης, η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, όπως και στην Κορεατική Χερσόνησο, όπου αναφορικά με τη νέα πυραυλική δοκιμή της ΛΔ Κορέας, από κοινού ζήτησαν να υπάρξει «πάγωμα» της πυραυλικής και πυρηνικής δραστηριότητάς της, με ταυτόχρονο σταμάτημα των ασκήσεων Νότιας Κορέας και ΗΠΑ, όπως και της λεγόμενης αντιπυραυλικής «ασπίδας» THAAD στη Βορειοανατολική Ασία, που «προκαλεί σοβαρή ζημιά στα στρατηγικά συμφέροντα ασφαλείας των περιφερειακών δυνάμεων, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας και της Κίνας, και δεν συμβάλλει στην αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου και στην εδραίωση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή». Επίσης, οι δύο ηγέτες εμφανίστηκαν υπέρμαχοι της τήρησης της λεγόμενης Συμφωνίας του Παρισιού για το περιβάλλον (του συμβιβασμού για τον υποτιθέμενο περιορισμό των αερίων του θερμοκηπίου), σε μια εμφανή αντιπαράθεση με την κυβέρνηση των ΗΠΑ, που επέλεξε να αποχωρήσει διεκδικώντας καλύτερους όρους για τα δικά της μονοπώλια, σε σχέση με τα κινεζικά και ρωσικά με τα οποία ανταγωνίζεται.

ΛΔ ΚΟΡΕΑΣ
Ανακοίνωσε βαλλιστική δοκιμή διηπειρωτικού πυραύλου

Αντιδράσεις σε Σεούλ, Πεκίνο, Ουάσιγκτον

ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ - ΠΕΚΙΝΟ - ΣΕΟΥΛ.- ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ακαδημίας Αμυντικών Επιστημών της ΛΔ Κορέας, το βράδυ της Δευτέρας έγινε δοκιμή διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου, που σε 39 λεπτά διήνυσε μια απόσταση 933 χιλιομέτρων και σε ύψος έφτασε μέχρι και τα 2.802 χιλιόμετρα. Η δοκιμή «δεν είχε δυσμενείς συνέπειες για την ασφάλεια των γειτονικών κρατών», ενώ όταν ολοκλήρωσε την πορεία του, ο πύραυλος έπεσε με ακρίβεια στο σημείο που είχε καθοριστεί στα ανοιχτά της Ανατολικής Θάλασσας (ανατολικά της Κορεατικής Χερσονήσου).

Η νέα δοκιμή έγινε σε μια περίοδο που οξύνονται οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί σε Ασία - Ειρηνικό και οι σχεδιασμοί για την «ασφάλειά» της αναδεικνύουν τις αντιθέσεις πολλών δυνάμεων (βλέπε έντονες αντιδράσεις Ρωσίας - Κίνας για την ανάπτυξη της αμερικανικής αντιπυραυλικής «ασπίδας» THAAD). Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, ΗΠΑ και Νότια Κορέα, μαζί με άλλες δυνάμεις όπως η Ιαπωνία, ενισχύουν την κοινή τους στρατιωτική δράση (χωρίς βέβαια να ακυρώνονται οι μεταξύ τους αντιθέσεις), επικαλούμενες και τις «απειλές» που σηματοδοτεί το πυρηνικό και πυραυλικό πρόγραμμα της ΛΔ Κορέας.

Από τη μεριά της, η κυβέρνηση της ΛΔ Κορέας διαμηνύει ότι θα προστατέψει την ασφάλεια της χώρας. Η Ακαδημία Αμυντικών Επιστημών της χώρας χαρακτηρίζει τη νέα εκτόξευση «ισχυρή απόδειξη της ακατανίκητης κρατικής δύναμης και της τρομερής αυτοδύναμης αμυντικής ικανότητας» της χώρας. Σημειώνει ακόμα ότι «ως μια πλήρης πυρηνική δύναμη που έχει αποκτήσει τον πιο ισχυρό διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο ικανό να χτυπήσει σε κάθε μέρος του κόσμου, μαζί με πυρηνικά όπλα, η ΛΔ Κορέας θα τερματίσει οριστικά την απειλή και τον εκβιασμό των ΗΠΑ για πυρηνικό πόλεμο και θα υπερασπιστεί αξιόπιστα την ειρήνη και τη σταθερότητα στην Κορεατική Χερσόνησο και την περιοχή».

Στο Πεκίνο, ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ, Γκενγκ Σουάνγκ, κάλεσε τη ΛΔ Κορέας «να απέχει από ενέργειες που παραβιάζουν αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ώστε να διαμορφωθούν κατάλληλες συνθήκες για την επανάληψη του διαλόγου και των διαπραγματεύσεων. Δεδομένης της σύνθετης και ευαίσθητης κατάστασης στη Χερσόνησο, η Κίνα ελπίζει ότι όλες οι πλευρές μπορούν να εξασκήσουν την ηρεμία και την αυτοσυγκράτηση ώστε να εκτονωθούν οι εντάσεις εκεί και να επιστρέψουμε στο ορθό μονοπάτι του ειρηνικού διαλόγου».

Στη Σεούλ, ο Νοτιοκορέατης Πρόεδρος Μουν Τζε-ιν προειδοποίησε τη ΛΔ Κορέας να μη διασχίσει την «κόκκινη γραμμή που δεν έχει επιστροφή» και να σταματήσει τις «προκλήσεις», συμπληρώνοντας ότι δεν είναι σίγουρος για το είδος των συνεπειών που θα υπάρξουν.

Στην Ουάσιγκτον, ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έκανε παρέμβαση σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, λέγοντας ότι «είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς πως Νότια Κορέα και Ιαπωνία θα το ανεχτούν αυτό περισσότερο», αλλά και ότι «ίσως η Κίνα θα αναλάβει μια "βαριά" κίνηση προς τη Βόρεια Κορέα ώστε να τελειώσει αυτήν την ανοησία μια για πάντα».

Πάντως, στρατιωτικοί αναλυτές τόσο της Ρωσίας όσο και των ΗΠΑ κάνουν λόγο για δοκιμή όχι διηπειρωτικού πυραύλου (που πρέπει να έχει βεληνεκές πάνω από 2.500 χιλιόμετρα), αλλά μεσαίου βεληνεκούς.

ΣΥΡΙΑ
Σύνθετες διαβουλεύσεις στην Αστάνα εν μέσω μαχών

ΑΓΚΥΡΑ.- ΑΣΤΑΝΑ.--

Ξεκίνησαν χτες νέες ενδοσυριακές συνομιλίες στην Αστάνα του Καζακστάν (η 5η συνάντηση), μια πρωτοβουλία που προωθήθηκε από τις κυβερνήσεις της Ρωσίας, του Ιράν και της Τουρκίας, ως συμπληρωματική σε αυτήν που υλοποιεί ο ΟΗΕ με τις συναντήσεις στη Γενεύη της Ελβετίας, που έχουν προγραμματιστεί για την επόμενη βδομάδα. Στην πραγματικότητα, αυτό που δείχνει και αυτή η συνάντηση είναι ότι το «κουβάρι» των ανταγωνισμών στη Συρία και την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής περιπλέκεται ακόμα περισσότερο. Χτες ο επικεφαλής της συριακής κυβέρνησης Μπασάρ αλ-Τζααφάρι, αναφορικά με το αντικείμενο των συνομιλιών στις οποίες συμμετέχουν και 9 αντιπρόσωποι της λεγόμενης ένοπλης αντιπολίτευσης, τόνισε: «Είμαστε ακόμα στην αρχή, και δεν έχει ακόμη τελειώσει τη συζήτηση των μηχανισμών που σχετίζονται με την εφαρμογή της συμφωνίας για τις ζώνες αποκλιμάκωσης των συγκρούσεων». Τη χτεσινή πρώτη μέρα των συνομιλιών έγιναν διπλωματικές επαφές, όπως και επαφές της αντιπροσωπείας της συριακής κυβέρνησης με τους Ρώσους και Ιρανούς διπλωμάτες. Επίσης έγινε συνάντηση σε επίπεδο τεχνικών εμπειρογνωμόνων της Ρωσίας, Ιράν και Τουρκίας, των χωρών - εγγυητών της λεγόμενης παύσης του πυρός σε συγκεκριμένες περιοχές, με εξαίρεση αυτές όπου είναι το «Ισλαμικό Κράτος» και η «Αλ Νούσρα». Αντικείμενο των επαφών αυτών, όπως είπε ο εκπρόσωπος της ρωσικής πλευράς Αλεξάντερ Λαβρέντιεφ, είναι να καθοριστούν επακριβώς τα όρια των «ζωνών αποκλιμάκωσης», ζήτημα βεβαίως όπου γίνεται σκληρό παζάρι, καθώς μελλοντικά μπορεί να αφορούν και τις ζώνες επιρροής της κάθε πλευράς.

Στην Αστάνα βρίσκεται και ο ειδικός απεσταλμένος του γγ του ΟΗΕ Στέφαν ντε Μιστούρα, ενώ παρευρίσκονται και εκπρόσωπος των ΗΠΑ, ο αρμόδιος υφυπουργός για ζητήματα Μέσης Ανατολής Στιούαρτ Τζόουνς και υψηλόβαθμος διπλωμάτης της Κίνας.

Επίσης, στη συνάντηση που είχε ο επικεφαλής της ιρανικής κυβέρνησης, υφυπουργός Χοσεΐν Τζαμπέρι Ανσάρι, με τον ντε Μιστούρα, σημείωσε ότι οι συνομιλίες στην Αστάνα είναι συμπληρωματικές με αυτές της Γενεύης, και κάλεσε τον ΟΗΕ «να παράσχει την τεχνική βοήθεια για να συμβάλει στη διατήρηση των ζωνών αποκλιμάκωσης στη Συρία και στη συνέχιση της διαδικασίας ενδοσυριακών συνομιλιών, προκειμένου να επιτευχθεί μια ολοκληρωμένη εθνική συμφιλίωση». Η σημερινή δεύτερη μέρα έχει καθοριστεί ως μέρα συνάντησης όλων των αντιπροσωπειών.

Μάχες σε Ράκα και άλλες περιοχές

Στην ίδια τη Συρία συνεχίζονται οι συγκρούσεις στη Ράκα, που θεωρείται η «πρωτεύουσα» του «Ισλαμικού Κράτους». Οι δυνάμεις των λεγόμενων «Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων» (ΣΔΔ), που υποστηρίζουν οι ΗΠΑ με αεροσκάφη, ανακοίνωσαν ότι κατάφεραν να μπουν στην Παλιά Πόλη της Ράκα και να δημιουργήσουν ρήγματα, με πλήγματα από αέρος, σε δύο σημεία του αρχαίου Τείχους Ραφίκα, επιτρέποντάς τους να παρακάμψουν τις άμυνες των τζιχαντιστών.

Ο συριακός στρατός επίσης ανακοίνωσε ισχυρά πλήγματα στο «Ισλαμικό Κράτος» και τις γραμμές τροφοδοσίας του στη δυτική επαρχία Ντέιρ Εζόρ.

Ακόμα, ο τουρκικός στρατός σφυροκόπησε το βράδυ της Δευτέρας θέσεις των Κούρδων της Συρίας και ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας, Φίκρι Ισίκ, δήλωσε ότι μπορεί να εξαπολύσει επιδρομή στην παραμεθόρια περιοχή της Βόρειας Συρίας στο Αφριν, στο όνομα της «αντιμετώπισης της κουρδικής απειλής».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ