ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 5 Ιούλη 2017
Σελ. /24
Στην Καβάλα στα βήματα της ΟΚΝΕ

Από τον περίπατο
Από τον περίπατο
Ολοκληρώθηκε με τη συμμετοχή δεκάδων νέων η εκδήλωση των Οργανώσεων Καβάλας, Ξάνθης και Δράμας της ΚΝΕ το περασμένο Σάββατο. Η εκδήλωση έγινε στην Καβάλα και είχε θέμα την πλούσια δράση της ΟΚΝΕ στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη τις δεκαετίες του '20 και του '30. Η προσπάθεια που ξεκίνησε μπροστά στην εκδήλωση, αποτέλεσε μια σημαντική παρακαταθήκη για τις Οργανώσεις της ΚΝΕ σχετικά με τη μελέτη της δράσης της ΟΚΝΕ στην περιοχή.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με επίσκεψη στο Μουσείο Καπνού της Καβάλας, όπου μίλησε ο Αλέξανδρος Σάρρος, μέλος του Γραφείου Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης της ΚΝΕ. Εκανε αρχικά αναφορά στα πρώτα βήματα του καπνεργατικού κινήματος της Καβάλας και τους σκληρούς όρους δουλειάς και ζωής των καπνεργατών, ένα μεγάλο ποσοστό των οποίων αποτελούνταν από νέους. Τόνισε τη σύνδεση της Ιστορίας και δράσης της ΟΚΝΕ με το ντόπιο καπνεργατικό κίνημα και την προσπάθεια για την οργάνωση των εργατών κόντρα στην εργοδοσία, με τη δημιουργία του πρώτου σωματείου. Αναδείχτηκε η προσπάθεια για διάδοση των σοσιαλιστικών ιδεών στην εργατική τάξη και τη νεολαία ήδη από τις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα και ο ρόλος που έπαιξε η Σοσιαλιστική Νεολαία Καβάλας στο πλάι του ΣΕΚΕ και στην ίδρυση της ΟΚΝΕ.

Στο Μουσείο
Στο Μουσείο
Στη συνέχεια, έγινε αναφορά στην εξέλιξη του καπνεργατικού κινήματος αυτές τις δεκαετίες και αναδείχτηκαν στιγμές από την ηρωική δράση της ΟΚΝΕ μέσα στο καμίνι των αγώνων. Τονίστηκε η συμμετοχή των νεολαίων κομμουνιστών σε όλους τους μεγάλους σταθμούς του κινήματος και η παρέμβασή της στο σύνολο της ζωής της εργατικής τάξης. Αναδείχθηκαν η ίδρυση και λειτουργία αθλητικών και πολιτιστικών συλλόγων τη δεκαετία του '20, αλλά και οι πολιτιστικές παρεμβάσεις που οργανώνονταν.

Στη συνέχεια, υπογραμμίστηκε η επιρροή που άσκησαν οι μεγάλοι ταξικοί αγώνες και απέκτησαν οι επαναστατικές ιδέες μέσα στους χώρους εκπαίδευσης και τα σχολεία, με την αντίστοιχη ζύμωση των ΟΚΝιτών. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στη δίκη του 1932, όπου δικάστηκαν 35 άτομα συνολικά (ανάμεσά τους 23 μαθητές) για διάδοση της κομμουνιστικής ιδεολογίας στο Γυμνάσιο Καβάλας και η οποία αποτέλεσε μεγάλο γεγονός στην πόλη.

Τέλος, δόθηκαν παραδείγματα από τη δράση που ανέπτυξε η ΟΚΝΕ στους φαντάρους, τόσο για ζητήματα των συνθηκών ζωής τους, όσο και για να μην αξιοποιούνται ενάντια στο λαϊκό κίνημα. Ο ομιλητής έκλεισε τονίζοντας την ανάγκη ύπαρξης επαναστατικής Νεολαίας σε κάθε στιγμή, που να καθοδηγείται από το Κόμμα της, ως προϋπόθεση για την ύπαρξη αντίστοιχης δράσης σε κάθε περίοδο.

Στο 1ο Γυμνάσιο
Στο 1ο Γυμνάσιο
Μετά την ομιλία, ακολούθησε ξενάγηση από τον Γιάννη Βύζικα, πρώην πρόεδρο του Μουσείου, κατά την οποία οι νέοι ήρθαν σε επαφή με την παραγωγή και επεξεργασία του καπνού και τα αντίστοιχα μηχανήματα, αλλά και με την ίδια την ιστορία του καπνεργατικού κινήματος μέσα από έργα τέχνης και φωτογραφίες συνδικαλιστών της εποχής.

Η εκδήλωση συνεχίστηκε με ιστορικό περίπατο στην πόλη. Πρώτος σταθμός ήταν η θέση όπου βρισκόταν το «Αναγνωστήριο» του Σωματείου των Καπνεργατών. Εκεί, οι νέοι έμαθαν λεπτομέρειες για την ιστορία του κτιρίου και την πολιτιστική - μορφωτική δραστηριότητα που αναπτυσσόταν στα τέλη του 19ου και τις αρχές του 20ού αιώνα, με τη βοήθεια της ιστορικού - αρχιτέκτονα Σαπφώς Αγγελούδη.

Επόμενος σταθμός ήταν το 1ο Γυμνάσιο Καβάλας, το παλιό Γυμνάσιο στο οποίο έλαβαν μέρος τα γεγονότα των δικών. Εκεί, τους νεολαίους υποδέχτηκαν οι γιοι τεσσάρων μαθητών που δικάστηκαν με το «Ιδιώνυμο» (οι Βασίλης Ιωαννίδης, Πέτρος Ταχματζίδης, Νίκος Τσουμπάκης και Νίκος Σωτηρέλλης), μαζί με την διευθύντρια του σχολείου Φωτεινή Τσιμπλιού, η οποία απηύθυνε έναν σύντομο χαιρετισμό. Ακολούθως, ο Νίκος Τσουμπάκης φώτισε διάφορες πλευρές των γεγονότων μέσα από την ιστορική έρευνα που έχει πραγματοποιήσει.

Η τελευταία στάση του περιπάτου έγινε στο μέρος όπου βρίσκονταν οι καπναποθήκες Νικολάου Πετρίδη (Σουηδικού Μονοπωλίου), όπου σκοτώθηκε το 1932 ένας 20χρονος καπνεργάτης μετά από πυροβολισμούς των χωροφυλάκων. Στο περιστατικό αναφέρθηκε ο Κομνηνός Απότας, ιστορικός, ο οποίος στάθηκε αναλυτικά στα γεγονότα.


ΠΟΛΥΧΩΡΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΝΕΑΝΙΚΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΚΝΕ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ
Πετυχημένη συνάντηση νέων καλλιτεχνών

Κατάμεστη από κόσμο και δη νεολαία ήταν η αίθουσα του Πολυχώρου Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ στην Πάτρα (Αστιγγος 77 και Μπιζανίου 1, πλατεία Πυροσβεστείου), κατά την πρώτη συνάντηση νέων καλλιτεχνών που έγινε εκεί.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν νέοι μουσικοί, ηθοποιοί, άνθρωποι που θα παρακολουθήσουν τα μαθήματα με την έναρξη της χρονιάς, καθώς και καθηγητές χορού, φωνητικής που βοήθησαν όλη την προηγούμενη περίοδο στην ολοκλήρωση του Πολυχώρου.

Μίλησε ο Θανάσης Μελάς, μέλος του Συμβουλίου Περιοχής Δυτικής Ελλάδας της ΚΝΕ, που μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που θα πάρει ο Πολυχώρος με κορύφωση το 43ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στην Πάτρα, που θα πραγματοποιηθεί στις 15-16 Σεπτέμβρη, στο χώρο του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας.

Το λόγο πήραν οι παρευρισκόμενοι και ακολούθησε συζήτηση που προβλημάτισε, για την Τέχνη σήμερα. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στο αν η Τέχνη είναι για όλους ή για λίγους εκλεκτούς, αλλά και στο περιεχόμενο που πρέπει να έχει, όπως επίσης το πώς σήμερα μπορεί να συνδεθεί η Τέχνη με τους αγώνες της εργατικής τάξης, όχι μόνο περιγράφοντας τη βαθιά αντιλαϊκή επίθεση που δέχονται τα λαϊκά στρώματα, αλλά φωτίζοντας και τη διέξοδο. Ομως το ζήτημα δεν είναι απλώς να ονοματίζεται η διέξοδος από τις οδυνηρές καταστάσεις, αλλά να προκύπτει μέσα από τον αποκλεισμό κάθε άλλης λύσης, έξω από αυτήν της ανατροπής των αιτιών τους.

Τέλος, ενθαρρυντικό ήταν το γεγονός ότι ήρθαν σε επαφή νέοι που θέλουν να ασχοληθούν με τη μουσική, το θέατρο, τη ζωγραφική, αλλά δεν υπήρχαν οι δομές και η οικονομική δυνατότητα για κάτι τέτοιο.

Ο Πολυχώρος Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ θα δώσει την ευκαιρία στη νεολαία της Πάτρας να έρθει σε επαφή με την Τέχνη, να εκφραστεί και να αξιοποιήσει δημιουργικά τον ελεύθερό της χρόνο, συμμετέχοντας σε καλλιτεχνικές ομάδες κόντρα στην υποκουλτούρα και τη μαζική εκτόνωση που πλασάρει το σύστημα. Στόχος είναι όλο και περισσότεροι νέοι να έρθουν σε επαφή με τον αυθεντικό λαϊκό πολιτισμό, το μαρξιστικό βιβλίο και την προοδευτική λογοτεχνία, να γνωρίσουν την κοσμοθεωρία και την Ιστορία του ΚΚΕ.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org