ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 5 Ιούλη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΗ ΒΑΣΗ ΤΩΝ ΕΝΑΕΡΙΩΝ ΜΕΣΩΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΗΣ
Διαπίστωσε τις τεράστιες ελλείψεις και μοίρασε ... συμπάθεια

Παρουσίασε περίπου ως «φυσικό φαινόμενο» τις πετσοκομμένες δαπάνες για την πυρόσβεση, που η κυβέρνηση διατηρεί στα ίδια άθλια επίπεδα

Στάχτες και αποκαΐδια συνεχίζει να αφήνει στο πέρασμά της η μεγάλη φωτιά στη Μάνη

Eurokinissi

Στάχτες και αποκαΐδια συνεχίζει να αφήνει στο πέρασμά της η μεγάλη φωτιά στη Μάνη
Σε λόγια παρηγοριάς και συμπάθειας εξαντλήθηκε η χτεσινή επίσκεψη του Αλ. Τσίπρα στην 112 Πτέρυγα Μάχης της Πολεμικής Αεροπορίας στην Ελευσίνα, όπου εδρεύουν εναέρια μέσα πυρόσβεσης.

Μιλώντας στους άνδρες και τις γυναίκες που εμπλέκονται στην κατάσβεση των δασικών πυρκαγιών, είχε πολλά να πει για την αυταπάρνηση, τον ηρωισμό και την ανιδιοτέλειά τους, πριν τους αναγγείλει ότι δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα προς το καλύτερο σε ό,τι αφορά τις συνθήκες δουλειάς και τα μέσα πυρόσβεσης, τη στελέχωση των υπηρεσιών και την αύξηση του προϋπολογισμού.

Την ίδια ώρα, οι ελλείψεις και τα άλλα προβλήματα στο Πυροσβεστικό Σώμα έχουν ήδη αρχίσει να αφήνουν το στίγμα τους, στις πρώτες κιόλας μεγάλες πυρκαγιές της χρονιάς.

Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός δεν είπε τίποτα για τα μεγάλα οργανικά κενά της Πυροσβεστικής, για τα οχήματα που δεν έχουν ούτε λάστιχα, για το γερασμένο στόλο, για τα συνεχόμενα 30ωρα των πυροσβεστών στη μάχη με τις φωτιές, για να καλύψουν τα μεγάλα κενά και τις ελλείψεις.

Αναφερόμενος στα πτητικά μέσα, αυτό που είπε είναι ότι καταβάλλεται τεράστια προσπάθεια από το τεχνικό προσωπικό ώστε τα υπάρχοντα να βρίσκονται σε διαθεσιμότητα, παραδεχόμενος ότι «όταν έχεις να κάνεις και με κάποια πτητικά μέσα που είναι αρκετών χρόνων, οι βλάβες είναι πολλές».

Από τη χτεσινή επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Αεροπορική Βάση της Ελευσίνας

Eurokinissi

Από τη χτεσινή επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Αεροπορική Βάση της Ελευσίνας
Είναι χαρακτηριστικό ότι από τα 13 CL-215, με δυνατότητα ρίψης νερού 5,5 τόνων, τα 9 μόνο είναι διαθέσιμα, λόγω των συνεχών βλαβών και της παλαιότητας, που μειώνουν την επιχειρησιακή τους ικανότητα. Επίσης, από τα 21 αεροψεκαστικά Pezetel, με δυνατότητα ρίψης νερού 1,5-2 τόνων, τα 19 θα είναι φέτος διαθέσιμα, ενώ έχουν το μειονέκτημα ότι ανεφοδιάζονται μόνο από σταθερές εγκαταστάσεις.

Τέσσερα από τα οκτώ CL-415, με δυνατότητα ρίψης νερού 6 τόνων, ελικόπτερο σούπερ πούμα της Πυροσβεστικής, τρία Σινούκ του Στρατού Ξηράς και μικρός αριθμός ενοικιαζόμενων, τα οποία θα διατεθούν μέχρι το τέλος του μήνα, συμπληρώνουν τα εναέρια μέσα.

Κατά τ' άλλα, ο Αλ. Τσίπρας παρουσίασε σχεδόν ως ...φυσικό φαινόμενο τη «δημοσιονομική προσαρμογή» και τη «λιτότητα των προηγούμενων χρόνων», που «μείωσε τις αναγκαίες δαπάνες που η πολιτεία προβλέπει στον προϋπολογισμό της», γεγονός που είχε αντίκτυπο και στα κονδύλια «για τη βελτίωση και αναβάθμιση της υλικοτεχνικής υποδομής».

Κι ενώ η ίδια πολιτική συνεχίζεται και σήμερα, κάλεσε το λαό και όσους εμπλέκονται στο έργο της πυρόσβεσης να εναποθέσουν τις ελπίδες τους στην προσπάθεια της κυβέρνησης να διαχειριστεί τις «περιορισμένες δαπάνες» με τρόπο που «να μπορέσουμε να είμαστε στο καλύτερο δυνατό επίπεδο αποτελεσματικότητας».

Χρησιμοποίησε, μάλιστα, ως μέτρο σύγκρισης τον αριθμό των πτητικών μέσων «σε άλλες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου», διαπιστώνοντας ότι στη χώρας μας «είναι αρκετά, ωστόσο θα μπορούσαν να είναι περισσότερα (αλλά) σημασία έχει να βρίσκονται σε διαθεσιμότητα».

Οι εξελίξεις στο μέτωπο των πυρκαγιών

Στο μεταξύ, τις προσπάθειες κατάσβεσης της πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε λίγο μετά τις οκτώ το βράδυ της Δευτέρας στην περιοχή Κοκκάλα του δήμου Ανατολικής Μάνης συνέχιζαν και χτες οι πυροσβεστικές δυνάμεις. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η εικόνα από το πύρινο μέτωπο ήταν καλύτερη, ωστόσο στο σημείο παρέμεναν και επιχειρούσαν 50 πυροσβέστες με 21 οχήματα, πεζοπόρο τμήμα 29 ατόμων και ένα ελικόπτερο.

Σύμφωνα με εκπροσώπους της περιφερειακής διοίκησης, δεν χρειάστηκε να εκκενωθούν οι οικισμοί Νυμφίο και Κοκκάλα, αλλά για προληπτικούς λόγους απομακρύνθηκαν για λίγο οι ένοικοι δύο ξενοδοχείων που λειτουργούν στην περιοχή.

Ανάλογη κατάσταση επικρατούσε στην περιοχή Παρασυρός της Ανατολικής Μάνης, όπου επιχειρούσαν 30 πυροσβέστες με 12 οχήματα και πεζοπόρο τμήμα 15 ατόμων. Υπό μερικό έλεγχο ήταν η πυρκαγιά σε αγροτοδασική έκταση στο Κάτω Καστρίτσι Αχαΐας.

Υπό μερικό έλεγχο ήταν χτες η πυρκαγιά και στη θέση Πανόραμα στα Μέγαρα, όπου επιχειρούσαν 24 πυροσβέστες με οκτώ οχήματα. Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε και η πυρκαγιά που βρισκόταν σε εξέλιξη από το απόγευμα της Δευτέρας σε δύσβατη περιοχή μεταξύ των περιοχών Καλαμίτσι και Εξώπολη του δήμου Αποκορώνου. Στο σημείο παρέμεναν για τον κίνδυνο τυχόν αναζωπυρώσεων δύο πεζοπόρα τμήματα της Πυροσβεστικής και 4 οχήματα.

Χτες, από τις έξι το πρωί μέχρι τις έξι το απόγευμα εκδηλώθηκαν 22 δασικές πυρκαγιές σε όλη τη χώρα.

Ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς ήταν πολύ υψηλός χτες. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, στην κατηγορία κινδύνου 4 (με μέγιστο το 5) ήταν οι Περιφέρειες Αττικής, Στερεάς Ελλάδας (και ειδικότερα Βοιωτία και Εύβοια), Βορείου Αιγαίου (Χίος, Σάμος, Ικαρία) και Νοτίου Αιγαίου (Δωδεκάνησα).

Παράλληλα, στην κατηγορία 3 εντάσσονταν η Κρήτη, οι νομοί Ροδόπης, Εβρου, Κιλκίς, Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Μαγνησίας, Λάρισας, Καρδίτσας, Φθιώτιδας, Κορινθίας, Αργολίδας, Λακωνίας, Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας, τα νησιά του Ιονίου, οι Σποράδες, οι Κυκλάδες, αλλά και τα νησιά του Βορείου Αιγαίου.

Ελεγχοι κτιρίων στη σεισμόπληκτη Λέσβο

Συνεχίζονται οι δευτεροβάθμιοι έλεγχοι των επιστημονικών - τεχνικών κλιμακίων του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και των τοπικών φορέων στις σεισμόπληκτες περιοχές της Λέσβου.

Από τις 26 Ιούνη μέχρι και τις 3 Ιούλη 2017, διενεργήθηκαν συνολικά 436 δευτεροβάθμιοι έλεγχοι, από τους οποίους προκύπτει:

Συνολικά, 83 κτίρια κρίθηκαν κατάλληλα για χρήση (πράσινα), 337 κτίρια κρίθηκαν προσωρινά ακατάλληλα για χρήση (κίτρινα), ενώ για 16 κτίρια έχει συνταχθεί Πρωτόκολλο Αυτοψίας Επικινδύνου Ετοιμόρροπου Κτιρίου (ΠΑΕΕΚ).

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Στα όρια του εμπαιγμού οι δηλώσεις του πρωθυπουργού

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει για τις δηλώσεις του Αλ. Τσίπρα από την αεροπορική βάση της Ελευσίνας:

«Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού από την αεροπορική βάση της Ελευσίνας είναι προκλητικές και αγγίζουν τα όρια του εμπαιγμού προς το προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος, αλλά και προς το λαό, που αντιμετωπίζει τις συνέπειες από την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης.

"Ξέχασε" να πει ότι η κυβέρνησή του διεύρυνε τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις πυροσβεστών, με την καθιέρωση τεσσάρων κατηγοριών - μονίμων, πενταετούς θητείας, τριετούς θητείας, συμβασιούχων εποχικών πυροσβεστών. Επίσης, η κυβέρνησή του μείωσε ακόμη περισσότερο τη δύναμη του προσωπικού, μετακινώντας και ξεσπιτώνοντας επτακόσιους περίπου πυροσβέστες για τη στελέχωση των ιδιωτικοποιημένων αεροδρομίων της "Fraport", καθώς και των ιδιωτικών οδικών αξόνων, χωρίς καμιά φροντίδα για την διαμονή τους.

Ακόμα ο πρωθυπουργός "ξέχασε" να αναφέρει ότι οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού είναι μειωμένες για το 2017, σε σχέση με αυτές του 2016, κατά 1.400.000 για ιματισμό, 150.000 για υπόδηση, 1.000.000 για ελαστικά αυτοκινήτων και 1.570.000 για την αμοιβή των συμβασιούχων εποχικών πυροσβεστών.

Και όλα αυτά τη στιγμή που έχουν εκδηλωθεί ο πρώτες καταστροφικές πυρκαγιές, αναδεικνύοντας για μια ακόμα φορά τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ