ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 5 Ιούλη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΣΤΗ ΒΑΡΣΟΒΙΑ
Επικίνδυνες αποφάσεις εν μέσω όξυνσης των ενδοκαπιταλιστικών συγκρούσεων

Τις αποφάσεις της επικείμενης Συνόδου για «ενίσχυση της γραμμής άμυνας στα ανατολικά» και «προβολή σταθερότητας πέρα από τα σύνορά μας», προδιέγραψε χτες ο γγ της λυκοσυμμαχίας...

Διαβεβαιώσεις ότι έχει ήδη υλοποιηθεί «η μεγαλύτερη ενίσχυση των δυνάμεων του ΝΑΤΟ από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου», έδωσε ο Γ. Στόλτενμπεργκ
Διαβεβαιώσεις ότι έχει ήδη υλοποιηθεί «η μεγαλύτερη ενίσχυση των δυνάμεων του ΝΑΤΟ από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου», έδωσε ο Γ. Στόλτενμπεργκ
Τις τελευταίες πινελιές βάζουν στο ΝΑΤΟ πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της λυκοσυμμαχίας Παρασκευή και Σάββατο στη Βαρσοβία, με τη συμμετοχή αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, υπουργών Εξωτερικών και Αμυνας.

Ο γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χτες για τη Σύνοδο, είπε, μεταξύ άλλων: «Στην προηγούμενη Σύνοδο Κορυφής, το 2014 στην Ουαλία, πήραμε αποφάσεις για τη μεγαλύτερη ενίσχυση των δυνάμεων του ΝΑΤΟ από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου. Προσέρχομαι τώρα στη Σύνοδο της Βαρσοβίας για να διαβεβαιώσω ότι υλοποιήσαμε ό,τι είχαμε αποφασίσει».

«Τώρα», συνέχισε, σκιαγραφώντας την αντιπαράθεση με τη Ρωσία για τη διείσδυση και τον έλεγχο στις πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες, «θα προχωρήσουμε σε ενίσχυση της γραμμής άμυνάς μας στα ανατολικά».

Σε αυτήν τη βάση παρέπεμψε:

-- Στην ανάπτυξη 4 ενισχυμένων ταγμάτων στις χώρες της Βαλτικής και την Πολωνία.

-- Στην ανάπτυξη μιας πολυεθνικής ταξιαρχίας στην Ουκρανία.

Κινήσεις που σε συνδυασμό με μια φιλολογία που αναζωπυρώνεται τους τελευταίους μήνες περί ένταξης Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, απλώνει μια αλυσίδα ΝΑΤΟικών στρατευμάτων από το Μούρμανσκ στο ρωσικό βορρά έως τη Μαύρη Θάλασσα, την ίδια ώρα που ο Γ. Στόλτενμπεργκ δήλωνε χτες ότι, αφού αποφασιστούν όλα αυτά, μετά θα γίνει συνάντηση του Συμβουλίου ΝΑΤΟ - Ρωσίας σε μια προσπάθεια να εξομαλυνθούν οι διαφορές....

Δράση πέρα από τα σύνορα της λυκοσυμμαχίας

Παραπέρα, ο γγ του ΝΑΤΟ αναφέρθηκε στη λήψη επιπλέον μέτρων για την «κυβερνοάμυνα», όπως και την ίδρυση μιας νέας υπηρεσίας πληροφοριών στα κεντρικά της λυκοσυμμαχίας, όλα μέτρα ενάντια στις αποκαλούμενες υβριδικές και τις τρομοκρατικές απειλές.

Μίλησε, ακόμα, για «προβολή σταθερότητας πέρα από τα σύνορά μας». Με επιχειρήματα του τύπου «όταν οι γείτονές μας είναι ασφαλείς είμαστε κι εμείς», εκεί έκανε σαφές ότι θα συνεχιστούν οι ΝΑΤΟικές αποστολές σε Ιράκ και Αφγανιστάν.

Εστιάζοντας στην Ανατολική Ευρώπη, είπε πως «μια Ουκρανία ασφαλής και σίγουρη είναι κλειδί για την ασφάλεια του ΝΑΤΟ», συμπληρώνοντας ότι το ΝΑΤΟ θα «βοηθήσει» το Κίεβο, αλλά και τη Γεωργία και τη Μολδαβία.

Ταυτόχρονα, σε ό,τι αφορά τις σχέσεις ΝΑΤΟ - ΕΕ και στη σκιά του Brexit, χαρακτήρισε την ΕΕ «μοναδικό και βασικό εταίρο του ΝΑΤΟ», εξ ου και «τώρα είναι ώρα να πάμε τη συνεργασία μας σε ανώτερο επίπεδο». Σε αυτήν τη βάση επιβεβαίωσε ότι με τα αρμόδια στελέχη της ΕΕ που μεταβαίνουν στη Βαρσοβία (ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντ. Τουσκ, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζ. Κ. Γιούνκερ, και η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικών και Αμυνας, Φεντερίκα Μογκερίνι) θα υπογράψουν κοινή διακήρυξη για την παραπέρα «συνεργασία» τους.

Διευκρίνισε ότι στόχος τους είναι να καταλήξουν στο ρόλο του ΝΑΤΟ στην κεντρική Μεσόγειο, «συμπληρώνοντας» τη ναυτική επιχείρηση της ΕΕ «ΣΟΦΙΑ», που ξεκίνησε για αποτροπή τάχα των προσφυγικών ροών από την Αφρική και εξάρθρωση δουλεμπορικών κυκλωμάτων, ενώ ανέλαβε ως επιπλέον «καθήκον» «να συμβάλει στην ανταλλαγή πληροφοριών, καθώς και στην εφαρμογή του εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ στα ανοικτά των ακτών της Λιβύης».

Η «Κοινή Διακήρυξη» και τα παζάρια

Στη λογική της «συγκέντρωσης και κοινής χρήσης» στρατιωτικού εξοπλισμού και ανθρώπινου δυναμικού, της ενεργοποίησης των Σχηματισμών Μάχης της ΕΕ, οι Αμερικανοί προτείνουν τη δημιουργία μιας κοινής επιτροπής ΝΑΤΟ - ΕΕ για θέματα «ευρωπαϊκής ασφαλείας».

Στο - ακόμα υπό παζάρεμα - προσχέδιο της Κοινής Διακήρυξης καταγράφεται στην παράγραφο 6 η ανάγκη για την «πληρέστατη συμμετοχή» (fullest participation) των ΝΑΤΟικών συμμάχων που δεν είναι μέλη της ΕΕ στην ευρωπαϊκή άμυνα, μια αναφορά που παραπέμπει στην Τουρκία.

Στην παράγραφο 8 επισημαίνεται ότι η συνεργασία ΝΑΤΟ - ΕΕ θα επιχειρείται με εμπλοκή και προς όφελος όλων των κρατών - μελών της ΕΕ και των Συμμάχων του ΝΑΤΟ.

Η παράγραφος 15 καλεί τους δύο οργανισμούς να ενισχύσουν τον μεταξύ τους συντονισμό από το στάδιο του σχεδιασμού των ασκήσεων. Ο σκοπός είναι η πραγματοποίηση παράλληλων ή συντονισμένων στρατιωτικών ασκήσεων. Κρίνεται ότι έτσι η Αγκυρα θα δύναται να έχει λόγο στο σχεδιασμό ευρωπαϊκών ασκήσεων.

Σημειωτέον, η Τουρκία φέρεται να ζητά την εξαίρεση της Κύπρου από κοινές στρατιωτικές ασκήσεις ΝΑΤΟ - ΕΕ, επαναφέροντας πάγιες αξιώσεις της.

Το Αιγαίο και η επικίνδυνη συγκέντρωση δυνάμεων ΝΑΤΟ - Ρωσίας

Σε ένα τέτοιο φόντο, η ελληνική κυβέρνηση επιχειρεί να αναβαθμίσει τη «γεωστρατηγική αξία» της χώρας για λογαριασμό του κεφαλαίου, παρέχοντας τη Σούδα και άλλες στρατιωτικές βάσεις και υποδομές για την υλοποίηση των ΝΑΤΟικών σχεδιασμών, δίνοντας «πράσινο φως» για ελλιμενισμό και ανεφοδιασμό των ΝΑΤΟικών πλοίων σε όλα τα ελληνικά λιμάνια.

Ο ίδιος ο Γ. Στόλτενμπεργκ δεν παρέλειψε χτες να αναφερθεί στην επιχείρηση του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, όπου η ελληνική κυβέρνηση κάλεσε τη ΝΑΤΟική αρμάδα SNMG2 τάχα για τον έλεγχο των προσφυγικών ροών, ενώ στην πραγματικότητα ήρθε να «δέσει» τις ναυτικές δυνάμεις της λυκοσυμμαχίας που επιχειρούν σε όλο το δίαυλο τον οποίο διασχίζουν ρωσικά πολεμικά, από Μαύρη Θάλασσα μέχρι Ανατολική Μεσόγειο, στον πλου τους προς Συρία.

Μια συγκέντρωση δυνάμεων, μιαν ανάσα από τα ελληνικά νησιά, που προξενεί ήδη εντάσεις. Π.χ. διοίκηση των αμερικανικών δυνάμεων Ευρώπης ανακοίνωσε ότι στις 30/6, η ρωσική φρεγάτα «Yaroslav Mudryy» πλησίασε σε μικρή απόσταση το πλοίο κατευθυνόμενων πυραύλων «San Jacinto», που επιχειρούσε στην Ανατολική Μεσόγειο και πραγματοποίησε επικίνδυνους ελιγμούς. Το αμερικανικό πλοίο δεν απειλήθηκε από τους ελιγμούς της ρωσικής φρεγάτας, ενώ διατήρησε σταθερή την πορεία του και την ταχύτητά του, αναφέρει η ανακοίνωση, τονίζοντας ότι οι ελιγμοί του ρωσικού πλοίου θεωρούνται υψηλής επικινδυνότητας.

Είχε προηγηθεί διαμαρτυρία του ρωσικού υπουργείου Αμυνας ότι στις 17/6 το αμερικανικό αντιτορπιλικό «Gravely» πλησίασε σε μικρή απόσταση τη «Yaroslav Mudryy», η οποία - σημειωτέον - ανήκει στη ρωσική πολεμική δύναμη στην Ανατολική Μεσόγειο για τις επιχειρήσεις στη Συρία.

Σε ένα τέτοιο κλίμα, ο Γ. Στόλτενμπεργκ εξέφρασε χτες την πρόθεση των ΝΑΤΟικών να«οικοδομήσουμε πάνω στην αποτελεσματική επιχείρησή μας στο Αιγαίο», όπερ σημαίνει να επεκτείνουν την ακτίνα δράση της και στο Λιβυκό Πέλαγος, επιφορτίζοντας τις εμπλεκόμενες δυνάμεις και με επιπλέον καθήκοντα...

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΜΥΝΑΣ
Συνάντηση με τον Λιβανέζο ομόλογό του

Τον αντιπρόεδρο και υπουργό Αμυνας της κυβέρνησης του Λιβάνου, Samir Moqbel, υποδέχτηκε χτες στο Πεντάγωνο ο υπουργός Αμυνας, Π. Καμμένος. Συμφώνησαν για εμβάθυνση της διμερούς αμυντικής συνεργασίας, με αποδοχή, κατ' αρχάς, και από τις δύο πλευρές αποστολής στρατιωτικών ακολούθων και την υπογραφή διμερούς συμφωνίας τον Οκτώβρη στη Βηρυτό.

Οπως είπε ο Π. Καμμένος, οι δύο χώρες είχαν κι έχουν «το βάρος των συνεπειών της γεωστρατηγικής τους θέσης, με ό,τι συνεπάγεται για την ασφάλεια και την άμυνα των χωρών και των λαών μας».

Καθώς στη μεταξύ τους συζήτηση έθιξαν και την κατάσταση ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, ο Ελληνας υπουργός επέμεινε ότι «οι συνθήκες ασφάλειας που έχουν διαμορφωθεί στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και γενικότερα, δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπιστούν μεμονωμένα. Χρειάζεται συλλογική προσπάθεια σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο». Παρέπεμψε στη δημιουργία μιας «Μεσογειακής Ενωσης», μέλη της οποίας, όπως είπε θα είναι Ελλάδα, Κύπρος, Αίγυπτος, Ιορδανία, Λίβανος.

ΕΠ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Τιμούν τον ΔΣΕ στη Σπανούρα Κοτύλης

Εκδήλωση προς τιμήν των μαχητών και των μαχητριών του ΔΣΕ διοργανώνει η ΕΠ Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, στη Σπανούρα Κοτύλης στο Γράμμο, σήμερα Τρίτη, στις 12.30 το μεσημέρι.

Στην εκδήλωση θα μιλήσει η Βασιλική Χαραμοπούλου, Γραμματέας της ΤΕ Καστοριάς του ΚΚΕ.

Θα ακολουθήσει λαϊκό γλέντι στις 2 μ.μ. στην πλατεία του χωριού Νέα Κοτύλη.

Εκθεση βιβλίου της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ

Με στόχο την πλατιά διάδοση του μαρξιστικού - λενινιστικού βιβλίου, των πολιτικών και λογοτεχνικών εκδόσεων της «Σύγχρονης Εποχής», η ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ διοργανώνει έκθεση βιβλίου στον 1ο όροφο των γραφείων της (Κοτοπούλη & Βερανζέρου, Ομόνοια).

Η έκθεση θα λειτουργήσει από σήμερα Τρίτη μέχρι την Τετάρτη 13/7.

Ωρες λειτουργίας: Δευτέρα - Παρασκευή: 17.30 - 20.30, Σαββατοκύριακο: 10.00 - 13.00 και 17.30 - 20.30.

Βιβλιοπαρουσίαση

Αύριο, Τετάρτη, στις 8.30 μ.μ., στο Πολιτιστικό Κέντρο «ΘΕΟΓΝΙΣ», στην κεντρική πλατεία Μεγάρων, η ΚΟΒ Μεγάρων της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ διοργανώνει βιβλιοπαρουσίαση της έκδοσης με τα ντοκουμέντα της Διημερίδας της ΚΕ του ΚΚΕ, με τίτλο «Η εμφάνιση της εργατικής τάξης, ο ρόλος της στους κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες στον 20ό αιώνα και η στρατηγική του ΚΚΕ».

Θα μιλήσει η Βαγγελιώ Σεφέρη, μέλος της ΕΠ της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ.

Εκδήλωση στις παλιές φυλακές Τρικάλων

Εκδήλωση στο χώρο των παλιών φυλακών Τρικάλων, οργανώνουν την Πέμπτη 7/7, στις 8.30 μ.μ., οι Τομεακές Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στα Τρίκαλα, για να τιμηθούν οι αγώνες, οι θυσίες, η αντοχή των κομμουνιστών κι άλλων λαϊκών αγωνιστών που πέρασαν ως πολιτικοί κρατούμενοι από αυτόν τον τόπο μαρτυρίου.

Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει πολιτική ομιλία, μαρτυρίες κρατουμένων, μουσικοθεατρική παράσταση, ενώ στο χώρο θα λειτουργεί βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής».

Με αφορμή την εκδήλωση, οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ καλούν τους Τρικαλινούς να συμβάλουν στη συγκέντρωση αρχειακού υλικού (φωτογραφιών, επιστολών, βιβλίων κ.λπ.), που αφορούν σε πολιτικούς κρατούμενους των φυλακών Τρικάλων (για οποιοδήποτε υλικό ή πληροφορία μπορούν να καλούν στα τηλέφωνα 24310.25.404, 24310.26.567).



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ