ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 5 Ιούλη 2016
Σελ. /24
Μεγάλο δίλημμα...

Με «σημείωμα για τις συντάξεις», η κυβέρνηση καταλογίζει στη ΝΔ ότι «λαϊκίζει ασύστολα και ψεύδεται θρασύτατα, όταν χαρακτηρίζει "κεραυνό εν αιθρία" τη σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ. Γνωρίζει ότι στο περίφημο "mail Χαρδούβελη" (...) προαναγγελλόταν η κατάργηση του ΕΚΑΣ με τον ευφημισμό του "ανασχεδιασμού" του. Και το κυριότερο: γνωρίζει πάρα πολύ καλά ότι η πρόταση Γιούνκερ του Ιουλίου του 2015, το οποίο στήριξε αναφανδόν και με καμπάνιες, περιλάμβανε την άμεση και οριστική κατάργησή του, χωρίς αναπλήρωση, για όλους. Και, φυσικά, θυμάται ότι μαζί με το Ποτάμι, και το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ υπερψήφισαν το καλοκαίρι του 2015 το νόμο 4336/2015, που ρητά προέβλεψε ως μνημονιακή υποχρέωση την κατάργηση του ΕΚΑΣ». Τι μαθαίνουμε από το «σημείωμα» της κυβέρνησης; Οτι η κατάργηση του ΕΚΑΣ ήταν δρομολογημένη από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, οι οποίες μάλιστα είχαν επεξεργαστεί και την επιχειρηματολογία περί «ανασχεδιασμού» του βοηθήματος, προκειμένου να καταπιούν πιο εύκολα οι χαμηλοσυνταξιούχοι την απώλειά του. Στη συνέχεια, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, με τις ψήφους των ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - Ποτάμι, υλοποίησε μέχρι κεραίας αυτόν το σχεδιασμό, παραλλάσσοντας ελαφρώς τα επιχειρήματα. Για παράδειγμα, υπερασπίζεται την κατάργηση του ΕΚΑΣ επειδή «δεν ήταν σύνταξη αλλά επίδομα» και λέει ψέματα ότι ο νέος τρόπος απονομής των συντάξεων το αναπληρώνει. Στην τελική, αυτό που μένει στους συνταξιούχους είναι το δίλημμα: Ποιος σου κόβει καλύτερα το ΕΚΑΣ; `H ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ ή και οι δυο μαζί;

Βρήκε το τακίμι του

Φαίνεται ότι η κυβέρνηση έχει μεγάλο ζόρι να εξηγήσει ακόμα και στο δικό της ακροατήριο την απόσταση που χωρίζει τον εκλογικό νόμο που ετοιμάζει και την πρόταση νόμου που είχε καταθέσει το 2012 για την καθιέρωση της απλής αναλογικής χωρίς μπόνους και πλαφόν εισόδου στη Βουλή. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο επιτίθεται με ψέματα και συκοφαντίες στο ΚΚΕ, με εξαπτέρυγο μάλιστα τον Λεβέντη, ο οποίος συνεχίζει την τακτική να λέει χοντροκομμένα τις βρωμιές που η κυβέρνηση και τα άλλα αστικά κόμματα σπέρνουν εδώ κι εκεί με πιο εκλεπτυσμένο λόγο. Τελευταίο κρούσμα, η χτεσινή συνέντευξη του γραμματέα της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Κ. Ζαχαριάδη, σε τηλεοπτική εκπομπή (ΣΚΑΪ), ο οποίος χαρακτήρισε «δυσνόητη» τη θέση του ΚΚΕ για τον εκλογικό νόμο που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ, υπονοώντας ότι με τη στάση του βοηθάει τη ΝΔ - αν είναι πρώτη στις επόμενες εκλογές - να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση! Βέβαια, την απάντηση την πήρε το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, από την άμεση τηλεφωνική παρέμβαση του υπεύθυνου του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, αλλά είναι σίγουρο ότι η λάσπη δε θα σταματήσει. Αυτό επιβεβαιώνει και η στάση του Β. Λεβέντη, ο οποίος από τη μια στάζει μέλι όταν μιλάει για την κυβέρνηση και, από την άλλη, όπου σταθεί κι όπου βρεθεί, αναμασά τα περί ταύτισης του ΚΚΕ με τη ΝΔ στο θέμα του εκλογικού νόμου, αν και ξέρει την κρυστάλλινη θέση του Κόμματος. Βρήκε το τακίμι του ο ΣΥΡΙΖΑ και ο «λαγός» δεν κρύβει τη χαρά του...

Καρχαρίες και κοράκια

Ενα σκασμό καρχαρίες και κοράκια των «διεθνών αγορών» βλέπει αυτές τις μέρες, στο «City» του Λονδίνου και τη Φρανκφούρτη, έδρα της ΕΚΤ, ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυρ. Μητσοτάκης, σε συναντήσεις, ομαδικές ή κατά μόνας, αλλά και δείπνα που, όπως λέγεται, του πατρονάρουν «ευαγή» τραπεζικά ιδρύματα του εξωτερικού. Ολα στην προσπάθειά του να αποδείξει στους εταίρους και δανειστές της ντόπιας αστικής τάξης στο εξωτερικό ότι το δικό του μείγμα διαχείρισης - σε διαφορετική δοσολογία μέτρων αλλά εξίσου αντιλαϊκό με αυτό που εφαρμόζει η παρούσα κυβέρνηση - είναι πιο αποδοτικό για το κεφάλαιο, θα φέρει πιο σύντομα και δραστικά την αναθέρμανση της οικονομίας τους. Ολα αυτά στην πλάτη του λαού. Διόλου τυχαία, οι τέτοιες συναντήσεις, όπως και οι προηγούμενες που είχε πρόσφατα ο Μητσοτάκης, στη Λέσχη Μπίλντερμπεργκ - ή όπως οι αντίστοιχες περατζάδες παλαιότερα του Αλ. Τσίπρα από Λονδίνο, ΗΠΑ και τη λίμνη Κόμο στην Ιταλία - γίνονται μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, καθώς πίσω από τα παχιά λόγια περί κοινωνικής ευημερίας και ανάπτυξης, κρύβεται πάντα και μόνο η ολομέτωπη επίθεση των επιχειρηματικών ομίλων στα εργατικά - λαϊκά συμφέροντα.

Περί «αφελληνισμού» της αγοράς

Υπάρχουν κάποιοι που συνδέουν τις πρόσφατες ξένες επενδύσεις, όπως αυτή της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά, με τα ταυτόχρονα λουκέτα σε επιχειρήσεις που εμφανίζονται να πλειοψηφούν κεφάλαια Ελλήνων καπιταλιστών, για να πουν ότι υπάρχει «αφελληνισμός» της αγοράς και ότι η κυβέρνηση και οι τράπεζες δεν πρέπει να τον επιτρέψουν. Βέβαια, όλους αυτούς ελάχιστα τους απασχολεί ότι η «Μαρινόπουλος» ή η «Jet Oil», που επίσης κηρύσσει πτώχευση, έκαναν κι αυτές εξαγωγές κεφαλαίων σε αγορές των Βαλκανίων ή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, αποδεικνύοντας ότι το κεφάλαιο δεν έχει πατρίδα και ότι πάει εκεί που οσμίζεται κέρδος. Στόχος τους να συστρατεύσουν τους εργαζόμενους με τους επιχειρηματίες που τους ξεζουμίζουν, για να μην «αφελληνιστεί» η αγορά. Και βέβαια, επιχειρήματα όπως αυτά φαντάζουν γελοία και μόνο να τα σκεφτόταν κανείς όταν η γαλλική «Carrefοur» εξαγόραζε την «Μαρινόπουλος» και «άνοιγε μια νέα σελίδα για την εταιρεία και το λιανεμπόριο στην Ελλάδα», όπως γραφόταν τότε. Τότε ο «αφελληνισμός» της αγοράς ήταν σχεδόν «ευλογία» για την ελληνική οικονομία, ξανά με τον ίδιο στόχο: Να ξεγελαστούν οι εργαζόμενοι, να συνδέσουν την τύχη τους με τα σχέδια του εργοδότη, να γίνουν χειροκροτητές της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας του, που σήμερα τους έφεραν ένα βήμα από το να χάσουν τη δουλειά τους...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1811 Η Βενεζουέλα εξεγείρεται κατά της ισπανικής κυριαρχίας, με ηγέτη το στρατάρχη Φρανσίσκο ντε Μιράντα, που είχε πολεμήσει στις αστικές επαναστάσεις Αμερικής (1776) και Γαλλίας (1789).

1929 Οι αγρότες του χωριού Δαμακίνι Πατρών προβάλλουν ένοπλη αντίσταση διώχνοντας τους χωροφύλακες που πήγαν να συλλάβουν συγχωριανούς τους που δεν είχαν πληρώσει τους φόρους.

1931 Διεξάγονται αναπληρωματικές βουλευτικές εκλογές στη Μυτιλήνη. Το ΚΚΕ έρχεται πρώτο στην πόλη της Μυτιλήνης, λαμβάνοντας 1.658 ψήφους έναντι 1.424 όλων των υπολοίπων, αστικών, κομμάτων.

1932 Ο Αντόνιο ντε Ολιβέιρα Σαλαζάρ γίνεται πρωθυπουργός της Πορτογαλίας. Την επόμενη χρονιά εγκαθιδρύει δικτατορία, που κρατά σχεδόν 4 δεκαετίες.

1933 Ο κομμουνιστής αρτεργάτης Νισερλής πεθαίνει στο νοσοκομείο χτυπημένος από ξίφος αστυνομικού, τη μέρα των επαναληπτικών εκλογών στη Θεσσαλονίκη.

1936 Ογκώδη και μαχητικά συλλαλητήρια ακτημόνων πραγματοποιούνται στις Σέρρες και το Σουφλί.

1944 Αρχίζει τη λειτουργία του στην Τύρνα Θεσσαλίας παιδαγωγικό φροντιστήριο υπό τη διεύθυνση της κομμουνίστριας παιδαγωγού Ρόζας Ιμβριώτη.

1945 Το Εργατικό Κόμμα κερδίζει τις εκλογές στη Βρετανία. Το Κομμουνιστικό Κόμμα λαμβάνει 102.780 ψήφους εκλέγοντας δύο βουλευτές, τους πρώτους στην ιστορία του.

1946 Στην Ποντοκερασιά του Κιλκίς, 40 στρατιώτες προσχωρούν στους αντάρτες, (όχι μεμονωμένο γεγονός) καταμαρτυρώντας ευρεία απήχηση ΚΚΕ και ΕΑΜ στο νεοσύστατο «εθνικό στρατό». Για να αντιμετωπιστεί το «φαινόμενο» αυτό, το μήνα Ιούλη συνελήφθησαν και εξορίστηκαν σε Φούρνους Ικαρίας, Φολέγανδρο, Νάξο και αλλού, κοντά 100 αξιωματικοί.

1947 Σε μια αιφνιδιαστική επιχείρηση, ο ΔΣΕ Κρήτης καταλαμβάνει το αεροδρόμιο του Μάλεμε, εξασφαλίζοντας πολύτιμα πολεμοφόδια, ρουχισμό και τρόφιμα. Με τον ΔΣΕ πέρασαν και 6 σμηνίτες.

1950 Αθωώνονται οι υπεύθυνοι της εφημερίδας «Μάχη», που δικάζονταν λόγω των ρεπορτάζ γύρω από το κολαστήριο της Μακρονήσου.

1973 Η τριήμερη απεργία των τυπογράφων των αθηναϊκών εφημερίδων λήγει με νίκη των απεργών και αύξηση των αποδοχών τους κατά 30%.

1977 Στο Πακιστάν, ο υποστηριζόμενος από τον αμερικανικό ιμπεριαλισμό στρατηγός Μοχάμεντ Ζία-ουλ-Χακ ανατρέπει με πραξικόπημα την κυβέρνηση του Ζουλφικάρ Αλι Μπούτο, που μόλις είχε εκλεγεί με μεγάλη πλειοψηφία.

1989 Κλείνει δικαστικά η «υπόθεση Ιράνγκεϊτ», που είχε ξεκινήσει με την αποκάλυψη παρασκηνιακών συναλλαγών της κυβέρνησης Ρίγκαν με την κυβέρνηση του Ιράν, την οποία ωστόσο είχε - επισήμως - καταδικάσει ως «υποστηρικτή της διεθνούς τρομοκρατίας». Στη δίκη αποκαλύφτηκε επίσης η οικονομική υποστήριξη των ΗΠΑ στους «Κόντρας», αντεπαναστατική οργάνωση ενάντια τους «Σαντινίστας» στη Νικαράγουα.

1996 Γεννιέται το πρώτο κλωνοποιημένο θηλαστικό, το πρόβατο «Ντόλυ».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ