ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 5 Ιούλη 2014
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Σχέδιο για την παραπέρα δράση στο Ασφαλιστικό

Στη χτεσινή συνεδρίαση έγινε αποτίμηση και του συλλαλητηρίου στις 19 Ιούνη

Από το συλλαλητήριο για το Ασφαλιστικό στις 19 Ιούνη, στην Αθήνα
Από το συλλαλητήριο για το Ασφαλιστικό στις 19 Ιούνη, στην Αθήνα
Με θέμα τα συμπεράσματα από τη δουλειά που έγινε για την κινητοποίηση στις 19 Ιούνη για το Ασφαλιστικό και τη συνέχεια της δράσης, συνεδρίασε χτες το μεσημέρι η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ. Τόσο εισηγητικά, όσο και στη συζήτηση που ακολούθησε, αναδείχτηκαν τα θετικά στοιχεία της παρέμβασης για την επιτυχία του συλλαλητηρίου από τις ενώσεις των συνταξιούχων και εργατικά σωματεία, αλλά και οι δυσκολίες και οι αδυναμίες στη δράση των συνδικάτων, που με ευθύνη των διοικήσεων θα πρέπει να αντιμετωπιστούν.

Οπως ειπώθηκε εισηγητικά, είναι ανάγκη να καλλιεργηθεί σε όλα τα στελέχη, στις δυνάμεις του ταξικού κινήματος, πνεύμα ανησυχίας. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στη μεγάλη ευθύνη που έχει η Εκτελεστική Γραμματεία, αλλά και οι Ομοσπονδίες και τα Εργατικά Κέντρα, για το πώς θα φτάσει μέχρι κάτω, θα συζητηθεί παντού, θα κατανοηθεί, θα αφομοιωθεί το ζήτημα της Κοινωνικής Ασφάλισης, ο πυρήνας των ανατροπών που προωθούν κυβέρνηση - ΕΕ - εργοδότες.

Σημειώθηκε ακόμα ότι η μάχη για το Ασφαλιστικό δεν τελείωσε με το πετυχημένο συλλαλητήριο, αλλά τώρα αρχίζει ο πόλεμος, που θα είναι σκληρός, είναι ανάγκη να συνεχιστεί και το μέτωπο να διευρύνεται.

Σ' αυτήν την κατεύθυνση, αποφασίστηκε το επόμενο διάστημα όλες οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, μέλη διοικήσεων, ψηφοδέλτια, επιτροπές, να μπουν στη μάχη της συνέχειας της πάλης με πρωτοβουλία και ευθύνη. Η κάθε Ομοσπονδία, το Εργατικό Κέντρο να πάρει ευθύνη. Να παρακολουθούν τις εξελίξεις για το ασφαλιστικό στον κλάδο, δημιουργώντας μια ομάδα που θα βοηθάει, θα ενημερώνει τα συνδικάτα.

Αποφασίστηκε ακόμα να συνεχιστούν οι πρωτοβουλίες που θα κρατούν το ζήτημα ανοιχτό και θα έχουν τους κλάδους σε ετοιμότητα για να απαντήσουν στην επίθεση που προετοιμάζεται. Να απαντηθούν στοιχειοθετημένα τα επιχειρήματα που προβάλλονται ειδικά για τη νεολαία ότι δεν θα πάρει σύνταξη ποτέ, άρα δε χρειάζεται να αγωνιστεί με τους παλιότερους εργαζόμενους ή τους σημερινούς συνταξιούχους, ή ακόμη ότι η ιδιωτική ασφάλιση είναι λύση.

Επίσης, να ανοίξει η συζήτηση για τα σοβαρά ζητήματα των επαγγελματικών ασθενειών, από την εντατικοποίηση, την έλλειψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας καθώς και για ειδικά ζητήματα που αφορούν τις γυναίκες και τα νέα ζευγάρια.

Σε «περιπέτεια» το επικουρικό του ΤΑΠΙΛΤ

Σε «περιπέτεια» μπαίνει το Ταμείο Αλληλοβοήθειας Προσωπικού Ιονικής - Λαϊκής Τράπεζας και άλλων Τραπεζών (ΤΑΠΙΛΤ - ΑΤ), που είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ) μετά από απόφαση που έλαβαν οι Σύλλογοι εργαζομένων που υπάγονται στο Ταμείο, να κινήσουν τις διαδικασίες διάλυσης και ρευστοποίησης των περιουσιακών του στοιχείων.

Αφορμή γι' αυτήν την απόφαση στάθηκε μια δικαστική απόφαση που αυξάνει τις επικουρικές συντάξεις κατά 70%, ύστερα από προσφυγή ορισμένων συνταξιούχων, οι οποίοι δεν αποδέχτηκαν τις μειώσεις που είχαν επιβληθεί στις συντάξεις τους ύστερα από αναλογιστική μελέτη, προκειμένου το Ταμείο να συνεχίσει να δίνει συντάξεις και στο μέλλον.

Το ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ καλύπτει περίπου 6.200 ασφαλισμένους και 5.500 συνταξιούχους και τα αποθεματικά του υπολογίζονται στα 220 εκατομμύρια ευρώ. Ομως οι Σύλλογοι εργαζομένων θεωρούν ότι με βάση τη δικαστική απόφαση, το Ταμείο «τινάζεται στον αέρα» και δεν θα μπορεί πλέον μετά από μερικά χρόνια να δίνει συντάξεις. Στη βάση αυτή, ζητάνε διάλυση του Ταμείου και δημιουργία Ταμείου Επαγγελματικής Ασφάλισης.

Ανεξάρτητα, από την εξέλιξη του προβλήματος που προέκυψε, το σίγουρο είναι ότι τόσο οι συντάξεις των σημερινών συνταξιούχων, όσο και τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα των εν ενεργεία εργαζομένων, κινδυνεύουν άμεσα.

Το γεγονός είναι ότι εργαζόμενοι και συνταξιούχοι του ΤΑΠΙΛΤ, όπως και όλοι οι τραπεζοϋπάλληλοι, πληρώνουν τα «σπασμένα» των συγχωνεύσεων και εξαγορών στον τραπεζικό κλάδο, που, προκειμένου να προχωρήσουν, οι κυβερνήσεις απάλλαξαν τους τραπεζίτες από τις υποχρεώσεις τους προς τα ασφαλιστικά ταμεία και ταυτόχρονα μείωσαν τις εισφορές των τραπεζών, για να εξασφαλιστεί η κερδοφορία τους.

Και από τα τεκταινόμενα στο ΤΑΠΙΛΤ αναδεικνύεται η σημασία της Δημόσιας Κοινωνικής Ασφάλισης και ο κίνδυνος που διατρέχουν οι εργαζόμενοι από τη γενίκευση των ιδιωτικών σχημάτων Ασφάλισης, είτε αυτά έχουν τη μορφή των ΝΠΙΔ, είτε Επαγγελματικών Ταμείων, είτε αμιγώς ιδιωτικών συμβολαίων.

Σε κάθε περίπτωση, η διέξοδος για συνταξιούχους και εργαζόμενους δε βρίσκεται σε έναν πόλεμο μεταξύ γενεών, που η μία ομάδα ασφαλισμένων θα «τρώει τις σάρκες» της άλλης, ούτε στην προσφυγή τους στην ιδιωτική ασφάλιση, αλλά στη διεκδίκηση Δημόσιας Καθολικής Ασφάλισης για όλους τους εργαζόμενους με αξιοπρεπείς συντάξεις, για τις οποίες θα πρέπει να πληρώνουν εργοδότες και κράτος.

Ερώτηση για το νέο εμβόλιο κατά του μηνιγγιτιδόκοκκου

Να ενταχθεί το εμβόλιο κατά του μηνιγγιτιδόκοκκου της οροομάδας τύπου Β στο Εθνικό Πρόγραμμα Υποχρεωτικού Εμβολιασμού, ζητάει το ΚΚΕ, με Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς τον υπουργό Υγείας. Μέχρι τώρα, το Εθνικό Πρόγραμμα Υποχρεωτικού Εμβολιασμού προβλέπει το εμβόλιο κατά του μηνιγγιτιδόκοκκου της οροομάδας C. Η εφαρμογή αυτού του εμβολίου έχει συμβάλλει στον τεράστιο περιορισμό της νόσου από αυτόν τον τύπο της μηνιγγίτιδας.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η οροομάδα τύπου Β (MenB) ευθύνεται για την πλειοψηφία των περιστατικών της μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου στην Ελλάδα, αλλά και συνολικά στην Ευρώπη. Πρόκειται για νόσο με σοβαρότατες επιπτώσεις στην υγεία του πληθυσμού, που μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στην απώλεια της ζωής. Οπως προκύπτει από τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, περίπου το 10% των ατόμων που προσβάλλονται καταλήγει, ενώ περίπου το 20% των ατόμων που επιβιώνουν εμφανίζει σοβαρές μόνιμες αναπηρίες.

Το τελευταίο διάστημα, έχει μπει στην κυκλοφορία νέο εμβόλιο κατά του μηνιγγιτιδόκοκκου «τύπου Β». Παρά το γεγονός ότι οι παιδίατροι συνιστούν την εφαρμογή του, το εμβόλιο αυτό δεν έχει ενταχθεί στο Εθνικό Πρόγραμμα Υποχρεωτικού Εμβολιασμού. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι δε λειτουργεί η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, προκειμένου να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες.

Το αποτέλεσμα είναι οι οικογένειες με λεηλατημένο το εισόδημά τους, να εξαναγκάζονται να πληρώνουν οι ίδιες την αγορά του εμβολίου που η κάθε δόση κοστίζει περίπου 120 ευρώ, ενώ αρκετές δεν μπορούν καν να το αξιοποιήσουν, με προφανείς τους κινδύνους που δημιουργούνται.

Οπως σημειώνουν στην Ερώτηση οι βουλευτές του ΚΚΕ, «η κυβέρνηση έχει την ευθύνη να φροντίσει άμεσα να επισπευσθούν όλες οι αναγκαίες διαδικασίες, προκειμένου το εμβόλιο αυτό να ενταχθεί στο Εθνικό Πρόγραμμα Υποχρεωτικού Εμβολιασμού και να διατίθεται απολύτως δωρεάν σε όλους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, εξασφαλίζοντας την αναγκαία χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό για την προμήθεια του εμβολίου. Να εξασφαλίσει δωρεάν και τον εμβολιασμό από τις κρατικές μονάδες Υγείας».

Η ΔΗΠΑΚ για το ποσοστό κέρδους στα φαρμακεία

Ο μηχανισμός του κλιμακωτού ποσοστού κέρδους για τους φαρμακοποιούς, που αποφάσισε (2.7.2014) η κυβέρνηση, οδηγεί στην παραπέρα μείωση του εισοδήματος των αυτοαπασχολούμενων φαρμακοποιών και ευνοεί τους φαρμακοβιομήχανους και τις αλυσίδες των φαρμακείων, τονίζει σε ανακοίνωσή της Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση (ΔΗΠΑΚ) Φαρμακοποιών.

«Το μέτρο αυτό, αναφέρει η ΔΗΠΑΚ, είναι η συνέχεια της πλήρους απελευθέρωσης του ωραρίου, του σπασίματος της σταθερής λιανικής τιμής για τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, της δημιουργίας αλυσίδας φαρμακείων από επιχειρηματίες φαρμακοποιούς, της μείωσης της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης με παράλληλη αύξηση του κόστους που θα βαραίνει άμεσα τους ασθενείς.

Δημιουργούνται οι απαραίτητες προϋποθέσεις, προκειμένου να αναπτυχθούν μονοπώλια και στο χώρο της λιανικής του φαρμάκου, μέσω των συνθηκών ασφυξίας οικονομικών και βιολογικών για τους αυτοαπασχολούμενους φαρμακοποιούς, καθώς αργά ή γρήγορα μεγάλο μέρος από αυτούς δεν θα αντέξουν και θα κλείσουν τα φαρμακεία τους.

Πέρα από τις αλυσίδες που ετοιμάζονται να επεκταθούν στο χώρο του λιανικού εμπορίου κερδισμένοι από την επίθεση στο λαϊκό φαρμακείο βγαίνουν και οι φαρμακοβιομήχανοι συνολικά. Το ποσό το οποίο θα αφαιρεθεί από τους φαρμακοποιούς θα πάει απευθείας στις τσέπες των φαρμακοβιομηχανιών καθώς ισόποσα θα μειωθεί το ποσό το οποίο θα έπρεπε να επιστρέψουν στον ΕΟΠΥΥ ως έκπτωση».

Και η ανακοίνωση καταλήγει: «Ο αγώνας για την επιβίωση του αυτοαπασχολούμενου φαρμακοποιού ξεκινά από την απόκρουση των μέτρων που τον αφανίζουν, με αγώνες μαζικούς καλά οργανωμένους μέσα από γενικές συνελεύσεις, αλλά αυτός ο αγώνας για να είναι νικηφόρος θα πρέπει να στοχεύει ταυτόχρονα τον πραγματικό αντίπαλο που είναι συνολικά η πολιτική που στηρίζει την επιχειρηματική δράση στην Υγεία και το Φάρμακο.

Οσο το Φάρμακο και οι υπηρεσίες Υγείας είναι εμπορεύματα, όσο παραμένει και πολύ περισσότερο όσο επεκτείνεται η δράση μονοπωλίων στο χώρο του φαρμάκου, οι ασθενείς θα τα πληρώνουν ακριβά, με περικοπές στις δημόσιες δαπάνες, αύξηση της συμμετοχής αλλά και με κόστος στην ίδια τους την υγεία».

Την Κυριακή η αιμοδοσία του ΠΑΜΕ

Αιμοδοσία διοργανώνει το ΠΑΜΕ την Κυριακή 6 Ιούλη, από τις 11 π.μ. έως τις 3 μ.μ., στα γραφεία του (Αγ. Φιλοθέης 5β, τηλέφωνα 210.383.3786 και 210.330.1847). Η Εκτελεστική Γραμματεία καλεί όλα τα πρωτοβάθμια σωματεία, τις Ομοσπονδίες, τις Επιτροπές Αγώνα του ΠΑΜΕ και τους εργαζόμενους της Αττικής να συμμετάσχουν.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org