ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 5 Ιούλη 2014
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Οι περισσότερες πετρελαιοπηγές υπό τον έλεγχο του «Ισλαμικού Κράτους»

Ενώ το BBC αποκάλυψε βρετανικά σχέδια για την εκπαίδευση 100.000 «αντικαθεστωτικών» για την ανατροπή του Σύρου Προέδρου Μπ. Ασαντ

Τη θέση τους σε στρατηγικές περιοχές στη μεθόριο Συρίας - Ιράκ προσπαθούν να ενισχύσουν οι μισθοφόροι του «Ισλαμικού Κράτους»
Τη θέση τους σε στρατηγικές περιοχές στη μεθόριο Συρίας - Ιράκ προσπαθούν να ενισχύσουν οι μισθοφόροι του «Ισλαμικού Κράτους»
ΛΟΝΔΙΝΟ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Τη μεγαλύτερη πετρελαϊκή περιοχή της Ανατολικής Συρίας κοντά στην επαρχία Ντέιρ ελ Ζουρ, στη μεθόριο με το Ιράκ, φέρεται πως ελέγχουν πλέον πλήρως ένοπλοι μισθοφόροι του «Ισλαμικού Κράτους» (πρώην «Ισλαμικό Κράτος σε Ιράκ και Λεβάντε»), συνεχίζοντας τις προσπάθειες εξασφάλισης όχι μόνο γεωπολιτικών στρατηγικών περιοχών, αλλά και πλουτοπαραγωγικών πηγών που πολλαπλασιάζουν τα μέσα χρηματοδότησης και ισχυροποίησης της οργάνωσης.

Την Πέμπτη, μισθοφόροι του «Ισλαμικού Κράτους» εκδίωξαν αντίπαλούς τους ισλαμιστές του «Μετώπου Νούρσα» από τις περιοχές αλ Ομάρ και αλ Τανάκ που διαθέτουν τις περισσότερες πετρελαιοπηγές στη Συρία. Στόχος τους φαίνεται πως είναι η δημιουργία ενός διαδρόμου που θα συνδέει τις μεγαλύτερες πετρελαιοφόρες περιοχές της Συρίας με τη μεθοριακή κωμόπολη Μπουκαμάλ κατά μήκος του ποταμού Ευφράτη.

Παράλληλα, προχτές κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο βίντεο που δείχνει έναν άνδρα από το προπύργιο του «Μετώπου Νούσρα» στην πόλη Σεχέιλ της Συρίας να δηλώνει ανοιχτά «υποταγή και αφοσίωση στο "Ισλαμικό Κράτος" και στο χαλίφη των μουσουλμάνων Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι». Αλλο βίντεο έδειξε ενόπλους, πιθανώς μέλη του «Μετώπου Νούσρα», από το παρακείμενο χωριό Ισχάρα να δηλώνουν πως σταματούν τον ένοπλο αγώνα κατά του «Ισλαμικού Κράτους»...

Αυτά ενώ χτες οι αρχές του Λιβάνου ανακοίνωσαν ότι βομβαρδιστικό αεροσκάφος της συριακής πολεμικής αεροπορίας πραγματοποίησε τουλάχιστον τρεις επιδρομές στη μεθοριακή κωμόπολη Αρσάλ, με αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον ενός κτηνοτρόφου. Το τηλεοπτικό δίκτυο «Αλ Μανάρ», που υποστηρίζει τη σιιτική οργάνωση του Λιβάνου «Χεζμπολάχ», επιβεβαίωσε τις επιδρομές από συριακό αεροσκάφος, προσθέτοντας ότι στόχος ήταν ένοπλοι του «Ισλαμικού Κράτους».

Μέσα σε όλα, χτες, 100 ιμάμηδες στη Βρετανία απηύθυναν έκκληση στους μουσουλμάνους που ζουν στη χώρα να μην ταξιδέψουν προς τη Συρία, για να μην πέσουν θύματα στρατολόγησής τους από ισλαμικές ακραίες ομάδες όπως το «Ισλαμικό Κράτος» και το «Μέτωπο Νούσρα». Τους κάλεσαν παράλληλα «από τη Βρετανία με ασφαλή και υπεύθυνο τρόπο» να δείξουν την υποστήριξή τους σε όσους πλήττονται από τις συγκρούσεις σε Συρία και Ιράκ. Η έκκλησή τους σημειώνεται υπό την «υπενθύμιση» των βρετανικών αρχών πως τουλάχιστον 500 Βρετανοί που έχουν ταξιδέψει στη Συρία και έχουν συμμετάσχει σε μάχες στο πλευρό ισλαμιστών ακραίων μισθοφόρων θεωρούνται επικίνδυνοι και πιθανοί αυτουργοί τρομοκρατικών επιθέσεων στη Βρετανία...

Οι Βρετανοί σχεδίαζαν την εκπαίδευση 100.000 «αντικαθεστωτικών»

Νέα στοιχεία για τα ιμπεριαλιστικά σχέδια της Βρετανίας στη Συρία, με στόχο την ανατροπή του Προέδρου Μπασάρ Ασαντ, έφερε στη δημοσιότητα ρεπορτάζ της εκπομπής του ΒΒC «Newsnight», σύμφωνα με το οποίο η βρετανική κυβέρνηση σχεδίαζε, μεταξύ άλλων, την εκπαίδευση και τον εξοπλισμό 100.000 «αντικαθεστωτικών» ενόπλων σε μυστικά στρατόπεδα της Ιορδανίας και της Τουρκίας προκειμένου να εξαπολύσουν στη συνέχεια επιχείρηση ανατροπής του Ασαντ με τη βοήθεια δυτικών και αραβικών αεροσκαφών.

Σύμφωνα με το BBC, η μυστική πρόταση, που κατατέθηκε πριν από δύο χρόνια, ήταν ιδέα του τότε πλέον υψηλόβαθμου αξιωματικού του βρετανικού στρατού, στρατηγού σερ Ντέιβιντ Ρίτσαρντς. Ωστόσο, ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον και το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας, καθώς και Αμερικανοί αξιωματούχοι την έκριναν «υπερβολικά επικίνδυνη».

Οι ίδιες πηγές υποστήριξαν πως ο Κάμερον ενημερώθηκε ότι στο σχέδιο θα συμμετείχε μία «διεθνής συμμαχία» και ότι η επιχείρηση θα διαρκούσε ένα χρόνο και ότι σε αυτό το χρονικό διάστημα θα μπορούσε να σχηματιστεί μία εναλλακτική εξόριστη συριακή κυβέρνηση. Οταν θα ήταν έτοιμη η δύναμη αυτή, θα προήλαυνε στη Δαμασκό, επικουρούμενη από δυτικά και αραβικά μαχητικά αεροσκάφη, που θα εξαπέλυαν μία ιμπεριαλιστική επιχείρηση τύπου «Σοκ και Δέους», παρεμφερή με εκείνη που ανέτρεψε τον Σαντάμ Χουσεΐν στο Ιράκ το 2003. Αυτά τα σχέδια φαίνεται πως καταστρώνονταν ως τον περασμένο Αύγουστο, οπότε το Βρετανικό Κοινοβούλιο καταψήφισε την πρόταση για άμεση επέμβαση στη χώρα.

Τέλος, χτες, σύμφωνα με το αραβικό δίκτυο «Αλ Αραμπίγια», διπλωμάτες από τις αποστολές της Αυστραλίας, του Λουξεμβούργου και της Ιορδανίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ κυκλοφόρησαν ένα νέο σχέδιο απόφασης σχετικά με τη δυνατότητα πρόσβασης οργανώσεων αρωγής σε περιοχές που πλήττονται από τις συγκρούσεις στη Συρία, απειλώντας μεταξύ άλλων τις εμπόλεμες πλευρές με κυρώσεις σε βάρος οποιασδήποτε πλευράς δεν συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις του ΟΗΕ. Δεν έγινε άμεσα γνωστή η θέση Ρωσίας και Κίνας, που κατά καιρούς αντιδρούν και ασκούν βέτο σε οποιοδήποτε σχέδιο απόφασης επιχειρεί νέες κυρώσεις, με έμμεσο ή άμεσο τρόπο, κατά των συριακών αρχών.

ΗΠΑ
Την Εθνοφρουρά στα σύνορα ζήτησε ο κυβερνήτης του Τέξας

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Πιέσεις για την ανάπτυξη τουλάχιστον 1.000 μελών της Εθνοφρουράς στα σύνορα του Τέξας με το Μεξικό άσκησε χτες ο κυβερνήτης της τεξανής πολιτείας, Ρικ Πέρι, στη διάρκεια συνάντησής του με την Επιτροπή Εσωτερικής Ασφάλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Ο κυβερνήτης του Τέξας εξήγησε ως «απαραίτητη» την ανάπτυξη της Εθνοφρουράς στα σύνορα με το Μεξικό, για να διευκολυνθεί, όπως είπε, το έργο περιφρούρησης των συνόρων από τους συνοριοφύλακες και να εξοικονομηθούν «σημαντικοί πόροι» από τα 1.300.000 δολάρια που δίνονται από τα πολιτειακά κονδύλια κάθε βδομάδα για την «προστασία» των συνόρων και την ανάσχεση του κύματος χιλιάδων οικονομικών προσφύγων κυρίως από χώρες της Κεντρικής Αμερικής, όπως η Γουατεμάλα και η Ονδούρα, που κατακλύζουν καθημερινά τα σύνορα του Μεξικού με τις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία των ομοσπονδιακών αρχών στις ΗΠΑ, μόνον από την αρχή τρέχοντος έτους ως σήμερα πάνω από 52.000 (αριθμός διπλάσιος σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό) ασυνόδευτα παιδιά και έφηβοι από χώρες της Κεντρικής Αμερικής έχουν συλληφθεί στις ΗΠΑ και κρατούνται για παράνομη είσοδο μέχρι την απέλασή τους στη χώρα καταγωγής.

Το μεταναστευτικό ζήτημα, οι πιθανές αλλαγές στο σύστημα και ιδιαίτερα η τύχη των δεκάδων χιλιάδων ασυνόδευτων ανήλικων μεταναστών που κατακλύζουν τις ΗΠΑ, έχει αναδειχθεί, τους τελευταίους μήνες, ως ζήτημα έντονης αντιπαράθεσης ανάμεσα στο Λευκό Οίκο και το Κογκρέσο καθώς και μεταξύ Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών ενόψει και των επικείμενων ενδιάμεσων εκλογών του Νοέμβρη για την αντικατάσταση μέρους της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων.

ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΙΡΑΝΙΚΟ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Συνέχιση της διαπραγμάτευσης με ιρανική «υποχώρηση»

ΒΙΕΝΝΗ.--

Σε υποχώρηση των απαιτήσεών του έναντι ενός μελλοντικού προγράμματος εμπλουτισμού ουρανίου για τους ιρανικούς πυρηνικούς σταθμούς Ενέργειας φαίνεται πως προχωρά η ιρανική ομάδα διαπραγματευτών που συνεχίζει από τις 2 του μήνα τις συνομιλίες στη Βιέννη με αξιωματούχους των πέντε μόνιμων χωρών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και τη Γερμανία (Ομάδα των 5+1 χωρών) με απώτερο στόχο την εξεύρεση μιας συνολικής συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα και τη σταδιακή άρση όλων των διεθνών κυρώσεων σε βάρος της Τεχεράνης.

Αυτό προκύπτει από δηλώσεις Ιρανών διπλωματών στο πρακτορείο «Ρόιτερς», με αφορμή την έναρξη του τελευταίου γύρου διαπραγμάτευσης, καθώς αξιωματούχοι δήλωσαν πως το Ιράν έχει μειώσει τς απαιτήσεις του για τον αριθμό των 50.000 συσκευών φυγοκέντρισης και εμπλουτισμού ουρανίου που αρχικά διεκδικούσε ως «αδιαπραγμάτευτο». Για λόγους διαπραγμάτευσης, οι Ιρανοί αξιωματούχοι απέφυγαν να προσδιορίσουν αριθμητικά τις απαιτήσεις τους.

Παράλληλα, εντείνονται οι φημολογίες και για την πιθανότητα παράτασης των διαπραγματεύσεων για τουλάχιστον ένα εξάμηνο μετά την ημερομηνία της 20ής τρέχοντος μηνός, που θεωρείται ορόσημο για την κατάληξη μιας συμφωνίας σχετικά με το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

ΟΥΓΓΑΡΙΑ
Κρούσματα άνθρακα σε βοοειδή

ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ.--

Σε νοσοκομείο της ανατολικής Ουγγαρίας νοσηλεύονται από χτες πέντε άτομα που μολύνθηκαν από βακίλους άνθρακα έπειτα από την κατανάλωση μολυσμένου κατεψυγμένου βόειου κρέατος που προήλθε από την παράνομη σφαγή δύο βοδιών σε φάρμα της πόλης Τισζαφούρεντ (160 χλμ. ανατολικά της Βουδαπέστης) που είχαν μολυνθεί με άνθρακα.

Το μολυσμένο κατεψυγμένο κρέας βρέθηκε σε εταιρεία που λειτουργεί καντίνες με αποτέλεσμα την αναστολή λειτουργίας τους και την έναρξη έρευνας για τον πιθανό εντοπισμό και άλλων κρουσμάτων.

Οι ουγγρικές υγειονομικές κτηνιατρικές αρχές ξεκίνησαν άμεσα τον εμβολιασμό και τη χορήγηση αντιβιοτικών σε ζώα της περιοχής, προκειμένου να αντιμετωπίσει την παραμικρή πιθανότητα έκθεσης και άλλων ζώων στον άνθρακα.

Η ασθένεια του άνθρακα είναι μία οξεία λοιμώδης νόσος που οφείλεται σε βακίλους και προσβάλλει συνήθως πρόβατα, χοίρους, βοοειδή και άλογα και γι' αυτό μπορεί να προκαλέσει σοβαρές ζημιές σε περιοχές με κτηνοτροφική οικονομία, μπορεί όμως να μεταδοθεί και στον άνθρωπο. Ο άνθρωπος συνήθως μολύνεται από την επαφή με άρρωστα ζώα (ή με την κατανάλωση του κρέατός τους) ή με βιομηχανικά προϊόντα που προέρχονται από αυτά. Γι' αυτό και οι βάκιλοι άνθρακα έχουν "αξιοποιηθεί" ως βιολογικά όπλα κυρίως από στρατιωτικά βιολογικά εργαστήρια διαφόρων χωρών μεταξύ αυτών των ΗΠΑ και Βρετανίας.

ΒΡΑΖΙΛΙΑ
Νεκροί από κατάρρευση αερογέφυρας

Τουλάχιστον δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν προχτές και άλλοι 22 τραυματίστηκαν, όταν καταπλακώθηκαν ένα λεωφορείο, δύο φορτηγά και ένα επιβατηγό αυτοκίνητο από πτώση αερογέφυρας στο Μπέλο Οριζόντε της Βραζιλίας.

Το σημείο του δυστυχήματος ήταν περίπου 3 χιλιόμετρα μακριά από το στάδιο Μινεϊράο, όπου αναμένεται να διεξαχθεί ένας από τους ημιτελικούς του Μουντιάλ την επόμενη Τρίτη. Στο στάδιο αυτό έχουν ήδη φιλοξενηθεί πέντε αγώνες.

Ο συγκεκριμένος ανισόπεδος κόμβος ήταν ένα από τα έργα υποδομής που είχε προγραμματιστεί να έχουν ολοκληρωθεί πριν από την έναρξη του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου, αλλά τελικά δεν είχε τελειώσει.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ